Kroupy - jak dlouho vařit?

0
před 6 lety Betlivka

Prosím o radu, chystám se poprvé vařit kroupy a nevím jak dlouho je vařit, nemám papiňák. Je dobré je také na nějakou dobu namočit?

0
Obrázek uživatele Milada
před 6 lety Milada

Ocituji ze staré kuchařky : Kroupy vypereme a na několik hodin namočíme . Osolíme a v téže vodě uvaříme. Vody musí být dvakrát tolik co krup, aby se nepřipálily. Vaříme na mírném ohni, aby se nepřipálily. Podáváme s usmaženou cibulkou a další přílohou.

0
před 6 lety Betlivka

Děkuji za odpověď, která mi pomohla velice pomohla. Prosím ještě a jak dlouho je mám vařit? stačí orientačně. Asi bude dobré je vařit i pod pokličkou.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Musíte je pořád míchat a pod pokličkou je nechte dojít.

0
před 6 lety Betlivka

A tak je mám vařit nejdřív bez pokličky? a po půl hodině je přikrýt pokličkou a vypnout vařič. Jak dlouho jim stačí, čočku vařím 20 minut, rýži podle druhu 15 minut a po zhruba 10 minutách vypínám vařič a nechávámm dojít.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Vařit bez pokličky, pořád míchat, až budou téměř měkké přikrýt a nechat dojít. Čas už si nepamatuju.

0
před 5 lety Bára

no, tak můj chlap se rozhodl dneska, že uvaří celý sáček krup, tak jsem zvědavá, jak to sní. prý má kroupy chuť :-)))))))

0
před 5 lety Bára

a děkuji za radu, jak se vaří kroupy, taky jsem se inspirovala

0
před 5 lety Mex

Nemá někdo přehled kolik váží kroupy 0,5 kg po vaření ?


0
před 4 roky Zvratorr

Ahoj, kroupy propereme a vložíme do hrnce s alespoň 2 litry vody. Je dobré je minimálně na 4 hodiny namočit, vaří se pak kratší dobu. Doba varu je při mírném ohni 1 a půl až dvě hodiny. Pokud kroupy dále použijete například jako přílohu k jinému hlavnímu pokrmu nebo jako samostatný pokrm, osolte je. Pokud je chcete ale přidat později např. do uzené polévky, rozhodně je nesolte, uzené je samo o sobě dost slané. Po uvaření kroupy propláchněte, zbavíte je tak nežádoucího šlemu.

-1
před 4 roky Dalibor

Podle mě jsou kroupy pěkně hnusné, nechápu jak je může někdo jíst...

0
před 4 roky Jana

Dalibore :), né každý má stejně chutě, když je umíte uvařit v dobré úpravě a kombinaci, třeba jako karbanátek s bramborovou kaší, věřím, že by jste si pochutnal i vy.

1
před 4 roky Jana

Používám kroupy nejvíce do polévky a pak do nastavované kaše. Uvařím brambory a kroupy zvlášť. Do uvařených brambor naliju horké mlého a vyšlehám. Do vyšlehané kaše dám uvařené kroupy, 2 stroužky utřeného česneku, trochu majoránky a pořádně rozmíchám. Na talíři kaši vložím usmaženou cibulku.

1
před 3 roky MIREK

já kroupy miluju,jsou vhodné na hubnutí,čistí játra,vynikající do polévek,dělávám si jelítkový prejt a do něj přidávám vařené kroupy a s okurčičkou,nebo*šoulet*s hráškem*když si upeču kuřecí čtvrtky a zůstane mi v remosce kuřecí štáva,přidám vařené kroupy-vynikající obilovina*při vaření přidávám bobkový list a taky bujon,stačí je vařit půl hodiny a potom nechat dojít,mám nejraději ty největší č.10*

před 3 roky PePaXY

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Nevhodný příspěvek

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

PePaXY  - vařil jste někdy kroupy? Tipuju, že ne. Jinak byste věděl, že doba vaření je závislá na tom, co se má z krup připravovat. Kroupy se mohou den dopředu namáčet. Vaří se třeba 45 minut, když se budou pak zapékat. Pokud se zapékat nebudou a budou se rovnou podávat, tak se vaří třeba hodinu (pro ty, kdo je mají rádi měkčí i déle) a pokud ze dělá z krup kaše, tak třeba i hodinu a půl. Jednoznačná doba vaření není. Také záleží na velikosti krup, na teplotě vaření atd.

0
před 3 roky Lenka

kroupy properu v horké vodě, pak ve studené, namočím asi na hodinu, nebo dvě a vařím asi 50 min. až hodinu (střední kroupy)

0
před 3 roky Matěj

Properu ve většim cedníku , nechám namočené i přez noc , nevařím moc dlouho asi 30 min, vody moc nepoužívám , potom přes hrnec přehodím utěrky   a pod.(zateplím) a nechám delší dobu dojít .

0
před 3 roky dorka

Horké uvařené kroupy vmíchám do zbylé bramborové kaše, a mám kaši nastavovanou(+ majoránka a česnek). Navrch samozřejmě smažená cibulka a kousek uzeného, k tomu kys. okurka.

0
před 2 roky Maruska

Proc se ji KUBA o stedrem veceri?Jak to ma tradyci? Dekuji Maruska :-)

0
před 2 roky Daniel

tradyci to nemá žádnou

1
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Tento pokrm se vaříval hlavně v krkonošské oblasti. Tradice vaření souvisí se životem zdejších lidí. Na vánoční stůl lidé pokládali různé druhy potravin, které jim měli zajistit úrodu v příštím roce.Tak se tam objevilo pečivo z pšeničné i žitné mouky, chléb, vánočka. Česnek, který je chránil před nemocemi a zlými silami. Pak tu také byly potraviny, které měly zajistit plodnost a hojnost - ořechy, sušené ovoce, kroupy či krupky, luštěniny, houby. A také med, pro dobrotu srdce. A tak se domnívám, že zkombinovali tři  pro ně důležité potraviny - houby, krupky a česnek a vznikl pokrm, který měl zajistit hojnost v úrody v příštím roce. Používali hlavně tmavé houby - tzv. modráky, proto se tomuto pokrmu říká Černý Kuba.

0
před 2 roky Pepík

Původní a pravý "Černý kuba" má svou tradici, právě na Vánoce, jak je popsáno. Černý se mu říká, protože se používá houba "stroček černý", (dobrá jedlá houba) která má vynikající chuť a každé jídlo, kde se používá téměř zčerná.Černý kuba není z Krkonoš, ale původem ze Šumavy !! 

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Pepíku, nevím jestli Podkrkonoší nebo Šumava. Já jsem vycházela z toho, co jsem si přečetla v knihách od Kamily Skopové. Ta se zabývá národopisem, je autorkou několika výstav lidových zvyků a tomuto tématu se věnuje. proto předpokládám, že její informace jsou správné.

0
před 2 roky jindra

No jo gramy ,vteříny ,lžíce,to jsou prostě baby bez fantazie v kuchyni.A teď mě všechny zabijte a sežerte

0
před 2 roky milčes21

Bravo. šichni jste humorysti už dlouho jsem se tak nenasmála a ještě kevšemu kuliva kroupám. Právě jsem se rozhodla že je budu vařit až budou dobrý.

0
před 2 roky kalciferol

Dobrý večer..většinou si kupuji jemné (malé krupy) které jen zaliji vroucí vodou a nechám nabobtnat. Děláte to taky tak někdo?

0
před 12 měsíci čupakabra

staročeský kuba je vynikající jídle,zvláště když se ještě přidá před zapékáním drobně nakrájený a osmahlý špíček,to je panečku lahodička,ani se to s houbami nepere a má to chuť jako špecialitka. Kroupy ať jsou malé nebo velké,přes noc namočím do vody,moc je nepropírám,ale až druhý den když je chci vařit,tak je již nabobtnalé propláchnu vlažnou vodou ,mírně osolím a vařím 40 minut.Potom scedím vodu, propláchnu a použiji do směsi na kubu a 15 minut kubačku zapeču.Na Štědrý den je pak příjemný obídek a všeobecná spokojenost.

0
před 12 měsíci Ladael

Nevíte někdo náhodou, jak se kroupy dávkují? V jednom receptu jsem četla dávkování 1,5 hrnku krup před namočením. Potřebuji pro 2 lidi, tak abych toho nenamočila moc... Předem díky za radu. :-)

0
před 4 měsíci Petr

Vařil jsem teď kroupy malé, vařily se do 15 minut, bez pokličky - pod pokličkou utíkaly z hrnce, mršky.

0
před 4 měsíci Petr

A dostal jsem hrnec kaše, která nejde pořádně slít. Použije se asi sítko. A hodně nabyly. Podáváme :)

0
Obrázek uživatele jangrew
před 2 měsíci jangrew

Když si předem uvaříte vodu v konvici, tak to máte docela rychle. Rychlovarné konvice jsou fajn i na ohřev vody na brambory :-)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 8


Přidat příspěvek