Žitný kvásek - domácí chléb

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

poradíte mi jak připravit žitný kvásek a jak jej udržovat? případně jak z něj pak připravit dobrý chléb? Díky

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

já dělám žitný kvásek podle tohoto receptu:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Zrovna pondělí a úterý odpoledne jsem zkoušel něco (cca 6. a 7. krmení kvásku), jel jsem cca podle tohoto návodu http://telatko.bloguje.cz/399045-zalozeni-kvasku.php , ale mam špatnou troubu na to (uvnitř nedopečeno). Ke konci týdne se zas budu pokoušet hrát s kváskem a něco celožitného upéct.
Jinak jsem se ptal i po xmarketech, globus mi odpověděl, že péct bez droždí nejde :D a interspar že celožitné chleby nemají bez droždí. Myslim že se zatím na kváskový chleba nemá cenu v obchodech ptát, bude to chtít čas aby se trochu rozšířil a cca za rok se poptat v obchodě zas :). V jednom bio obchodě jsem si jeden koupil, ale myslím že nebyl dopečený. Na jednom farm. trhu měli také kváskový, ale neměly úplně celožitný.

0
před 6 lety Pavel

6sense: pokud sháníte celožitný kváskový chleba, tak ten nejlepší co jsem kdy jedl je chleba od pana Kolingera - www.kolinger.cz - je možné ho objednat buď přímo u něj nebo ho občas mají ve zdravých prodejnách - buď balený nebo v papíru. Kvalitě samozřejmě odpovídá cena, myslím, že je někde mezi 50-60 Kč, ale když si na něčem chci pochutnat, tak tenhle chleba skutečně vede...

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

před nedávnem tu někdo postoval recept na domácí žitný kváskový chléb z dp, tak to sem jen hážu znovu ;-) http://www.naturlife.cz/nabidka/zitny-kvaskovy-chleb-recept-pro-pekarny

0
před 6 lety Hanka

chtěla jsem se zeptat zda se do kvásku nedává i droždí, to opravdu stačí jenom mouka a voda - viz postup odkazů,
a nebo se droždí dává až to těsta, nebo se droždí vůbec nepoužije, já jsem z toho vážení jelen :)?

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

nee, na tento chleba není vůbec potřeba droždí dávat ;-)

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Já jsem se zrovna před víc jak týdnem pustila do svého kváskového experimentu. Taky jsem ho dělala podle výše uvedeného receptu na Dámě a kvásek se, myslím, povedl. Včera večer jsem dala dělat do pekárny první chleba ( http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=2462 )a dneska ráno jsme ho snídali. Sice mi spadl (není nafouklý), ale chuťově je výborný

0
Obrázek uživatele 6sense
před 5 lety 6sense

Dnes jsem šel kolem farmářských trhů na Jiřáku, tak mi to nedalo abych nekoukl do pár stánků, že bych ochutnal žitný chléb, ale z jednoho stánku mě trvdohlavě pani přesvědčovala, že celožitný chléb nejde vyrobit, že mají maximálně 90ti procentní a že prý mi všude jinde lžou že jsou celožitný, že tam pšenice musí být :D... Paní už asi neví co by lidem nalhala :D

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no, tak jste mě tak navnadili, že si zkusím kvásek taky připravit. Chleba už skoro nejím, ten kupovanej, to je humus, buď je tvrdej, nebo rozpečenej anebo druhej den plesniví. Oni to fakt snad pečou z rozemletých starých chlebů a neni jim to blbý

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Nejste daleko od pravdy: http://life.ihned.cz/jidlo/c1-43526780-kde-koupit-dobry-chleba

Jsou to spíš mrtvé chleby = gumy:-)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

smutné, opravdu smutné. Nedávno jsem slyšela názor, že chleba z domácí pekárny je dosti drahý, ale když si spočítáte kolikrát koupíte chleba, sníte ho sotva půlku a musíte to vyhodit a znova a znova.....myslím, že to ve finále cenově vyjde skoro stejně a na domácím poctivém chlebu si pochutnáte a ještě dáte tělu spoustu důležitých živin.

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Vercounek, když je čásek tak peču chleba doma podle tohoto receptu http://www.zdraverecepty.cz/domaci-chleb-a-pecivo/domaci-spaldovy-chleb-s-lnenym-seminkem

Cena mě vychází cca na 22kč - 2 bochánky, včetně energií.

Je to rychlé, během 10 minut my leží na plechu 4 bochánky. Peču ze dvou dávek. Jen tam dávám rozinky a slunečnicová semínka místo lnu a různě mouky namíchávám do 700g (třeba 350g špaldové, 350g žitné)

Jinak teď jsem začala nakupovat po novu pšenično-žitný chléb v jedné pekárně, všechen chléb prodají a proto mám jistotu, že nerecyklují do příštího těsta. Chléb je i druhý den křupavý, třetí už ne, ale je ještě krásně měkký.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

Dita: tak to určo vyzkouším, zrovna jsem dopekla chlebík tady z receptů a povedl se, už si dělám kvásek, tak uvidíme :)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

mno, dle předpokladu kvásek letěl, tak zkusím upect z droždí a časem zkusím kvásek znova :) máte zkušenosti se sušeným kváskem?

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Myslíte sušené droždí? Slyšela jsem na sušené droždí samou chválu od známých, tak jsem pro ně doběhla, když mi nevykynula buchta s klasickým droždím a kváskem, přimíchala a ono to zabralo!

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

nene :) myslím sušený kvásek. Sušené droždí taky někdy používám.

0
před 5 lety Dita

se sušeným kváskem mám tu čest, rozhodně je chléb chuťově lepší než z droždí, jen mě nevykyne tak jak bych chtěla. Naštěstí je tak dobrej, že se i tak sní. Asi někde dělám chybu, návod jsem však dodržela do puntíku.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no ale kolik ho dát? MYslím tím vyměnit ho za droždí, ale dát ho stejně? Zkoušela sem péct dle návodu přímo na kvásku a chleba letěl, totálně se nepovedl.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Mám za to, že sušený je jakoby dvojnáseobek za jedno droždí, protože obsahuje vlastně sušinu, nikoliv vodu jako droždí, proto ho dejte 1/2, pokud by jste jinak dávala kostku droždí - tedy 1 droždí = 1/2 toho sušeného;-)

0
před 5 lety Dita

Letěl jo? no u nás naštěstí ne, byl fakt dobrej a i když byl s brouskem, tak jsme ho snědli snad během hodiny.
Výrobce píše: 400g žitné mouky, lžička kmínu, vrchovatá lžíce kvásku, 400ml vlažné vody. Smíchat a nechat přes noc. Další den přilít 100ML vlažné vody, promíchat a vložit do trouby na 40 stupnu na 3 hodiny. Pak přisypat 1 kg žitné mouky, sůl a vypracovat bochník 2 bochníky. Péct ze začátku na 250 po 20 minut. zeslabit na 180 dalších 20 minut.
Podle mě jsem je buď spálila a nebo měli zimu a tak nedošlo k bouřlivému kvašení, protože se mi vytvořilo málo bublinek a taky jsem musela dávat méně mouky a nebo přilít vodu.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no právě, mě to taky nebouřilo a to sem to nechávala poctivě v troubě na 40

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Holky, není to tak dlouho, co jsem si doma udělal kvásek, vytvořil se parádně, přesně jak měl, a chtěla jsem si ho nechat do zásoby. Dočetla jsem se, že pokud chci péct třeba až za měsíc a víc, můžu ho na peč. papíře nechat v místnosti uschnout, potom ho rozdrobit a uchovat tak vlastně vlastní sušený kvásek ve sklenici.
To jsem tedy udělala, ale když jsem pak chtěla chlebík péct, už mi z toho znovu ten kvásek nevzešel=(
Nevíte kde může být chyba? Nebo jak ho lze ještě dlouhodobě uchovat?
Nakonec jsem musela rychle koupit v obchodě ten sušený už hotový:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/bylinkovy-chleb-peceny-v-kvetinaci/
Chléb z květináče:-D tak tohle mě docela zaujalo:)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

já už sem to viděla dřív a přijde mi to pořád stejně úchylný :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

no já to četla poprvé, na druhou stranu je to zajímavý nápad, rozhodně nevšední:D pro mě by bylo aspoň výhodou, že bych nemusela dělat tak velký bochník a zamrazovat chlébík, ale udělala bych si jen malou dávku v květináčku akorát pro sebe=)
Náhodou s tím asi někdo zkušenosti nemáte, že?:)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

ještě dotaz. máte někdo činný kvásek déle než měsíc? tím že ho neustále dokrmujete, používáte a máte v teple??? Jak se vám s ním peče? Jak voní?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Lenča: před pár měsíci byl v TV pořád o domácích pracech apod. (něco jako receptář), tam byla i paní, která peče kváskové chleby a říkala tam právě, že v podstatě kvásek si můžeme udržet tak dlouho, jak jej budeme potřebovat a přikrmovat (moukou). Měl by vonět stále stejně jako starý několik dní, takže takový to typický pro kvásek, bez zápachu nebo štiplavosti a teoreticky ho můžeš mít tedy i přes měsíc, pokud bude mít stále dobré podmínky (živiny, teplota atd.);-)
Škoda že si nevzpomínám na ten názec už toho pořadu, když ho najdu, pošlu odkaz;-)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

no mě právě kvásek něco jako "zkysl". smrdí po octu, vypadá stejně. Ale už 3 chleby po sobě mi nevykynuly a to to dělám vždy stejně. dnes jsem založila nový kvásek. Nemáte s tím někdo zkušenost...

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Ja mam stejny kvasek uz druhy rok. Kdyz je kvasek hladovy, tak kyne spatne. Vsimla jsem si, ze kdyz odjizdim nekam a dam ho na par dni do lednici odpocinout, tak po vytazeni, dokrmeni a zahrati vzdy kyne mnohem rychleji nez normalne:o)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak jsem zadělala na kvásek, ale nevytvořily se mi tam jakoby ty bublinky=( Nevíte kde může být chyba? Mám ho normálně ve sklenici při pokojové teplotě, nezakrytý, ale jindy se povede, tak nevím čím to:(

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Zrovna jsem vytahla pekny bouhnicek z trouby :o) Posilam odkaz na skvely recept kvaskoveho chleba http://seznam-receptu.rodinnapohoda.cz/kvaskovy-chleba.html Jinak aby se kvasek povedl, je treba ho mit na stale teplem miste. V tom odkazu je zminka kam ho nejlepe dat :o) Jinak ja jsem poridila za par korun na internetu hrejici pas pro plazy. Ma to maly odber elektriny a stalou teplotu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já ho vždycky měla klasicky v kuchyni, ono jak je teplo, tak tomu ta teplota vždy nějak postačila, ale tentokrát "nebublá", respektive takové ty bublinky tam nevidím, ale zkusím ho nechat ještě nějaký den a přikrmovat, jestli se chytne:)

0
před 5 lety rakij

kvásek mi také nešel založit. Nakonec když se mi to povedlo voněl po acetonu, ale chleba z něj byl dobrý. Podle receptů má vyjít sám, ale mám pocit, že mouky jsou různě upravovány, aby vydržerly a kvásek pak nevznikne. Řekl jsem si, že máli vzniknout sám musí být příslišné bakterie už na poli. Natrhal jsem tedy trochu klasů, zalil vodou a nechal den na sluníčku. Vodu jsem dal do žitné mouky a mám takový kvásek, že mi těsto v pekárně přeteklo.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

rakij: Na kvásek používám bio žitnou mouku a převařenou vodu a nemám s ním problém. Vodu před zamícháním s moukou ještě ohřeju, tak nějak od oka, aby nebyla moc horká, ale prostě teplá na prst. Kvásek jsem zakládala už 3x, protože vždycky, když jedu třeba přes léto na 2 týdny pryč, nepodařilo se mi ho přes tu dobu uchovat. Ale jinak se mu vždy daří, když má péči. A i bez klasů z pole. Používal jste bio žitnou mouku?
Je zajímavé, že někomu to funguje naprosto bez problému a někomu ne. I podle různých diskuzí na internetu týkajících se kvásku.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Na kvasek pouzivam bud vodu ze studanky nebo normalne z kohoutku. Teplotu vody nejak zvlast neresim. Samozrejme ale nedavam ledovou. Kvasek mam jiz delsi dobu. Prezil bez problemu i mesic v lednici. Ovsem je treba ho poradne promichavat. Jinak se na spodku vytvori pevnejsi kurka, pak se kvasek muze lehce zkazit.

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

S bolestí a zármutkem musím konstatovat,že mi umřel kvásek. :o( Dva dny to vypadalo nadějně,tvořily se bublinky a třetí den to zvodnatělo.I tak jsem zkusila udělat těsto,ale nevykynulo.Že by to bylo nízkou teplotou v kuchyni?

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

Ahojte tiež mám taký problém ako Boo67, kvások som robila podľa http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku
je ale strašne riedky, vonia ako skvasené ovocie alebo čo:D a chutí kyslo ale asi s neho žiadny chlebík nevznikne, alebo to skúsiť? dať viac múky abo bolo cesto hutné?

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Na druhý pokus se kvásek povedl,měl super konzistenci a dokonce voněl,ale těsto nekynulo a nekynulo,tak jsem to vymyslela jinak.Udělám kvásek,ale pro jistotu přidám na 500g mouky 10g droždí.Přimíchám do něj na oliv.oleji osmahnutou cibulku a to je pak ňamka.Nejradši ho mám čerstvý,sotva vychladlý,ale ty následky pak... :o))

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

mňam tak to znie výborne ;) napíšeš mi pls ešte presne ako si robila kvásek? 1. deň 100g múky+100mlvody, 2. a 3 deň to isté?

cesto som práve zamiešala, som zvedavá čo s ním ak nevykyne, bude škoda to vyhodiť, alebo možem droždie pridať aj po hodine od zamiesenia?

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

1.den-4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky+100 ml vody,2.den přidám 2 lžíce mouky+50 ml vody a 3.den to isté.V receptech píšou,že těsto z kvasu kyne dlouho,že to chce trpělivost,ale když se těsto nehlo ani po dvou hodinách,tak jsem do něj vmíchala kvásek z droždí,dala znovu kynout a dobrý.

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

ďakujem snáď to na druhý krát víde a aj chlebík, chybami sa človek učí, dúfam si to po čase "vycibrím" do dokonalosti

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

Tak a mám hotovy s kynutím a pečením nebol žiadny prblém až do kým som sa nesnažila špejlou skontrolovať vnútro, korka je tak tvrdá že sa ledva prekrojí zúbkovým nožom, vnútro je inak chutné :)
robím niečo zle? :(

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Poprvé jsem myslela,že budu muset s tím chlebem někam na cirkulárku aby mi ho nakrájeli,ale ona ta kůrka za několik hodin změkne.Peču vždycky na horký vzduch,ale četla jsem teď někde,že to vysušuje.Tak zkusím péct bez toho a uvidím.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Kdyz pecu chleba, vzdy davam do trouby misku s vodou a chleba tesne pred pecenim jeste vodou pokapavam. Mam hranatou keramickou formu na peceni, takze po vytazeni z trouby davam chleba chladit kurkou dolu. Pak zadne problemy s tvrdou kurkou nejsou :o)

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

tiež mám hrnček s vodou v rúre, a chlebík som potrela slanou vodou pred pečením - ale piekol sa bez formy, len som bochník capla na pečiaci papier a nechala cca hoďku piecť - myslíte že je to tým? asi si budem musieť zaobstarať formu teda

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Myslim, ze dobra keramicka forma dost pomuze rovnomernemu propeceni chleba. Pri vyberu formy pro peceni chleba je treba se podivat, zda forma snese vic jak 220 stupnu. Ja davam chleba na 250-270 stupnu a pak postupne snizuji teplotu. Pecu ccca 50 minut.

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

hmm práve som premýšlala nad silikónovou, s mojou šikovnosťou sa bojím, že sa mi chleba s tej keramickej formy nevyklopí :D

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Na to vyklapeni mam specialni fintu. Formu vymazavam kokosovym tukem nebo olejem (ryzovy, sezamovy) a posypavam krupickou a troskou lnenych seminek. Po vytazeni z trouby nechavam chleba chvilku ve forme (cca 5 min) a pak to jde ven samo :o) Nechat chleba chvili ve forme schladit je velmi dulezite, jinak se to dobre nevyklopi at je forma namazana cimkoli...

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

jé super, ako začiatočníčka mi je každá rada cenná :)
ešte otázka, ako dávaš/te pomer žitnej a inej múky? robila som podľa receptu 250g na 250g + 300g kvásku a aj tak som musela dosýpať múky lebo bolo cesto strašne riedke :O

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

*začiatočníčke, pardon

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Celkem dost experimentuji se surovinami. Takze pouzivam ruzne druhy mouky (spaldova, psenicna, zitna), otruby, ovesne vlocky, psenicne klicky atd. Kvasek prikrmuji vetsinou zitnou moukou. Obcas ale tam hodim ovesne vlocky nebo hrubou spaldovou mouku. Kdyz zadelavam testo, tak na kilovy bochnicek davam 500 - 600 g kvasku + celozrne mouky (spaldova, psenicna), seminky, koreni, sul a voda. Konzistence testa ma byt spise tuzsi.

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

Ďakujem, skúsim si teda spraviť kvások viac gramový, napoprvé som spravila len 400g za 4 dni, už som sa nevedela dočkať pečenia :)
kým kúpim formu dúfam nejak vychytám tú korku aby nebola jak skala

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Luc: tak preji hodne stesti v peceni! Domaci kvaskovy chleba opravdu stoji za to :o)))

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Luc: Já peču chleba v troubě bez formy, jen jak jste psala na plechu s pečícím papírem. Do trouby dávám misku s vodou a během pečení chlebík několikrát potřu vodou smíchanou s octem. Kůrka tvrdá není a to mám v troubě horkovzduch (nejde mi bohužel vypnout). Můžete to tak vyzkoušet dřív, než koupíte formu. Přijde mi to jako vcelku zbytečná investice. To už bych radši zainvestovala do ošatky.

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

Ivanqa to som potrebovala počuť aj keď by rodina aspom mala tip na darček :D
pokiaľ mám cesto dostatočne hutné asi tú formu vážne netreba:)
s tým octom to teda skúsim ďakujem

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 5 lety Raskenius

Tak tedy je potřeba si uvědomit ohledně kvasu několik věcí.

Za prvé:
v České republice má kvasový chleba dlouhou tradici, na kterou se tak nějak pozapomnělo.

Za druhé:
Může se stát, že se Vám napoprvé kvas nepovede, ale námaha rozhodně stojí za to. Už jen proto, že ty rychlochleby kynuté za pomocí droždí či dokonce ještě za pomocí chemie a pod nejsou moc zdravé a to z prostého důvodu. Mouka, tedy přesněji řečeno obilí obsahuje kyselinu fytovou, která má tu vlastnost, že v lidském organizmu na sebe váže minerální látky. (Něco jako kdyby jste vypili destilovanou vodu, ta jak je zbavená všech přísad, tak má podobnou akorát o mnoho silnější reakci), takže vidíte pro naše zdraví nic moc. No a právě pokud těsto kyne za pomocí droždí, tak kyne MOC RYCHLE, na to, aby se tato kyselina Fytová stačila rozložit a neměla tedy v našem těle možnost dělat takový alotrie. Kdežto, když těsto kyne jen pravým kvasem, kyne dlouho - několik hodin, a tak má zmíněná kyselina dost času se rozložit...

Za třetí:
Droždí podporuje a vybuzuje množení kvasinek, a tím přispívá či spouští nemálo zdravotních nesnází.

A jak tedy na takový poctivý žitný domácí kvásek?

1. den:
Nejlépe do keramické nádoby dáme 200 g hladké žitné mouky chlebové (lze použít i špaldovou chlebovou nebo špaldovou celozrnnou) a 250 ml vlažné vody. Mouka musí být označena jako chlebová, aby v ní nebyli přidány "pomocníčci" potlačující kvasné procesy. Necháme stát při pokojové teplotě.

2. den: Přidáme 100 g mouky a 250 ml vody

3. den: Přidáme 100 g mouky a 125 ml vody

4. den: Přidáme 100 g mouky a 125 ml vody (kvásek by měl mít zhruba hustotu těsta na palačinky). Necháme stát při pokojové teplotě asi 24 hodin, pak ho schováme do ledničky, kde se uchovává v uzavřené sklenici. Každý cca třetí den se kvásek tzv. "přikrmuje" – stačí přimíchat asi 1 lžíci mouky a tolik vody, aby byla uchována hustota těsta na palačinky. Mícháme obyčejnou dřevenou měchačkou/vařečkou.

Kvásek by měl mít svou charakteristickou nakyslou vůni – nikoli však jakoby po octu. Nádobu na přípravu kvásku volíme radši vyšší.

Joa to že při prvním kvašení při tzv třístupňovém vedení kvasu je kvas kyselej jako šťovík je v pořádku to je známka, že se kvasu daří dobře a že koná svoje dílo co konat má.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost s kváskovým pečivem nasladko. Už jsem zkoušela koláč s ovocem, makový závin, ale přesto, že jsem tam dala vždy dost medu, tak těsto bylo málo sladké. Mě to nevadí, ale pak mi to nikdo nechce jíst :( Jinak struktura byla supr, nadejchaný, jen to bylo takový nedomrlý... Je to tak, že kváskové pečivo nikdy nebude tak sladké, že kvasek nějak tu sladkost pohltí?

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Peta: kdyz mam pect neco sladkeho, tak cca den predem odebiram kvasek do jine nadobky a krmim ho pouze jemne mletou celozrnou psenicnou moukou. Pak z tohoto kvasku delam testo. Drive bylo veskere pecivo kvaskove (cca pred 80 lety). Chce to jen trosicku jiny pristup :o)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Mritamira: Já večír odeberu ze žitného kvásku a nechám prokvasit do pšeničné mouky. Ráno přidám další pšeničnou mouku, vodu, med a lžíci oleje. Nechám to do odpoledne, pak přidám rozinky, oříšky, popř. skořici, perníkové koření, ... a pšeničnou moukou doladim konzistenci, vyleju do nádoby a nechám ještě dvě hodinky v teple. Pak peču. Se strukturou těsta problém nemám, ale chutí se to podobá spíše chlebu než nějaké dobré buchtě k odpolednímu čaji :o Kolik dáváte medu popř. sirupu nebo sladu?

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Peta: kdyz delam testo na buchty a kolace, tak do nej davam mleko, trtinovy cukr a par zrnek hrube morske soli. Olej je fajn, ale s kvalitnim cerstvym maslem je testo jemnejsi a chutnejsi. Takze jednou tam dam dve lzici oleje a jindy zas kousicek masla. Obvykle do testa davam i jedno vajicko, ale pujde to i bez nej. Jinak ten zakladni postup s kvaskem mame podobny. Mozna s tim drobnym rozdilem, ze nez ja zadelam na testo, tak ten kvasek prikrmim 3-4 krat psenicnou moukou. Pak smicham kvasek s mlekem, cukrem, moukou a necham na chvili v teplem miste (cca 30 min). Teprve pak do toho davam dalsi suroviny. Vetsinou olej (maslo) a vajicko predem promicham s moukou , nez je pridavam do testa. Nedelam vylozene sladke testo, ale mirna nasladlost velmi harmonizuje s tvarohem, marmeladou nebo povidly :o)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Mritamira: Ano, tak zatím dopadly všechny moje pokusy o upečení kváskového pečiva - potřít marmeládou, medem nebo povidlama :D
Abych pravdu řekla, mléčným výrobkům a vajíčkům se vyhýbám, takže těsto jemnější mít nebudu :( Dnes už mám na perník zaděláno, ale příště zkusím olej přidat až v posledním kroku spolu s rozinkami... To by v tom byl čert, abych se časem nedobrala k dobrému výsledku :)

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

tak, ešte sa pochválim + posťažujem holky :) dnes som piekla podľa Boo s cibulkou, každých 10min som potierala octovou vodou ale korka je stále kamenná, ale keď menej ako predtým :D chuťovo je ale vynikajúci, odteraz jedine cibuľový
ak sa Vám zobrazí foto https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/291328_558960997451354_1958838161_o.jpg

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 4 roky Ivanqa

Luc: A dáváte naspod trouby misku s vodou? Jak dlouho a na kolik pečete?

0
Obrázek uživatele Boo67
před 4 roky Boo67

Luc,dala jsem poprvé do trouby hrnek s vodou a pomohlo to.Krásný chlebík na fotce.

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

aj hrnek som mala aj potierala, nechápem už :O aj som chlebík zabalila podľa nejakej rady na nete hneď po upečení do uterky a nič - inak sa piekol skoro 1,5 hod, aj na konci pečenia ale na špejli trocha ostávalo :O

0
Obrázek uživatele Boo67
před 4 roky Boo67

Hodina a půl je dost.Já ho mám za 40-45 minut hotový.

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

asi sa nebudem riadiť špejlou :)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 4 roky Ivanqa

Luc: Tak špejlí do chleba nikdy nepíchám. Myslím, že pečete moc dlouho (ale záleží samozřejmě, jak velký bochník máte) a od toho ta tvrdá kůrka. Já bochník z kila mouky peču kolem 60 minut. Nikdy se mi nestalo, že by nebyl dopečený.

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

tak ďalší pokus teda 60min a žiadna špejla, dúfam to už klapne, ďakujem;)

0
před 4 roky eL

Taky prihodim par svych postrehu..
Kvasek jsem zacal delat ze zitne celozrne mouky.. prvnich par dnu zavanel docela hodne podezrele az jsem ho malem vyhodil, ale preckal jsem az do 6 dne kdy zacal vonet "nakysle" podobne jako kdyz zacne kvasit ovoce :)

Krmim kazdy den po 50g zitne mouky a 50ml vody. Vychazi to tak akorat pekne, ze 2x do tydne pecu chleba (350 kvasku a 350 mouky na testo).
Kvasek takhle zije uz nekolik mesicu a chleba z nej porad chutna :)

1 bochnik ve vysledku +/- 1kg pecu max 40 minut to uz zacina byt kurka docela tuha presne jak pise Luc. 60 minut jsem zkousel svuj prvni chleba a bylo to na zuby a dasne narocne :) i kdyz dobre.

Jestli uz je upecen overuju "jen" barvou kurky a poklepem varechou... tak aby to znelo dute :)

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

Tak som po dlhom čase opať začala vytvárať kvások a nechápem :( už ho kŕmim 4 dni a vobec nerastie, nechápem čo robím zle, cez noc je na radiatore (nízka teplota) cez deň v miestnosti.
Dala som podľa Boo prvý deň 4 lyžice+100ml vlažnej vody, 2. deň 2lyžice a 50ml vody a potom každý deň tie 2+50...
sklenicu mám prikrytú mikroténovým sáčkom na gumke..

0
před 4 roky Aleš

Ahoj
Před třemi dny jsem se rozhodl pokusit si udělat žitný kvásek. Použil jsem na to žitnou chlebovou mouku, a větší zavařovací sklenici. 1 den jsem dal 100g mouky a 125ml vody, zamíchal a zakryl ubrouskem. Ráno tam byly na povrchu bublinky a tak jsem tam dle receptu přidal 50gramu mouky a 125ml vody a zase zamíchal. ráno opět nabublaný a kysele "voněl" mě teda smrděl :D. 3 den jsem dal 50 gramů mouky a 60ml vody ale to už ráno byla oddělená voda na povrchu. Nevíte čím to může být? Kde se stala chyba? Díky

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Luc: Mladý kvásek moc neroste, stačí, když bude nakyslý a budou vidět bublinky. Čím starší kvásek, tím lépe kypří a roste.
aleš: Voda na povrchu a smrděl jako aceton? To jste mu dopřál příliš tepla, je to možné?

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 4 roky Mritamira

Ales: to vypada na hladovy kvasek.

Obvykle staci pridat vice mouky, jen trosku vody a poradne promichat. Kvasek by nemel byt prilis ridky. Obvykle staci kvasek krmit rano a vecer. Mouku a vodu neodmeruji, ale ridim se konzistenci (hustejsi kase). Velmi dulezita je i spravna teplota. V chladne mistnosti se kvasku darit nebude. Prilisne horke je tez spatne. Idealni teplota je 23-27 stupnu.

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Hladový kvásek mám třeba po týdnu v lednici - a to je jen oddělená voda na povrchu. Když jsem s kváskem začínala, chtěla jsem mu dopřát tepla a skutečně se asi po třetím dni oddělila voda a kvássek smrděl jako aceton. Od té doby ho mám při pokojové teplotě a nemůžu si stěžovat... Doma máme maximálně 22°C

0
před 4 roky Lucieka

Ahojky, náhodou jsem narazila na tuto diskuzi.. o pečení chleba z kvásku jsem se začla zajímat asi před měsícem. teď jsem nabita nějakými informacemi a ráda předám dále.. Kvásek jsem si zkusila vyrobit, ovšem nějak se mi nevedlo. Po pátrání na internetu jsem narazila na kváskovou mapu - http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html zkusila jsem si sjet pro kvásek a funguje to! stále ho mám a je super! dokonce se mi z něj daří péct i chleba, např. klasická šumava http://www.cuketka.cz/?p=11418 a je dokonalá! stále objevuji nové fígle co funguje i ne a chci zkoušet jiné recepty. chleba je opravdu dokonalý, stojí to za to.. a pro všechny! ikdyž se to zdá složité, nebuďte líní a zkuste to.. poprvé se to zdá, jako hrozná piplačka, ale jakmile se s tím zžijete, nebudete to ani vnímat a zabere Vám to minimum času, opravdu to za to stojí! takkže pečení zdar! :)

0
před 4 roky Eliška

Dobrý den, také si pečeme doma chleba. Zkoušela jsem kvásek, ale neměla jsem žitnou mouku, tak jsem ho zkusila z bílé polohrubé. Naběhl mi, dvakrát jsem přikrmovala, ale měla jsem ho volně v kuchyni a přes noc bylo chladněji a to kvásek nedal. Dočetla jsem se, že jedna paní dává kvásek na router od počítače, tak se na to ještě chystám. To co se dnes člověk dozvídá co všechno snad snědl, je neskutečné. Co se ke mě doneslo, že v supermarketu plivali romové nakaženi žloutenkou mezi rohlíky, a spoustu podobných chutěk a rozpuštěných vlasů z Číny, peču doma i rohlíky. Zase taková práce to není a chuť je vynikající. Kdo ochutnal, tak zaručený úspěch. a vydrží měkké 4-5 dní. Nyní dělám chleba i s přidáním sádla a bylinek a je to opravdu pečivo které má chuť a hlavně víte co jíte. Chlebu zdar :-)

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

zajtra budem piecť pozrela som na kvások a žiadne bublinky :D tak už neviem čo sním, nejaký je neposlušný..skúsim ho teda zmiešať s múkou a vodou na chlieb a snáď vykyne...či to radšej ani neskúšať?
po kvasenom ovocí ale páchne dosť
Lucieka podla cuketky teda s nakynutého cesta trolinku odobrať dať do chladničky a mám základ na ďalší chleba?

0
před 4 roky Aleš

Díky Mritamira za odpověd. Nyní už mám kvásek 6. den, každý den ho poctivě krmím, včera po nakrmení cca po 3 hodinách zvětšil objem o 4cm ve velké sklenici. Dnes chci péct chcleba a proto se zeptám, četl jsem že celokváskový chleba zatím neutáhne to cca až po 14 dnech od založení. Je to pravda? A jako druhý dotaz se zeptám před samotným pečením chleba se kvásek má dokrmit a pak hned zamíchat a péct nebo 2 hodiny po krmení 10 hodin po krmení...? Jak to prosím je? Díky za odpovědi :-)

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 4 roky Mritamira

Alesi, pekla jsem kvaskovy chleba i po 4 dnech od zalozeni. Obvykle po 4-5 dnech je kvasek jiz dost akcni na to, aby z neho slo upect dobry chleba. Dulezite je dodrzet pomer, alespon 1/3 kvasku a zbytek dalsi prisady (mouka, koreni, seminka atd). A take kdyz chleba kyne, ma mit teplejsi prostredi.
Co se tyka prikrmovani a peceni, tak obvykle pecu z kvasku, ktery byl prikrmen naposledy pred 6-10 hodinami. Napriklad vecer ho prikrmuji a pak rano z nej pecu chleba.

0
před 4 roky Aleš

Díky moc :-) Už to mám v pekárně. Hodinu před pečením jsem ho nakrmil, ptž pak roste, ale pak zas spadne když už je najedený :-) Pro jistotu jsem tam dal trošku sušeného droždí tak uvidíme co z toho vznikne. Ale když říkáš 6-10 hodin, to je ten kvásek už přece jakoby vyrostlý tak jak pak může zas kynout?

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 4 roky Mritamira

Tak kvaskovy chleba se obvykle pece s 1/3 nebo 1/2 kvasku plus mouka (spaldova, psenicna, jecna atd), sul, koreni, seminka. Takze nez dam chleba pect, musi nejdriv vykynout. Coz trva tak 3-5 hodin. Kdyz mas pekarnu, tak o to kynuti je postarano. Ja pecu v klasicke troube.

0
Obrázek uživatele Karlička
před 4 roky Karlička

Zdravím. Poznala jsem kdysi slečnu, která mi dala odkaz na její web http://uvarim.blogspot.cz/2012/02/cesky-kvaskovy-zitno-psenicny-chleb.html na kváskový chléb. Je to o něco pracnější, ale je pečený opravdu s láskou. Má tam i spousty jiných receptů.

0
Obrázek uživatele Karlička
před 4 roky Karlička

Už jsem zkoušela kváskový chléb a bábovku a obojí nebylo kypré :( V jaké fázi se má kvásek použít? Když je "naběhlý", zřejmě...? hned po té, co ho ráno přikrmím nebo před...? Je to vážně věda...

0
před 3 roky Pavel

Kvasový chléb jsme natrénovali a natočili videonávod jak na to: http://www.youtube.com/watch?v=1ZP9JAITP4s

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Karličko, kváskové pečivo i sladké doma dělávám stále a vždy je pěkné, kypré a vláčné, mohu-li, mám tady i návod a recept: http://changelucylife.blogspot.cz/2013/05/recepty-z-me-kuchyne-domaci-kvaskove.html
Kvásek přidávám vždy, když už je pěkně naběhlý, nastartovaný, několik dní, jinak ho udržuji a přikrmuji v lednici a použiji vždy, když potřebuji ;)

0
před 3 roky Jindřich

http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Kvaskovy_chleb/1.
150g žitné hladké mouky, 150ml vody, 25-50 g žitného kvásku
2.
500g pšeničné hladké mouky, 200-250ml vody, 15g soly, 5g kmínu + (rozkvašené žitné mouky, bod 1.)

TECHNOLOGICKÝ POSTUP: (tento postup počítá s tím že máte připravený, (namnožený) žitný kvásek

DEN1
Den předem nejlépe večer smícháme 150g žitné hladké mouky, 150ml vody, 25-50 g žitného kvásku utvoříme kašovitou hmotu a dáme do pytlíku a necháme do druhého dne rozkvasit.

DEN2
Připravíme si 500g pšeničné hladké mouky, 200-250ml vody, 15g soly, 5g kmínu, rozkvašené žito, vše smícháme a uhněteme hladké těsto které dáme kynout do misky vystlané utěrkou a vysypané moukou kterou dáme do igelitové tašky kynout, (chleba podle teploty muže kynout 2-6hodin). Tak 30min. před sázením chleba do trouby zapneme troubu a vložíme dva plechy jeden na dno trouby na vodu a druhý na mřížku na chleba a rozpálíme na maximum. Po vykynutí dáme na chleba pečící papír prkénko (ne plastové) vše otočíme sundáme misku utěrku a chleba dáme na horký plech a šup do trouby na spodní plech vylijeme hrnek vody aby se trouba zapařila (z ohledem na to že je trouba rozpálená dost to syčí a plech muže v rámci smrštěný vydat zvuk BOOMM.. ) zavřeme a na 250 stupňů Celsia pečeme 10min, pak troubu vyvětráme, popřípadě vylijeme zbytek vody ze spodního plechu zavřeme a pečeme ještě 30min na 200 stupňů Celsia pak chleba vyndáme poťukáme měl by znít dutě a celí !!! chléb rychle potřeme vodou, a dáme na mřížku aby se nezapařil a cca za 1.5hodiny můžeme krájet.

Jak kvásek tak rozkvašená žitná mouka by měla vonět po čerstvě otevřeném víně.

Údaj u fotografii v závorce je reálný čas. http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Kvaskovy_chleb/

0
0
před 4 týdny lenka laskavá

Já dělám žitný kvásek podle tohoto receptu: http://chlebarecepty.cz/jak-na-kvasek/ . Celá stránka se pečení chleba doma věnuje, takže pro začínající pekaře/pekařky je ideální.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 + 12


Přidat příspěvek