Mapa automatů na mléko

Pokud máte svůj oblíbený automat na mléko nebo víte o nějakém ve svém okolí a není na naší mapě, budeme moc rádi, pokud nám o něm dáte vědět. Připojte prosím co nejpřesnější adresu. Děkujeme.

Z výborného čerstvého mléka z automatu si můžete udělat například skvělý domací bílý jogurt

Základní informace o automatech na mléko

Automat na mléko Čerstvě nadojené mléko od kraviček není zemědělcem dále zpracováváno, stáčí se a ochlazuje na teplotu 4°C. Poté je přepraveno právě do automatu na mléko, který zaručuje, že je mléko stále chlazeno a udržováno při stejné teplotě. Automaty většinou zajišťují i prodej samostatných lahví do kterých si mléko můžete sami natočit. Možný je i menší odběr, např. jen půl litru čerstvého mléka. Automat sám hlídá jak dlouho je v něm mléko uskladněno, přesáhne-li dobu 24 hodin, prodej mléka zablokuje a/nebo informuje provozovatele.

Ikdyž se názory na převařování čerstvého mléka značně liší, jedno je jisté. Čerstvé, nepasterizované, nepřevařené mléko, které se v automatech prodává obsahuje řadu různých mikroorganismů a bakterií. Je nutné si uvědomit, že kravička není sterilní ani vydezinfikovaná. Provozovatelé proto na svých automatech upozorňují, že by se mléko mělo doma tepelně zpracovat. To nemusí nutně znamenat, že mléko se musí několik minut vařit. Mělo by stačit mléko zahřát cca. na 1 minutu na teplotu 80°C, což je prakticky proces pasterizace, který je o něco šetrnější než převaření mléka.