Obrázek uživatele Mirek
  • autor: Mirek
  • publikováno: 21.5.2012 22:37
  • zobrazeno: 1077x
+
0
-

Jíme zdravé ovoce ?

Pracoval jsem několik let v ovocnářství a měl jsem možnost důkladně se seznámit s ochranou rostlin před chorobami, škůdci a plevelem.  Pokud zákazníci chtějí na pultech mít dokonalá jablka bez náznaku poškození, pak ovocnář musí používat chemické postřiky . Jejich množství závisí na konkrétních podmínkách v daném roce, ale určitě nestačí jen pár chemických ošetření ...  Pesticidy se mohou používat jen tehdy, pokud jsou v období konzumace plodiny již odbourány... otázkou však zůstává, jak dokonalé jsou metody zjišťování zbytkových množství pesticidů a jaká je četnost těchto kontrol.Pesticidy se tak řadí k zástupu dalších nepřirozených sloučenin, které ohrožují naše zdraví ...Co však s tím ?  Mohu ovoce před požitím dlouze mít v teplé vodě nebo rovnou okrájet celou slupku, ale moderní pesticidy jsou cévními svazky rostlin rozváděny do všech tkání, dávno už nejsou jen na povrchu...Milovníci ovoce a zeleniny pak nezískávají jen prospěšné vitamíny a další bioaktivní látky ... požitím dostávají proti své vůli i svoji dávku zbytkových pesticidů...Zdá se že jediným řešením je "samovýroba" na vlastní zahrádce nebo nakupování biovýrobků ... rozhodně však musíme snížit nároky na dokonalý vzhled a zdravotní stav ovoce či zeleniny.Existuje však i další možnost a nemám na mysli "ovoci a zelenině se vyhýbat" ... velmi efektivní a přírodní metodou je použití ozonu. Tento přírodní plyn je velmi reaktivní a nejen že potlačuje různé mikroorganismy, ale je schopný rozkládat složité, uměle vytvořené organické chemikálie, na jednodušší přirozeně odbouratelné složky - a to i v hlubších vrstvách plodu.Dnes již můžete mít v domácnosti speciální přístroj, který generuje z běžného vzdušného kyslíku malé množství ozonu vhodného k ošetření (očistě) potravin. Lze si tak detoxikovat nejen ovoce a zeleninu a zbavit se tak zbytkových pesticidů, ale používá se například i na maso, kde se rovněž mohou nacházet zbytková množství chemikálií, antibiotik nebo jiných léčiv... vedlejším efektem je zlepšení chuti ošetřených potravin.Jeden takový " domácí ozonovač" používám už asi rok a stále mě napadají nové způsoby jeho využití ... kromě očisty potravin je schopný i cokoliv desinfikovat nebo rozložit nepříjemné pachy (boty, cigarety, zatuchlina...) či hubit roztoče nebo obtížný hmyz do určité velikosti... navíc má  příznivý vliv i na různé nemoci např. kožní ...Ozonovač si zaslouží Vaši pozornost ...

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Tak to slyším poprvé. Dívala jsem se jak takový ozonovač vypadá, a to stačí dát před přístroj jablko ? nebo na jakou vzdálenost to funguje. Není to vskutku levná záležitost.

0
Obrázek uživatele Mirek
před 5 lety Mirek

Přístroj je velký asi jako kuchyňský robot a použití na potraviny je přes ozon rozpuštěný ve vodě. Ozon se pouští hadičkou a "vzduchovacím kamínkem" do vody, kde se velmi ochotně rozpouští a působí tak na vložené potraviny několik minut podle návodu. Tím se zároveň detoxikuje potravina, prodlužuje její životnost i zlepšuje chuť. Po vyjmutí z ozonové lázně a osušení se skladuje běžným způsobem. Pokud se ozonovač použije například na očištění vzduchu v místnosti nebo zbavení pachů, tak se ozon vypouští volně přímo do uzavřeného prostoru a po nastaveném vypnutí přístroje se čeká ještě asi 10-15 minut než se ozon(O3) rozloží na běžný kyslík ( O2 ). Cena tohoto přístroje nijak nevybočuje z obvyklých cen domácích přístrojů, je to několik tisícovek, podle toho, kde to kupujete ...

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Ozonovac pouzivam pravidelne, ovsem pouze k cisteni ovzdusi. Voni to doma pak jako po bource:o) Mam k tomu i ty trubicky, ale nejak mi to nenapadlo pouzit. Ted to zkusim:o))

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 - 6


Přidat komentář