Obrázek uživatele ZdraváPotravina.cz
+
0
-

Úroveň kontaminace potravin cizorodými látkami je v ČR nízká

Každý rok dochází k monitorování cizorodých látek, které zahrnuje sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin použitých k jejich výrobě. Toto sledování plně přispívá ke snaze zajistit výrobu zdravotně nezávadných potravin.

V roce 2014 bylo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) zjištěno celkem 0,6% nevyhovujících potravin.  Nejčastěji se jednalo o nadlimitní nálezy polycyklických aromatických uhlovodíků (uzené šproty, dýňový olej), mykotoxinů (kukuřice k přímé spotřebě), morfinových alkaloidů (mák) a pesticidů (cibule, rajčata, pekingské zelí, liči, koření). Z dlouhodobého hlediska však došlo k významnému snížení kontaminujících látek, které překročily maximální limit (v porovnání rok 2011 - 1,23 % nevyhovujících výrobků, rok 2014 - 0,59 % nevyhovujících výrobků).

Z výsledků státní veterinární správy (SVS) vyplývá, že průměrný obsah většiny sledovaných cizorodých látek je hluboko pod přípustnými hygienickými limity. Celkově lze tedy hodnotit zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu z pohledu obsahu cizorodých látek za příznivou. 

Více info: 
http://www.bezpecnostpotravin.cz/zprava-o-vysledcich-sledovani-a-vyhodnocovani-cizorodych-latek-v-potravnich-retezcich-v-rezortu-zemedelstvi-v-roce-2014.aspx

Přílohy příspěvku

Komentáře uživatelů

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Nový komentář

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 7


Přidat komentář