modifikovaný škrob a glukózový sirup

0
před 5 lety Klára

Dobrý den,
mohl by mi někdo vysvětlit, jak je to s modifikovaným škrobem a glukozovým sirupem? Mám nově zjištěnou alergii na všechny obilniny, takže jsem ve fázi hledání informací a s tímhle si nevím rady.
Modifikovaný škrob - pokud není uvedeno, jestli je kukuřičný či bramborový (první nemohu, druhý ano), je nějaká šance, že je tak upravený, že už by mi, jako alergikovi, nemusel vadit? Protože jinak by to měl výrobce specifikovat, ne?

A stejnou otázku mám u glukózového sirupu - u toho jsem si našla, že se vyrábí buď z bramborového škrobu (můžu) či pšeničného (nemůžu). A že je sice v rámci EU povinné specifikovat, ze kterého škrobu je, ale zároveň na to udělila EU vyjímku a výrobce to tedy nemusí přímo určovat. Takže mě zde napadá stejná otázka jako u předchozího bodu - je tento sirup již tak upravený, že by mi nemusel vadit? Protože EU to musela povolit na základě nějaké studie, že...

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Klárko, tady už je docela zaběhnutá diskuze: http://www.zdravapotravina.cz/diskuse-nazory/ecka/modifikovane-skroby. Můžu tě ujistit, že modifikovaný škrob nemá s obilninou vůbec co do činění. U obilnin je obvyklá alergie na lepek- jak doktoři specifikovali tvou alergii? Můžeš mít třeba alergii na pyl z obilí.

0
před 4 roky Darius

Tak nejprve musím poopravit toto: Glukózový sirup se vyrábí nejen z pšeničného a bramborového škrobu, ale i ze škrobu kukuřičného. Výrobci se zatím uváděním původní suroviny většinou nezatěžují. Problémem je také představa, že na žádné bezlepkové škroby nemůže být alergie. Tak např. kukuřičný škrob sice neobsahuje tolik bílkovin, aby obsahoval hmotu podobnou lepku, nicméně stopy bílkovin jsou tam přítomné (nakonec - pšenice a kukuřice jsou blízké příbuzné) a mohou vyvolávat stejné problémy jako lepek. Rozhodně nejde o alergii na pyl ale na složky kukuřičného zrna. Otázkou je, zda se hydrolýzou (tedy procesem, kterým se přeměňují některé škroby na průmyslová sladidla) rozloží i přítomné bílkoviny, příp jiné potenciálně alergizující látky tak, aby nealergizovaly. Teoreticky je to možné, ale důkazy jsem nikde neviděl. Alergici, kterým vadí kukuřice, mají smůlu, protože kukuřičný škrob je skoro ve všem, včetně léků. A pokud by se ukázalo, že jim vadí i hydrolyzované suroviny, okruh nevhodných potravin by se ještě rozšířil.

0
před 4 roky Darius

Linky:
http://nosreti.bigbloger.lidovky.cz/clanok.asp?cl=140403&bk=93906
http://www.bezlepkovadieta.cz/obecne/936-3/glukozovy-sirup-nejen-sladi
http://www.hospodynkam.cz/hospodynkam/eshop/5-1-CUKRARSKE-HMOTY/142-2-Piping-gel-Glukoza-lepidlo/5/1533-Glukozovy-sirup-500g

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 7


Přidat příspěvek