Černý bez

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Neznáte nějaké zajímavé využítí plodů černého bezu (tzv. bezinky)?

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

výborná je šťáva nebo víno ;-)

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Moje babička vařila z černého bezu takovou medicínku. Určitě na internetu bude nějaký recept, dávali nám ho v době chřipek a nemocí i na kašel byl dobrý. Vypadala jako hustá tmavá povidla, myslím i se zrníčkama.

0
Obrázek uživatele Eva
před 6 lety Eva

Nedá mi nezareágovat. Přidávám recept na bezinková povidla.
Černé vyzrálé bezinky nejprve rozvaříme s trochou vody na kaši a pak prolisujeme (nemusí být) záleží na vás se zrníčky nebo ne. Pak přidáme cukr, já dávám na jedno kilo necelou půlku asi 400g, a vaříme za stálého míchání dokud nezhoustne. Hlavně povidla nepřipálit, zhořknout, takže najít otroka na míchání. Ještě horké plníme do skleniček, uzavřeme a otočíme.

0
před 6 lety radkas

Bezinkový likérek
•2 kg otrhaných uzrálých bezinek
•1 l vody
•1 kg pískového cukru
•1 sáček vanilkového cukru
•2 dl silné černé kávy
•1/2 l rumu
Návod k přípravě
Opláchnuté bezinky dáme do kastrolu, zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme, až se cukr rozvaří, asi 7 - 10 min. Do horké šťávy přilejeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Uložíme v temnu a chladnu.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Chtěla jsem to pro děti, takže likérek určitě ne :-) ale děkuji.
Mohla bych poprosit o recept na šťávu, aby byla zaručená?

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Měla jsem někde recept na likér, ale i na sirup z bobulí černého bezu od babičky. můžu to zkusit najít a hodit sem, ale obsahuje mletou kávu a bílý cukr...

0
před 6 lety Maruš

Dneska jsem dělala sirup se zralých bobulí černého bezu.Nemá to chybu.2litry bobulí a2litry studené vody dáme do velké sklenice a necháme3 dny kvasit.Bobule přecedíme přes řídké plátno můžeme jemně vymačkat.Na 1 litr šťávy dáme 80 dkg.cukru 25g kys.citronové/já dala dle chuti/ 3 skořice celé ,nebo vanilku.Od bodu varu jsem vařila 10 minut.Pěna nevadí,rozpustí se.Dala jsem to do nahřátých sklenic a uzavřela.Tento sirup jsem dělala poprvé a je velmi dobrý.

0
před 6 lety Hana

A jak to děláte, aby se nezkazil, já vařila pečený čaj a do měsíce se mi všechen zkazil. Musí se sklenice před tím vyvařovat a i víčka? A když skleničky naplníte, uzavřete tak je ještě necháte projít varem? Prosím o radu, takovou práci mi to dalo a je mi z toho smutno.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Alčo, jestli chcete pro děti, dělávám vynikající šťávu z bezinek, pomerančů a jablek (s medíkem) ještě recept přímo od mé babičky, jak to kdysi dělávala ona, znám ho odmala a dnes ho dělám stále:-)

0
před 5 lety Miky

Potesila me Vase diskuse o bobulich cerneho bezu. V nasi rodine se onen likerek pouzival zasadne jen pri problemech s ledvinami a mel velmi blahodarne ucinky! Ale vzdy jen mala stamprlka denne, vic ne!! Varovala bych pred popijenim ci pojidanim vetsiho mnozstvi produktu z bobuli, myslim, ze by to mohlo negativne pusobit na srdce a srdecni tlak!!!

0
před 5 lety Jitka

Bobule se dají usušit a pak se z nich dělá čaj.

0
Obrázek uživatele Ančičká
před 5 lety Ančičká

Bezinková šťáva:

*cca 30 rozkvetlých květů černého bezu
*2 litry vody
*bio citron
*kyselina citronová
*2kg nerafinovaného cukru nebo medu

-Nasbírané květy černého bezu oberte od broučku a nechte pár hodin stopkami nahoru položené na papíru, abyste se zbavili hmyzu. NEOPLACHUJTE je, protože přijdete o všechen zdravý pyl.
- Do skleněné nádoby nalijte 2l převařené již zchlazené vody a nasypte do ní květy. Přidejte 3 plátky citronu a trochu z něj do vody vymačkejte šťávu. Nechte alespoň 8 hodin louhovat (přes noc určitě).
-Po vylouhování sceďte tekutinu do hrnce přes plátýnko a bez dobře vymačkejte.
-Začněte výluh ohřívat, přidejte 2kg (medu) a trochu kys. citronové (stačí opravdu málo, asi 5g, je to napsáno na balíčku a vzhledem k přidanému citronu tolik dávat nemusíte)
-Když se všechen cukr rozpustí, ohřejte šťávu ještě na cca 40 stupňů. Nevařte ji!
-Ještě horkou tekutinou naplňujte pečlivě vymyté skleněné láhve téměř po uzávěr. Víčko a hrdlo láhve potom očistěte vatičkou s alkoholem a do šťávy přidejte náprstek alkoholu. Já použila tequillu. Jde o zakonzervování, "lepší pocit" a řidiči ani děti se rozhodně nemusí bát :)

DOBROU CHUŤ!

0
Obrázek uživatele Ančičká
před 5 lety Ančičká

Staročeské kosmatice

Ingredience nejlépe samozřejmě v biokvalitě:
*květy černého bezu i s delší stopkou
*250ml mléka
*2 domácí vejce
*3 lžíce cukru
*špetka soli
*hladká mouka (výborná je ale celozrnná špaldová,záleží jak jste zvyklí)
*olej

-Květy bezu oberte od broučku a omyjte v osolené vodě (nejlípe nechte ponořené cca 30 min) a nechte okapat.
-Připravte si těsto. Mouky přidejte tolik, aby vzniklo lité těsto jako na lívance či polévkové kapání.
-Rozpalte si na pánvi olej. Chyťte bez za stopku, ponořte ho do těsta a položte na pánev.
-Zatím co se bude smažit jedna strana, ustřihněte nůžkami stonky a poté květ otočte.
-Hotové kosmatice ještě teplé obalujte v cukru se skořicí.

DOBROU CHUŤ :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Možná pochytíte inspiraci z tohoto článku;)
http://www.zeny.cz/clanek/vyziva/recepty-z-bezovych-kvetu

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 + 11


Přidat příspěvek