Zdravější alternativa základních surovin

0
před 6 lety anna

prosím napište mi tipy, pokud nahrazujete běžné suroviny něčím zdravějším,
např. cukru za třtinový cukr, nebo majonezu jogurtem a podobně,

1
před 6 lety FantoMaska

Klidně se podělím o svůj seznam "variant", ale nevím nevím, inspiruje-li to opravdu k něčemu lidi, kteří považují za "zdravější" třtinový cukr nebo jogurt... :) Cukr nepoužívám ŽÁDNÝ, ani hnědý, ani surový, ani bio. Škodí totiž všechny. Sladím obilnými sirupy a slady, popř. občas javorovým nebo agávovým sirupem. Výrobky cukr obsahující nekupuji - tzn. žádné běžné hořčice, kečupy ani jiné přísady. Možná to zní až neuvěřitelně, ale vše se dá dnes už sehnat bez přidaného cukru, popř. vyrobit svépomocí, to je vůbec nejlepší. Jen chtít! :)
Místo majonézy používám sojanézu nebo tufunézu. Jak již název napovídá, jde o ochucovadlo vyrobené z bílého tofu nebo sóji, které na rozdíl od jakékoliv majolky (včetně těch rádoby zdravých, jogurtových, dia, light apod.) neobsahuje běžný škodlivý ocet, cukr, vejce apod. Navíc chutná snad ještě lépe než "originál".
Abych to shrnula, na žádné to light, dia, nízkokalorické atd. se u nás doma nehraje. :) Používáme kvalitní suroviny, vaříme prakticky vše čerstvé, téměř vše je v biokvalitě, ale pozor, neznamená to, že co je bio, to je taky ZDRAVÉ. Mléčné výrobky např. nekonzumujeme VŮBEC, a to ani bio. Nepovažujeme je za zdravé, ať už se na většině míst tvrdí cokoliv. Po vysazení kravského mléka se zlepšil zdravotní stav celé rodiny, to tedy mohu odpřisáhnout na holý pupek... :) Kupujeme, ale především vyrábíme nápoje z rýže, ovsa, ječmene, jáhel, mandlí, máku atd. Ty pak slouží spíš k vaření např. kaší, pudinků, krémů atd.
Náš jídelníček je založen na celozrnných obilovinách (spadá sem i mouka a pečivo, ale pouze cca z 5 %, jinak mám na mysli opravdu celá zrna špaldy, jáhel, rýže, quinoy, ovsa, žita, ječmene, kukuřice, ...), zelenině, troše luštěnin a sezónním ovoci. K tomu nějaké ty ořechy a semena, přírodní ochucovadla, fermentované sójové výrobky (fakt tím nemyslím klasické sójové "maso", které připomíná hadr na podlahu :)) a sladkosti z domácích zdrojů z výše uvedených surovin. Inspirací nám je japonská strava, pravá staročeská kuchyně a makrobiotika. Výsledek je skvělý a dlouhodobý - není třeba držet nějaké diety nebo počítat kalorie (to nikam nevede a zdraví nespočívá v nutné vychrtlosti apod.), nejedná se o nic drastického, prostě se živíme tím, co tělu a zdraví opravdu prospívá. A poctivě vaříme, to je asi základ.
Jinak tedy ještě pár tipů, co čím "nahradit":
vejce - pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody, popř. hraška nebo vajahit
smetana z mléka - ovesná smetana
běžný ocet - jablečný ocet, umeocet
levné sójovky apod. - pravá sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
běžná sůl - mořská nerafinovaná sůl
jogurty - obilné dezerty, např. z rýže, popř. občas živý bílý jogurt v biokvalitě, nejlépe ovčí nebo kozí
maso a uzeniny - kvalitní bio drůbeží maso, ryby (nejlépe sladkovodní z malého chovu), nemasité "náhražky" - robi, klaso, seitan, uzené tofu, občas šmakoun, tofu párky atd.
běžné limonády - čistá voda z kohoutku, nejlépe převařená či odstátá, občas čistý džus bez přidaného cukru z českého ovoce, limonády Voelkel bez cukru a éček
Další info např. na webech prirodnivyziva.cz, makrobiotika.aspone.cz, v knihách Radost z jídla, Radost ze zdravých dětí, Jak svět klame ženy (i muže), Biokuchařka Hanky Zemanové, Pravda o mléce, jak ji potvrzuje věda, Zbytečné choroby, Dva roky bez prázdnin aj. Doporučuji!!!!!

0
před 6 lety Nátrubek

Prosím o radu čím nahradit "běžný škodlivý ocet"? Jinak samozřejmě držim palce všem co boří tradiční ale už naprosto zastaralé názory, třeba že mléko není jedovaté a že majonéza se jí kvůli senzorickým vlastnostem...

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

to Nátrubek: záleží do čeho chcete náhradu octa. dá se použít citronová šťáva, ale jinak octů je spousta a ne všechny jsou tolik škodlivé jako ten klasický :-)

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Já nahrazuji ocet, jak napsala už lenulka citrónovou šťávou, třeba do okurkového nebo hlávkového salátu, cukr a šťávu smíchám a zaleju. Do omáček dávám šťávy z celého citrónu.

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Já klasický ocet vůbec nepoužívám, když už, tak umeocet nebo vinný ocet balsamico. A nebo klasicky jak už bylo řečeno citronovou nebo limetovou šťávu... Místo majonézy používám sojanézu nebo sojolku. Klasickou bílou mouku nahrazuju špaldovou nebo pohankovou moukou. Sůl používám výhradně mořskou nebo himalájskou. Bílý cukr nahrazuji třtinovým popř. medem od včelaře, sladěnkou, melasou atd.
Místo přehnaného množství kořenících směsí z obchodů používám hlavně bylinky, které si pěstuji doma na balkóně.
A věřte nebo ne, člověku se dost uleví když si "ozdraví" stravu ;-)

0
před 5 lety Verča

Dobré téma diskuze,mám také dotaz,neví někdo jak nahradit šlehačku,tedy smetanu ke šlehání,slyšela sem o nějakém triku se sušeným mlékem ale nezkoušela jsem to.A také jde něčím nahradit tuk v těstech?Nemyslím olej,ale klasické ztužené tuky jako máslo nebo hera apod.Díky

0
před 5 lety Dita

Moje rada zní šlehačky se vzdát. Máslo je nejlepší z toho co je běžně k dostání na trhu. Pak už jedině si doma vyrobit luštěninové pomazánky. Zalistuj v kuchařkách našich babiček, margarín tam určitě nenajdeš, je to tradiční surovina. A už i kuchaři doporučují máslo bez kterého by nevařili. Nečetla jste v médiích jak ve Švédsku došlo máslo, protože jej doporučoval v televizi kuchař. Jíst máslo po kilech a žít bez pohybu, to už by problém byl a určitě by v tomto případě bylo vhodně jej omezit na menší množství, jinak podle mého názoru neškodí.

0
před 5 lety Verča

Dito šlehačku moc nepoužívám to je pravda,ale chtěla sem vyzkušet nějaké recepty,kde se má šlehačka vyšlehat,tak mě jen zajímalo,zda je to nějak možné nebo ne :-)To samé s tim tukem,jelikož je v podstatě v každém těstě potřeba

0
před 5 lety Filip

kde bych koupil to ROBI? a z ceho to je..jake byva slozeni? Diky moc

0
před 5 lety Michaela

FANTOMASKA: skvělá příspěvek :)
klas.cukry se dají nahradit xylitolem, ktery patří mezi tzv.superfoods :)
http://www.iswari.cz/www-iswari-cz/eshop/0/0/5/2-XYLITOL-250-g le je trosku dražší

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Filip: ROBI je zkratka vlastně jako ROstlinná BÍlkovina, takže je to směs rostlinných bílkovin a určitě ho seženeš ve všech prodejnách zdravé výživy, na internetu, a pokud máš po ruce jen markety, zkus kouknout i tam do těch zdravých kouktů, občas tam zabloudí také:-) http://www.chemievjidle.cz/hotova-jidla/robi-platky-eurobi
Tepelná úprava a zpracování už je na tobě, nejčastěji se z toho asi dělá "čína", moc dobrá:-)

0
před 5 lety Michaela

me osobně by zajímalo to přírodní barvivo HEM, o přírodním barvivu fermaneta, se člověk na netu také nikde nic nedočte ://

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No nad ním jsem také přemýšlela, ale říkala jsem si, že když je to přírodní a dají ho do výrobku jako je ROBI, tak to snad nebude nic zkázotvorného. Když jsem si to přečetla poprvé, hned mi naskočila souvislost s krevním barvivem (HEMoglobin), tak nevím, zda by to eventuelně mohlo mít něco společného i s ním nebo jsem úplně jinde:-)

0
před 5 lety Filip

po prozkoumani dalsich mnoha a mnoha diskuzi a clanku na internetu..bych osobne moc nedoporucoval sojove vyrovky..ikdyz u tech "ZDRAVYCH" vyrobcu by to melo byt v pohode..tak i tak ..sojove boby v sobe maji hodne sveho glutamanu...a pri hydrolyze se stepi z bilkobin na volny glutaman a ten v tele pacha spatnosti ...samozrejme ze vetsina "ZDRAVYCH" vyrobcu hydrolyzou vyrobky nepripravuje(tim se lisi od tech "KOMERECNICH MARKETOVYCH"..ale aj tak...v soj. bobech je toho opravdu hodne..takze radsi se soji ja osobne zdrzim :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Plati to i o sojovych jogurtech? Dvouleta dcerka je ma moc rada, jako maloktere jidlo, tak jsem za to vdecna. Ale skodit ji tim nechcu.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Karča: Neplatí, klídek! Glutamany jsou slané chuti, a varem se dokonce ničí i ta specifická chuť, nakonec po vaření všechno chutná jen slaně.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Mohl by někdo poradit, co sladkého si mazat na chleba k snídani kromě marmelády? Jím jedině domácí marmelády, ale zásoby se pomalu tenčí a kupované nepřipadají v úvahu! Med si šetřím spíš do čaje. Takže co tedy dělat, když si nedovedu představit snídani bez sladkého?

1
před 5 lety Alanka

Nevím,jestli vám pomohu, ale já zo mám úplně stejné, na chléb si k snídani dávám zásadně sladké, než sýry apod., marmelády sice kupuji,ale když zrovna není, tak je super vzít měkké, hodně zralé ovoce, určitě nejlepší jsou banány, ty si smíchám s medem (jestli chcete šetřit na čajík,tak nemusíte dávat) a přidám vanilkový cukr se skořicovým cukrem, případně tím hnědým obyč.,to vše promíchám a díky hustotě a konzistenci banánu už nemusím ani nijak zahušťovat a pomažu tím chleba, je to strašná dobrota.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Alanko, děkuji za radu, také mě něco podobného napadlo...:) Určitě vyzkouším!

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Nugetaaaaaaaaaa!!!! Nebo čokoládové pomazánkové máslo.

0
před 5 lety pakobylka1.

jojo, banán na chlebu s máslem to je dobrota!!

0
Obrázek uživatele krtecek71@
před 5 lety krtecek71@

http://www.pokrmy.estranky.cz/

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no konečně taky vidím názor, že mléčné výrobky škodí. Já už myslela, že jsem snad sama, kdo to nejí a dítěti bych to nedala už vůbec! Kravské mléko je to nejhorší, tedy kravské mléko, bílá mouka a bílý cukr. To vůbec nepoužíváme. Všem se nám zlepšil zdravotní stav hned po pár dnech. Pak jsou ještě šílenosti jako mazací sýr, tzv pomazánková másla a ztužený tuk obecně

0
před 5 lety Olga

Ja na sladkou snidani delam kasi - vlocky namocim s hromadou domaciho suseneho ovoce a ranu uvarim. Do toho trochu olivoveho panenskeho oleje, slunecnicova seminka nebo kokos nebo kousek horke cokolady, nakrajet na kousky syrove cerstve ovoce (jablko, hrusku) apod a je to sladke i bez slazeni :-)

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

vercounek:Co použít místo bílé mouky na pečení třeba buchet,nebo vánočky?S mlékem jsme za jedno.

0
před 5 lety Olga

Pouzivam bilou mouku na půl se spaldovou

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Dík Olgo.

0
před 3 roky Suchánek

Na základě dotazu Umeocet jsem otevřel tuto diskuzi. V řadě věcí souhlasím. Například mléko je mírně kyselinotvorné. Pijeme ho minimálně. Jiné to je se zakysanými výrobky s živou kulturou. Ty působí zásaditě na organizmus stejně jako řada dalších potravin a nápojů.  V podstatě jde o to, že každý organizmus reaguje na různé potraviny jinak. Já sám jsem se úplně odnaučil konzumovat sladkosti. Cukr jako takový je dostatečně zastoupen v základní stravě. Stejně tak je zbytečné přehánět to se solí. Vše jsou to bílé jedy. Já jsem nastaven na maso, ale pro chuť a ne se s ním cpát bez příloh. Přílohy se zeleninou, nejlépe syrovou mají také příznivý vliv na kyselost v těle. Stejně tak med a citron.   Salám a tavené sýry a dnes i další potraviny obsahují rychlosůl,  jenž vyžírá sirné můstky v kloubech. Škodlivý je také kysličník uhličitý  v nápojích = způsobuje zakyselení organizmu. Je třeba se vrátit k potravě našich předků. Kyselé zelí /nakládané doma/ cibule, česnek a dosti pohybu v přírodě. Již v roce 1935 dostal Nobelovu cenu Otto Walburg za objevení příčiny rakoviny. Zkráceno - dvě věci:Nedostatek kyslíku a zakyselený organizmus.Seznam vhodných potravin, či postup na výrobu domácího salámu bez rychlosoli zašlu z E-mailu: vcelar.jiri@seznam.cz . Dodatek: Pro pitnou vodu do lesa, kde de neošetřuje chemicky může jezdit každý.

1
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Sunrisko: také má ráda ke snídani sladé, zkuste toto:
opražené vlašské ořechy nasypat do mixéru a dlouho (s přestávkami) mixovat, až vznikne kaše. Tu smíchám (už ve skleničce) s rýžovým sirupem a mám domácí zdravou nugetu. Pokud máte ráda kakao, přidejte i to.
Je to zdravé, velmi chutné. Ve skleničce v lednici vydrží určitě 14 dní (no, mě se nedaří, sním to velmi rychle). Pokud máte domácí ořechy, je to paráda, pokud musíte kupovat, nevím, jestli to není "drahá sranda" .....
tady někde na webu je diskuse na výrobu oříškových past - myslím, že o tom píše Peťa, zkuste najít
Jinak, moc díky za tipy Fantomasce, mnoho super nápadů, zkusím najít podrobnosti na netu!

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Jeee, děkuji za inspiraci, určitě někdy vyzkouším! ;) Jenom nyní ke snídani baštím výhradně jen syrové ovoce. Mám dlouhodobě vyzkoušené, že mi dodá skutečně nejvíc energie, páč trávicí systém zatíží minimálně.. Ale oříšková pasta se bude kdykoliv během dne na mlsání určitě hodit..:)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 5


Přidat příspěvek