Luštěniny - jak správně uvařit

0
před 7 lety Lubica

Dobrý den,
prosím o radu, jak správně uvařit luštěniny. Když si za včas vzpomenu namáčím přes noc. Chtěla jsem se hlavně zeptat zda vodu vyléváte a vaříte v čerstvé nebo vodu ponecháte a uvaříte v té samé ve které jsou máčeny.

0
před 7 lety Hanule

Luštěniny vždy namáčím přes noc. Vodu druhý den sleju, luštěniny propláchnu, a vařím v papiňáku - čočku 8 min., gazole 13-15 min. podle velikosti. Nikdy nepřidávejte sůl (ztvrdly by), lze přidat bylinky. Podle starého receptu na vaření fazolí je dobré po uvedení do varu první a druhou vodu slít, fazole tolik nenadýmají. Vyzkoušela jsem to, je to pravda.
Vrátím se k vodě - dříve se tvrdilo, že se do ní vymáčí vitamíny a proto se má nechat. Dnes je všude tolik chemie, že se (prý) částečně vymáčí, a proto je vhodnější vodu po namočených fazolích vylít.

0
před 7 lety Lubica

Hanule, děkuji moc za radu. Já se v tomhle tak trochu plácám. Jak píšete, určitě vyzkouším. Luštěniny mám ráda, jen to nadýmání je problém. Pokud mi od toho pomůže vylevání, jak radíte budu moc vařit luštěniny i v týdnu :). Jen je škoda vitamínů, které se tímto způsobem odplaví, na druhou stranu je dobře, že se odplaví i ta chemie i kdyby jen částečně.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 7 lety happy.lenulka@

Lubica:na nadýmání v luštěninách pomáhá to, když přidáte při vaření řasu. Stačí kousek (já dávám tak 5x5cm), po uvaření buď rozkrájet a přimíchat nebo vyhodit. :-)

0
před 7 lety Tereza

Předejít nadýmání od luštěnin je docela jednoduché. Přidáš do hrnce během vaření nějakou z bylinek jako bazalku, saturejku, oregano nebo může být i libeček. Koření pomáhá k vstřebávání plynů a fakt to funguje.

0
Obrázek uživatele Danah
před 7 lety Danah

Oblíbila jsem si červenou loupanou čočku. Hlavně proto, že se vaří bez předchozího namáčení asi 3 minuty, v obyčejném hrnci. :-)Sice pak ztratí tu krásnou lososovou barvu, ale je výborná.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 7 lety ajkap7@

Ja strukoviny namáčam vo vode cez noc, vodu zlejem.Potom varím bez pridania soli, už vodu nezlievam, ale zbieram lyžicou penu, ktoré sa pri varení robí. Neviem, čo pomáha proti nafukovaniu, ale mne asi nič. Treba skúšať rôzne bylinky a tiež som počula, že by sa nemali kombinovať strukoviny so zemiakmi, kvôli lepšiemu tráveniu.

0
před 2 roky Jirka

Nadýmání snadno odstraníte přidáním jedlé sody,tak čtvrt čajové lžičky

0
Obrázek uživatele Tira
před 7 měsíci Tira

Také se přidávám k milovníkům luštěnin. Díky za tipy. Do teď jsem nadýmání řešila bylinkami. Jinak namáčím předem (předtím trochu propláchnu) a neslévám - je k tomu slévání nějaký důvod? A když chci něco rychlého, využiju červenou čočku, ta je hned, bez namáčení. A existuje hned 10 důvodů proč ji jíst.:-) Tady jsou: https://www.slimming.cz/cervena-cocka/

0
Obrázek uživatele Květinka123
před 6 měsíci Květinka123

Každé luštěniny je třeba namáčet různě - třeba hrách, fazule a cizrna je potřeba namášet déle. Čočku ale klidně namočím jen 2hoďky předem a stačí to. Proti nadýmání je dobrý fenykl nebo kmín, ale je to spíš takové z arabské kuchyně. Babička mi vždycky dávala k čočce kousek chleba a nikdy jsem neměla problém:-) Taky je to o tom, jak jste na luštěniny zvyklé - když je jíte často, tak tolik nebo vůbec nenadýmají ( teda cizrna ano:-D)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 - 2


Přidat příspěvek