Hummus

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Děláte jej někdo? A přidáváte do něj tahini? Jaká je tato pomazánka chuťově? Vylepšujete nějak nebo děláte klasický recept?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Vkládala jsem to zde pod názvem "Pomazánka z cizrny". Nevěděla jsem, jestli je to v ČR známé jako hummus, tak proto.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

já dělám, tahini přidávám... nevím přesně jaký je klasický recept... ale dávám citron, trochu kari, římský kmín, podle chuti sůl,tahiny a samozřejmě cizrnu a olivový olej... když jsem dělala pomazánku poprvé, moc mi nechutnala... čím častěji ji dělám, tím ji mám raději....

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Klasický je z cizrny, sezamových semínek a česneku.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

na česnek jsem zapoměla... ten také dávám...

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Tahini dávám docela dost, mam ráda, když má sezamovější chuť. Jinak sůl, kapku citronu, česnek, olivový olej. Podávám se zeleninovým salátem jako oběd, přijde mi to docela vydatné... Někde jsem četla, že abychom dosáhli krémovější konzistence, má se při mixování přidávat co nejstudenější voda, z lednice nebo i ledová tříšť. Zkoušela jsem to, ale dle mého názoru to nemělo na konečný výsledek vůbec žádný vliv... Nikdy se mi nepovedlo, že by to bylo uplně hladké, vždy mi tam zůstanou kousíčky cizrny nerozmixované... Ale mě to neva, zuby mam ještě zdravé :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak tenhle recept jsem měla na mysli já a jelikož souhlasí s vašimi recepty, jdu do toho. Zdálo se mi, že jsem tady už o hummusu četla, všude jsem jej hledala, ale marně, proto znovu založila. Tu pomazánku z cizrny jsem nejspíše přehlídla.

Ingredience
100 g cizrny, 1 lžička Tahini, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, troška pepře, špetka soli, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička olivového oleje
Příprava
Nejprve uvaříme cizrnu, klidně o něco více než normálně, aby se dala snadno rozdrtit. Vyndáme ji z vody, kterou necháme v hrnci, a přendáme do mixéru. Nasekáme si česnek a také ho přidáme do mixéru spolu s koriandrem, solí, pepřem, olejem, citronovou šťávou, pastou Tahini a zhruba 2 lžícemi vody z cizrny (množství upravte dle potřeby) a rozmixujeme na směs, která by měla držet pohromadě.

Podáváme nejlépe na celozrnném chlebu nebo pita chlebu spolu se zeleninou.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Také dělávám, měla jsem i hummus z restaurace, byl moc dobrý, já si ho ale ráda dávám nejen jako přílohu, ale mažu na opečený toast nebo chlebík, takže pro sebe přidávám víc oleje, aby se dalo krásně namazat. Tahini dávám, protože bez něj to nemělo ten pravý šmak:)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

No takže Hummus byl humus! Nějak tak bez chuti, bez zápachu. Manžel to nazval hrachovou kaší:-) Ani samotné Tahini mě nenadchlo. Na pečivu místo másla jsem je jíst nedokázala. Když už jsem myslela, že přispěju trochou zdravé výživy našim slepicím, napadlo mě z hummusu a zbytku cizrny udělat karbanátky, přidat vajíčko, zahustit ovesnýma vločkama a upéct v troubě. Se zeleninou a nějakou zdravou domácí omáčkou - kečupem, to snad půjde jíst.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Karča: já když poprvé koupila Tahini, tak mi také nechutnala... později jsem zjistila, že se dělá několik druhů, kupuji nyní s mořskou solí a ta nám chutná i namazaná na chlebu... zkuste někdy koupit cizrnovou pomazanku do Alnatury... jinak Tahini můžete využít třeba i při pečení chleba.... ale zase mít zdravé slepice je také dobrá volba :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: jéj, tak to mě mrzí, že tě to zklamalo, snad to ta nouzová úprava zachránila a měly jste dneska večeři:D co třeba zkusit příště rovnou dochutit jen podle svých chutí, nějakým protlakem, pastou (sezamovým/arašídové máslo) nebo podobně a doladit chutě?:)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Jo, karbanátky jsou jedlé:-) Jestli se do toho ještě někdy pustím, zkusím nějak pozměnit a ochutit, ikdyž ta moje fantazie....:-( Alespoň zase zkušenost a možná časem příjdu na chuť hummusovi i tahini:-))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: určitě, zkuste je nezavrhnout a jen dotunit chutě:D Nakonec, karbanátky to vždycky jistí:D

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

nechá se přidat trocha kari nebo zázvor... je potom výraznější :-) i když asi ne klasický hummus...

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 - 6


Přidat příspěvek