Obrázek uživatele Alibero
  • autor: Alibero
  • publikováno: 16.11.2014 20:59
  • zobrazeno: 2990x
+
0
-

Jak odmítnout sladké?

Těžko, těžko… Tolik bych se chtěla zbavit závislosti na sladkém a především na čokoládě, ale nadále nedokážu odolat těm barevně světélkujícím obalům v hypermarketech, které jen lákají na onu sladkou pochutinu. Bohužel, také malými písmy dokazují, že je ta malá chutná věcička nacpaná všemožnými emulgátory, modifikovanými škroby, leštícími látkami, barvivy, konzervanty...  a ták dál.
Není snadné odolat, člověk si na tyhle přídatné látky vypěstuje závislost téměř okamžitě a ještě k tomu se hlavní složka tváří tak nevinně - ano, je to ten bílý slaďoučký, ale rafinovaný CUKR. To, že ho potřebujeme  ještě neznamená, že se těmito průmyslově vyráběnými sladkostmi máme cpát. Jak ho tedy nahradit? Na náhradní sladidla zapomeňte, ty nám energickou hodnotu nedodají, a jestli ano, tak k tomu i jedovaté látky (ne nadarmo kroutím hlavou nad slečnami, které drží dietu a kupují si vše bez cukru a s náhradními sladidly, mňam, Aspartam - ironie).
Dřív lidé tyhle sladkosti neměli, ale jejich tělo cukry vyžadovalo, tak se drželi toho, co je dáno - jedli ovoce, které obsahuje fruktózový cukr, bílkoviny - škroby či mléko - to obsahuje laktózu. Cukr najdeme i v bramborách, obilninách i v zelenině.
Nehledejme "cukry", ale sacharidy. Přírodní hodnotnou potravu, která nám opravdu dodá energii, neničí nás a nevyvolává nám rakovinu.
Uznávám, že stále neodolám a sáhnu po průmyslově vyrobenou a chemii narvanou sladkost, ale tolik si uvědomuju fakt, že je to snad něčí úmysl nás tímto ládovat, že chci pomalu, ale jistě přejít na zdravou a správnou stravu. Nepodporovat zločin proti lidskému zdraví! Dokud jsem mladá a jde tohle odmítnout...  Zvládnu to a doufám, že je kolem spousta další lidí, kteří se o tohle pokouší.

Přílohy příspěvku

Komentáře uživatelů

1
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Držím Vám palečky a zároveň naprosto chápu..;) Není jednoduché odolat hojnosti, která je všude kolem nás, hrne se na nás z reklam a snaží se nás přesvědčit, že pravidelným dopřáváním si sladkého se zbavíme všech starostí a stresu...je to droga..
Mě nejvíc na sladkou chuť pomáhá ovoce, hlavně banány nebo sušené ovoce. O víkendu ráda upeču či vyrobím nějakou mňamku, kam sice obvykle také přidávám cukr, ale pořád v rozumném množství..
Nemá cenu si cukr úplně odpírat, jenom jeho příjem udržovat v rozumné míře..ale to neplatí jenom pro cukr, ale prakticky pro všechno..;)

1
Obrázek uživatele Dita
před 3 roky Dita

Já na štěstí s cukrovinkami, které jsou běžně dostupné v supermarketu problém nemám. Důvod je prostý. Rodiče mi nevytvářeli takové podmínky a v dospívajícím věku jsem na sladké prostě neměla chuť, protože jsem ji neměla vžitou a nechutnala mi.

Třeba vám pomůže představa, že se jedná jen o plácance do žaludku a nebudete chtít do organismu dostávat ztužené rostlinné tuky, palmový olej, aromata, barviva, mouku a cukr - opravdu žádná výživa.

1
Obrázek uživatele Alibero
před 3 roky Alibero

Sunriska: Děkuju a jsem ráda, že mě někdo chápe nebo i podporuje. Jak píšeš není jednoduché odolat. Ano, v podstatě je to legální droga! Teď už to zní o dost hůř, než "oplatka s arašídovou náplni", viď? Sice je pravda, že není potřeba si cukr zcela odpírat, ale po ne moc pěkných zkušenostech ho raději úplně nahradím přírodním cukrem. :)

Dita: Tak to jsi opravdu šťastný člověk! Opravdu. Já jsem sice vyrůstala v rodině, kdy jsme dostali čas od času sladkost a měli jsme z toho vánoce, ale časem jsem je chtěla častěji. Osobně si nemyslím, že jsem na tom až tak hrozně, mě hlavně už nějakou dobu děsí ta představa cizích příměsí v obyčejné tyčince. Jen mě má závislost vždy dohnala. Ale děkuju za komentář a podporu. ;)

1
Obrázek uživatele Dita
před 3 roky Dita

Nejhůře se odolává, když si člověk něco zakazuje. Já jednu dobu ujížděla na čokoládách, ale kvalitních a poctivých, ne pseudo.., denně jsem si musela vzít alespoň jednu tabulku, a pak ze dne na den jsem je nemohla ani vidět. Je potřeba si srovnat v hlavě, proč to nemám jíst a o to větší odolnost budete mít. Když si něco zakážete, sliny se vám budou hromadit a bude těžké podlehnout, musí se na to jinak. nezakazovat si, ale vědět, proč to nemám jíst. 

0
Obrázek uživatele Alibero
před 3 roky Alibero

Dita: To ano, s tím naprosto souhlasím. A podobně to mám. Jsem znechucená tím, co se dává to oplatek a sušenek, čokoládu už vůbec nejím... Jen se mi někdy stane, že jdu v obchodě kolem regálu a hned dostanu chuť, ale teď už je to lepší. Jdu prostě pryč a zapomínám na to.  Těším se, až nebudu mít chuť vůbec. :)

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

používejte med a sladké ovoce, i sušené, dá se tím nahradit hodně cukru v buchtách, zákuscích, pudinku, kaši.... a když vydržíte 3 týdny s nižší dávkou, máte vyhráno :) cca po 3 týdnech se obnovují chu´tové pohárky - jinak jen tak mimochodem pokud přírodním cukrem myslíte ten hnědý-nerafinovaný, tak je to úplně stejné, jako když používáte ten rafinovaný, pořád je to hromada sacharózy, kterou nepotřebujete..

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Mně od mlsání sladkostí odradí to, že se po nich cítím strašně unavená: je to divné, když jsou přitom nabity energií. Měla bych být i já plná energie. Ale nejsem. Protože rozložit ty syntetické pochutiny dá tělu velkou práci. 
Legrační je, že čím méně toho sním, tím mám víc energie. :-)

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

on tam totiž není jen cukr, ale i tuk (hlavně ten ztužený :) )a někdy mnohem více než toho cukru....

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 3 roky elllzi@

ja jsem cokoladovej clovek a když mam chcut na cokoladu tak me nepomuže žadne ovoce a nic podobneho. Jaždy den sním asi 4 ctverecky hořké cokolady :-(. A co si myslite o ostatnich sladidlech jako agave nebo javorovy sirup?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

pořád je to cukr - byť ne v rafinované podobě.a tedy mnohdy zbytečná energie navíc...a pořád se tím nezbavíte závislosti na prožitku sladké chuti...

0
Obrázek uživatele Alibero
před 3 roky Alibero

Slunew: Med mám moc ráda a hodně ho používám. Není špatný nápad jím nahrazovat i cukr v buchtách, stejně tak za to info s chuťovými pohárky děkuju. ;) Nemyslela jsem ten hnědý cukr, na něj mám úplně stejný názor jako ty. On je sice nazván "přírodním", ale já jako přírodní cukr myslela spíš v ovoci nebo ten med - ovšem včelí. ;)

Danath: Tak já to mívám teda spíš naopak. Mně ty cukrovinky dodávají energii, ale spíš je to špatné, protože se mi potom vůbec nechce spát a tím se taky trápím. :/

elllzi@: Chápu tě. I když je fakt, že já jsem čokoládu nikdy nepotřebovala každý den, jen někdy ty chutě mě docela ničily, protože, když jsem dostala chuť na čokoládu, tak jsem toho mohla sníst opravdu "hafo". Ale teď už jsem na tom o mnohem lépe. Omezila jsem chození do obchodu a nejenom, že nemám chuť na čokoládu, ale taky ušetřím. :D :) Ke sladidlům, ono celkově označení "sladidla" se mi dos příčí a i když ne každé je chemicky vytořené, tak se jim snažím vyhýbat. Chci sladit asi jen přírodním a tím co znám. Ale každopádně se na ně mrknu. :)

0
Obrázek uživatele Lenka.Stach.ova
před 3 roky Lenka.Stach.ova

Líbí se mi tento článek, protože si myslím, že je podstatné si uvědomit proč to jíme a co se do toho všechno cpe. S rodinou jsme už celkem dávno přešli na zdravější stravu celkově a sladké moc nekupuji, neboli se tomu snažím vyhnout. Sladím tedy rafinovaným cukre, ale to spíše kvůli finanční stránce, protože pokud upeču větší bábovku, do druhého dne z ní určitě nic nezbude, musím ji bránit, neboli vydat přísný zákaz, který opakuji celý zbytek dne, když jí chci udělat k snídani, aby nezmizela ještě před večeří... Sušenky jsem se rozhodla že si budeme péct doma, protože ty kupované stojí za houby co se týká obsahu ( nehledě na vysoký podíl soli v nich obsažené ), ale už ani chuťově to není ono, jako to, co si pamatuju z dětství, tak samozřejmě když dnes koupím třeba disko, tak za ani ne pět minut mi doma po sobě koukají, jako že toho bylo nějak extra málo... No děti jsou ve vývinu a pro ně sníst deset houskových knedlíků není nic nenormálního, tak je to stejné se vším. Syn má ale po sladkém "záchvaty vzteku" a býval až nezvladatelný. Myslím si, že to má ale za následek něco jiného, co je ve sladkostech z obchodu, protože pokud doma upeču, nedostavuje se žádný takovýto efekt. Pak také to není nikdy tak moc sladké, jako když bych jim dala sušenky nebo bombóny z obchodu. Snažím se ale také nyhrazovat cukr a to třeba právě ovocem. v tomhle se mi líbí štrůdl, dávám na jablka ani ne celou lžíci cukru a to na celou nohu, takže ho je tam opravdu jen maličko.  
Zdravá strava není ale jen o cukru, ten je jen součást toho, co se do nás snažejí nacpat. sladidla jsou skoro v každém nápoji a nemyslím si, že by byla nějak extra zdravá, dle mého je to s nimi ještě horší, nežli s cukrem a znám spousty lidí, kteří "ujíždějí" na něčem jiném, nežli na sladkém. Myslím si, že nejvíce návykové pro naše tělo jsou ty ostatní látky - emulgátory, regulátory, glutamát ( na ten mám dokonce alergii, takže ho hlídám ) a v neposlední řadě sířené ovoce - s názvem sušené ovoce. Syřidlo není nic moc, ale dost se v potravinách používá, takže pokud chce někdo jíst zdravěji, měl by se sušenému ovoci úplně vyhnout, pokud si nekoupí sušičku a nebude si to sám doma sušit. A med - vím, že včelaři do něj přidávají cukr, už jen proto, že je levnější a oni na tom pak víc vydělají. Takže v nějakém řetězci bych ho opravdu nekupovala, tam je to totiž opravdu na tuty ředěné. Chce to mít vlastního, místního včelaře, v místě kde žijete převážnou část roku a od něj pravidelně nakupovat. 
Snad jsem nenudila a pomohla také se svou troškou... Já osobně na sladkým zas až tolik neujíždím, ale jsou chvíle, kdy bych snědla cokoliv co obsahuje cukr. U nás to má ale háček, nejbližší obchod mám asi 3 kilometry daleko a tak to není úplně snadné a je to veliká výhoda. To si hned rozmyslím, jestli se vydám pro jednu sušenku, nebo jestli něco upeču pro všechny za cenu max dvou oplatek od Opavia pro všechny čtyři co jsme doma... 

0
Obrázek uživatele jita
před 2 roky jita

Pokouším se také odolat, hlavně se snažím když už sladké, tak prostě upéct něco doma, abych věděla, co do toho dávám, ale ta závislost na sladkém je fakt brutální. 
Syn presne po sladkostech vyvádí....ale nevsimla jsem si, ze by to bylo jine s domacim upecenym moucnikem treba...proste jak sni sladke, ma energie na zabit :-D
Je tu nekdo, kdo vůbec neji cukr? A nemyslim ted nahrazky ve forme sladidel, tem vubec neverim a myslim, ze to je zas lepsi si dat kostku cukru nez sladidlo....ale jestli se da vubec zit bez cukru...tedy toho rafinovaneho...

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

ano, nesladím žádný čaj ani kávu, čokoládu jím naprosto výjimečně a opravdu jen málo... do domácího "sladkého" pečiva cukr téměř nedáváme, čtvrtinu proti receptům, ale o to více se dává ovoce - ne marmelád.... je to jen o zvyku ...ale snižovat musíte pomalu.... a pokud máte chuť na sladké, tak se zamyslete nad tím, že čeho je vlastně to vaše "sladké" složeno, dost často totiž to "naše sladké" je spíše tučné a v tu chvíli tělo (mozek) neuspokojíte v potřebě glukózy - což je ten impuls proč máte chuť na sladké...většinou dost pomůže rozložit do celého dne kvalitní (delší) sacharidy (celozrnné výrobky, sladší ovoce, oříšky, semínka...) a ty chutě pak většinou odezní

0
Obrázek uživatele Alibero
před 2 roky Alibero

Souhlasím se +Slunew. Teď, když se snažím sladké omezovat, tak vždycky pčijde chvíle, kdy mám na ně chuť, ale jakmile si dám něco sladkého, tak si uvědomím, že jsem si tím vůbec nepomohla. Zjistím, že jsem to nepotřebovala, že je mi z toho špatně plus mám i špatný pocit... Ale stále je těžké říct ne! Avšak nevzdám. :) A bez rafinovaného cukru se dá žít, jen je potřeba si zvyknout na ten přírodní - sacharid, který je skoro v každé přírodní potravině, zejména ovoci. :) Nahradním sladidlům také nevěřím, takový Aspartam to je kapitola sama...

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 7


Přidat komentář