Tato Caihua, neboli Achocha - ašokča je okurko-paprička. Roční, popínavá bylina, stonek může měřit až 5 metrů do výšky. Prapůvodem z Bolívie, pěstována domorodci Peru jako ovoce určené k běžné výživě. Prý ji znali i Mayové. Caihua má masitou a chladivou kůru, používanou jako obal pro masitou náplň nebo jiné jídlo. Je velice chutná. Listy jsou taktéž jedlé a kořeny se využívaly na čištění zubů. Plody se nakládají podobně jako okurky. Ale dělá se z ní i salát.Etnomedicinální užití domorodými komunitami: V syrovém stavu je velmi dobrý přípravek proti cukrovce, používá se v případech respiračních chorob a šťáva při léčbě zánětu ucha-otitis. Tradiční je též užití při snižování cholesterolu v krvi, jako diuretik. Důležité je, že snižuje špatný cholesterol a čistí cévy. Je prevencí proti ateroskleróze.
0
![]()
před 6 lety
mrkvicka
Ačokču si pěstuji už několik let, letos poprvé ale nebudu mít úrodu, protože jsem si letos pořídila kachny pižmovky a ačokča kachnám chutná také:-) |