Slinivka, recepty

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Prosím o rady a nápady na recepty co vařit lidem s oslabenou slinivkou. Myslíte, že je vhodné, aby po vyléčení zánětu a stálého držení přísné diety byla vhodná konzumace chlorelly jako doplněk stravy?

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Doporučuju stránky http://www.varimezdrave.cz/
paní se specializuje přímo na oslabenou slinivku :)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

při tomto onemocnění doporučuji vaření v parním hrnci, mám slinivkovou dietu a v pařáku se dá vařit bez tuku, bez soli a výrazného koření.. např. rybu fakt nemusíte osolit a nepoznáte, že není solená, stejné je to se zeleninou.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Také se s tímhle problémem potýkáme v rodině. Naštěstí to na irisdiagnostice zachytili včas, a popsali jako nejdůležitější zdroj zdravotních problémů v těle, tak aspoň je jasno. Základem je prý jíst každé 2 až 3 hodiny a nenechat slinivku zahálet při tvorbě enzymů a hormonů. Všem hodně štěstí.

0
před 5 lety Olga

Mam po zanetu slinivky pred 10 lety. Pomohl mi gynex od firmy Energy a taky jist kazde 2-3 hodiny lehka jidla. Jim snidani, svacinu, obed svacinu, veceri, svacinu. Nejvic mne trapi, ze nesnesu velke mnozstvi zeleniny a ovoce... To jsem drive milovala a jedla v neomezenem mnozstvi.

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Jé moc děkuji za takových odpovědí. Jen mi není jasná jedna věc, respektive tři. A to celozrnné věci a piškoty a vejce. Doktor v nemocnici, že klidně taťka piškoty může, ale třeba se domnívám špatně, v piškotech je ohromné množství cukru, pokud sní během 4 dnů celý pytlík, nezatěžuje to příliš slinivku?
A doktoři v nemocnici nedoporučovali celozrnné pečivo, na stránkách varimezdravě peče z celozrnných mouk kváskovou metodou, droždí prý taky nemůže. Tak mi to moc nesouhlasí a pak ještě jedna surovina vejce.
Chtěla jsem navrhnout třeba palačinky z rýžové mouky, jenže vejce také nesmí (přitom v piškotech jsou ač sušená) a tak nevím jestli jde vůbec uvařit palačinku bez vajíčka aby šla bez problémů otočit, osmahnout bez tuku lze na pánvi s nepřilnavým povrchem.
Jinak moc moc díky za odpovědi.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Dita: Tak to slyším poprvé, že by někdo doporučoval spíše bílé než celozrnné pečivo. Právě bílá mouka vyžene více inzulínu než mouka celozrnná... Vajíčka si nemyslím, že by měl být problém, větší problém vidím v jednoduchých cukrech...
Co se týká pečení bez vajíček, opravdu to jde, záleží také na tom, kolik lepku mouka obsahuje... Pokud jde o bezlepkovou mouku - rýžová, kukuřičná, je lepší těsto nechat odležet třeba den. S takovýmto těstem se ale pracuje jinak - dost se trhá, člověk se musí obrnit trpělivostí. Já na spojení používám povařené namleté lněné semínko (možno přecedit) nebo neupravovaný kukuřičný škrob a v slaných pokrmech hrašku. Ale pokud zvolíte lepkovou mouku např. špaldovou a necháte nějakou chvíli odležet, palačinku otočíte :)
Na stránkách varimezdrave mají o slinivce i hezké články http://www.varimezdrave.cz/category/clanky/slinivka/
A u každého receptu paní píše, jak to její slinivka zvládla...

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

No pan doktor v nemocnici to říkal, já tohle téma nemám nikterak nastudovaný, jen pár vět jsem o tom co smí a nesmí četla na netu, a taky se to hodně liší, něco s vhodných potravin nemusí někomu se slinivkou sedět.
S tím bílým pečivem je to také divné, zatím mu to nic nedělá, k snídani dvě housky, ale co výhledově mu to může udělat. Jenže jak řekne něco doktor, těžko se říká opak.
Peta díky za názor, moc si toho vážím. Takže piškoty asi nejsou zrovna nejvhodnější? že.

Danah, Olga a co třeba takhle jedí? k snídani, večeři. V pondělí příjde kuchařka, tak snad bude inspirace, jak budu mít čas, podělím se třeba to někomu pomůže.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Dito, dieta není přísná, jen omezuje alkohol pouze na pivo, nedoporučuje kafe (což je těžké), a žádná smažená jídla a bezejmenné tuky, už vůbec ne sladkosti s bílým cukrem. Červené maso a výrobky z něj nejíst. Jde o to usnadnit trávení, takže jednosložkové jednoduché jídlo je lepší než to vychvalované "pestré" =od všeho trochu. Dobrá je zelenina vařená v páře, hodně ovoce, dostatek tekutin.

0
před 5 lety Olga

Ja mam zase doporuceno jist jen 2 porce ovoce stredni velikosto denne a to dopoledne a pak dusenou zeleninu.
On to ma taky kazdy jinak a kazdy snese neco jineho a taky se to casem meni

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Dano,tys to trefila nejlíp.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Olgo, máš pravdu. Každý člověk je jiný a má jinde slabá místa co se zdraví týká. Proto třeba při chřipkové epidemii neonemocní každý, a také chřipka může mít lehký nebo těžký průběh.:-)Proto taky skřípu zubama, když jsou lidem podávány úplně stejné léky jak na běžícím pásu.

0
před 4 roky kucza

také mám problémy se slinivkou, když mě propouštěli z nemocnice, lékaři mi dávali dietní doporučení- přesnídávky, suché veky atd... po konzultac na ,,gastru,, mi pan doktor řekl, že je to ,,blbost,, že ty přesnídávky ve mě kvasí a přitěují mi... tak si pak vyberte, že? nejhorší na tom je, že mi je dvaadvacet a nikdo nepočítá, že bych mohla mít takové problémy, všechno se strašně protahuje a každý tvrdí něco jiného.

Jinak jak je to s tím pečivem bych také ráda věděla, v nemocnici mi dávali suché veky a taktéž nedoporučovali celozrné. tak tedy nevím. co vím s přesností je, že se doporučuje jedno vejce v pokrmu za den :)

0
před 4 roky LUDMILA

TAKE MAM PROBLEM SE SLINIVKU KAFE JSEM NEPILA ALE RANO MI UDELALO VELICE DOBRE SI DAT ENERGETICKY NAPOJ KDYZ NECHAM VYSUMET BUBLINKY JE MOZNE DO TOHO JIT MA NEKDO SKUSENOST POSTAVI ME TO RANO DO POHODY DEKUJI

0
před 4 roky Aria

Docela mě zaráží, že je při zatížené slinivce doporučována veka z bílé mouky. Slinivku zatěžují rafinované cukry - tedy nejen cukr jako takový, ale i bílá mouka.
Na vašem místě bych zkusila jíst místo pečiva celá obilná zrna (celozrnná nebo kroupy, rýži nebělenou, dobré jsou při oslabené slinivce jáhly. Hodně zeleniny, málo solit a upravovat jídlo většinou vařením (napařováním), jak už tu bylo psáno.
Pokud se nechcete vzdát mléka a mléčných výrobků, tak vynechte alespoň sýry, protože jsou hodně přesolené (myslím, že sýry typu lučina asi tolik soli nemají). Ale mléko kvůli vysokému obsahu laktózy asi také nebude na slinivku zrovna ideální. Spíše bych volila luštěniny a ryby a občas další druhy masa.
Sladkou chuť je dobré uspokojit sladkými zeleninami a obilnými slady (nikoli sirupy). Slady obsahují složené cukry, uvolňují se postupně a "nevyplaší" slinivku, že musí honem honem zapracovat na vyrovnání hladiny cukru jako to udělá klasický cukr (řepný i třtinový).

0
před 4 roky Alena

Já mám chronický zánět slinivky již 10let.|Ale celozrnné pečivo bych opravdu nikdy nepozřela.Pouze bílé.Málo solím,vše vařené atd.Dá se s tím žít.Když něco poruším,nastanou bolesti.

0
před 3 roky Lenka

Po zánět slinivky mi taky doporučují jen bílé pečivo - je prý lépe stravitelné, v celozrným můžou být semínka (tuky!), nestravitelné zbytky... zatím mi to nevadí, jím rohlíky, veku. Ovoce pouze oloupané (jablka), zeleninu vařenou/dušenou. Spíše stravu kašovitou, lehce stravitelnou, i když mi to přijde dost "nezdravé". Občas i zhřeším a dám si pivo - nechám ho zvětrat, aby tam nebyly bublinky a zároveň aby nebylo studené.

0
před 2 roky tomas

Po akutním zánětu slinivky břišní, mi nikdo neporadil nic, kromě nepití alkoholu a nekouření.
Jak s cukrem, tukem, masem a podobně, jsem si zjistil sám - tady vše popisuji
http://www.slinivkar.cz

0
před 2 roky tomas

Dietní sestra - ještě "z protekce" doporučená - ani nevěděla co celé zrno je.
Proto doporučují veky a podobné..asi jim to připadá měkké.
Je to velmi smutné, jak se brání informacím, jsou přímo alergičtí na větu: " ale já četl na internetu"
www.slinivkar.cz

0
0
před 8 měsíci petra

Ahoj chtěla jsem poprosit slinivkáře zde o radu - zajímá mne, jestli kdokoli z vás trpí nebo trpěl u slinivky i na noční pocení, zvýšené teploty (mezi 37,1 - 37,5), hubnutí a celkovou vyčerpanost a velkou únavnost po troše námahy či delší chůzi? a také mne zajímá jestli někdo z vás mívá nafoukllé břicho jako balon a bolesti zad, mne to pořád drží nalevo pod žebry - v oblasti zlustého střeva a ledvin. Mám trochu potíž s dietou protože držím i bezlepkovou a bezmléčnou - se kterou bojuji protože ji nemám prokázanou - ale přesto ji držím nebot mi žádný lékař s tím ještě nepomohl. Je zde někdo s podobnými problémy? také se mi stává že po kupř. chipsách se mi v puse udělá bud afta nebo nějaký bolestivý puchýř či nateklina.Již po několikáté mám zvýšenou amylazu. Stále se u mne řeší co mi je, vážím 46 kg (160cm) 32 let, děkuji za radu i názor na mail, budu moc ráda, jsem zoufalá, děkuji Petra. email gastrokolono@seznam.cz

0
před 4 měsíci libuše

Ahoj zajímalo by mě jestli můžu salátovou okurku děkuji za odpovědi

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 7


Přidat příspěvek