Obrázek uživatele Lucka
  • autor: Lucka
  • publikováno: 12.7.2012 10:19
  • zobrazeno: 1267x
+
1
-

Babičky rybízové víno

Jelikož rybíz je asi to jediné, čeho se nám letos urodilo dost, velkou část jsem zavařila a druhou zbylou část úrody zužitkujeme každoročně na víno, které si dělávala už naše babička léta a na zimu to byla opravdu výborná meducínka:) Dělámo ho do 15l nádoby, je potřeba zhruba 3 litry červeného rybízu, cukr krystalový a vodu, nic víc. Nejpekelnější část - otrháme jednotlivý rybíz od stonků na jednotlivé kuličky a ty pak dáme do nádoby. Potom se vrhneme na svaření cukru s vodou, řídíme se vždy poměrem na 10 l vody = asi 2,5kg cukru (někdo dává prý víc, ale nám vyhovuje takto). Po svaření necháme vychladnout a pak zalijeme rybíz, ale ne úplně plné, nějaké místo musí být pro kvašení. Nádobu na kvašení přiklopíme a dáváme jí k babičce do sklepa, kde je temno, zhruba za 2-3 měsíce máme víno hotové, meizitím ho ale raději kontrolujeme. Potom si připravíme čisté vymyté sklenice a pomocí hadičky to do nich přepustíme (možná to nebude úplně 100% čisté jako kupované víno, ale rozhodně tam neplavou kusy rybízu:-)). Je to moc dobré, jednoduché a zbytečně neprovádíme žádné odkalování apod.

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

my děláme rybízové víno tak, že na litr vylisované rybízové šťávy dáme litr vody a osladíme (na litr tekutiny zhruba 250g cukru) a přidáme kvasinky a živnou sůl a necháme 6 - 8 týdnů kvasit, pak víno stočíme, necháme pár dnů odstát a zase stočíme. takhle se to opakuje aspoň 3x... výsledkem je luxusní víno ;-) je to skoro stejný, ale přijde mi to jednodušší ;-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Lenčo a jaké kvasinky přidáváte? A můžu se ještě zeptat na tu živnou sůl? To je nějaký druh soli?:D

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 2


Přidat komentář