Obrázek uživatele elllzi@
  • autor: elllzi@
  • publikováno: 29.4.2014 16:49
  • zobrazeno: 1397x
+
1
-

Špenát

Moje oblibená potravina dá se vařit na různě způsoby. Sice neobsahuje tolik železa jak si dříve mysleli ale i tak ho má dost. Vlastně jako jiná listova zelenina. je to asi 1mg železa na 1 šálek. Obsahuje taky spoustu kyseliny listové která je hodně důležitá v těhotenství. Může předejit i vrozeným vadám jako rozštěp páteře atp. A pokud se cítíte unaveni je špenát dobra volba.
Špenát obsahuje také hodně ( 44x více než ledový salát) luteinu a zeaxantinu to jsou dva antioxidanty nezbytné pro dobrý zrak. Máte také rádi špenát? A jak ho připravujete?

130g syrového špenátu:
kalorie 7
nasycené tuky 0g
Bíkovina 1g
Vlaknina 1g
Vápník 3%
Vitamín A 50%
Vitamín C 12%
Železo 4 %

Komentáře uživatelů

2
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Špenát jsem si oblíbila relativně nedávno. Dávám přednost pouze české zelenině a objevila jsem mražený špenát českého původu. Od té doby ho kupuji pravidelně a přidávám ho k dušené mrkvi nebo celeru. Přikládám pár mých špenátových receptů pro inspiraci. ;)

2
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Špenát si pěstujeme sami na zahrádce. Mám ho rád už od dětství. Mamka dělala i výbornou špenátovou polévku. Dnes ale dáváme špenát hlavně do RAW smoothie spolu s ořechy a ovocem. A "špenát" jako takový děláme spíše z kopřiv :-D

2
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Také se chystáme pěstovat si vlastní špenát. Spotřebu máme čím dál větší, tak snad se zadaří..;)

1
Obrázek uživatele elllzi@
před 3 roky elllzi@

Taky mame na zahradce. Už aji mrazím tak budou zásoby na zimu :-D Ja připravuji ruzne, plnim rajcata zapecu , palacinky plnene, nebo jen tak s testovinama, hlavne hodne cesneku :-D A jak dělate smoothie mate na to nejaky přístroj? už dlouho chci odstavnovač když si delam juice ( cervena řepa . mrkev, jablko) používam tycovy mixer a pak mackam přes platynko. Takže u toho stravim moc času a vse je červene :-D

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Jj, česneku musí být hodně :-D
Smoothie děláme bohužel v obyčejném levném mixéru od Tefalu, není to ideální, ale dá se to. Odšťavňovač na smoothie není třeba. Namočíme přes noc (aby změkly) různé ořechy a semena (kešu, mandle, slunečnice, konopná semena, atd., co zrovna je doma). Ráno slijeme vodu, dáme do mixéru, zalijeme čerstvou vodou a dáme mixovat, přidáváme banán a různé ovoce podle chuti a toho co zrovna roste :-) a nakonec něco zeleného. Většinou ten mangold, špenát, nebo kopřivy. Může se trošičku přisladit medem nebo nesířenýma datlema. Konzistence je taková "řidší přesnídávka" :-)
Přes týden nejsem doma a dělám si smoothie v podstatě stejně, jen mám ten tyčový mixér.
Smoothie se nefiltruje. To jsou pak zeleninovo ovocné šťávy a to děláme v odstředivém odšťavňovači, ale je to o dost pracnější (aspoň se nám to tak jeví), než to smoothie, takže to neděláme tak často. Jinak samozřejmě jsou na smoothie a šťávy ty správné mixéry za 10.000,- a kvalitní odšťavňovače se taky pohybují vysoko. Ale s nimi zkušenosti zatím nemáme.

2
Obrázek uživatele Dalibor
před 3 roky Dalibor

A špenát kopřivový, to je "chuťovica" !  Ostatně charakteristickou stopu kopřiv nesnese každý, není špatné ho i míchat se špěnátem normálním...Jinak hlavně ne protlak špenátový. A česnek až na konec vaření, ať tam z něj zůstane co nejvíce chuti a látek...Ještě s medvědím česnekem je dobrý :-)

2
Obrázek uživatele karča
před 3 roky karča

Špenátu máme plný skleník a nejvíc jsem si jej oblíbila syrový. Chodíme na něj s malou dcerkou a křupeme ho čerstvě utržený hned ze skleníku, dobrota! Jinak syrový společně s hlávkovým přeliju zálivkou (ocet, olej, cukr, sůl).

1
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Špenát si pěstuji na zahradě, vysévám dvakrát ročně, bzry z jara, tan všechen sníme v polévkách nebo ho přidávám k těstovinám, omeletám, nebo v syrovém stavu ho používám do míchaných salátů se zálivkou. Když sklidíme brambory, pak v tu dobu vysévám druhou, větší várku, tu potom po umytí a spaření vařící vodou nasekám a zmrazím. 

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Ještě jsem zapomněla připomenout, špenát obsahuje hodně kyseliny šťavelové, některým lidem nemusí dělat dobře, a také obsah této kyseliny způsobuje špatné využití vápníku / někde jsem o tom četla, tak snad to bude pravda/.Abych zde nehlásila bludy...

1
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Sunrisko, špenát se pěstuje velmi, velmi jednoduše, vlastně se jen zaseje a to je celé (samozřejmě se zalévá).
Roste rychle (asi měsíc) a navíc jej můžete mít celoročně (stačí každý řádek vysít za 14 dní od předchozího řádku a tím sklízíte postupně).
Jíme syrový nebo jako pyré. Šp. pyré je ale docela mdlé, tak dávám 1/2 špenátu a 1/2 kopřiv. - paráda!

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

+JanaJeee, tak to je skvělé, že je špenát tak nenáročný..V tom případě bude první, co na zahrádce vyzkouším..:) A už teď se nemůžu dočkat první sklizně..:)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

V loňsko-letošní mírné zimě jsme mangold sklízeli i přes zimu. Ani těch pár mrazíků mu neuškodilo.

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

já si přidávám špenát do šťávy z mrkve a červené řepy - když není mrkev moc sladká přidám jablko a nebo ještě dělám štrůdl kde vnitřek je mleté hovězí se špenátem a sýrem...rychlé a dobré, vyválet listové těsto dát tenkou vrstvu hovězího ochuceného jen česnekem a pepřem (aby se propeklo), pak vrstvu spařeného špenátu a nakonec posypat sýrem - dávám parmezán, je dost aromatický, takže není třeba to celé už solit, pak zabalit a upéct jak klasický štrůdl....

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 1


Přidat komentář