Obrázek uživatele Lucka
  • autor: Lucka
  • publikováno: 4.4.2012 15:56
  • zobrazeno: 419x
+
0
-

Sláva smetánce

Protože už na mě začínají vykukovat první krásné žluté hlavičky pampelišek, pro ty, kteří si neumí představit její konzumaci tu mám pro inspiraci jeden výborný recept, který mám ještě od své babičky. Je to takový všelék, který je navíc skvělým obalovačem nervů a pomocníkem v kuchyni:-)Babiččin pampeliškový medPětilitrový hrnec naplníme opranými květy pampelišky bez stopek a zalijeme vodou. Vaříme na mírném plameni asi 45 minut, potom odstavíme na hodinu a půl. Tekutinu scedíme, květy důkladně vymačkáme. Zbude nám odvar, který necháme vypařit zhruba na 1 litr, přisypeme k němu 1 kilogram cukru (nejlépe přírodní třtinový) a šťávu ze 3 citronů a jemně povaříme než se cukr rozpustí. Hustou směs nalíváme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Pampeliškový med je výborným prostředkem na doslazování nápojů, do mléka či na chleba s máslem.Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/pampeliskove-recepty.htm#ixzz1r5U33nPL

Komentáře uživatelů

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jelikož se mi nevložil ten náš recept, dodatečně vkládám zde (bohužel foto se nechce zobrazit): 300 květů pampelišek,1 l vody,1,5 kg cukru krystal,1/2 citronu,1/2 pomeranče. Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne. Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Taky jsme dřív dělávali. :) Nejlepší medík, jaký jsem kdy jedla! Ze sedmikrásek je taky moc mňamkový a hlavně voňavý...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně tak, je to skvělý pocit potom pochutnávat si na domácím medíku, nad kterým jsme tak dlouho ohýbali hřbet pro květy:D

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 7


Přidat komentář