0
![]()
před 7 lety
Lucka
Chystám se letos vyzkoušet svoje první pickles, tedy kvašenou zeleninu. Máte s tím někdo špatné zkušenosti-čemu se vyvarovat? |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
Tak jsem dneska asi po 4 hodinách krájení a strouhání a míchání vytvořila první pickles. Tedy snad z toho něco bude, měla jsem trochu z domácí mrkve a květáku, k tomu přidala bohužel tedy koupenou cibuli, trochu křenu a sůl. Protože ale nemám kvašáček, namačkala jsem to do asi 1 litrové sklenice a zatížila menší skleničkou a na ní dala kámen, snad to bude stačit, šťávy to pustilo hodně, má se odebrat nebo ponechat? Já jí tam tedy nechala, tak snad budu mít do 5 dnů pickles hotové. |
0
před 6 lety
jsf
Budte zdrava. |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
Pročpak nad vaše síly? Mě právě tohle přijde jako celkem ideální příjem vitamínů, skoro za nic, teď v sezoně zeleniny to není nijak nedostupné a troufám si říci i relativně levná záležitost, protože k tomu stačí jen trocha soli:) |
0
před 6 lety
karča
Lucko, kolik té soli na jaké množství je třeba? Nic víc, žádné koření jen různé druhy zeleniny? Jaké kombinace zeleniny jsou dobré a hodí se ještě, kromě té, cos dělala? Dává se i paprika, rajče...? Okurek asi ne, že?:-) |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
Karčo, na netu se to samozřejmě různí, každý dává jinak, ale celkově (průměrně) se to shoduje a já to dávala na 1kg zeleniny = 15 - 20g soli. |
0
před 6 lety
karča
Dost o tom uvažuju, začíná nám řepa, taky mrkev, něco bych musela i dokoupit - zelí, to mě láká... Určitě bych pak napsala. |
0
![]()
před 6 lety
Sunriska
O tom slyším poprvé. Na co to, holky, používáte? |
0
před 6 lety
jsf
Lucka: zapasim dlouhodobe s unavou, takze mam problemy |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
karča: právě, taky jsem měla hodně sice malé mrkvičky, ale i kedlubny, cibuli jsem taky nakonec koupila no, jinak řepu nám teprve začíná růst, tak mám v plánu ještě aspoň jednu sklenici, jestli se povede tahle, pak budu doufat, že do zimy to v lednici přečká:) |
0
před 6 lety
jsf
Lucka: diky moc. No prave, kdyz nekde vidim mlecne |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
Přesně tak, někdo jen slyší o mléčném kvasu a už se děsí:) Taky mám zakysané potraviny moc ráda, trochu doma zápasím ještě s kváskovým chlebem, snažím se péct, ale ne vždy se mi povede, často je takový "tuhý"... rychle ztvrdne, nevím, kde dělám chybu, ale snad tomu časem přijdu na kloub=) |
0
![]()
před 6 lety
Sunriska
Hm, zní to zajímavě, jsem ráda, že o tom vím a určitě někdy vyzkouším! Jenom mám problém s tím, že když se ke mě dostane čerstvá zeleninka, tak ji spasu hned. |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
To já taky, ale tentokrát nás trošku obdarovala i babička, tak jsem měla víc - pouze tedy tu cibuli jsem dokupovala. |
0
před 6 lety
jsf
Lucka: tesi me, ze se taky snazite o peceni vlastniho |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
jsf: no jéje, ale vlastně jsem možná ještě nepoznala ani tu opravdovou správnou chuť kváskového chleba, protože nevím, jestli se mi někdy povedl jak měl, bohužel mi vydrží měkký jen max. 2 dny, ale chyba bude asi v tom kvásku, možná ho mám málo "nakvašený". |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
Tak tady předvedu ten můj výtvor:-D Prosím nesmějte se za erární řešení:D Bohužel kvašáček nemám, takže jsem si vypomohla sklenicí, dala na to pytlík, pro pocit že to ještě líp utěsní a balvan z akvárka, kterým jsem to zatížila:D |
0
![]()
před 6 lety
karča
Tak hlásím, že jsem právě naložila své první pickles - z řepy, mrkve, celeru, cibule - 1,5 kg + sůl, drcený kmín. Zatíženo sáčkem s vodou a uzavřeno, ponecháno v kuchyni na 5-7 dnů? Tak jsem mooc zvědavá a pokud se povede, příští várku zkusím přidat k tomuto i zelí a taky zelí samotné. Na ruční strouhání zeleniny jsem neměla nervy ani čas, tak jsem to šupla do robotu a byla to rychlovka. Teď už se jen modlím, aby to bylo k jídlu:-) |
0
před 6 lety
Mex
Já dělám tuhle a je výborná. http://exactrecept.cz/kvasena-zelenina/2009/08/ |
0
![]()
před 6 lety
karča
Tak dnes vyzkoušeno první pickles. Úspěšnost tak 50%. Chuť zvláštní, pro mě nová, ale celkem jsem si pochutnala. Akorát hodně slané, takže příště dám míň soli. Pěkně k večeři, s domácím vařeným brambůrkem a máslem, jako král:-) A chystám na pickles pouze se zelím. |
0
![]()
před 6 lety
Lucy
Sunriska :) Obdivujem tu napaditost, pekne ste si poradila a musím tiež vyskušat , vyzerá to lákavo :) |
0
![]()
před 6 lety
karča
Právě dělám kvašené zelí, podle videa, které posílám. Neposílám kvůli reklamě na zboží, co prodávají, ale čistě kvůli videu. Zkouším z bíleho i červeného zelí. Pomlcky nemám žádné, zatěžuji sáčkem s vodou a nekrouhám, ale mixnu v mixéru - menší kousky mi nevadí. Už se těším za týden...:-) |
0
![]()
před 6 lety
karča
haló, haló, nevíte někdo, co dělat a jestli vadí, když mi to zelí nepustilo žádnou šťávu? Mám ho ve sklenicích "na sucho" a pořád doufám, že časem "něco pustí". |
0
![]()
před 6 lety
Peta
Karča: to bych řekla že vadí... Jaktože nepustilo, mě toho vždycky pustí tolik, že jí musim vylejt... Promačkala jste pořádně? |
0
![]()
před 6 lety
karča
jo, promačkala, ale té soli tam dávám jen malinko - půl lžičky a trochu drceného kmínu, nic víc. Asi to bylo starší zelí, vysušené, a doufám, že to časem něco pustí. Myslím, že by mělo, když je tam ta sůl. |
0
![]()
před 6 lety
karča
...a myslíte, že by tomu uškodilo, kdybych tam dolila trochu normální vody? Chápu, že to není ono, když to není voda z toho zelí, ale není to lepší než na sucho? |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
karča: to je divné, obvykle pustí vody naopak hodně, ale pokud je "na suchu", já bych určitě udělala nálev s trochou octa a soli a dolila to tím, možná jestli jsi nedala opravdu málo soli a zělí proto nepustilo žádnou šťávu. |
0
![]()
před 6 lety
karča
minulé pickles z řepy jsem měla slané moc, tak jsem teď byla se solí opatrná. Ještě mě napadá vliv toho, že jsem zelí klasicky nekrouhala, ale posekala v mixéru. Jinak nevím. Díky za rady. |
0
![]()
před 6 lety
Lucka
Já myslím že ten mixér by na tohle vliv neměl mít, ale co jsem dělala já dávky z mrkve a jiné zeleniny, tak tam kam jsem dala méně soli bylo také sušší, i když pustilo nějakou šťávu bylo jí podstatně méně než u toho více osoleného, taky nerada "přesoluji", ale tady je lepší opravdu osolit asi radši víc než míň;) |
0
![]()
před 6 lety
◄skarabeus►
Mě by zajímalo na čem se zakládá tvrzení "vitamínová bomba" v tom videu. Přece spoustu vitamínů se zničí už tím krájením a následnou oxidací... |
0
![]()
před 6 lety
karča
Po týdnu kvašení je chuť pořád nic-moc. Zřejmě málo zkvašené. Jak dlouho můžu nechat kvasit? Další týden nevadí? |