Obrázek uživatele vercounek
  • autor: vercounek
  • publikováno: 5.3.2012 16:27
  • zobrazeno: 292x
+
0
-

Achocha - okukropaprička Ašokča

Tato Caihua, neboli Achocha - ašokča je okurko-paprička. Roční, popínavá bylina, stonek může měřit až 5 metrů do výšky. Prapůvodem z Bolívie, pěstována domorodci Peru jako ovoce určené k běžné výživě. Prý ji znali i Mayové. Caihua má masitou a chladivou kůru, používanou jako obal pro masitou náplň nebo jiné jídlo. Je velice chutná. Listy jsou taktéž jedlé a kořeny se využívaly na čištění zubů. Plody se nakládají podobně jako okurky. Ale dělá se z ní i salát.Etnomedicinální užití domorodými komunitami: V syrovém stavu je velmi dobrý přípravek proti cukrovce, používá se v případech respiračních chorob a šťáva při léčbě zánětu ucha-otitis. Tradiční je též užití při snižování cholesterolu v krvi, jako diuretik. Důležité je, že snižuje špatný cholesterol a čistí cévy. Je prevencí proti ateroskleróze.

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Ačokču si pěstuji už několik let, letos poprvé ale nebudu mít úrodu, protože jsem si letos pořídila kachny pižmovky a ačokča kachnám chutná také:-)

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 + 10


Přidat komentář