Jak správně udělat karamel

0
Obrázek uživatele Dita
před 3 roky Dita

Nedávno jsem zkoušela péct moučník, kde základem byl karamel. Cukr nasypat na pánev a už jen čekat, no jo, ale.... pro mě to zase tak jednoduché nebylo. Začalo vše dobře. Od prostředka se pomalu začal cukr rozpouštět a pomalu bublat. A teď, co dál. Vařit na mírném ohni nebo raději zprudka, karamel se lehce připálí a nebo zhrudkovatí. Míchat, nemíchat. Nebo jak na to. 

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Dito, postup pálení karamelu mám na svých stránkách, kam píši recepty pro mé zákaznice a známé. Je v sekci krémy, hned jako první. V zásadě platí nasypat krupici na pánev, míchat a hlídat. Být velice opatrná, je to neuvěřitelné horké a občas směs prská. Já zalévám horkou smetanou, povařím, opět za stálého opatrného míchání a protože může hodně zhnědnout ještě než je cukr rozpuštěný, vypínám dříve a procedím. 

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Zapomněla jsem napsat adresu - www.dortiky.happz.cz

0
před 3 roky Marta

Já dělám karamel tak, že rozpustím 1 kg cukru za stálého míchání (nevadí, když se nerozpustí úplně všechen cukr, já nechám ať se rozpustí většina a je to tak akorát hnědé, protože když se to nechá moc, tak zhořkne) a potom to zaliju litrem vroucí vody (pozor ať se neopaříte, jde z toho velká pára a může to prskat), promíchám a přikryji pokličkou. Nechám 15-20 min vařit na mírném plameni, tak ať to jen mírně probublává a pak už mám hotový výborný tekutý karamel. Používám na to třtinový cukr a množství si samozřejmě upravte, napsala jsem to v tak velkém množství, aby se to dobře pochopilo a počítalo. :)

0
Obrázek uživatele Dita
před 3 roky Dita

Alenka: tak jsem si přečetla na vašich stránkách postup a koukám, že se vám taky mohou udělat hrudky. Vaření karamelu je taková nelehká věc. Lehce se přepálí a při ztlumení teploty zase hrudkovatí. Možná to chce ze začátku hodně nahřát pánev a pak zeslabit a dělat jen tenkou vrstvu, jak je cukru hodně, netaví se rovnoměrně, ale postupně a ten co je už je rozpuštění se začíná přepalovat a hrudkovatět. Uff, možná ho zase někdy časem zkusím. Díky za rady oběma.  

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Dito, ono to nejsou ani tak hrudky, jako spíše kousíčky nerozvařeného cukru. Ony by se jistě rozvařily, ale já nenechávám pálit karamel dlouho, když se mi zdá barva tak akorát, raději vypínám a procedím. Nemáme rádi hodně tmavý. Jinak do něj přidávám horkou vodu nebo smetanu, podle toho, co s ním chci udělat. Nevařím tak dlouho jako Marta, ona používá třtinový cukr, určitě vyzkouším její postup. 

0
před 2 roky Karel

Karamel není vůbec těžké vyrobit. Jen je důležité dbát na to, aby se nepřepálil. Tady máš recept http://www.senzarecepty.cz/recept/moucniky/20466-karamel/

0
před 2 roky Zdeněk

Dělal jsem karamel podle receptu paní Marty a mohu říci,že po zdravotní stránce je to nejlepší řešení.
Pro děti je slazení karamelem ideální, protože je zásaditý a nikoliv kyselinotvorný.Mám opravdu radost a děkuji za recept.
Ostatní recepty s máslem a smetanou pro cukroví jsou chutnější pro ty, kteří si rádi kazí ledviny.

0
Obrázek uživatele adelaflickova
před 2 roky adelaflickova

Vyzkouším tyto recepty.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 7


Přidat příspěvek