Opékané brambory

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Nejedná se o recept, ale spíš o postřeh k oblíbenému českému restauračnímu zlozvyku. Jsem jediný kdo se v restauraci ptá, jestli ty inzerované opečené brambory v jídelním lístku jsou opečené nebo smažené ? Že servírka je vždy šokována otázkou, jakoby to nebylo přeci jedno, většinou to neví a v naprosté většině případů přijde s tím, že ty brambory jsou opravdu opečené - ve friťáku.
Ještě někdo rozlišujete mezi opečenými (tj. opravdu pečenými bramborami v troubě) a smaženými - hozenými do oleje na pánev nebo friťáku ?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Pro mě je to zásadní rozdíl, ono dostat nacucané brambory ze kterých často kolikrát ještě stéká olej nebo brambory s dobrou opečenou kůrkou z trouby je rozdíl. Osobně si ale v restauracích pro jistotu dávám spíš klasicky vařené ve vodě nebo jinou přílohu, dost se stává, že kuchaři hází na talíře už i ty kupované a polotovary, jako kdyby udělat dobré, opravdu pečené brambory byl složitý úkol.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Prave kvuli tomu si v restauraci radeji davam brambory varene. Jistota je jistota :o) Ale stalo se mi parkrat, ze varene brambory nemeli. Ptala jsem se servirky proc, a bylo mi sdeleno, ze maji pouze mrazene polotovary, ktere pak rychle hodi do frytaku a maji po starostech se skrabanim a varenim :o(

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Smažené brambory mě vždy naštvou, ale pečené také jsou zpravidla problematické, jelikož bývají částečně spálené. Pak člověk musí furt oddělovat to karcinogenní svinstvo...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To je pravda, proto jak jsem psala preferuju ty vařené, kde se toho snad nedá zkazit tolik (rozvaření, nedovaření apod.), ale přesto (když už to musí být) jde snadněji oddělit připečenou kůrku, než ždímat ty smažené:)

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

No už je to několik let, co jsem si troufnul v restauraci dát opečené brambory, právě z těch důvodů uvedených výše - ptát se, být zklamán, vysvětlovat svoje zklamání, atd... :-)
Vzpomněl jsem si na to teď, protože nedávno jsem v jídelníčku viděl jako přílohu slovo "opeky" a chvilku mi to dalo, než mi došlo co to znamená. Česká gastronomie stále překvapuje :-)

0
před 5 lety Dita

Já si pod slovem opékané brambory představím uvařené brambory ve slupce, oloupané a opečené v pánvi na troše oleji nebo másle. Už toto je pro personál velmi pracná a namáhavá práce, raději jdou na cigárko. Občas kouknu na ano šéfa, poslední díl ve čtyřhvězdičkovém hotelu kdy ani neuvaří palačinku ale ohřejí překupovaný mražený polotovar, to je prostě sprosťárna na to na co si hrají (podle majitele chtěl vybudovat prý lepší na úrovni,...). A nikomu to není hanba, jenom pokyvují hlavama. Je to děs jak jsme línej národ. Tak ať nedělaj nic, když nechtějí být na svojí práci hrdí.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Paradoxně lidi často chodí do restaurací, aby se vyhnuli právě polotovarům nebo hotovým blafům z obchodu, s nadějí, že v restauraci si pochutnají na čerstvém, teplém a poctivém jídle...dnešní realita (aspoň u nás v okolí) je, že drtivá většina restaurací jsou spíš takovým "luxusnějším" fast foodem:(

0
Obrázek uživatele Yanez
před 5 lety Yanez

Každopádně. Rozdíl mezi pečeným a smaženým je podstatný. V restauraci si dávám většinou vařené brambory. Po zkušenostech s tzv. "americkými bramborami", z kterých mě bylo jen z vzhledu špatně. Když není brambor, jde na řadu rýže.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Shodou náhod se malinko řešili opékané brambory ve včerejším pořadu Zdeňka Pohlreicha - Ano šéfé (1.10.2012). A moc mě to potěšilo, protože pan velký Šéf říkal vlastně to samé, co jsem tady před pár dny napsal. Brambora hozená do friťáku opravdu není "opečená", ale kdo to vysvětlí všem těm našim restauračním zařízením, to nevím :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Frodik: ono dneska 90% nesmyslů v jídelních lístcích není to, co je na papíře... dušené nebývá dušené, pečené a opékané nebývají opékanými, flambované, restované... dneska si to páni kuchaři dělají po svém na jedno brdo:)

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

brambory pokrájím na měsíčky, letní i se slupkou a mírně je osolím a šup do trouby! To je baštinda!

0
Obrázek uživatele Nicky
před 5 lety Nicky

A hodně servírek a bohužel i kuchařů pojmy nerozlišuje...

0
před 4 roky elllzi

opeka se take na pánvi palačinka je třeba take peceny pokrm. takže pecene na panvi je zpravně. bohužel vecinou byvají ve fritaku a to už je smažene

0
před 4 roky vaclav

No me uz to tez sere. asi jim to proste zacnu vracet a naschle. kdyby to delali vsichni. oni by si uz dali pozor

0
Obrázek uživatele fotrfofo@
před 4 roky fotrfofo@

Uroveň restaurační-kuchařů a hlavně servírek
v posledních třech letech klesá,,,prozatím.

0
před 4 roky Olga

Taky mám s tím problém - v restauracích vůbec něvědí,že se americké brambory dělají fakt v troubě. Nevědí to ani mladí - dávají oči v sloup, neboť podle nich všechno "americké" je ve friťáku a je to podle nich jedno, že to tak je. Tuhle jsem je nemohla ani napíchnout na vidličku - všechno odlítávalo na zem, jak to bylo nasáklé přepáleným olejem a tvrdé. Jíme blafy a jak tak zjišťuji, lidem kolem dvaceti let to je fakt úplný buřt...

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Nehledě na to,že opékané jsou určitě zdravější. Já tedy ze školní praxe znám taky opékané na pánvi a ne hozené do friťáku.

0
před 4 roky Karolina

Né všem 20 cetiletým je to jedno co jedí :-) 

0
před 4 roky Boo67

Opečené brambory už si v restauraci nedávám,protože mi do nich posledně přimíchali brambory z předešlého dne.Škoda je vyhodit že? :-( Mrkvička má naprostou pravdu.Já je ještě zasypu kořením.K tomu si udělám tatarku ze sojanézy a šup do mě. :-D

0
před 2 roky eli

karolina: dvacetcetiletým? ... ;)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 6


Přidat příspěvek