Obrázek uživatele elllzi@
  • autor: elllzi@
  • publikováno: 8.10.2014 19:34
  • zobrazeno: 1831x
+
0
-

Šípky

Šipky obsahují velkou dávku vitamínu C. A já šípkový čaj uplně miluju:-) tak jsem dopila lonské zásoby a šla na sběr a abych vše urychlila sušila jsem v troubě, co už nikdy neudělám, čaj je uplně slaboučký skoro bez chuti. Tak tímhle chci všem doporučit počkat si a sušit přirozeně, vyplatí se to.( Já jen že jsem se tohle nikde nedočetla) 
Čaj připravuji tak že cele šípky nechám luhovat přes noc a pak jen přivedu k varu. Pak udělám ještě druhaka je silnejší než první.
Šipky na čaj je vhodne sbírat ted než přejdou mrazem, pak mají méně vit. C ale jsou pak sladčí a vis vhodne třeba na marmeládu
Jaké mate zkušenosti vy? Jak připravujete šípkovy čaj?

Komentáře uživatelů

1
Obrázek uživatele carme
před 3 roky carme

Usušené šípky rozdrtím, zaliju vařící vodou a nechám louhovat. Pak je důležité zcedit přes plátýnko, protože šípek má takové světlé chloupky a ty není dobré pít.

0
Obrázek uživatele bimbi
před 3 roky bimbi

To louhování na studeno před vařením jsme nezkoušeli, zajímavý nápad. Jinak čaj děláme jako carme, jen ho nedrtíme protože šípky před sušením rozpůlíme a pak z nich nelezou ty chloupky. Jinak doporučuju si teď udělat i šípkový sirup např podle tohodle receptu  http://www.prostezdravi.cz/recept-na-sipkovy-sirup/ nebo nějaký podobný. Teď jsou šípky nejlepší a mají nejvíc vitamínů a pár lahviček doma určitě na zimu prospěje.

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

u nás se taky vždycky šípky namáčely přes noc než se dělal čaj a do druháku jsme pak přidávali ještě trochu sušených jablek :) Jinak toho C po usušení a znovu povaření moc nezbude :( nicméně je tam hromada flavonoidů, přírodních barviv, vlákniny atd...takže rozhodně zdravější než nějaká umělá šťáva :)

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 3 roky elllzi@

No ja to upne nevařim je to přivedu k varu. Právě ten sirup muže byt dobry z šipku už proslich mrazem, jsou vice sladke

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

u šípků přešlých mrazem pozor - mají projímavé účinky - tedy pokud se jich sní více - pokud se použijí na čaj, tak je to Ok :)

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 6


Přidat komentář