Pickles

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Chystám se letos vyzkoušet svoje první pickles, tedy kvašenou zeleninu. Máte s tím někdo špatné zkušenosti-čemu se vyvarovat?
A jak dlouho by mi asi takové pickles vydrželo?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak jsem dneska asi po 4 hodinách krájení a strouhání a míchání vytvořila první pickles. Tedy snad z toho něco bude, měla jsem trochu z domácí mrkve a květáku, k tomu přidala bohužel tedy koupenou cibuli, trochu křenu a sůl. Protože ale nemám kvašáček, namačkala jsem to do asi 1 litrové sklenice a zatížila menší skleničkou a na ní dala kámen, snad to bude stačit, šťávy to pustilo hodně, má se odebrat nebo ponechat? Já jí tam tedy nechala, tak snad budu mít do 5 dnů pickles hotové.

Mám v plánu - pokud se tedy vůbec povede - dát pak do jednotlivých sklenic, zašroubovat a nechat v lednici do zimy, podle článků na netu by to mělo bez problémů vydržet, tak uvidím, jen doufám, že to nebudu muset za 2 dny vyhazovat=(

0
před 5 lety jsf

Budte zdrava.
To rad slysim, ze jste se pustila do tech pickles.
Taky jsem o nich cetl, a vypadaji jako zdrava
zalezitost. Rad bych si je zkusil pripravit, bohuzel
zatim je to nad me sily.
Preju vam, at se dilo podari, a at vam chutna a prospeje.


0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Pročpak nad vaše síly? Mě právě tohle přijde jako celkem ideální příjem vitamínů, skoro za nic, teď v sezoně zeleniny to není nijak nedostupné a troufám si říci i relativně levná záležitost, protože k tomu stačí jen trocha soli:)
V zimě, kdy bude zeleninka chudší na výběr se taková bomba na povzbuzení určitě bude hodit - povede-li se:D
Určitě to stojí za vyzkoušení a případné rady, vychytávky nebo postřehy ráda přivítám:)

0
před 5 lety karča

Lucko, kolik té soli na jaké množství je třeba? Nic víc, žádné koření jen různé druhy zeleniny? Jaké kombinace zeleniny jsou dobré a hodí se ještě, kromě té, cos dělala? Dává se i paprika, rajče...? Okurek asi ne, že?:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Karčo, na netu se to samozřejmě různí, každý dává jinak, ale celkově (průměrně) se to shoduje a já to dávala na 1kg zeleniny = 15 - 20g soli.

(Tedy koupila jsem si nový mlýnek s mořskou solí od Kotányho a bohužel se mi tam vysypalo víc než by asi mělo:D Ale snad to ničemu vadit nebude).

Jinak koření se určitě může přidat, já dala pokrájený křen a přidala kmín.
Ze zeleniny platí zhruba tak - ta "tvrdá" - edy nejčastěji je to zelí, ale to jsem neměla, jinak spoustu lidí dělává (a je to po zelí nejčastější) z mrkve, kedlubny, ředkve, červené řepy, květáku, brokolice, cibule...
Taky jsem přemýšlela, jestli by něco vzešlo z okurek a cuket, kterých tu mám taky docela dost, ale vzhledem k tomu, že nikdo nikde nepsal o takovém pickles nebo variantě, nechci se do toho raději pouštět, abych to pak nemusela zbytečně vyhazovat:) Pokud máš tedy nadmíru okurek, radši je klasicky zavař a máš jistotu, že se povede;-)

Jinak jestli se chystáš také na domácí pickles, tak pak písni jak dopadneš;-) Mělo by být hotové zhruba po 3 - 5 dnech, tak jsem na to sama zvědavá:-)

0
před 5 lety karča

Dost o tom uvažuju, začíná nám řepa, taky mrkev, něco bych musela i dokoupit - zelí, to mě láká... Určitě bych pak napsala.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

O tom slyším poprvé. Na co to, holky, používáte?
To se pak jí jen tak nebo dá se to použít třeba jako zeleninová příloha?

0
před 5 lety jsf

Lucka: zapasim dlouhodobe s unavou, takze mam problemy
se zakladnim fungovanim, proto je to zatim nad me
sily. Doufam, ze jednou bude lip.
Pickles me zaujaly proto, ze by to mela byt zelenina
kvasena mlecnym kvasenim, stejnym jako se naklada
kysele zeli. Takze to vypada ve spojeni s temi vitaminy
a mineraly velice zdrave a taky chutne :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: právě, taky jsem měla hodně sice malé mrkvičky, ale i kedlubny, cibuli jsem taky nakonec koupila no, jinak řepu nám teprve začíná růst, tak mám v plánu ještě aspoň jednu sklenici, jestli se povede tahle, pak budu doufat, že do zimy to v lednici přečká:)
A taky jsem si ještě vzpomněla, že se může přidat třeba i kopr, hořčičné semínko apod., jestli máš ráda;-)

Sunriska: určitě!:) je to vitamínová bomba, v podstatě hodně srovnatelné s kysaným zelím, akorát že tady je více druhů zeleniny - podle vaší chutě=) nejen zelí, přesně jak píšeš, jako příloha, nemělo by se to potom nijak moc tepelně upravovat, stačí prohřát nebo přidat k jídlu ke konci varu a nechat krátce povařit, ale dlouhé vaření by zbytečně zničilo a zabilo ty dobré bakterie kvašení, které tam právě vzniknou;-) Mě se líbí, že tím zabiju 2 mouchy jednou ranou, zužitkuji zásoby zeleniny a na zimu budu mít aspoň něco s vitamínky.
I když stále je mi záhadou, jestli se vůbec to moje první pickles povede:)

jsf: tak to přeju, ať jste zase brzy plný síly a můžete se pustit do zavařování a nakládání a nejen to... :)

Vlastně tím, že v zelenině vzniknou bakterie mléčného kvašení získává zelenina ještě větší energetickou hodnotu - co do kvality, má mnohem více vitamínů, pro ty, kteří samotné kysané zelí moc nemusí platí totéž, že při úpravě si zeleninu můžou udělat "na sladko" a přidat cukr nebo zálivku apod.

0
před 5 lety jsf

Lucka: diky moc. No prave, kdyz nekde vidim mlecne
kvaseni - tak me hned napada, ze tady by mohlo neco
podporit lepsi traveni. Takze kvaskovy chleba, kyselo,
kvasene zeli a taky pickles ...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně tak, někdo jen slyší o mléčném kvasu a už se děsí:) Taky mám zakysané potraviny moc ráda, trochu doma zápasím ještě s kváskovým chlebem, snažím se péct, ale ne vždy se mi povede, často je takový "tuhý"... rychle ztvrdne, nevím, kde dělám chybu, ale snad tomu časem přijdu na kloub=)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Hm, zní to zajímavě, jsem ráda, že o tom vím a určitě někdy vyzkouším! Jenom mám problém s tím, že když se ke mě dostane čerstvá zeleninka, tak ji spasu hned.

Jinak můžu říct, že ne pro každého jsou bakterie mléčného kvašení dobré, např. mamince je po kysaném zelí hodně těžko a z mládí si pamatuje, když se dělával mošt z jablek, že to taky žaludek spíš "odstonal".

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To já taky, ale tentokrát nás trošku obdarovala i babička, tak jsem měla víc - pouze tedy tu cibuli jsem dokupovala.
To je pravda, spoustu lidem třeba takový kefír taky nedělá dobře a já ho můžu vypít i litr denně:D Podobně jako s kysaným zeleným atd.

0
před 5 lety jsf

Lucka: tesi me, ze se taky snazite o peceni vlastniho
kvaskoveho chleba, doufam, ze se to brzy bude darit
jeste lepe. Cetl jsem, ze vice lidi se tady snazi
o jeho peceni.

Sunriska: No jo, kazdy jsme jiny, a hledame si
vlastni cestu k co nejzdravejimu jidlu pro nas.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

jsf: no jéje, ale vlastně jsem možná ještě nepoznala ani tu opravdovou správnou chuť kváskového chleba, protože nevím, jestli se mi někdy povedl jak měl, bohužel mi vydrží měkký jen max. 2 dny, ale chyba bude asi v tom kvásku, možná ho mám málo "nakvašený".
Tady je určitě spoustu tipů na různé chlebíky, až se mi ale kvásek povede, mám zálusk na kváskovou pizzu, prodávají ji ve zdravé výživě a je móc dobroučká:)
Jinak doma běžně kefíruji z mléka:)
Teď tedy ještě zkouším štěstí u té zeleniny, zda zakvasí:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak tady předvedu ten můj výtvor:-D Prosím nesmějte se za erární řešení:D Bohužel kvašáček nemám, takže jsem si vypomohla sklenicí, dala na to pytlík, pro pocit že to ještě líp utěsní a balvan z akvárka, kterým jsem to zatížila:D
Jinak v míse je připravená zelenina (nakrájená a nastrouhaná) mrkev, květák, cibule, trošíčku křenu. Tyhle mísy na tu jednu sklenici na obrázku dělám 1 úplně plnou + ještě asi polovinu k tomu, abych to zaplnila.
První várku jsem ochutnala, vzhledem k tomu, že se mi do ní vysypala sůl, je slanější, ale myslím, že jíst se dá, přendala jsem jí do sklenic a zavíčkovala, pořádně napěchovala k prasknutí a skladuji v lednici, na radu tatínka jsem je obrátila víčkem dolů, aby tam bylo co nejmíň vzduchu a doufám, že do zimy vydrží:)

Sklenici jsem vypláchla a udělala ještě jednu várku, opět 1 a půl velké mísy, tentokrát jsem doma měla akorát mrkvičku, 2 kedlubny a zbytek jsem dokoupila cibuli. Opět napěchovala a vyčkávám zase zhruba 3,4 dny.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak hlásím, že jsem právě naložila své první pickles - z řepy, mrkve, celeru, cibule - 1,5 kg + sůl, drcený kmín. Zatíženo sáčkem s vodou a uzavřeno, ponecháno v kuchyni na 5-7 dnů? Tak jsem mooc zvědavá a pokud se povede, příští várku zkusím přidat k tomuto i zelí a taky zelí samotné. Na ruční strouhání zeleniny jsem neměla nervy ani čas, tak jsem to šupla do robotu a byla to rychlovka. Teď už se jen modlím, aby to bylo k jídlu:-)

0
před 5 lety Mex

Já dělám tuhle a je výborná. http://exactrecept.cz/kvasena-zelenina/2009/08/

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak dnes vyzkoušeno první pickles. Úspěšnost tak 50%. Chuť zvláštní, pro mě nová, ale celkem jsem si pochutnala. Akorát hodně slané, takže příště dám míň soli. Pěkně k večeři, s domácím vařeným brambůrkem a máslem, jako král:-) A chystám na pickles pouze se zelím.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Sunriska :) Obdivujem tu napaditost, pekne ste si poradila a musím tiež vyskušat , vyzerá to lákavo :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Právě dělám kvašené zelí, podle videa, které posílám. Neposílám kvůli reklamě na zboží, co prodávají, ale čistě kvůli videu. Zkouším z bíleho i červeného zelí. Pomlcky nemám žádné, zatěžuji sáčkem s vodou a nekrouhám, ale mixnu v mixéru - menší kousky mi nevadí. Už se těším za týden...:-)
http://www.reproplast.cz/kup-stlacovaci-pruzina-na-zeli-pickles---video.html?_ID=3152009230229

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

haló, haló, nevíte někdo, co dělat a jestli vadí, když mi to zelí nepustilo žádnou šťávu? Mám ho ve sklenicích "na sucho" a pořád doufám, že časem "něco pustí".

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Karča: to bych řekla že vadí... Jaktože nepustilo, mě toho vždycky pustí tolik, že jí musim vylejt... Promačkala jste pořádně?

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

jo, promačkala, ale té soli tam dávám jen malinko - půl lžičky a trochu drceného kmínu, nic víc. Asi to bylo starší zelí, vysušené, a doufám, že to časem něco pustí. Myslím, že by mělo, když je tam ta sůl.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

...a myslíte, že by tomu uškodilo, kdybych tam dolila trochu normální vody? Chápu, že to není ono, když to není voda z toho zelí, ale není to lepší než na sucho?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: to je divné, obvykle pustí vody naopak hodně, ale pokud je "na suchu", já bych určitě udělala nálev s trochou octa a soli a dolila to tím, možná jestli jsi nedala opravdu málo soli a zělí proto nepustilo žádnou šťávu.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

minulé pickles z řepy jsem měla slané moc, tak jsem teď byla se solí opatrná. Ještě mě napadá vliv toho, že jsem zelí klasicky nekrouhala, ale posekala v mixéru. Jinak nevím. Díky za rady.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já myslím že ten mixér by na tohle vliv neměl mít, ale co jsem dělala já dávky z mrkve a jiné zeleniny, tak tam kam jsem dala méně soli bylo také sušší, i když pustilo nějakou šťávu bylo jí podstatně méně než u toho více osoleného, taky nerada "přesoluji", ale tady je lepší opravdu osolit asi radši víc než míň;)

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Mě by zajímalo na čem se zakládá tvrzení "vitamínová bomba" v tom videu. Přece spoustu vitamínů se zničí už tím krájením a následnou oxidací...

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Po týdnu kvašení je chuť pořád nic-moc. Zřejmě málo zkvašené. Jak dlouho můžu nechat kvasit? Další týden nevadí?

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 3


Přidat příspěvek