Obrázek uživatele isediva
  • autor: isediva
  • publikováno: 27.8.2014 15:39
  • zobrazeno: 2376x
+
1
-

Máslo či margarín?

Stížnost slovenského konzultanta pro zdraví a životosprávu pana Martina Chudého na zavádějící reklamu na Floru.

Přílohy příspěvku

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele Irča
před 3 roky Irča

Používám obojí, jak máslo i floru, floru jen pod plátkový sýr nebo šunku, jinak máslo, to vede více, ale v lednici mám obojí.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Všechny reklamy jsou svým způsobem zavádějící. Na tom je založený celý potravinářský marketing - přesvědčit spotřebitele, že daný výrobek je pro něho to nejzdravější, a že po pravidelné konzumaci bude mít posílenou imunitu, zdravé srdce, žádné trávicí potíže, pevné klouby, atd...Stačí zdůraznit, že výrobek neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva. To, že je nabitý umělými sladidly se nevědomí zákazník dozví až po přečtení složení..A to ještě pouze tehdy, když se zajímá o to, co jí...

2
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Už jsem někde psal, že ztuženej tuk bych použil maximálně tak na promazání pantů od dveří.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Přesně jak píše Sunriska, už fakt, když by se člověk zaměřil jen na to slovo "reklama" = "re" "klam"...opakovaný klam..já jsem v dětství úplně milovala chléb s Ramou, Florou nebo podobně, dnes už ale raději volím jiné tuky.

1
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Margariny jsou tezce stravitelne, a to je prave jejich velika nevyhoda pri dietach a hubnuti: hubne se po lehce stravitelnem a jednoduchem jidle. Margariny jsou uz prilis vyumelkovane a komplikovane prumyslove vyrobky pro nas organismus.

0
Obrázek uživatele sky-pi
před 3 roky sky-pi

Panu Chudýmu držím palce. Nerozmím tomu, že někdo dává přednost tomu produktu chem. průmyslu, který se nás snaží varovat už svým smradem.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Držte palce. Ale s tou stížností pochopitelně neuspěl. Ani nebyla nejmenší šance. To bylo jasné.
sky-pi píše:  Nerozmím tomu, že někdo dává přednost tomu produktu chem. průmyslu, který se nás snaží varovat už svým smradem.

Jestli to smrdí nevím, protože to nejím. Ale mělo by to chutnat jako každý jiný rafinovaný rostlinný tuk s vodou. Tzn. většinou bez chuti. Ale asi to ochucujou jako se dneska ochucuje skoro všechno. Třeba diacetylem a acetoinem, aby to chutnalo „jako máslo“. Když ten diacetyl cítím od někoho, kdo si dělá něco jako popcorn v mikrovlnce, tak je mi z toho na blití, jak to smrdí.

0
Obrázek uživatele sky-pi
před 3 roky sky-pi

radim: No to se dalo taky asi čekat, ale třeba si to někdo přečet a zapřemýšlel nad tím..

Já ho taky nejím, ale jak to páchne si dobře pamatuju, páč dřív, když ta móda tak přišla, jsme párkrát koupili ňákou tu Ramu nebo Perlu a snad každý zná ten puch Hery, který dokonale zabije i to nejlepší cukroví.

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Hlavně si pamatuju, že když se margarín včas nespotřeboval, rozložil se na původní složky, takže v plastové vaničce byla žlutavá beztvará hmota v oranžové loužičce barviv.

1
Obrázek uživatele dobrota
před 3 roky dobrota

Možné, je, že existují zdravé margaríny, ale to se nemáme jak dozvědět. Jistě víme jen to, že živočišné tuky obsahují doastatečné množství tuků omega 3 a omega 6, a pokud nejíme žádné nenasycené tuky, tak je poměr správný.
Neupínejme se jen na máslo. Můžeme použít tučný tvaroh, smetanu, husí a kachní sádlo, vepřové hřbetní sádlo, jehněčí a hovězí lůj. Do polevék vývar z kostí. případně to troche šmrncnout olivovým olejem ke zvýšení acidity a antioxidačního potenciálu. Velmi odolný olej na smažení je kokosový, který je nasycený a krátké řetězce mastných kyselin se spotřebovávají primo na energy ještě předtím, než by se tuk uložil. Kokosový olej je zdravá výživa pro mozek a v době hladovění.  

0
Obrázek uživatele elizabeth.m
před 3 roky elizabeth.m

Já používám obojí, ale s mírou :)

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Docela by mě zajímalo od těch, kdo margaríny kupujou, proč je kupujou? Protože jsou drahé? Nebo protože jsou v reklamě?

0
Obrázek uživatele msaorutc
před 3 roky msaorutc

Mám nemoc zvanou ulcerozní kolitida(nemoc tlustého střeva),po použití margarínu mám vystaráno,lidi opravdu jezte jen přirozené tuky(máslo,sádlo),rostliné oleje jsou v pořádku,když nejsou nějak upravované,nebo míchané.Jak se říká :pr... to sice přebere,ale nebudete mít následky.

2
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Už jen "rostlinné máslo" nebo rostlinný tuk" je nesmysl. Z rostliny dostanete jen olej. Aby se dal mazat na chleba, musí se ztužit. Jak? Chemicky. On si vážně ještě někdo myslí, že je v ramě máslové máslo? 

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Hm, rafinované rostlinné tuky. 

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Neztužené, neesterifikované tuky z BIO produkce. Ale netvrdím, že je to zdravé, nejím to ani každý den, ani po kvantech. Ale zdravé není rozhodně ani máslo jakož i každý živočišný tuk. A o tom, co máslo všechno obsahuje a jak pro to musí trpět zvířata se radši ani nechci bavit. Skončili bychom u velkochovů a bylo by to nad rámec tohoto tématu.

0
Obrázek uživatele msaorutc
před 3 roky msaorutc

Já nevím,ale sleduji komentáře odborníků na stravu, nedoporučují rostliné tuky,protože výrobek je v základu nepoživatelný,opravdu mám po nich problém,to není odpor ale fakt!Co se týče palmového oleje byl na stránkách Žena  článek -Tichý zabiják-,nejsem zaujatý proti této stravě,ale moje tělo říka svoje.Opravdu,té chemie už je kolem nás dost,byť BIO.margarin,to je také fakt.V nemocnici jsem dostal knížečku ,ktará informuje o nemoci ulceróní kolitída a cronova nemoc s názvem,,Všechno co jste chtěli vědět o idiopatických(nespecifických)střevních zánětech, ale báli jste se zeptat''která odpovídá na vliv tzv.zdravích potravinových doplňků,např:aloe vera,Chlorella japan,kombucha,Resverátol,actimel,jako neůčiné a vědecky nepotvrzené.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Neztužené, neesterifikované tuky z BIO produkce neznamená, že není rafinovaný, protože rafinovaný je. 

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Netvrdím, že je to zdravé. Ale je to rozhodně zdravější alternativa k ramám, flórám a podobným margarinům a i máslu. Pokud bychom chtěli zdravé tuky, museli bychom se vykašlat na všechny margariny i másla a zbývají jen panenské, za studena lisované oleje. Já si třeba dělám topinky nasucho v topinkovači a někdy, čím dál méně, si je pokapu olivovým olejem. To ale neznalé lidi příliš nenadchne (a přitom je to tak výborné :-)) 

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Jako ty netvrdíš, že je to zdravé, tak já netvrdím, že je to nezdravé. Máslo ještě nikomu nic neudělalo.

0
Obrázek uživatele msaorutc
před 3 roky msaorutc

Radim má pravdu,stačí přečíst knihu ,Jídlo na prvním místě.

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 8


Přidat komentář