Zdravé restaurace a zdravé jídlo

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Při nedávné návštěvě restaurace jsem si opět vybavil myšlenku, která mi přijde na mysl vždy když se stravuji někde jinde než mimo domov a tedy vlastně nevím co jím. Tohle mi přijde jako dost velký problém pro člověka, který si hlídá a řeší nejenom zdravou výživu ale taky i kvalitu surovin, které se používají na její přípravu.
Nevím jak vy ostatní, ale já vždycky když jsem někde v restauraci nebo v nějakém hromadném stravovacím zařízení, tak minimálně 90% jídel hned můžu vyřadit, protože knedlo vepřo už jsem zavrhnul hodně dávno a cokoli nacucaného olejem taky odmítám jíst. A bohužel toto jsou jídla, která ve většině restaurací tvoří základ jídelníčku.
Z těch pár možností, pokud vůbec jsou, si pak vybírám podle chuti. Když si objednám, tak se ale vždycky právě zamyslím, z čehopak asi bude kuchař připravovat to jídlo. Nedělám si iluze, že by si dělal starost s nějakým složením potravin nebo původem surovin. Ono je to taky docela dobře vidět v tom pořadu s holohlavým šefkuchařem, kdy i lepší restaurace mají problémy s naprosto elementárními zásadami hygieny, suroviny v ledničce už si prošli pár cykly rozmrazení a původ většiny je typu akce v Makru nebo nejbližším hypermarketu.
Chci tím říct, že člověk řešící zdravou stravu to má pěkně těžké, protože stravování mimo domov se nevyhne a někdy je to opravdu těžké. I když nejdete do nějaké 4. cenové skupiny, ani relativně pěkné prostředí restaurace a pěkně vypadající hotové jídlo stejně není zárukou, že v něm neplave koktejl chemikálií a éček.
Abych jen tak neplácal do vzduchu, zkusím uvést nějaký příklad. Třeba nedávno jsem si dal rybu s bramborem s medovo-hořčičnou omáčkou - člověk by si řekl dietní jídlo v kterém se nemůže schovávat žádný háček. Ale jenom pokud se na to budete dívat očima pana Pohlreicha (snad jsem mu nezkomolil jméno) - perfektně naservírované, chuťově výborné, vpodstatě žádný problém. Ale med byl český nebo to byla nějaká dovežená břečka z tropů v akci ? Hořčice byla kvalitní bez konzervantů a sladidel nebo to byla břečka z akce ? Citrón položený na rybě byl pečlivě umytý od chemických látek, které jej konzervují nebo si kuchař v rámci spěchu ušetřil práci a já jsem si vymáčknul na rybu toxické látky ?
Přemýšlíte taky o těhle věcech když někde jíte - ať už v restauraci nebo třeba někde u známých nebo kamarádů ? Já jo, snad nejsem sám .....

0
Obrázek uživatele Pietra
před 5 lety Pietra

Nj, s tímhle mám taky problém. Ve svém okolí mám vytipovanou jedinou! restauraci, o které vím, že tam vaří z čerstvých a kvalitních surovin. Jinak se obecně stravování na veřejnosti spíš vyhýbám, na sto procent hospodám a těm typům restaurací, kde vám s velkou slávou přinesou jídelní lístek obsahující alespoň 20 jídel. Sestra studovala cestovní ruch na poměrně kvalitní škole (státní! :-)) a učili se, že čím více jídel - ať už hotovek nebo minutek - restaurace nabízí, tím to je horší, co se týče kvality potravin, jejich úpravy atp. Takže se podle tohoto pravidla také řídím. A ano je pravda, že to pěkné prostředí atp ještě nezaručí kvalitní jídlo - bohužel.
Jinak si tak vzpomínám, že nejvíc jsem přemýšlela nad složením jídla ve školní jídelně, protože ty konzistence, chutě a kombinace byly opravdu...zvláštní...

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Pietra: Jo, tak školní jídelna, tam jsou chutě obzvlášť někdy speciální, aneb ať žije UHO - univerzální hnědá omáčka :-)

S tím jídelním lístkem to určitě taky můžu potvrdit. Lepší když je jídel pár, ale vypiplané, než nabízet sto jídel - všechna dochucená Vegetou nebo kečupem.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Na školní jídelnu si nemůžu stěžovat, jediné co mě nechutnalo byla plíčka na smetaně.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

U nás to praktického zaměření:-D Takže samozřejmostí byly zméněné univerzální omáčky, pokud byly jeden den brambory, druhý den jsme se mohly těšit na brkaši, bramb. knedlíky, či zapečené brambory, pokud bylo maso, druhý den byl plátek zapečený se sýrem (aby se asi hůře poznávala čerstvost masa) nebo kuřecí polévka (ta k ní měla hodně daleko), pokud byla rýže, další den byly rolky plněné rýží nebo rýžový nákyp atd...
Zkrátka u nás si s tím hlavu nelámaly a druhý den se vše zužitkovalo, jen se přepsal název jídla na lístku:-) Když nebylo nazbyt, udělala se velmi chutná pytlíková kaše a sekaná, rybí prsty co rybě ani nezamávaly nebo "pravé italské těstoviny" - tedy v našem podání obyč. špagety s kečupem a co se v kuchyni našlo=)
A ohledně restaurací, já sama bych je nemusela a nechtěla navštěvovat vůbec, ale přítel zajde rád,takže když už, tak se snažím vybírat ty lepší, posledně jsem byla v Symbiose (snad to nevyzní jako reklama), kde vaří z vlastních domácích a BIO surovin (lze si tam i něco nakoupit přímo od nich) a v nabídce mají i bezlepkové pokrmy, vaří tam celkem dobře, i když jsem už při jídle párkrát také zapochybovala o kvalitě...rozhodně tedy nepatří bohužel mezi nejlevnější, ale i tak bych si ráda připlatila, jen kdybych měla tu jistotu, že vaří skutčeně z toho, co uvádí, jistotu ale bohužel člověk nemá nikdy a nikde, neuvaří-li si doma sám:-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

V restauracích se vždycky obávám těch noname rostlinných olejů, možná víckrát použitých. Docela ráda chodím do Indické restaurace: ostré jídlo jednou za čas mi udělá dobře, není tam přeplněno lidmi (ti se cpou na ulicích hamburgery dražšími než to indické jídlo :-)Indická kuchyně je skvělá: tak lahodné kořenicí směsi bych doma nenamíchala.

0
před 5 lety Hana

Také chci pochválit dnešní školní jídelny, alespoň ty tři tady u nás v Letohradě. Vnuk, o kterém říkáme, že je dost vybíravý v jídle, chodil na obědy do Komenského ZŠ. Když byl s dcerou v Hradci Králové a rozhlíželi se po restauraci, kde by poobědvali, zahlédl nabídku denního menu ve školní jídelně a hned reagoval - mňam jdeme sem, tady je školní jídelna.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no já jsem si dávala jídlo v jedné pizzerii docela ráda, ale jednoho dne se stalo, že byl ve špagetách chlup, což považuju za dost nechutné, ale asi za 14 dní tam byl v dalších těstovinách kamínek :) od té doby už v restauracích nejím. Netvrdím, že jsou všechny špatné, dokonce to netvrdím ani o této, ale přesně jak píše Frodík, jaký olej použili, jaké těstoviny, zeleninu atd.....nene, radši už jen doma :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Tady je pro pobavení - inu, každý to jistě znáte, na obrázku baječně vypadající a lákavé jídlo, v restauraci na talíři potom nějaká mrtvolka či cosi, co se obrázku jen vzdáleně podobá:)
http://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?r=ekoakcie&c=A130123_105801_ekoakcie_jb

Ten poslední veganský úlovek je taková třešnička, skutečně jak z obrázku (kvalita se pozná:D)

0
Obrázek uživatele Marcipánka
před 4 roky Marcipánka

Já měla jednou v těstovinách dokonce i mrtvou vosu :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Ou, a co vám na to řekl číšník (pokud jste mu to říkala)?:)

0
Obrázek uživatele Marcipánka
před 4 roky Marcipánka

Moc se omlouval a jídlo mi vyměnili :)

0
Obrázek uživatele Hanka pH
před 4 roky Hanka pH

No to jsem ráda, že tuhle fobii nemám sama :-)

0
před 2 roky anna78

Ahojky objevila jsem přímo úchvatné stránky www.bookio.cz, jsem na sebe tolik pyšná a moc se těším až se konečně dostaneme do restaurace, kterou budeme chtít…

0
před 2 roky lea78

Ahojky kde rezervujete místa do restaurací v Praze, kde je neustále plno, neexistuje jiná cesta??? když všude mají plno:-/ Já jsem už nešťastná už sem vyzkoušela tolik restaurací a všude plno…a naše výjmečná noc se blížíí..

0
před 2 roky jonakk

 Vyberte si  restauraci , čas a počet osob. Poté zaplatíte online. Dorazí vám email s potvrzením. Pak jen hurá do dané restaurace, pak stačí pouze  jméno. 

0
před 2 roky paulla

Moc ráda bych je všem doporučila La Maler, vždy ji navštívíme když máme výročí a máme rezervaci a k tomu parádní cenu!

0
před 2 roky anna

Ahojky chtěla bch se dostat do této restaurace Gourmet Mozaika Burger, ale pokaždé, když jsem sem volala, tak tu měli plno :-/ co s tím?

0
Obrázek uživatele Luisiana
před 7 měsíci Luisiana

Nějaká restaurace v Brně , kde jste se nikde nezklamali, jídlo mělo dobrou kvalitu a nebáli jste se tam najíst ? já mám celkem smůlu na restaurace.

0
před 7 měsíci Pufíno

V brně ? já moc centrum nemusím, dycky je tam hafo lidí a musíš čekat hodinu než tě obslouží. Pracuji v krpoli a tam je dobrý podnik - kralovskacesta.com třeba přes obědy je to tam fajn, celkem rychlá obsluhana večeři klidně risknu i to centrum ale přes obědy bych to nezkoušela :/

0
před 7 měsíci Pavel

Všeobecně ta kvalita potravin v čr je jedna velká hrůza. Hodně při své práci cestuju, takže jsem měl tu čest už se spoustou podniků, většinou všude servírují přesolené mastné jídlo. Pokud to jde, vybírám si třeba indické, thajské a vegetariánské restaurace, kde základ netvoří přesmažené hranolky a maso. Do vlaku si taky třeba na nádražích kupuju juddy bagety a sendviče, přijde mi, že jsou z kvalitních surovin.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 12


Přidat příspěvek