Obrázek uživatele happy.lenulka@
  • autor: happy.lenulka@
  • publikováno: 10.7.2012 20:15
  • zobrazeno: 1283x
+
0
-

Maso

Toto je takový krátký příspěvek o tom, jak se ze mě pomalu, ale jistě stává vegetarián. Začalo to tak, že prostě nebudu jíst maso, ale bohužel nebylo to tak jednoduché, jak jsem si myslela a po 2 dnech mě tento nápad opustil a já se vrátila zpět k masu - od mala jsem byla milovnicí masa a jedla jsem jej denně. Pak ale začala narůstat averze vůči některým druhům masa a to např. maso, které bylo ve tvaru zvířete, že to nebyl jen kus masa, ale prostě např. kuře v celku, křidýlka,... Naopak např. prsíčka, flákoty masa, uzeniny a tak mi nevadili. Pak jsem měla zakrslého králíčka a i přes to, že mi králičí maso moc chutnalo, tak od té doby jsem jej neohla pozřít, a't bylo jakkoli upravené. Pak si taťka koupil ovce s kterýma jsem se zpřátelila, ochočila si je, hrála si s nimi. Když pak byly na podzim na talíři, chtělo se mi zvracet a maso jsem odmítala. Poslední "úlovek" je hovězí maso. Trvá asi týden, kdy jsem měla možnost být v přímém kontaktu s telaty. Řeknu Vám, že neznám tvora, který by měl krásnější oči a pohled. Te'd už mi zbývá (z těch běžných masú "jen" rybí maso, vepřové a zvěřina. S vepřovým bojuju, ale občas si jej dám, rybu jím tak 1x měsíčně a zvěřinu 1x za půl roku - ale tu mám ráda, neznám lepší maso, a na druhou stranu si myslím, že je to nejlepší co může člověk dostat - zvíře totiž žije svobodně. A kdyby se mě někdo zeptal i dnes na nejlepší lék pro člověka vysíleného nemocí, tak bych odpověděla zvěřina! V tom mase je síla a život. Jiná energie než od zvířat z velkochovů a zvířat v zajetí... Ale stejně si myslím, že přijde den, kdy odpustím i od té zvěřiny... zatím vždy strejda myslivec doveze jen část, ale přeci jen srnec či jelen či kanec jsou krásní... Měli jste to někdo stejně? A jak řešíte případně neodolatelnou chuť na maso? Díky

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Já maso celkově nemusím, není to z důvodů, jaké uvádíš ty. Dám si jednou za čas, většinou o víkendu, kdy vařím i pro manžela a to buď domácího králíka, domácí kačenu (méně často), slepici. Jednou za půl roku si objenáme u myslivce kance (napůl s někým z rodiny), šoupnem do mrazáku a je na dlouho vystaráno. Je to fakt dobré maso.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Leni, já jelikož jsem studovala veterinu a u hospodářských zvířat byla dá se říct pořád, v kravínech, vepřínech, farmách atd., vím, jak se se zvířaty zachází, jak žijí a to bez "cenzury", nikoliv tak, jak to pěkně umí natočit třeba do TV, ale krutou realitu... Od dětství jsem se o stravu nijak nezajímala a jedla "typicky česky" (omáčky, masíčka, uzeninky, bílé pečivo, samá mouka, sladkosti, tučné, mastné...no děs), to se zlomilo asi kolem 15-16 roku, teď už po X letech se snažím omezit mléčné výrobky (s těmi bojuji nejvíc, protože je miluju), bílou mouku jsem vyškrtla vč. tučných a sladkých mlsotek (->volím zdravější verze), omáčky už žádné UNO a samá mouka, ale také zdravější, od 15let si sama vařím, protože v rodině jsem rpávě já ten "exot a blázen", který se jídla "bojí" a co se týče masa, jím jen kuřecí (prsa), ryby a tak 2x do roka hovězí, teď se ale snažím trochu tělu odlehčit tím, že chci ještě ubrat jak na mléčných výrobcích tak i na mase, ale ryby miluju, takže ty budu určitě jíst dál. Taky ze mě asi úplný vegouš nebude nikdy, ale tím, že maso nejím tak často, v očích ostatních jsem už teď totální zblázněněj vegouš:-D

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

I já přispěji svou troškou do mlýna. Já jsem, asi jako většina lidí, přestala jíst maso postupně. Začala jsem si uvědomovat, že to co mám na talíři není jen nějaká hmota, ale že to dřív bylo živé zvíře. Velmi mě ovlivnily i různé dokumenty zobrazující, jaké maso vlastně dostáváme, jak se se zvířaty zachází a čím je krmí. Sama jsem si maso nevařila, občas jsem si dala rybu a na návštěvách jsem si ze slušnosti něco vzala, abych neurazila. To nyní zpětně považuji za moje „morální selhání“ :D Chtěla jsem mít jistotu, že mé tělo dostává vše, co potřebuje, tak jsem se začala intenzivně zajímat o zdravou výživu. Postupem času jsem vyškrtla i rybí maso. Opravdu necítím, že by mi něco chybělo. Je pravda, že jsem nikdy nebyla masový typ. Mamka mi sdělila, že jsem k tomu měla vždycky sklony, že jsem třeba snědla brambory a maso jsem nechala. Milovala jsem různé kaše – ovesné, rýžové, ale masu jsem moc nedala – na rozdíl od své sestry, která byla schopná v pěti letech sníst půlku kuřete. A co já si vzpomínám, když naši vařili, zavírala jsem se do pokoje, abych necítila ten smrad, když se dělá maso – a to upozorňuji, že tenkrát jsem maso ještě jedla. A třeba takový guláš? No to pro mě bylo vždy utrpení. Musela jsem každý kousek masa vyndat z omáčky, pořádně ho očistit – aby tam nebylo ani kousek tlustého, to jsem vždy nesnášela, a potom teprve sníst, takže jsem nakonec jedla studený guláš, jak mi to dlouho trvalo. Nepropaguji dietu podle krevních skupin, ale na mě to sedí, jsem A a to se rovná zemědělec. Co se týká mléčných výrobků, tak těch se nechci zcela vzdávat, kefír nebo jogurty miluju, ale vybírám si výrobky od místních výrobců. Olmu, Madetu a podobné obrovské společnosti nesponzoruji. Vajíčka sem tam – ale je pravda, že jsem naposledy vajíčka použila o Vánocích... takže dobrý půlrok jsem bez nich nonstop. Jestli to z toho není zřejmé, tak neodolatelnou chuť na maso jsem nikdy neměla, takže v tom bohužel neporadím :o

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

já jsem bez masa tuším dva, nebo tři měsíce a je mi dobře. Včera jsem se donutila vzít si kousíček kuřecího a lososa, spíš abych si vyzkoušela co se stane. No výsledek mě překvapil, maso už se mnou nedělá naprosto nic. Naopak bych řekla, že mi to fakt nechutnalo, mám z toho upřímnou radost a myslím, že už se můžu prohlásit za vegetariána :)

2
Obrázek uživatele Občan
před 3 roky Občan

Já si prostě řekl "končíš s masem" a vůbec po něm netoužím. Nepřijde mi, že bych přišel o nějaké chutě. Existuje spousta potravin bez masa, které je třeba jen ochutit a to je pak pochoutka o kterých jsem kdysi ani nevěděl.

0
Obrázek uživatele veronika
před 3 roky veronika

Zajímavé názory, jen by mě zajímalo, jak jste se živily, nebo jak byste se živily, kdybyste byly těhotné či kojící matky. Jakým způsobem byste dítěti zajistily všechny potřebné látky včetně bílkovin apod, když nejíte žádné maso, ani ryby a nejíte ani mléčné výrobky, vajíčko jednou za půl roku??

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 4


Přidat komentář