Obrázek uživatele vercounek
  • autor: vercounek
  • publikováno: 10.3.2012 14:57
  • zobrazeno: 590x
+
0
-

Červená řepa

I naše tělo potřebuje v zimě vitamíny a ty mu nemusíme dodávat jen v tabletách, ale pomocí levné a zdravé zimní zeleniny. Červenou řepu zná přece každý a v zimě ji v obchodech seženeme bez problému. Má velké množství cenných látek, mezi nimi vede kyselina listová. Obsahuje i velké množství draslíku a hořčíku, jež prospívá srdci i krevnímu oběhu. Červená řepa je bohatá i na železo a měď, které velmi dobře podporují krvetvorbu. Ač je to k nevíře, ale s červenou řepou se zbavíte i zácpy a upravíte svůj menstruační cyklus.   Salát z červené řepy A co z těch pěkných a a pevných bulviček uvařit? Zkuste si udělat salát z červené řepy třeba s ořechy. Neloupané bulvy uvařte do měkka. Počkejte až vychladnou a oloupejte je. K práci s řepou si raději vezměte rukavice, pokud je nechcete mít červené od vytékající šťávy. Oloupané bulvy nastrouhejte, záleží jen na vás zda na hrubo, na jemno nebo na tenoučká kolečka. Přisypte ořechy, nejchutnější jsou asi vlašské, ale ostudu neudělají ani opražená piniová semínka. Přidejte jogurt, jeho tučnost necháme na vás, směs přisolte a opepřete. Pokud k salátu podáte tmavé pečivo, máte zimní večeři jako vystřiženou od výživového poradce. Zdravou a lehkou a hlavně takovou, jejíž příprava nezabere příliš času.   Boršč A kdo by raději něco hutnějšího, horkého a masitého, vybere si boršč, ten pravý ruský, do kterého také červená řepa patří. Nejprve uvařte tři druhy masa, třeba uzené, vepřové a hovězí, do měkka, na másle osmažte nejprve cibulku, pak přidejte kořenovou zeleninu a červenou řepu, vše nastrouhané na jemné nudličky. Uvařené maso vyjměte z vývaru a vhoďte do něj směs osmaženou na másle. Přidejte trochu rajského protlaku a nakrájené zelí. Vařte do měkka. Maso, jež jste s polévky vyndali, pokrájejte na úhledné kousky a vraťte do polévky. Boršč podávejte s čepicí ze zakysané smetany a tu ještě posypte koprem.

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele marie.svarcova@
před 5 lety marie.svarcova@

Chtěla bych se Vás zeptat. Nejsem příliš velkým zastáncem vařené řepy (a zeleniny vůbec - kromě těch, které se váží s tuky jako mrkev apod.), protože se domnívám, že se všechny ty zdravé dobré látky a vitamíny vařením zničí. Myslím si to správně? Vařím hodně jen v páře (nemám žádný tříposchoďový super hrnec na vaření v páře, ale jen obyčejný napařovák na knedle :-D). Nemohu se nikdy dopátrat, jak moc se minerály a vitamíny zničí, a které. Salát bude asi pořád zdravější, že? Děkuji předem za odpověď.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no to je taky odvěký boj, vařit, pařit, či nevařit. Podle mě je vhodné to střídat. Samozřejmě když se zelenina vaří, tak spousta důležitých látek zůstane ve vodě, takže je asi nejlepší zeleninu pařit. No a pak je další tábor a ti baští zeleninu pouze syrovou. Já osobně to všechno střídám a myslím, že je to nejlepší. Ale je to věc názoru :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Typ na konzumaci syrové červené řepy: nastrouhat řepu s jablkem v poměru 1:1. Není třeba ničím dochucovat a je to výborné. Normálně jsem řepu nikdy nejedla a nevěřila jsem, že ji dám takhle syrovou do pusy. Já si tento salát ještě doplňuji nastrouhanou mrkví, šťávou z citronu a třtinovým cukrem. Mňam.

0
Obrázek uživatele monikki
před 5 lety monikki

Milujeme polévku z červené řepy :-).Abych využila z řepy co nejvíc, chystám se na šťávu s jablky, už ji dětem slibuju asi tři týdny.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

monikii: mohu poprosit recept na tu polévku? Díky

0
Obrázek uživatele parpels@
před 5 lety parpels@

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, každý rok si zavařuji svoji červenou řepu naše malá jí tak miluje,že jí skoro jí každý den( je jí 11.let)Já vim, že je velice zdravá, ale neuškodí to, když ji jí každý den? děkuji moc za odpověď Klára

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Cervena repa dokaze i vyvadet radiacii z tela, ma tolik skvelych ucinku, ze by se mohla vyvazit zlatem :o) Ten salat s varene cervene repy delam celkem casto. Jen to mam jeste vylepsene susenymi svestkami a lisovanym cesnekem: http://seznam-receptu.rodinnapohoda.cz/salat-z-cervene-repy.html Jinak borsc delam taky dost casto, ale bez masa. Je to hutna zeleninova polevka bez masa to chutna vyborne. Jen je treba korenovou zeleninu predem lehce osmahnout a podusit v olivovem oleji a pak zalit vodou.

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 5


Přidat komentář