Zdravé marmelády, zdravé zavařování

1
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

Marmeládu dělám tak, že povařím ovoce s cukrem, přidám pektin ( Stupeň škodlivosti 1) a trochu citronu. Jak děláte zavařeniny vy? A čím zdravějším se dá nahradit cukr? Chtěla bych zkusit třtinový, ale nebude to chuťově jiné???

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Happy.lenulka: Zatím ve všem, kde jsem nahradil klasický bílý cukr třtinovým, tak to byla změna k lepšímu. Bílý cukr má jen sladkou chuť, kdežto třtinový je takový lehce medový (nemluvě o rozdílech nutričních). Určitě bych se toho nebál.
Další zajímavá alternativa by byla Stevia, je mnohem sladší než cukr a pokud by se našel "pokusný králík" tak by mě konečný výsledek moooc zajímal, myslím, že by to nemuselo být vůbec špatné.
A na závěr jedna poznámka, ten pektin by se teoreticky nemusel používat - vím, že někteří dělají domácí marmelády jen z ovoce a cukru. Ovoce přírodní pektin přirozeně obsahuje (samozřejmě v menším množství než je koncentrovaný prášek) a tak zhnoustnutí konečného produktu bude odpovídat době vaření. Jen teda netuším, jak ta doba může být dlouhá :-))

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Mám technickou otázku - zkoušeli jste už někdo zavařovat s hnědým cukrem??? Tchýně to totiž zkoušela a všechno, do čeho dala hnědý cukr a zavařila stejným způsobem tak jako vždy, vyhodila do koše. Všechno se zkazilo. Netušíte, kde mohla být chyba? ...zavařuje roky a roky a vždy bylo všechno v pohodě až teď s tím hnědým cukrem

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

tak dnes jsem dělala jahodovou s třtinovým cukrem a chuť výborná!!! Doporučuji!!! 0,5 kg jahod, 300g třtinového cukru, pektin, citronová šťáva . Mňam

0
Obrázek uživatele Csudlovka
před 6 lety Csudlovka

Stevii mám doma na okně a na marmeládu se dlouho chystám a protože ji chci dávat i dětem, tak vyzkouším :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak jsem slyšela o zdravém zavařování bez cukru a přece sladkém: Napůlit ovoce, lehce osolit, dát do trouby na 180-200st, popéct, až se začne potit (ovoce:-), naplnit do skleniček a dát na 10-15 min do páry. Ta sůl a pečení prý způsobí, že je kompot pak nasládlý. Uvidíme, zkusím tak nejdříve udělat malé množství, ať toho pak nevyhazuju moc:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Karčo, jednou jsem zkoušela podle receptu také zavařovat bez přidání cukru, byla to obdoba receptu jak píšeš tady, nevím jestli to byla chyba moje nebo zkrátka v receptuře, ale výsledek teda nebyl vůbec dobrý, tak pozor, ať nejsi také zklamaná jako já, mě bylo potom líto domácích jahod a ovoce, které jsem tak zavařila a nakonec si na nich nepochutnala:) Já od té doby raději zavařuji vždy s cukrem, ale s jistotou, že se povede=)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Díky, Lucko. Trochu se toho taky bojím, možná zkusím jen něco malinko, ať mi toho pak právě není líto.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Určitě doporučuju spíš odzkoušet, já už se ponaučila a tak trošku bohužel zlikvidovala naší pyšnou úrodu:) Teď si říkám, že raději snesu cukr v domácí marmeládce a pochutnám si, než křivit pusu nad nedobrou ovocnou "pastou":))

0
Obrázek uživatele Ančičká
před 5 lety Ančičká

Zdravím, pomalu se tu rozjížděla zajímavá diskuse, chtělo by ji to znovu obnovit, jelikož je nyní aktuální:) Chystám se poprvé dělat džemy a právě by mě zajímaly již zmíněné zkušenosti s nerafinovaným přírodním cukrem. Chtěla jsem ho použít ale vyděsila mě Alčina zkušenost. Tedy, zkoušel jste ho někdo použít? A pokud máte někdo ozkoušené zajímavé recepty a kombinace, ráda se přiučím :)

0
před 5 lety Dita

Ančička hodně se o zavařování dozvíš tady a jsou tam i recepty.

http://www.varimezdrave.cz/zavarovat-ano-ci-ne

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No, my jsme na tom zatím tak, že nemáme co:( Jelikož jsme sázeli loni jahody nové, úroda je první a bídná:) Zatím jsem napočítala celých 8 kusů jahod:D Z toho letos marmeládka nebude:D
Nicméně sázím na osvědčený recept a raději spoléhám na klasický cukr, po špatné zkušenosti už se experimentovat bojím:)

0
před 5 lety dračkova

My máme jahod letos taky pomálu. Z jahod letos ani nebudu vařit džem, tu trošku sníme čerstvou, jsou tak stejně nejlepší. Škoda, že je jahodová sezóna tak krátká.

0
Obrázek uživatele Ančičká
před 5 lety Ančičká

Děkuji Dito :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak mám ve sklepě srovnanou první řadu pečených čajů a marmelád. Vše z jahod (koupených) a domácích třešní. Díky Lucce a její zkušenosti jsem nešla do žádného experimentu a nemusela nic vyhazovat. Doufám, že ani nebudu muset, jelikož jsem marmelády dělala prvně. Ochutnávka na večeři dopadla dobře, takže v tom budu pokračovat, ať jsou zásoby, až se zima zeptá:-). Bohužel, vše jsem dělala s klasickým bílým cukrem, za třtinový bych se nedoplatila, dělám velké množství. Ale něco málo s ním zkusit chci. Na radu mamky jsem marmeládu dělala s Gelfixem, který už obsahuje pektin i kyselinu citr.
Ten samotný pektin se dá koupit? Nikde jsem na něj nenarazila. A zkoušeli jste už zavařovat s tou stévií nebo jiným sladidlem než cukrem? A zavařujete vždy v zavařovacím hrnci nebo jen naplněné sklínky převrátíte dnem vzhůru? Pište, pište, sezona je zde!!!:-)))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: tak my zatím to málo z ovoce zežraly samotné:D tak jsem letos ještě ani nezavařovala, ale chystám se, myslím, že bude hodně rybízu, tak bych udělala něco z něho. Jinak budu dávat taky klasický cukr no, přesně jak píšeš, kdybych tam nasypala třtinový, džemy by byly "k nezaplacení":D
S tou stévií jsem nikdy nezkoušela, ale trochu bych se bála, jestli nebude mít úplně jiné vlastnosti oproti cukru (třeba s krystalizací nebo tak), aby to nedopadlo podobně jako předchozí experimenty:D Ale určitě se zkusím podívat po internetu a případné zkušenosti sem vložím;)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Já domácí marmeládky sladím jen lehce, proto si můžu dovolit dávat cukr třtinový. Máme moc rádi pomerančovo-citronovou marmeládu se zázvorem a tenhle víkend jsem dělala asi z 5 kg jahod, tak snad chvíli vydrží :) Přidávám trochu kyseliny citronové kvůli trvanlivosti a želíruju agarem, žádný gelfixy atd... Plním do vyhřátých skleniček, zavíčkuju a otočím dnem vzůru. Hotovo. Je pravda, že nemám zkušenost, jak se takto vyrobená marmeláda chová při pokojové teplotě, zda to nedělá neplechu. Máme velkou lednici, tak to všechno dávám do ní a většinou je marmoška stejně brzo pryč :)

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

O vikendu jsem delala tresnovou marmeladu: vypeckovane tresne, trtinovy cukr napul s hroznovym cukrem. Moc dobre :o) Bily cukr nepouzivam jiz nekolik let. Pri zavarovani je nejdulezitejsi dobre osetrit sklenicky. Pouzivam na ne vodu s octem. Zadny pektin nedavam, jde to vyborne i bez nej.

0
před 5 lety Simona (Mitril)

Zdravím, právě jsem udělala jahodovou marmeládu s použitím 2/3 třtinového a 1/3 bílého cukru (pro jistotu). Vyšlo to výborně, není poznat rozdíl, želíruje se to dobře. Takže všem kteří ještě váhají doporučuji to pro začátek aspoň nakombinovat, uvidíte, že to bude v pohodě.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Peta: Prosim o postup při želírování agarem. Na sáčku je pouze postup při zahušťování zeleniny, že se rozmíchá ve vodě.....Díky!

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Karča: já jsem takovej experimentátor a většinou podle receptu nedělám :) Když jsem dělala poprvé, inspirovala jsem se tady: http://www.apetitonline.cz/recepty/1631-visnova-marmelada.html
Jinak obecně se na 2 kg ovoce doporučuje 1 polévková lžíce práškového agaru, což by odpovídalo tomu jednomu pytlíčku. Já to dělám pocitově, kouknu jak je rozvařené ovoce husté a podle toho dám agaru. Agar si rozmícháš v troše vody a přileješ k rozvařené (oslazené) ovocné hmotě. Pak se plní do skleniček. Hlavně se nelekej, konzistence se může zdát dlouhou dobu tekutější, agar začíná tuhnout asi až při 40°C. Při mém prvním zavařování tímto způsobem jsem nalila do skleniček, otočila dnem vzůru a pořád jsem nervozne chodila marmeládu kontrolovat a říkala jsem si, že tohle na chleba nenamažu, že to je spíš omáčka. Pak jsem druhý ráno koukala, jak je to tuhý :)Aby byla marmeláda trvanlivá, asi bych tradičním způsobem sterilovala. Já skladuji v lednici, tak naplněné skleničky pouze otáčím dnem vzhůru ;)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

a nemáte někdo zkušenosti se stévií... chci to zítra zkusit, ale mám trošku obavy, aby marmeláda vydržela

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Happy.lenulka: U nás doma se stévie bohužel moc nechytla, že prý má divný ocásek. Proto jsem se neodvážila s ní zavařovat, radši sladím třinovým cukrem a vím, že se marmelády sní. Mluvím o sušené stévii, takové ty tabletky jsem ještě neměla - třeba tam ta pachuť není, nevím, někdy to budu muset koupit. Sušenou stévii tak používám jen na výrobu domácí ústní vody, tam mi to projde :D
Ačkoli zkušenosti nemám, myslím si, že by neměl být problém s ní zavařovat. Při obyčejném zavařování je cukr zahušťovací prostředek a částečný konzervant, proto bych u zavařování se stévií přidala asi trochu kyseliny citronové a více želírujícího prostředku - ať už agaru nebo pektinu...
To je ale jen můj názor, ne aby to někdo bral jako směrodatný a pak na mě házel vinu, že se marmeláda nepovedla :D

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

Peto díky, přidám více kys. citronové a pektin... s tím se počítá... pak napíšu jak to dopadlo... máme strom obsypaný luxusníma srdcovkama, tak jsem říkala, že to musím zkusit... :-)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Budu se těšit na výsledek, držim palce :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Taky díky za info, Peti. Strašně chci mít letos domácí meruňkovou marmeládu a meruňky ne a ne sehnat. Manžel nedovezl ani z jižní Moravy, všude jen italské a předražené. Nejste někdo z meruňkové oblasti a nejsou u vás meruňky nebo je jen brzy a ještě budou???

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Taky čekám až k nám přivezou do zeleniny meruňky z Moravy. Loni tam měli palety meruněk a lidi mu to tam brali útokem. Taky jsem se chtěla zeptat kdy budou, ale asi je ještě brzo, ty jsou až o prázdninách, nebo aspoň když jsme byli na Pálavě na dovolené (už je moc moc dlouho) to byly prázdniny a prodávaly se tam? Ty z Itálie si nekupuj, ty jsou pěkně hnusný a bez chuti, jsou chuťově úplně mrtvý. Koupila jsem 3 kousky protože jsem nevydržela čekat a vůbec nám nechutnaly. Zeptám se toho zelináře, třeba bude vědět, ale oni byly ty mrazíky, tak jestli se vůbec urodí. Právě jsou borůvky.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Právě že na Moravě,co kupujem od jednoho pána, když tam má manžel cestu (sám si otrhá ze stromu, kolik chce a za směšnou cenu), tak říkal, že zmrzly a v celém okolí taky. Tak buď jiná oblast té Moravy nebo ještě fakt vyčkat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Trošku se odklánám od tématu, ale když čtu o mrazíkách, bohužel díky letošnímu počasí a mrazíkům bude v Česku až o půlku míň českých jablíček než obvykle a když zvážím, kolik jich je u nás normálně dostupných, kdy 3/4 jsou z dovozu, tak doufám, že bude vůbec možné je u nás ještě běžně koupit...
Navíc jsem někde četla, že se to týká i ostatního ovoce, tak jsem zvědavá, jaká bude nakonec nabídka a dostupnost.

0
před 5 lety karča

no na česká jablka u nás taky nemůžu narazit.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Moje poslední zkušenost při pátračce za českými jablky: nenápadná cedule s českou vlaječkou nad ovocem, v bednách bylo asi 10 druhů jablek všech barev, mě šlo (asi jako jediné tam) o původ, když jsem stála před bedýnkou, kde visela cedule s původem z ČR, hned na ní byla cedule další s původem Itálie:/ Ovšem pod oběma cedulema jen jedna bedýnka jablek... Babo raď, jedna bedna, dvě cedule a měla jsem to tak 50:50, jestli to byly zrovna česká nebo italská, jablka jsem nakonec koupila, ale pochyby mám stále, byly jedno jak druhé, i když nebyly chuťově až tak špatné.
Jde mi ale spíš o logiku, proč dávají dvě cedule s označením nad jednu bednu, kdo se v tom má vyznat?! Vůbec bych se nedivila, kdyby ty jabka byly nakonec třeba z Kostariky...

0
před 5 lety Katka

A co takhle zavařovat s rýžovým sirupem? Má podobnou konzistenci jako med, příjemnou chuť (bez "pachutě") a výrazně nižší energetickou hodnotu než třtinový cukr. Se stévií poslední dobou taky hodně experimentuji (v podobě kapek), ale zavařovat jsme ještě nezkoušela (nemám vlastní ovoce :-(

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Tak právě baštíme meruňky z Moravy, včera je sklízeli (jak říkala prodavačka v zelenině, dneska pro ně jeli - vlastní zásobování je vlastní zásobování) a dneska je máme na stole. Ta chuť mňam. za 59/kg, nevím jestli je to drahé levné, tohle já neřeším, kolikrát si je do roka koupíme, prostě jsou naše a je to mňamka, protože jsou uzrálý na sluníčku a neputovaly přes půl planety zelený.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jé, nikdy jsem naše český, domácí meruňky neměla:( Ani nevím, jestli se tu u nás vůbec dají někde sehnat, z domácího ovoce jsem sehnala jen třešně, rybíz a z naší zahrádky pár jahůdek. Ale těším se, jestli nám děda opět přiveze košík broskví.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Dita: a kde z Moravy, konkrétněji, prosím:-))

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Karča: tak to ti bohužel nepovím, tady do místní zeleniny si to vozí sám majitel, má asi dobré kontakty, protože mu to natrhali den předem a ráno si pro ně jel. Ale když jsem zadala do vyhledavače prodej meruněk jižní morava, vyběhlo dost odkazů. Našla jsem třeba tohle
http://www.gajdusek.cz/ovoce.htm?utm_source=topkontakt-partner&utm_medium=topkontakt

najdeš i inzeráty.

Včera jsme v poslední meruňce objevili červíka, tak jsme se zaradovali, je pravděpobobnost, že jsou nestříkaný.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Dituš, tak jsem si včera dovezla (kousek od Ostroměře) taky meruńky! I když...(bohužel jsme tam byli jen kvůli pohřbu), takže jsou kupované od silnice, ale fakt jsem koukala, jsou z jejich sadů a musím říct, že už od pohledu opravdu nevypadají jako ty malované ze super a chuťově je to taky úplně o něčem jiném, takže věřím, že skutečně jsou české, navíc byly prý sklízené i v ten den. Nekoupila jsem jich tolik, aby bylo i na zavařování, ale zbaštíme si je samotné nebo v moučníku asi rychle:)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

tak stévie do marmelád vyzkoušena. Jde to... :-) akorát chuť je jinačí, takže je na každém aby si to vyzkoušel na menším množství a posoudil. Mě to chutná. použila jsem 1kg ovoce, 1 bal. Gelfix 3:1 od Dr. Oetkera (je tam akorát kys. sorbová, 3)a zhruba 60 peciček stévie.
Normálně povařit ovoce, přidat gelfix, poté přisypat stévii a nechat rozpustit, zamíchat, nalít do skleniček a je to ;-)

chuťově je to jiné, přijde mi že oproti cukru to nepřebije případnou kyselost ovoce, tudíž je to sladko - kyselé, proto používat jen zralé ovoce. Ale pokud nemáte rádi přeslazené kupované marmelády, tak vám to určitě bude chutnat ;-)

0
před 5 lety jsf

skvele, drzim palce marmeladam se Stevii :)

0
před 5 lety lída

manžel jel na meruně do Znojma, máme tam pár stromů, úroda mizerná a letní jablíčka také málo, mrazíky a sucho letos nadělaly škody dost, loni byla úroda parádní. Prosím, zkoušel už někdo ten rýžový sirup? Kde se dá koupit agar a stévie? Máme ročního syna, chceme něco zdravějšího než z obchodu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Pro agar a stévii asi budete muset do nějakého bio obchůdku nebo se zdravou výživou, co jsem tak koukala, tak žádný z běžných obchodů ani jedno nenabízel:(

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

agar i stévii kupuji běžně ve zdravých výživách. Jak píše Lucka - v běžných obchodech jsem na ni taky ještě nenarazila.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já jsem se často v obchodech i ptala, z 90% ani netušili, co po nich chci a zbylých 10% raději odpovídalo, že asi nemají nebo to vůbec neprodávají...

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Také se připojuji. V hodně obchodech se zdravou výživou už stévii mají. Jinde pochybuji.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

a přinejhorším se dá objednat na internetu, kde je jí už spousta ;-)

0
před 5 lety jsf

reklama je podle me spatna vec.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Petr: myslím, že v jednom příspěvku-diskuzi by tahle reklama bohatě stačila;-)

0
před 5 lety Olga

Jsem z Jizni MOravy a mame v sadu asi 17 plodicich merunek. Letos mame jen asi 20 kosu jen pro vlastni spotrebu (susime, marmelada, zamrazeni na buchty). Tresni byla asi polovina, co jine roky a svestek z asi 4 stromu bude taky jen 2-4 kosiky, pokud jeste neupadnou.. Letos je to vazne bida.
Ze jsme zvykli na domaci ovoce a zeleninu primo ze zahrady ma i sve stinne stranky. Maminka je uz asi 3. mesic v nemocnici na RHB po mrtvici a vubec tam neni ovoce, co dostavaji. Nemluvi, ale naznacuje, ze je to nedobre :-) Domaci slupne na svacu hned :-) I deti jsou postizene a malo ktere ovoce koupene z obchodu je uspokoji :-)

Jinak k zavarovani bez cukru. Nemeli jsme spoustu let mrazak (az letos), tak jsem zavarovala ovoce a bez cukru. Mame radi buchtu kyselejsi, tak to bylo presne ono. Jako kompot k jidlu se tak daji jist jen tresne, ty jsou krane sladke a svestky, ktgere udelaji skvely rosol. Merunky, visne a mirabelky jsou poradne kysele.

Marmelad mam dost z lonska a predlonska a tak letos skoro nevarim. Jen jsem delala malinovou a ze stavy z visni, kdyz jsme je peckovali do mrazaku. Ted udelam jeste nejakou zahradni smes a poprve zkusim s agarem. Nekde jsem cetla, ze lze delat i marmeladu bez cukru, kdyz se pouzije jablecny most, ktery tomu doda sladkost a agar nebo gelfix.

0
před 5 lety Míša

A co takhle zkusit lékárnu :-)???? Máme bohatý výběr, sypká, v tabletách, tekutá...:D

0
před 5 lety Míša

ad stevia

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Prosím o radu, zítra se chystám na naší velkou úrodu rajčátek, chtěla bych si schovat na zimu, tak je chci zavařit (sterilizovat), pouze se solí, jak dlouho mi to tak může vydržet? A máte kdyžtak nějaký tip na vylepšení nebo radu? Za vše děkuji:)

0
před 5 lety Olga

Lucka - taky se na rajcata tak chystam, ale udelam je bez soli. Do kazde sklenicky na dno dam nejake bylinky, co mam cerstve ze zahrady - kousek vetvicky oregana, saturejky nebo tymianu.
Zatim mam leca, kecupy jemne i palive a omacku na testoviny.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Olga: akorát jsem se dočetla, že sůl také není nutná, takže ji též vynechám, jinak asi to udělám tak, že jen nakrájím rajčátka, možná nějakou bylinku, napěchuji do sklenic a zavařím. Jen nevím, musí se to něčím dolévat nebo upěchovat?

0
před 5 lety Olga

Myslim, ze stavy rajcata pusti dost. Nikdy jsem to jeste nedelala, ale predpokladam, ze nebudu nic dolevat a nacpu sklenicky. Mam to v planu pristi tyden az dozraji dalsi rajcata.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jo, to pustí, takže je tam nakonec napěchjete, jako třeba když se nakládá zelí, okurky...?:) A pak do ledničky a měly by tedy vydržet takto až do zimy, že?

Jinak zde píšou, že se zalévají ještě vodou, raději tam nějakou asi taky doleju, tím se snad nic nepokazí:)
http://www.inzahrada.cz/recepty-ze-zahradky/zavarovani-rajcat-se-neni-treba-bat.html

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Ja mám odsúšané zavarovanie paradajok. Pokrájam ich na väčšie kusy, osolím a nechám trochu podusiť, potom aj zo šťavou plním do pohárov a zasterilizujem. Podľa mńa ku paradajkám treba pridať soľ, lebo soľ je konzervačný prostriedok, ale ináč nepridávam nič, aby mali neutrálnu chuť a aby som ich mohla kdekoľvek použiť a ke´dže dusením pustili šťavu, nepridávam ani vodu. Samozrejme nie sú ako čerstvé, ale používam ich celú zimu tak, kde by som v lete paradajky varila - polievky, na pizzu, cestoviny, do mäsa.
Na tej záhradkárskej stránke sú paradajky konzervované octom a ten mi tam nesedí.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

A teoreticky tedy když rajčata nebudu vařit, ale rovnou je nakrájená napěchuji do sklenic, případně doplním vodou a dám sterilizovat asi na těch 15-20minut, potom vyndám a otočím sklenice, tak mi takto vydrží asi jak dlouho? A kde je možné je skladovat? Vím, že jsou to asi hloupé otázky, ale se zavařováním rajčat žádné zkušnosti nemám a narada bych si tím zkazila celou úrodu:) Tak se snažím předejít případným chybám.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Paradajky sterizujem asi 5 minut (pri 100 st. v hrnci s vriacou vodou). Môžeš skúsiť ich zavárať surové, malo by sa to teoreticky dať, ale je to treba dolievať vodou a čo potom s tou vodou? Ja v pohári mám po otvorení len čistú paradajkovú šťavu a v nej kúsky paradajok, takže tak sa mi to zdá lepšie, ale vyskúšať môžeš a potom daj vedieť sko sa ti to podarilo.Určite by som to ale robila so soľou - je to konzervačný prostriedok. Sterilizované vydržia do ďalšej sezóny( aj dlhšie)poháre mám uskladnené v pivnici - ako ostatné zaváraniny. Podľa mňa to má lepšiu trvanlivosť ako zavárané lečo.

0
před 5 lety Jaryn z Moravy

Učím se i ze zkušeností Vás milé dámy. Zrovna nevím jak je zdravý pektin v zavařeninách. Mám nemocnou vnučku; problémy s trávením a nikdo nezná příčinu.
Mimochodem, kdo by někdy zháněl meruňky a nevěděl kde sehnat, tak u nás v Podluží (Břeclav až Hodonín jich zůstává ležet na zemi a nikdo neví co s tím.
Přijeďte si natrhat,(tedy zase příští rok) jenom za symbolickou cenu.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Jaryn: Díky za info, příští rok si k vám uděláme výlet. Myslím, že pektin v zavařeninách neškodí, naopak je ho tam třeba. Některé ovoce ho obsahuje málo, proto je třeba jej do zavařenin přidat.

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Jaryn to je smutné, a my jsme letos koupili tolik meruněk z Moravy až jsme se denně přejídali, jak byly dobré. Víc se do nás už nevešlo, bohužel. Ach jo je mě z toho fakt smutno, hlavně že se lidi perou v lídlech a kauflandech o slevy. Kdyby si raději místo toho koupili něco dobrého jako meruňky z Moravy.

Pokud vím tak pektin je vyráběn z jablek.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jaryn: jé, škoda, že to mám k vám přes skoro půl republiky:( Takže meruňky vám mohu bohužel jen závidět.
Jinak taky jsem pátrala mimo jiné o informacích po pektinu a opravdu, jak píše karča, škodlivý není, naopak ho spoustu druhů ovoce přirozeně obsahuje.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak jsem se na to dneska vrhla, od rána do večera zavařovala, krájela a doufala:) Postupovala jsem tak, že jsem omytá rajčata nakrájela na plátky/kusy a napěchovala do sklenic, k některým jsem přidala papriky, nic víc, bez soli a bylinek, chtěla jsem zachovat co nejvíc neutrální chuť. Potom zavíčkovala a dala do hrnce, bohužel nemám teploměr, takže jsem teplotu pouze odhadovala, teď čekám do zítra, zda se víčka prohloubí, ale už teď na 80% některá nevypouknou, vyhodit to určitě nechci, zkusím to kdyžtak znovu zavařit. Jinak si myslím, že by se mělo snad povést, v zimě uvidím:-)
Jestli máte i vy už po zavařování nebo nějakou radu, jak poznat nejlépe těch 80°C když nemám teploměr, budu ráda;)

0
Obrázek uživatele odstrcilovaalena@
před 5 lety odstrcilovaalena@

tak já dělám povidla jedinně v troubě a vynikající. Už léta je takto dělám. 3 kg vyloupaných švestek a 1/8 l octa 8 % přidám k vyloupaným švestkám.Troubu zapnu na 200 stupnů asi tak hodinu, aby švestky pustily štávu a vypnu. Nechám přes noc stát. Druhý den zapnu na 100-150 stupnů a dbám na to, aby se švestky nedělali moc prudce a dodělávám při 100 stupních několik hodin až jsou z toho povidla.Kdo má rád sladší nebo jsou-li švestky málo sladké můžete přidat dle chuti cukr. Je možno dělat povidla s přidáním hrušek nebo jablek.Steriluji.Jsou vynikající a vydrží velmi dlouho.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Holky pozor, bohužel sem musím přidat špatnou zkušenost a následky...sklenice jsem klasicky uložila a dala je víčkem dolů, jak jsem se dočetla, že by to mělo být lepší, ačkoliv byly všechny víčka pěkně zatažené a v pořádku, dnes jsem šla pro brambory a našla sklenice poloprázdné!:(
S hrůzou jsem zjistila, že takhle dopadla víc jak polovina mé domácí úrody a snahy:( Bohužel to mohu asi jen vyhodit, dost mě to štve a mrzí, byla to kopa poctivě pěstovaných rajčat a teď je mohu všechny vyházet:(
Nevíte, kde by mohla být chyba, stalo se vám to taky? Zbylých pár co přežilo jsem otočila zpátky víčkem nahoru a budu doufat, že aspoň to se mi podaří do zimy zachránit.
Zítra ještě zkusím znovu zavařit to málo, co z rajských ještě mám, tak se modlím, aby nedopadly jako tyto:(

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Lucko, sklenice se otáčejí dnem vzhůru jen aby se víčka zatáhla. Potom už se skladuje normálně - víčkem nahoru... Ale i tak je zvláštní, že všechno vyteklo, asi moc velkej nápor...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ale je zvláštní, že jen u některýcha jiné to přečkaly, mě je toho strašně líto, byla to celá úroda:(
Zítra je tedy nechám dnem vzhůru jen na chvíli, pak radši přetočím zpět, no a budu už jenom doufat, že v zimě přece jen něco bude k zelenině:)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Haló, haló, děláte někdo rajský protlak nebo kečup z rajčat i se slupkou? Musí se vždy spařit, ikdyž se to pak vlastně mixuje? Chtěla bych to zkusit jednou povařit a rozmixovat celé, nemuselo by to být poznat ne?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karčo, přímo zkušenost se slupkou nemám, ale asi by to mohl spíš poznat tvůj mixér a nemusel by to zrovna moc dobře rozmašírovat;-)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak jsem to zkusila a dobrýý. Nebylo to sice tak hladké jako ze spařených rajčat, ale mně to neva. Hlavně, že nezůstávaly žádné velké kusy. A ušetřeno hodně práce.

0
před 5 lety Iva

Tak já kečup dělám se slupkou, pak propasíruji přes husté síto a tím jsou šlupk pryč. Někdy ještě pomixuji. Rajčata i zavařuji, oloupu , pokrájím na kousky a nandám do skleniček i s vodou co pouští, nesolím. Zavařím v hrnci na 20minut, teplotu nevím nemám zavařovací hrnec. Zavařuji je tak už tři roky a dobrý, neotáčím.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

k čemu všemu pak takto zavařená rajčata používáte? já si zatím vystačila s kečupem a protlakem a zavařená rajčata mi nechyběla. Zavařuje je ale spousta lidí, tak mě zajímá proč? :-))

0
před 5 lety Dita

Mamka je dává do špaget, společně zapeče, posype sýrem, lahoda.

0
Obrázek uživatele Hana
před 5 lety Hana

ráda bych se zeptala "odstrcilovaalena"-loni jsem také dělala povidla v troubě, pamatuji si, že jsem je tam měla několik hodin, ale co se mi nelíbilo-až byly hotové, tj.bez vody, tak byly na povrchu takové připálené a po rozmixování byly v povidlech cítit takové drobky-prostě rozmixovaná připálená slupka. Kde jsem udělala chybu?

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

povidla v troubě jsem ještě nedělala, ale třeba platí stejné pravidlo jako při vaření, a to NEMÍCHAT. Odolat pokušení a vůbec nemíchat, jinak se to začne připalovat...

0
Obrázek uživatele Hana
před 5 lety Hana

jenže já nemíchala, ony se připálily pouze nahoře a přitom jsem je dělala při 100-150 stupních

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

A měla jste je přikryté? např. alobalem?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak už vážně nevím, druhá dávka, kterou jsem zavářela se zase nepovedla!:( A přitom si myslím, že chybu nikde nedělám, vlastně stejně jako píše IVA.
Rajčátka jsem omyla, nakrájela a se šťávou kterou pustila dala do sklenic a trochu je tam pomáčkla, nesolila jsem, zacvakla víčka a dala do zavařovacího hrnce na cca 20 minut, potom vyndala a nechala zhruba maximálně 1 minutku víčkem dolů, pak jsem je normálně otočila a nechala, víčka se zatáhla a teď když je jdu asi po 10 dnech zkontrolovat vidím, jak jsou víčka na sklenicích opět nafouklá a rajčata jakoby "kvasí", jsou tam bublinky.
Opravdu netušíte někdo, čím by to mohlo být? Sklep bohužel nemám, ale ostatní kompoty jsou naprosto v pohodě, tak nevím, proč mě vždycky rajčátka takhle "vypění", bohužel je tedy i druhá dávka z úrody v tahu:-(((
Teď už se bojím cokoliv dál zavařovat, aby to nedopadlo podobně.

0
před 5 lety Hana

přikryté jsem měla ze začátku,ale to se potom málo vypařovala šťáva, a když byly v troubě 3 hodiny a pořád hodně šťávy, tak jsem je musela odkrýt

0
před 5 lety Iva

Lucko, loupala si je, se na ně musím dojít do sklepa podívat. A není tam zatím chladno, takže v chladu teď ještě nejsou , to teprv přijde podzimem.Ale chodíme tam já i tchýně a ničeho jsme si zatím nevšimly.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Karčo, já dělám kečup i se slupkami. S cibulí, octem a kořením podusím, rozmixuji a propasíruji.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Iva: rajčata jsem neloupala, chtěla jsem je nechat i se slupkou, ale ty vypouklé jsem některé dala do lednice, pak se mi zdálo, jakoby se zatáhly, ale když jsem vrátila, přece jen by asi nevydržely, takže mám v lednici i ty "zmetky" a zkusím je zdělat, pokud budou jedlé.

0
před 5 lety Iva

Lucko..jestli nekvasí ta šlupka. Já loupu a krájím na kousky, dávám do malých skleniček a steriluji cca 20 min. Tak jestli nebyly málo provařený.Moje zatím drží.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No já je právě nechávala pak i déle a při vyšší teplotě a stejně...:( Já nevím, ale s tou slupkou to dělává víc lidí a bez problému, tak snad to nebude tím. Dělám stejně jako vy, jen neloupané a to jsem chtěla ještě zkusit poprvé kečup, ale mám strach už něco experimentovat:)

0
před 5 lety Iva

Tak to nevím :((((. Jestli dozrajou ještě rajčata venku, tak jednu sklenku. Já v omáčkach tu slupku nemusím. A kečup je hodně vyvařený a vedy je v něm minimum a konzervuje ocet, sůl a případně i cukr.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

zavařujete někdo dýňovou pomazánku? kupuji ji hotovou v DM drogerii, kdybych věděla jak na ni, nadělám si na zimu, ale nepodařilo se mi ani na internetu najít žádný použitelný recept..

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak s touhle zkušeností se s vámi dělím spíš už ze zoufalství:D Možná by se pomalu hodila do diskuze "vtipy", dnes jsem se šla opět podívat na zbylá zavařená rajčata a slyším, jak to "kvasí" a co nevidím, sklenice začaly katapultovat víčka:D
No jo, mám z toho celkem pěkný ohňostroj s bombardací a létajícíma víčkama, ach má úrodo, co jsem to s tebou provedla...:))
Už se tomu musím smát, co všechno mi ty zavařeniny dělají=)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Lucka: To je mi líto vaší rajčátkové úrody, ale i té práce s tím. Někdy asi nemá cenu se za každou cenu snažit o "syslení" zásob na zimu a radši to sníst hned za syrova a za čerstva...:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Sunriska: jenomže jsem měli naráz strašně velkou úrodu a za čerstva by jsme to nesnědli ani kdyby chtěli=) už tak jsme je jedli denně docela ve velkém a vyhazovat pak shnilá a svraštělá mi bylo líto, hlavně jsem chtěla mít na zimu domácí, abych nemusela kupovat zbytečně moc dovážené.
Dost mě mrzí, že dopadli takhle, nakonec zbylo jen několik pár sklenic, které se naštěstí (musím zaťukat) zdají dobré, ale kohokoli jsem se ptala, kdo zavařuje, tak netuší čím to může být a dokonce i ti, co to dělají úplně stejně říkali, že se jim to ještě nestalo. To je nejhorší, že zatím neznám ani tu příčinu explodujícíh víček:)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Lucko a po zavařování se víčka zdála v pohodě - vcucnutá?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Právě že jo, to je mi divné. Když jsem zavářela večer, nechala jsem je v kuchyni do rána a byly zatažené, ještě jsme na ně i poklepali, zda opravdu nezní "dutě", když jsem je odnesla do místnosti, kde máme ostatní marmelády atd., po pár dnech začaly jakoby kvasit, tvořili se malé bublinky, víčka už se začínala nadouvat, takové jsem zkusila dát do lednice, z některých potom vytekla i přes zavařené víčko šťáva, ale přitom se v té ledničce víčka jakoby vrátila do původní polohy. (Můžu to vyfotit, ještě tu pár takových jedinců mám). No a ty, co jsem tam přece jen zkusila nechat, tak asi tím kvašením a tlakem na víčko ho úplně vyrazila a když jsem tam přišla, byly odvíčkované=) Abych pravdu řekla, po tom všem, co mi ty zavařeniny začaly dělat už mě to skoro ani nepřekvapilo, spíš zklamalo, že odešla další...

Zatím jsem si udělala svůj závěr, zda nemohlo být tedy nějakým tlakem - třeba moc napěchovaná nebo nevím, ale zase nechávat tam moc prostoru a jen tak "nalehko" pokrájená je vhodit do sklenice by asi taky nebylo dobré.

0
před 5 lety Eva

Lucka: já si sklenice a víčka před zavařováním vyvařím v octu s vodou a ještě než zavíčkuju kraje sklenic také otřu utěrkou namočenou v octu.
Mohla se ti tam dostat nějaká bakterie, protože jsi neměla sklenice pořádně vydezinfikované, jiný důvod mě nenapadá.
Snad na zavařování nezanevřeš, vím ta práce s tím je a je to pak zklamání.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Nestrašte mě, hned jak příjdu dom tak budu muset zavařená rajčata zkontrolovat :D Ale nenapadá mě nic jiného, než co už zde bylo řečeno... Tak to zkuste vyfotit, třeba někoho něco napadne :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Taky byly vyvařené a čisté, aby nesmrádly od cizích pachů a stejně tak i otírám (jak jsem psala, zavařujeme už roky, ale tohle se nám nikdy nestalo, respektive mě:D) Ale nezdá se mi, když byly všechny vyčištěné, vyvařené a osušené, že by v tolika - většině byla infekce, kdyby jedna, dvě sklenice, ale to byla skoro celá úroda:( Určitě mě to ale asi neodradí, abych třeba na příští rok nezavařila znovu, přece jen, jestli se zas urodí, nic jiného nám nezbyde:D

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Ještě mě napadlo, jestli ty sklenice nebyly moc naplněný. Já zavařuji v troubě a zrovna nedávno se mi u jedné sklenice rajčat stalo, že pustili moc vody, sklenice byla až po okraj naplněná a víčko mi vyletělo už v troubě...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To mě napadlo taky, ale když bych to nechala třeba jen do poloviny tu šťávu, tak by se ten vršek přeci nemusel zavařit nebo plníte to jen do poloviny? Je asi možné, že to bylo i tím, protože jsem všechny zavařovala téměř plné - šťáva byla pod okraj.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Já rajčata loupu a krájím na kostičky - potom používám místo pasírovaných rajčat... Rajčata dost šťávy pustí, tu vodu co mi vyteče při krájení naleju jen tak do půl sklenice... Kdyžtak mrkněte sem, tady taky neplní až po okraj... http://www.toprecepty.cz/recept/6721-sterilovana-rajcata-na-vsechno/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Hm, tak asi to byla ta chyba:( Co nadělám, nic než to, že snad za rok bude opět štědrá úroda a tentokrát se zavařování vydaří:)
Neházím flintu do žita a budu se těšit na další rok:D

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

To je správný, nenechat se odradit :) jednou se to přeci podařit musí :D

0
před 5 lety Monika

ahojte, prosím vás...vařím povidla a podařilo se mi je připálit, myslíte si, že to půjde nějak zachránit nebo je mám odstavit a rovnou někam vylít??

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Zkoušel jste někdo klasickou sterilovanou zeleninu? Láká mě vyrobit zeleninovou směs ve stylu Moravanky nebo něco podobného, podle toho, co se v době sezóny zrovna urodí na zahrádce. Lze použít klasický lák na zavařování okurek? Např. sůl, cukr, ocet, nové koření, bobkový list...??? Nemáte někdo nějaký spešl recept, o který byste se podělili? :)

0
před 4 roky Hanka

Na okurky i míchanou zeleninu používám výborný nálev podle knihy Zavařujeme bez chemie, je příjemně sladkokyselý, ne tak ostrý jako u kupované zeleniny. Pokud vám nevadí umělá sladidla, určitě ho vyzkoušejte:
4 litry vody, 1 litr 8% octa, 300g cukru, 150g soli, 50 tabletek sacharinu nebo jiného umělého sladidla. Na dno sklenice bobkový list, kuličku nového koření, 3 zrnka pepře a špetku hořčičných semínek.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Je tu moc příspěvků a tak jsem je nečetl. TŘTINOVÝ CUKR I ŘEPNÝ MAJÍ STEJNOU CHEMIKÁLII. Pokud jsou čisté, tak není rozdílu v chuti, ale v ceně - někde jsem to četl.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Hanka: Důvod, proč si chci vyrábět vlastní sterilovanou zeleninu je právě ten, že tam nechci mít umělá sladidla. Když se dají sehnat už i v obchodech, tak nevidím důvod je tam přidávat.

0
před 4 roky JARKA

Jarka z Moravy,mohl by mi prosím někdo poradit,jak se mohu zbavit vytváření plísně v zavařeninách?

0
před 4 roky Vendy


HANKA 25.4.2013---zavařování bez éček?????
Na okurky i míchanou zeleninu používám výborný nálev podle knihy Zavařujeme bez chemie, je příjemně sladkokyselý, ne tak ostrý jako u kupované zeleniny. Pokud vám nevadí umělá sladidla, určitě ho vyzkoušejte:
4 litry vody, 1 litr 8% octa, 300g cukru, 150g soli, 50 tabletek sacharinu nebo jiného umělého sladidla. Na dno sklenice bobkový list, kuličku nového koření, 3 zrnka pepře a špetku hořčičných semínek.
Nezlobte se, ale sacharin je chemie.Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. To však bylo prokázáno pouze u můžů, ne u žen. V USA byla látka nejprve zakázána, poté dočasně povolena než budou provedeny další studie s podmínkou, že potraviny obsahující sacharin musejí být označeny jako nebezpečné a že na testovaných zvířatech způsobili rakovinotvorné účinky. Nakonec v roce 2000 byl sacharin odstraněn ze seznamu.škodlivost sacharinu je 5.

0
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Peta: Vím, už je to dlouho, ale mohla bych Vás poprosit o recept na tu pomerančovo-citronovou marmeládu se zázvorem? Děkuji 

0
před 3 roky Alena

Našla jsem přírodní pektin vyrobený ze sušených citronu. Je vynikající na marmelády, želé, rosoly apod. Objednat ho můžete na info@solertus.cz

0
před 3 roky Jana

ahoj já zavařuji již mnoho let. Osvědčil se mi gelfix. Pro mne je 1:1 příliš sladký, nejvíce mi chutná 1:2, zkoušela jsem také 1: 3 ale ten nebyl tak dobrý. Úžasné jsou marmelády vícedruhové, například jahody + třešně, maliny a třešně, jahody a višně, maliny a rybíz.Zkoušela jsem to v různém poměru a vždy se povedly. Pouze meruňkovou a borůvkovou dělám jednodruhovou. Teď bych chtěla zkusit dát místo cukru stévii. Koupila jsem si tabletky a jdu to vyzokoušet. Jana

0
Obrázek uživatele karča
před 3 roky karča

Jani,tak pak dejte vedet,jak to s tou stevii dopadlo. Ja ji mam doma v prasku,ale nemam odvahu pouzit,zda se mi,ze ma pachut. Jinak taky pouzivam Gelfix, 1:2, taky preferuju vicedruhove marmel.,s vyjimkou merunkove,boruvkove:-))))

0
před 3 roky Jarka

Ahoj,
ja jsem vyzkousela taky hodne receptu a celkem se marmelady povedly. Jen ty zelirovaci prostredky se mi nepozdavaji, nemam rada chemii, uz takhle je ji kolem nas dost. Takze jen cisty pektin, i kdyz neni zrovna levny. Ale shodou okolnosti jsem narazila na kamaradku a ta pred par tydny zacala delat marmelady jen z ovoce, s maleho mnozstvim cukru a pektinu. Expertimetnuje i e stevii a co jsem chutnala tak vynikajici. Jen tomu nerika marmelada ale dzemulada :-)
Jarka

0
před 2 roky Janča

Já mám se zavařováním marmelád jednu zkušenost - loni jsem zavařovala jahody, a zvolila jsem variantu bez želírovacího cukru. Použila jsem jen třtinový cukr a citron. Zpracovávala jsem celkem 13 kg. Zabralo mi to celý den, a výsledek stál za to. Voněl skoro celý dům :-) Bylo z toho 12 sklenic a plný šuplík v mrazáku (dřeně, knedlíky). Příští týden se na tenhle "marathon" chystám znovu, a přemýšlím, jakou další marmeládu zkusit. Máme moc rádi meruňkovou od Hamé, kupujeme ji pravidelně za dobrou cenu v Albertu. Chtěla bych ji zkusit jen ze zvědavosti, ale meruňky jsou prý docela náročné, aby byly chutné, a nebyl tam náznak "nahnilé" chuti, tak se trochu bojím. Jestli se odhodlám, napíšu zkušenost.

0
před 2 roky Jana

Jančo, pokud budeš mít k dispozici pěkné a zralé meruňky (ne ten sajrajt, který se dá nyní koupit v supermarketech), tak z nich je marmeláda naprosto nejlepší. My máme na zahradě několik stromů a co nesníme pod stromem, tak z toho dělám marmeládu a úplně nejlepší je ta ještě teplá. Letos chci také zkusit nějakou zdravější variantu. Víte prosím někdo, kolik toho pektinu použít na 1 kg ovoce? 

0
před 2 roky David Kaplan

Dámi a Panové
Všichni moc dobře víte že nejlepší marmeláda je čistě z kvalitního domacího Ovoce a obyčejnýho cukru .
 Jednou se napíše jak to hrozně škodí a vy tomu věříte a hned podle toho soudíte
takže jednou se napíše že mléko škodí, a vy ho hned přestanete pít a nahrazovat všelijakými, rostlinými patoky..

Jezte to co vám chutná nejvíce a potom budete naprosto v pohodě.

Nejvíce vám škodí ten strest s toho když něco sníte a vy se přečtete jak je to hrozně nezdraví.
Mějte Rozum Lidi....  A přiznejte si sami že marmeláda třeba jahodová nebo merunková je prostě nejlepší domací z obyčejným cukrem.  

Více lidí zemře na následky těch přásku co dostane než na nemoc samou.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Až na tu gramatiku, tak s vámi souhlasím.

0
před 2 roky Jana K.

Nahodou som narazila na tuto stranku a ak to niekomu pomoze tak sa podelim so skusenostami so steviou. Ja zavaram/robim lekvar len s nou. Ovocie nevarim len ho dam zovriet a vychladnut toto opakujem 3-4x aby dostal konzistenciu, ktoru chcem. Nakoniec pridam steviu (ja mam tekuty extrakt). Zamiesam a plnim do vysterilizovanych poharov. Pred uzavretim pridam malu lyzicku rumu. Zavriem a dam do truby na 160stupnov. Polozim na plech do neho nalejem vodu a peciem kym nezacne hmota pustat bublinky. Vypnem trubu a necham pootvorene dvierka. Do ranapomaly vychladne a podtlakom zavrie viecka. Neotacam pohare. Este sa mi nestalo aby sa mi pokazil akykolvek lekvar ani jahodovy. (a to  ma kazdy strasil ako sa to pokazi mam doma exemplare aj dva roky stare a su dobre). Ak by niekto chcel pouzivat pektin tak staci ak zoberie jedno zelene jablko a hodi ho do zmesi a nemusi kupovat v prasku. Ale ja to nepouzivam. Pekny den J.

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 2 roky elllzi@

nejvice pektinu je v angrestu da se tim nahradit želirovací cukr, nebo použit agar
Loni jsem delala pro mimco jablka bez cukru bez pektinu a vse vydrželo a taky snedlo

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 3


Přidat příspěvek