Makrobiotika

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

Ahoj, zajímal by mě Váš názor na makrobiotiku. Je tu někdo kdo se stravuje makrobioticky?

1
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Makrobiotika mi kdysi velmi pomohla. Cetla jsem orientalni diagnostiku od Michio Kushi a ze dne na den jsem prestala jist maso. Je to ale par peknych let zpatky. Dnes se snazim drzet cestu zlateho stredu, i kdyz krome ryb a morskych plodu porad nejim zadne jine maso. Makrobiotika dokaze velmi pomoci dokonce i pri velmi zavaznych onemocnenich, ovsem v nasich podminkach je velmi obtizne zit makrobioticky. A to z vice duvodu napriklad: rasy, miso, umebosi, houbicky shiitake atd. je treba schanet po zdravych vyzivach a nejsou to nejlevnejsi potraviny. Zdaleka ne vsem chutna makrobioticka strava. Jinak makrobiotice moc fandim:o)

1
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Mritamira: Makrobiotice také fandím.Určitě je to cesta k uzdravení. Slyšela jsem ale, že je to pracné a náročné na čas (kvašení ap.).Je to pravda?

1
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Danah: Urcite je to narocne na cas. Obzvlast pokud si clovek vsechno vari sam. Hodne veci se da kupovat, ale pak je to narocne i na penize :o) Lze ovsem uspesne pouzivat hlavni zasady makrobiotiky. Jako treba zaradit do jidelnicku vice obilovin a lustenin, pouzivat prevazne suroviny z regionu ve kterem clovek zije, cas od casu zaradit do jidelnicku morske rasy a dalsi.

1
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

Mritamira: tak nějak to praktikuju já... zcela makrobioticky to nezvládám, ale zařazovat víc zeleniny, obilovin a luštěnin to jo ;-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Mritamira: když zmiňuješ suroviny,vypěstované v regionu, kde člověk žije, je to celkem pochopitelné. Občas se to i z oficiálních míst tak nějak zamlženě doporučuje. Ovšem mělo by se také oficiálně říct, že dovážené potraviny jsou chemicky ošetřovány, prodávány bez tohoto varování, převáženy přes i půl světa a nesmí podlehnout plísním ap.Tak si stačí představit, jak asi můžou vonět a chutnat. Což je pro mne ten hlavní důvod, proč dát přednost místním vypěstovaným produktům. Tenhle fakt se záměrně zamlčuje, protože kšefty se přece musí hejbat.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

tak makrobiotika podle mě není zas tak složitá. víceméně je to jídlo, které jedli naši předci... žádné náhražky, konzervanty, barviva, jen sezónní potraviny a tak ;-) to že jsou tam třeba ty řasy, tak je to taky podle mě kvůli vit. B12 a tak... a hlavně zrovna ty řasy - bal. stojí 100 a mám to na půl roku, rok ;-)

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 5 lety MartinSX

Každopádně makrobiotický režim není vychytaný. Já říkam s mírou...jako všeho. :) Ale je dobré si o tom něco přečíst a použít. Držte se zdravého rozumu, DNA a hlasu svého těla. Trochu mi někteří zdravovědci a jedlíci připomínají kulturisty. Chtěj ještě, chtěj něco víc, něco dál a hle najednou jsou mimo healthy line. Ne-li na cestě zpět. Vlastně většinou na cestě zpět.

0
před 5 lety Lenka

Myslím, že je tomu naopak, makrobiotika je velmi vychytaný dokonalý systém. Lidé se takhle stravovali staletí a jak se jí dnes??? Většina lidí do sebe cpe 90% toho, co před sto lety nikdo nepoužíval. Podívejte se na makrobiotické recepty například zde: www.pani-dyne.cz

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

happy.lenulka: můžeš mi prosím přiblížit ty řasy, co kupuješ? Nějaké kapsle jako doplněk stravy nebo klasické do jídla...?

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

karča: kupuji jak kapsle (slisované řasy) tak i do jídla - nejčastěji NORI... jím každý den čtvereček cca 2x2 cm... ;-) nebo to dávám do jídla ;-)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

Martin SX: dovoluji si oponovat. Myslím si, že striktní makrobiotický režim je to nejvychytanější co existuje... problémem ovšem je, že těch striktních makrobiotiků moc není... ;-) je to takové "učení" a málokdo ho 100% pochopí... pak vznikají podvyživení a ne úplně zdraví jedinci, kteří makrobiotiku špatně pochopili a pak na ni vrhají špatnou pověst... znám ale několik lidí, kteří opravdu striktnnich makrobiotičí a jsou to nejzdravější, nejklidnější a nejspokojenější lidé co znám... a navíc nejsou závislí na konvenci, které je kolem nás plno..
a aby to nebylo jen slepé žvanění, tak jsem viděla i výsledky zdravotních vyšetření a nikdo z nich nemá žádné zdravotní problémy!!! to už slouží za úvahu, když znám plno lidí, co makrobiotiku odsuzují, přitom jsou prolezlí nemocema atd ;-)

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Podle meho nazoru striktni makrobioticky rezim je predevsim myslen jako alternativni zpusob leceni. Jeho efektivnost i zazracne ucinky jsou prokazany, dokonce i vedecky. Neni treba mluvit o tom, zda tomu verit nebo ne. Neco jineho je zvolit si striktni makrobioticky rezim jako zivotni styl. Vyzaduje to silny zamer, dostatek znalosti a pevnou vuli. A taky i dostatek casu na pravidelnou pripravu pokrmu. Napriklad Madonna ma sveho osobniho kuchare :o)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Byla jsem na několika přednáškách Dr.Strnadelové, která se makrobiotikou zabývá a léčí. Je to naprosto logický a přirozený systém, podle mě. Líbí se mi i její knížka Radost z jídla.

0
před 5 lety Lenka

Zdravíííím :-) a držím palce s makrobiotikou, podpora všem, kdo setrvají. Odměna je veliká :-)

0
Obrázek uživatele Markéta
před 5 lety Markéta

Určitě souhlasím s tím, že makrobiotika má svou logiku a zajisté pomůže někomu, kdo je nemocný. Ale jsem skeptická k dlouhodobému stravování touto cestou. Zní sice krásně, že se makrobiotika přibližuje stravování našich předků, ale pak mi někdo vysvětlete, proč se oni předci nedožívali tak vysokého věku jako lidé v současnosti. Určitě není v pořádku, že dnes jsou v jídle tuny přídatných látek a pesticidů atd., ale na druhou stranu máme dostatek všech živin, což v minulosti nebylo. Kromě toho se mi nepozdává, že jsou v makrobiotice potřeba různé mořské řasy a další suroviny, které se musí dovážet z veliké dálky. Není makrobiotika také o tom, že člověk jí potraviny, které se přirozeně vyskytují v jeho okolí?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Markéta: Předci se nedožívali vysokého věku? Někteří ano. Ale protože neznali odpočinek, dovolené, víkendy, a tvrdě pracovali, byli opotřebovaní. Používali jednoduché stroje a nástroje. Neřekla bych,že je to věc stravování. Dnešní člověk se sice dožije věku, ale čím dál mladší a mladší generace jsou drženy na práškách, o starší generaci,co polyká ty koktejly z lékáren ani nemluvě. O těch živinách mě napadlo: proč maratón vyhrávají běžci z nejchudších zemí?

0
Obrázek uživatele Markéta
před 5 lety Markéta

Danah: Podle statistik je dnes průměrná délka života opravdu delší. I když porovnáme vyspělé státy s chudšími, statistika opět hovoří ve prospěch zemí vyspělých. A pokud hovoříme o tom maratónu, ten často vyhrávají černoští běžci. U nich lze ale hledat úspěch spíše za jejich odlišnou fyzilogií.
A mohl by mi tedy někdo vysvětlit dovoz rozličných makrobiotických surovin z tak velké vzdálenosti?

0
před 4 roky Aria

Makrobiotika je výborná věc (co doktoři za 20 let nedali, zvládla MB za 2 měsíce a to ani nebyla 100% dodržovaná).
Co se týče řas, umebošek apod. to nepovažuji ani tak za makrobiotiku, jako spíše za dogma. V našich podmínkách je logičtější divoká zelenina, kvašené zelí atd. Ani umírněná konzumace masa (ne ryby) dle mého názoru není proti MB, zvláště v zimě (nemíním tím ale denní konzumaci).
Co se týče financí není to vůbec tragické, spíše naopak. Obilniny, luštěniny a zelenina a občas ovoce (i v BIO kvalitě) nestojí tolik, co maso, vejce, mléko a MV, pečivo a trocha ovoce a zeleniny.
Čas je třeba udělat si tak jednou za tři dny, kdy se navaří do zásoby obilka a luštěnina (a i to se vaří samo, stačí občas zkontrolovat a jinak dělat, co je třeba jiného). Luštěninu lze i na týden (horká i s vodou se zavře do sklenice a nechá vychladnout dnem vzhůru). Stíhat se to dá, večer nakrájím zeleninu a ráno mám během 30 minut nachystanou snídani i oběd, večeře zabere 30 min i s přípravou. Kdybych nebydlela na koleji a nemusela lítat pokoj - kuchyně, asi by to bylo o chlup kratší. Takže žádný horor se nekoná :-)

0
před 3 roky Nora m.

Souhlasím s Lenulkou, Lenkou, Ariou. MB je momentálně nejdokonalejší stravovací léčebný systém co existuje. Nic lepšího na léčbu a prevenci nemocí nikdo nevymyslel. Je pravda, že trošku složitější. Každý si ho však trošku může upravit dle svých možností...ale podstata musí zůstat stejná.  Moje rodina ji praktikuje cca 5 let. Za tu dobu se nám náš zdravotní stav tak zlepšil, že jsme z toho hrozně šťastní!
Já byla od mala silný alergig, astmatik, deprese, stále angíny, záněty, infekce, ATB....naši doktoři mě tak vehementně léčili až začaly odcházet ledviny, játra. Nebudu popisovat jak mi bylo, prostě troska na prášcích a stále dokola. Nyní s MB jsem nebyla 5 let u doktora, jsem v pořádku, žádné alergie, astma, cítím se perfektě. Jen ty poničené ledviny musím hlídat, ale to v pohodě. Takže tak to je...ať si říká kdo chce co chce, já to zažívám každý den a vím o čem mluvím.

0
před 3 roky JIrka

Je to takhle makrobiotika děla dvě chyby vyloučeni mlečnych vyrobku a vše celozrnne tahle kombinace z ni děla překyselujici dietu sama kapacita na makrobiotiku p.Strnadelova přiznava že celozrnna ryže kvuli kyselinotvornemu učinku nejde vubec konzumovat mam desetiletou zkušennost z nejpřisnějši makrobiotikou a už na začatku mě bylo divne proč makrobiotici nevypadaji jako zdravi lide jsou to přesně tyhle dva duvody jinak je to dobra dieta předevšim na uzdraveni

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 + 9


Přidat příspěvek