Obrázek uživatele Ivanqa
  • autor: Ivanqa
  • publikováno: 5.11.2012 10:56
  • zobrazeno: 1016x
+
0
-

Fíky

Fíky mají domovinu v přední Asii, ačkoliv v současnosti se pěstují nejvíce v zemích jižní Evropy. Plody fíkovníku dozrávají 2x ročně, mohou být 1 - 9 cm velké a vzhledem se liší dle odrůdy. Tvar bývá hruškovitý s bílou, červenou, fialovou nebo i černou dužinou. Jsou přesladké a jemné chuti. Pokud kupujeme čerstvé fíky, vybíráme ty, které nemají poškozenou slupku a nejsou příliš měkké. V lednici nám pak vydrží i 2 týdny. Při nákupu sušených fíků se nemusíme obávat bílého povlaku, nejedná se o plíseň, ale je to zkrystalizovaný cukr, sloužící jako přirozený konzervační prostředek. Fíky obsahují velké množství cukru, proto by se neměly konzumovat ve velkém množství ani pravidelně. Obsahují také hodně rozpustné i nerozpustné vlákniny, pektinu, slizu, vitamíny A, B, C (ten se ale ztrácí sušením) a E. Ze stopových prvků hlavně draslík, hořčík, vápník a železo. Fíky tedy napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, odstraňují překyselení organismu, rychle dodávají energii, zklidňují nervy, rozpouštějí ledvinový písek a kameny a pomáhají proti zácpě (doporučuje se ráno na lačno sníst větší množství fíků, důkladně je rozžvýkat a zapít vodou). Jsou také dobré při zánětech hltanu. Stačí nakrájet balíček fíků do půl litru mléka a přivést k varu. Po několika minutách odstavit a nechat vychladnout. Pak se scedí a používá jako kloktadlo. Fíky jsou dobré ke konzumaci jak v čerstvém, tak v sušeném stavu. Stejně dobře se dají využít na přípravu marmelád, sirupů, džusů, omáček a cukrovinek.

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Fíky jsou pochoutka. Právě jsem je viděla na obrázku s výčtem potravin s nejvyšším obsahem vlákniny. Jeden fík čerstvý nebo sušený obsahuje 3 gramy vlákniny! To nemá ani ledajaké ovoce větších rozměrů. :-)

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 6


Přidat komentář