Sojové maso & vaření

0
před 7 lety Gedžitka

Poprvé jsem si zakoupila sojové maso a ráda bych ho uvařila. Jak ho správně uvařit, aby bylo chutné a nebylo tvrdé nebo blátivé? Máte s tím někdo zkušenosti?

0
Obrázek uživatele Uriel
před 7 lety Uriel

Nevím, zda je to ono, ale posílám vám tenhle odkaz:http://www.labuznik.com/rec_cats.php?ParentID=187

1
před 7 lety Nikola

Zrovna včera jsem vařila sójové maso v podobě mletého. Vařila jsem ho asi 15 minut a poté ještě asi na dvě minuty jsem ho přidala k rajčatové omáčce, kterou jsem na sporáku ohřívala. Ochutila jsem to celé sójovou omáčkou a kořením na boloňské špagety. A opravdu to chutnalo dobře.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Jak to tedy je s tou sojou?
Vždy jsem nesnášel tyto náhražky masa, odpor mi ještě více prohloubily zprávy že špekáčky jak v nich je soja, tak opékáním se stávají ještě více zdraví škodlivé než-li klasické.
Můj současný názor na ni je, že pokuď neprojde více než 100 stupni(vaření ve vodě), tak ok, ale i tak radši maso. A jak teď občas čtu agroweby, osel.cz, weby kde už i smýšlejí nad modifikovanou sojou atd, tak jsem u soji nazážel na různý názory a pohledy, že se misky vah se občas dost vyvažují...
Pročítám se tu recepty a narážim na osmahnutou sojovou minutku se sojovými omáčky a chlebem (díky tomu to i zde píšu). Já bych teda určitě dal spíše hovězí krvák bez chleba a ochucovadel, třeba jen s trochou hořčice, ale aby se mi chutě nesmíchaly :). Opravdu nechápu náhražky, ochucenými opět náhražky. To rovnou recept na pilulku s pocitem sytosti a přetrvávajicí chuti masa :D.

1
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

asi nejlepší je soju uvařit ve vývaru. asi 10 - 20 minut podle velikosti. a pak scedíš, vymačkáš z ní vodu a dále připravuješ... takže až teď nakládáš, nebo dáváš do minutek atd :-) Tak to dělám já a chutná to dobře

1
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Také vařím sojové maso ve vývaru, do kterého ještě přidávám nejčastěji trošku drceného kmínu a majoránku. Po scezení a jemném vymačkání ji používám jako jakékoliv jiné maso ;-)

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Když se diskuze dostala po takové době na povrch, tak jen sdělím že ohledně soji již mám jasno :) - nebrat
http://www.osel.cz/index.php?clanek=69
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005060025

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Vyzkoušel jsem a naprosto souhlasím s 6sense, ovšem nikomu to neberu, když mu to chutná.

0
Obrázek uživatele Voraxa
před 4 roky Voraxa

Jde o to, jak se sojové maso uvaří. Když se to nepovede, tak je to opravdu téměř nepoživatelné :D . Jinak já mám sojové maso moc ráda, nejčastěji kupuji sojové nudličky. Upravuji je vařením: Do vody dám koření, které se mi hodí do daného pokrmu, trošku soli a vařím v tom sojové maso do změknutí. Restováním: Předtím předvařím, pak osmahnu chvilku na pánvičce, moc dobré s restovanou zeleninkou ňam :o) a taky peču: Předvařím a potom dám třeba do zapékací misky s jogurtem, to bylo výborné :D .
Určitě existuje spoustu možností jak ho upravit.

0
Obrázek uživatele čmeláček
před 4 roky čmeláček

happy lenulko, zdravím, jj. také to takto občas připravuji :-)

2
Obrázek uživatele čmeláček
před 4 roky čmeláček

jj.   Voraxo...  :-)  také je dobré takto přidat do karbanátků či kapustových či plněných parik

2
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Nejím normální maso a nepotřebuji si ho nahrazovat nějakou žvýkavou hmotou :) Mám raději tradiční sojové výrobky jako tempeh, tofu, natto... Sojové maso, které se vyrábí procesem extruze ze sojové mouky nepovažuji za ideální zpracování.
Nejlepší je jíst potraviny v jejich přirozené podobě a ne výrobky...

0
Obrázek uživatele čmeláček
před 4 roky čmeláček

jo jo  Peto, souhlas... ale když jsem pospíchávala s vařením, vařila jsem ráno před prací a to bylo hodně časně, aby měla rodina, když přijde domů co jíst, než se přikutálím večer, tak jsem se snažila o rychlý chod vaření, vím, byla to někdy hloupost ale pro mne nutnost... :-(P.S. jsi šikovná moderní mladá dáma, která ví jak na to , díky za připomínku nebo upřesnění :-) 

0
Obrázek uživatele Voraxa
před 4 roky Voraxa

To Peta: Také maso nejím a nenahrazuji ho..... je to jen občasné zpestření jídelníčku sojovým masem a to z toho důvodu, že mi chutná. Naopak tofu si dávám méně často, protože mě chuťově moc neoslovilo. Každému chutná něco jiného ;-) 

-1
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Soju jezte minimalne,doporucuju nahradit jinou lusteninou,ja ji mahradil cizrnou,soja je vsude a ve vsem nacpana,stejne tak jako kukurice a psenice,a taky pozor na hlavni neprijemnost soja je GMO,stejne tak jako psenice a kukurice, tyto tri suroviny jsou nejvice kontaminovane GMO ,takze pozor na to.

0
Obrázek uživatele phov
před 3 roky phov

+roztomilymedvidek A když je na pytlíku se sojovým masem napsáno, že není z GMO? Já už nevím, čemu věřit. Tuhle jsem někde (asi to už nedohledám) četla, že je GMO všechno.. ale proč by to tam taková Bona Vita psala?

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Nejlepší věci ze sóji jsou fermentované, tedy tempeh, natto, sójová omáčka (Tamari) - samozřejmě sójová omáčka bez přidaných éček atd, protože jsou nejlépe stravitelné. Je pravda, že sója je často GMO, ale ne všechna. Právě ta GMO bývá pěstována pro krmení hospodářských zvířat, skotu, kuřat, ... Pokud je na obalu napsáno, že není GMO, tak to může být pravda. Ale třeba sójové "maso" od Bona Vity nepovažuju za kvalitní potravinu - je to spíš rozemletá sójová mouka slepená dohromady (a kdový co ještě dalšího může obsahovat). Souhlasím s Peťou.

1
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Já jsem psal opatrně, kupuju si sójové výrobky jen od těchto dvou výrobců:
http://bonavita.cz/ sójové plátky maxi, bonavita se mi zdá jako momentálně bez GMO
http://www.sunfood.cz/onas.phtml tofu sýr, sunfood se mi zdá taky bez GMO,má to i na serveru napsane.

Tito dva výrobci se mi zdají v pořádku v době kdy toto píšu, možná jsou i jiní, ale já kupuju jen tyto dva.

EDIT:
Právě sem kecal s jedním chlapem z Bona Vita a ptal jsem se ho na jejich výrobky, zda používají GMO (geneticky modifikované organismy) nebo ne? Jeho odpověď NE, v evropské unii je GMO povolené zatím jen a pouze na výkrm dobytka.
Ještě že už zvířata nejím, když to GMO do nich cpou :)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 - 2


Přidat příspěvek