Obrázek uživatele Karlička
  • autor: Karlička
  • publikováno: 5.6.2014 12:49
  • zobrazeno: 2154x
+
4
-

Celozrné pečivo

Dneska jsem zhlédla nový díl minisérie o pečivu pořadu Jídlo s.r.o. http://www.stream.cz/nejnovejsi/jidlo-s-r-o/10002628-pecivo-4-legenda-o-celozrnnosti
Musím říct, že mě to zvedlo ze židle. Samozřejmě jsem tušila, že pečivo z jiné než pšeničné bílé mouky může být dobarvováno a šizeno na celozrné složce atp.... Co mě ale dostalo, byla cena pšeničných klíčků. Ve zdravých prodejnách za to chtějí majlant a výrobní cena je zlomková. To samé i celozrnné mouky.

Už kdysi jsem si říkala, jestli je cena některých zdravých potravin adekvátní. Vždyť bez přídatných látek, bez upravování je vlastně míň práce (ne ve všech případech). Pokud se podíváte na předešlý díl o výrobě mouky, tak ta se vyrábí, (resp. mele) mnohem složitěji a stojí přibližně stejně jako celozrnná. Zdravé jídlo se stává dobrým byznysem.. Stává se populárnějším a toho se využívá.
Nehldě na to, že i ve zdravých prodejnách je nemálo produktů se škodlivými aditivy. To aby se měl člověk neustále na pozoru, zjišťova a zjišťoval, snad si i dělal školy, aby se vůbec dobře najedl.

Mrzí mě, kam dnešní společnost spěje. Je to jak být v pasti lží a náhražek a když už jste se prokousali na povrch, objeví se další kopec ke zdolání.

Šiřte osvětu a těšme se na světlejší zítřky!

Přílohy příspěvku

Komentáře uživatelů

1
Obrázek uživatele Karlička
před 3 roky Karlička

Omlouvám se za chybu. V popisku mi uteklo jedno n. "Celozrnné". Alespoň to upoutá pozornost :D

0
Obrázek uživatele Stana
před 3 roky Stana

Jenže dnes se vydělává na všem. I prodejny zdravé výživy musí vydělávat. Obvzláš't, když je dnes takový trend "zdravá výživa". Bohužel to tak je, vemte si proukty z kukuřice pro lidi s bezlepkovou stravou, jak jsou drahé, přitom kukuřice je dnes velice levná plodina.

2
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

Celozrnná mouka se vyrábí v malých množstvích. Nedá se skladovat roky, jako bílá mouka, protože žlukne. Musí se tedy skladovat zrno, a to před prodejem namlít. Zaváží se po kusech, ne po paletách. Není tedy divu, že je dražší.

K mnoha lidem se doneslo, že tmavý chléb je zdravý. Ale už se k nim nedoneslo, že to platí jen pro chléb, který je tmavý pro použité obiloviny, ne jen podle použitého barviva. Tak výrobci barví, aby jim dodali co nejlevnější „tmavý“ cheba.

Barvení chleba má jeden zajímavý státoregulační aspekt: Podle příslušných norem se chleba nesmí dobarvovat. Proto se do něj přidává pražené žito. To je podle zákona obilovina, ve skutečnosti se ale používá na obarvení. Erár se nažral, a chleba může být obarvený. Byť za cenu mírně nahořklé chuti, kterou mu pražené žito dává. Kdyby takový zákaz neexistoval, alespoň by se šidilo lepšími barvivy.

0
Obrázek uživatele Kaštánek
před 3 roky Kaštánek

Ale vždyť Stárek z mlýna říkal, že celozrnná mouka je dražší jenom o trošku.. Ve mlýně.. Ale v obchodě je dražší dvojnásobně.. Takže nikoliv drahá výroba, ale marže prodejců!! Navíc, v malém množství se vyrábí jenom kvůli tomu, že je po ní malá poptávka..

0
Obrázek uživatele Karlička
před 3 roky Karlička

Přesně tak to je :) .Právě, ta cena v obchodech je vysoká, za něco co má minimální výrobní cenu. Jen jsem tak rozmýšlela nad tím paradoxem, všechno je byznys a kdo má pak jíst zdravě, když je někdy cena tak vysoká.
"Je to tak. Takhle to prostě chodí" To já všechno vím, ale je to strašné, každý se žene za výdělkem a blaho občana je kde...

1
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+Karlička Když se něco prodává ve velkém, distribuuje se to úplně jinými cestami (přes velkosklady a po kamionech), a je to levné.

Je spousta věcí, kde tento paradox vzniká. Všechny díly na auto také stojí více než smontované auto, přestože je na nich „méně práce“.

Ale když se nad tím zamyslíš, je to logické. Práce není jen při výrobě. U bílé mouky dorazí do centrálního skladu kamion, a do hypermarketu pak zaveze závozník na vysokozdvižném vozíku celou paletu. Stačil na to jeden řidič, kamionu, a jeden řidič vozíku, a v prodejně mají 500kg mouky.

Celozrnnou mouku nakládá dopravce do malé dodávky ručně, protože jí prodají pár kusů denně. A s tou dodávkou pak objíždí obchody, všude nechá pár pytlíků. Práce na tom bylo více, než v hypermarketu s 500kg mouky, a přitom rozvezl třeba jen 100kg.

To, že je celozrnná mouka dražší než bílá, je důsledek toho, že jí lidé méně kupují, ne naopak.

Těžko ale říci, proč jí méně kupují. Starším lidem asi připomíná (spolu s žaludovou moukou) dobu válečné bídy. Nebo šrot pro prasata.

Ale proč jí nejedí ani ti mladší, nevím. Mně třeba připadají celozrnné výrobky chutné. A že je zdravější, to ví každý, kdo to chce vědět.

1
Obrázek uživatele 6sense
před 3 roky 6sense

Mno většinou o spotřebě, ale jsou i prodejci co si rádi přilepší... Když jsem ještě konzumoval pšenici a začal ochutnávat celozrnnou (cca rok zpět), tak tehdy byly pěkné cenové rozdíly. Byly tehdy i velice velké rozdíly i mezi hypermarkety. Dnes když jen tak si procházim třeba nabídku celozrnných rýží, čočky, fazolí, cizrny,... v hyper a srovnávám si kvalitu a cenu, tak je každý obchod také úplně někde jinde než druhý... a tím si lze také pěkně srovnat ty obchody co si rádi přilepší na zdravějších potravinách :)

Dříve byla cenově nejpřijatelnější tato (ale zas jen v některých obchodech - někde pěkně nacenily)
http://www.chemievjidle.cz/celozrnna-mouka/psenicna-muka-celozrnna-special-stredna-mlyn-pohronsky-ruskov
Ale časy se mění a vše již může být jinak - pšenici se již 9 měsíců snažím vyhybat :).

Když zde vidím "proč nejedí ani ty mladší?" - chce to čas :). I já bohužel býval také konzument i bílé mouky (Myslím že se v mém mládí ani jiná neprodávala) a lidi se začínají o dobré a zdravější jídlo zajímat stále častěji, což je vidět i podle návštěvnosti této stránky :). Ale dnes bych již ani celozrnnou mouka za zdravou nepovažoval, ale to je věc názoru.

Ale dam nedávný příklad, že to snad bude lepší.
Letos jsem vyhlížel ranné brambory, až jednoho dne procházím v zelenině v kauflandu a měli. Hned jsem si šel nabrat cena necena a nebyl jsem sám. Šla okolo tlustší pani koukla na cenu a začala na celý kaufland řvát jestli se snad nezbláznily s tou cenou brambor.

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+6sense Té obézní paní se nemůžeš divit. Udržování figury jí určitě stojí spoustu peněz.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Karlička Blaho občana si musí každý zajistit sám :-) Čekat od byznysmenů starost o naše blaho je naivní :-) stejně, jako čekat od lékárenských výrobců, že nás budou léčit :-)
Qui bono - je otázka, kterou si vždy kladu. A tam kde jde o peníze, jde o všechno jiné až na 3. místě. Včetně zdraví.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

no vždy co je módní, je drahé a "Zdravá výživa" je módní, všude propagovaná...takže pro nenasadit cenu :( na druhou stranu, celozrnné pečivo má vyšší sytivost, takže stačí méně než toho bílého, takže v konečném důsledku to stojí stejně, ale je fakt, že většina lidí to bere tak - že když jím 2 bílé rohlíky, tak musím snít i ty celozrnné zase dva....jinak pokud chcete mít co největší jistotu, že pečivo bude skutečně z hrubých muk a ne barvené, tak musíte kupovat to, co je označeno CELOZRNNÉ - jakékoli jiné onačení už nemusí splňovat požadavky vyhlášky :( - kouzlo české legislativy - jen některé přesně specifikované názvy potravin znamenají, že potravina obsahuje to či ono....

1
Obrázek uživatele Kaštánek
před 3 roky Kaštánek

Nejlepší pečivo = žádné pečivo :-)

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Kaštánek  :-D to je pravda. A pro nás závisláky je nejlepší si péct doma :-)

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

I když ne každý považuje pečivo za zdravé, já na něm nic špatného neshledávám - v přiměřeném množství a z pravého kvásku. Já si kupuji kváskový celozrnný žitný od českých pekařů (v utěrce mi vydrží týden). Vlastní chleba je fajn, pokud se dělá z opravdového kvásku, ale při mé mini spotřebě chleba by se mi to nevyplatilo. :-)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Martin Vozka Vypadá nádherně. :-)

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Anywetta@
Děkuji. Taky tak i chutná :-)

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+Martin Vozka Podobný kupuji v prodejně zdravé výživy. Akorát vločky v něm nejsou.

Když jsem zkoušel chleba péci doma, nikdy se mi tak hezký nepovedl. A drobil se mi.

2
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Standa Jako vše je to otázka cviku, a pak už to je rutina. Základem je dobrý kvásek, který ale taky není problém vyrobit. Při tom poměru žitné mouky, který jsem uvedl, je chleba spíše vlhčí, než aby se drobil. Ty poměry jsou volné. Já používám 250Ž, 100V, 200Š. Součet musí být 550, ale poměr je na tobě. Já zvolil tento, protože jsem zjistil, že čím více žitné mouky, tím chleba vydrží déle měkký (vláčný). 
Už jsem to sem myslím dával, ale opakování matka moudrosti... Tohle jsou dobré stránky, které řeší všechny problémy s kváskovým chlebem od založení kvásku, přes různé recepty až po upečení: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 9


Přidat komentář