Obrázek uživatele Dobré Ghí
  • autor: Dobré Ghí
  • publikováno: 22.9.2014 16:30
  • zobrazeno: 1193x
+
0
-

Co je Ghí/Ghee

Ghí nebo přepuštěné máslo či nejpřesněji přečištěné máslo je produkt pocházející  z oblasti indického subkontinentu, a hraje důležitou roli v indické, egyptské i etiopské kuchyni, vyrábí se z kravského másla. Přepuštěné máslo se připravuje pomalým převařováním másla, kdy se odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čistý, průhledný tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250 °C) než původní máslo (150-180 °C) a delší trvanlivost i mimo lednici. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce. Použití:Ghí používáme stejně jako ostatní tuky - k pečení, vaření, dušení, ke zjemnění pokrmů, do polévek, omáček, pomazánek a sladkých moučníků.Zejména je vhodné na smažení, neboť se nepřepaluje. Dá se mazat i na pečivo. Ghí je daleko chutnější než klasické máslo.

Přílohy příspěvku

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Jeden čas jsem si ghee vyráběla, ale při zcezení přes plátýnko se mi do něho vždy dostala vysrážená mléčná bílkovina, která tam nemá co dělat. Do té doby jsem nevymyslela žádnou 100% technologii, při které bych dostala s maximální výtěžností zcela čisté ghee, takže jsem od výroby upustila...:(

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 + 12


Přidat komentář