Sojové maso & vaření

0
před 10 lety Gedžitka

Poprvé jsem si zakoupila sojové maso a ráda bych ho uvařila. Jak ho správně uvařit, aby bylo chutné a nebylo tvrdé nebo blátivé? Máte s tím někdo zkušenosti?

0
před 10 lety Uriel

Nevím, zda je to ono, ale posílám vám tenhle odkaz:http://www.labuznik.com/rec_cats.php?ParentID=187

1
před 10 lety Nikola

Zrovna včera jsem vařila sójové maso v podobě mletého. Vařila jsem ho asi 15 minut a poté ještě asi na dvě minuty jsem ho přidala k rajčatové omáčce, kterou jsem na sporáku ohřívala. Ochutila jsem to celé sójovou omáčkou a kořením na boloňské špagety. A opravdu to chutnalo dobře.

0
před 10 lety 6sense

Jak to tedy je s tou sojou?
Vždy jsem nesnášel tyto náhražky masa, odpor mi ještě více prohloubily zprávy že špekáčky jak v nich je soja, tak opékáním se stávají ještě více zdraví škodlivé než-li klasické.
Můj současný názor na ni je, že pokuď neprojde více než 100 stupni(vaření ve vodě), tak ok, ale i tak radši maso. A jak teď občas čtu agroweby, osel.cz, weby kde už i smýšlejí nad modifikovanou sojou atd, tak jsem u soji nazážel na různý názory a pohledy, že se misky vah se občas dost vyvažují...
Pročítám se tu recepty a narážim na osmahnutou sojovou minutku se sojovými omáčky a chlebem (díky tomu to i zde píšu). Já bych teda určitě dal spíše hovězí krvák bez chleba a ochucovadel, třeba jen s trochou hořčice, ale aby se mi chutě nesmíchaly :). Opravdu nechápu náhražky, ochucenými opět náhražky. To rovnou recept na pilulku s pocitem sytosti a přetrvávajicí chuti masa :D.

1
před 9 lety happy.lenulka@

asi nejlepší je soju uvařit ve vývaru. asi 10 - 20 minut podle velikosti. a pak scedíš, vymačkáš z ní vodu a dále připravuješ... takže až teď nakládáš, nebo dáváš do minutek atd :-) Tak to dělám já a chutná to dobře

1
před 9 lety Klarish

Také vařím sojové maso ve vývaru, do kterého ještě přidávám nejčastěji trošku drceného kmínu a majoránku. Po scezení a jemném vymačkání ji používám jako jakékoliv jiné maso ;-)

0
před 9 lety 6sense

Když se diskuze dostala po takové době na povrch, tak jen sdělím že ohledně soji již mám jasno :) - nebrat
http://www.osel.cz/index.php?clanek=69
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005060025

0
před 9 lety Jirka

Vyzkoušel jsem a naprosto souhlasím s 6sense, ovšem nikomu to neberu, když mu to chutná.

0
před 7 lety Voraxa

Jde o to, jak se sojové maso uvaří. Když se to nepovede, tak je to opravdu téměř nepoživatelné :D . Jinak já mám sojové maso moc ráda, nejčastěji kupuji sojové nudličky. Upravuji je vařením: Do vody dám koření, které se mi hodí do daného pokrmu, trošku soli a vařím v tom sojové maso do změknutí. Restováním: Předtím předvařím, pak osmahnu chvilku na pánvičce, moc dobré s restovanou zeleninkou ňam :o) a taky peču: Předvařím a potom dám třeba do zapékací misky s jogurtem, to bylo výborné :D .
Určitě existuje spoustu možností jak ho upravit.

0
před 7 lety čmeláček

happy lenulko, zdravím, jj. také to takto občas připravuji :-)

2
před 7 lety čmeláček

jj.   Voraxo...  :-)  také je dobré takto přidat do karbanátků či kapustových či plněných parik

2
před 7 lety Peta

Nejím normální maso a nepotřebuji si ho nahrazovat nějakou žvýkavou hmotou :) Mám raději tradiční sojové výrobky jako tempeh, tofu, natto... Sojové maso, které se vyrábí procesem extruze ze sojové mouky nepovažuji za ideální zpracování.
Nejlepší je jíst potraviny v jejich přirozené podobě a ne výrobky...

0
před 7 lety čmeláček

jo jo  Peto, souhlas... ale když jsem pospíchávala s vařením, vařila jsem ráno před prací a to bylo hodně časně, aby měla rodina, když přijde domů co jíst, než se přikutálím večer, tak jsem se snažila o rychlý chod vaření, vím, byla to někdy hloupost ale pro mne nutnost... :-(P.S. jsi šikovná moderní mladá dáma, která ví jak na to , díky za připomínku nebo upřesnění :-) 

0
před 7 lety Voraxa

To Peta: Také maso nejím a nenahrazuji ho..... je to jen občasné zpestření jídelníčku sojovým masem a to z toho důvodu, že mi chutná. Naopak tofu si dávám méně často, protože mě chuťově moc neoslovilo. Každému chutná něco jiného ;-) 

-1
před 6 lety roztomilymedvidek

Soju jezte minimalne,doporucuju nahradit jinou lusteninou,ja ji mahradil cizrnou,soja je vsude a ve vsem nacpana,stejne tak jako kukurice a psenice,a taky pozor na hlavni neprijemnost soja je GMO,stejne tak jako psenice a kukurice, tyto tri suroviny jsou nejvice kontaminovane GMO ,takze pozor na to.

0
před 6 lety phov

+roztomilymedvidek A když je na pytlíku se sojovým masem napsáno, že není z GMO? Já už nevím, čemu věřit. Tuhle jsem někde (asi to už nedohledám) četla, že je GMO všechno.. ale proč by to tam taková Bona Vita psala?

0
před 6 lety Anywetta@

Nejlepší věci ze sóji jsou fermentované, tedy tempeh, natto, sójová omáčka (Tamari) - samozřejmě sójová omáčka bez přidaných éček atd, protože jsou nejlépe stravitelné. Je pravda, že sója je často GMO, ale ne všechna. Právě ta GMO bývá pěstována pro krmení hospodářských zvířat, skotu, kuřat, ... Pokud je na obalu napsáno, že není GMO, tak to může být pravda. Ale třeba sójové "maso" od Bona Vity nepovažuju za kvalitní potravinu - je to spíš rozemletá sójová mouka slepená dohromady (a kdový co ještě dalšího může obsahovat). Souhlasím s Peťou.

1
před 6 lety roztomilymedvidek

Já jsem psal opatrně, kupuju si sójové výrobky jen od těchto dvou výrobců:
http://bonavita.cz/ sójové plátky maxi, bonavita se mi zdá jako momentálně bez GMO
http://www.sunfood.cz/onas.phtml tofu sýr, sunfood se mi zdá taky bez GMO,má to i na serveru napsane.

Tito dva výrobci se mi zdají v pořádku v době kdy toto píšu, možná jsou i jiní, ale já kupuju jen tyto dva.

EDIT:
Právě sem kecal s jedním chlapem z Bona Vita a ptal jsem se ho na jejich výrobky, zda používají GMO (geneticky modifikované organismy) nebo ne? Jeho odpověď NE, v evropské unii je GMO povolené zatím jen a pouze na výkrm dobytka.
Ještě že už zvířata nejím, když to GMO do nich cpou :)

0
před 4 roky Jitka

Souhlasím s Petou, úplně nejideálnější je tempeh, ten ale každénu nechutná, to je asi normální. Je to škoda, protože obsahuje fůru živin a pro naše tělo důležitých látek. Ráda bych se ale vyjádřila k ochucování sojového masa. Když už bychom rádi se sebou něco dělali - ať už tomu budeme říkat"jím zdravě" nebo vegetariánsky, vezměmě do hrsti selský rozum a nenamáčejme ho do výtažků z NEVÍME ČEHO - bujónů. Jen si někdy pořádně pročtěte, z čeho to je a tudíž do čeho si to chcete namočit. Poradím: zkuste pouze kari koření a sůl do vařící vody a sojmaso až do této směsi.. To maso bude ochucené a díky kurkumě získá i krásnou barvu namísto té své příšerné růžovky. A navíc víte přesně, že tam je jen směs koření.  Granulát nevařte, protože je z něj pak kaše, pouze nasypte do vař. vody s kořením a hned sundejte z ohně.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 6


Přidat příspěvek