Obrázek uživatele Ivanqa
  • autor: Ivanqa
  • publikováno: 5.11.2012 10:29
  • zobrazeno: 1070x
+
0
-

Kaki

Kaki je plod stromu zvaného tomel japonský. Vzhledem připomíná sytě oranžové rajče, kolem stopky mu vyrůstají čtyři charakteristické lístky. Voní po vanilce, chutí připomíná velmi sladkou hrušku. Nezralé plody jsou však trpké. Nakupujeme nejlépe pevné, oranžové plody, které necháme doma při pokojové teplotě dozrát. Zralé nevydrží dlouho, je určeno k rychlé spotřebě. Kaki je rychlým zdrojem energie, je to kalorické ovoce, 20 % jeho celkové hmotnosti tvoří jednoduché cukry. Obsahuje velké množství vlákniny a kolem 65 % vody. Je bohaté na vitamín C, betakaroten, fosfor, hořčík, mangan, měď, vápník a železo. Díky tomu posiluje imunitní systém, odstraňuje únavu, zmírňuje nervozitu. Kaki pomáhá při srdečních problémech, zpevňuje kosti a může působit jako prevence sklerózy. Též může mít mírné projímavé účinky. Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé, včetně slupky, pouze odkrojíme lístky. Dá se však zapékat i vařit. V Japonsku z něj vyrábí marmeládu a omáčky k masům.  

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Kaki je moc dobré,děti ho milují, každý rok čekáme, až se konečně objeví v obchodech. Letos jsem koupila stromek kaki, tak jsem zvědavá, jestli nám vydrží a bude plodit :)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Už jsem také ochutnala a můžu říct, že je ještě lepší než mango. Chuťově mi to přišlo podobné, ale kaki chutnější. :) Navíc mě překvapilo, že nemá žádnou pecku (jenom takové drobounké a měkké pecičky).

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 + 11


Přidat komentář