Domácí sójové mléko?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Mohl by mi prosím někdo doporučit, popsat nebo víc přiblížit domácí výrobu sójového mléka? Všude se píše že je zdravé a chutné, ale to kupované si běžně kvůli financím dovolit nemohu a přijde mi levnější domácí výroba, našla jsem ale hned několik typů výroby, různé postupy i názory a ztrácím se v té záplavě informací:-) Poradil by tedy někdo prosím? Klidně vlastní zkušenosti se sójovým mlékem, moc děkuji všem za příspěvky:-)

0
před 6 lety Anna

A nebude se vyrábět podobně jako rýžové mléko, mandlové,...udělat výluh.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Určitě to bude jakoby "odpad" z té s=ojové drtě, problém je, že všude ten postup a kolik čeho má být uvádí jinak, tak nevím čemu věřit nebo co vyzkoušet:-)

0
před 6 lety oskerka

Dobrý den.Sojové mléko piji asi 10 let.Jakmile ho vynechám mé tělo si o něho "řekne"Bohužel málo komu chutná.Doporučuji ho hlavně ženám v přechodu.
Bohužel cenově taky neni lacinné , ale co dnes je :-)O domací výrobě jsem nikde neslyšela ale doporučuji ho velmi.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 6 lety ajkap7@

Viem, poradím, ale bez záruky ( vyčítala som z knihy: Bernadetta Krkošková: Sója nad zlato)Ja som to nikdy neskúšala:
Sójové bôby namáčať vo vode 8-10 hodín.Vodu zliať, zaliať čistou vodou a zozmixovať na kašu, ktorú rozriedime na hustotu mlieka a varíme na miernom ohni asi 5 min - teplota nesmie vystúpiť nad 100 st.C.Penu odstraňujeme.nepripáliť, stále miešať. Uvarenú kašu necháme postáť 10 min a precedíme cez jemné sitko alebo cez plátno. To riedke je sójové mlieko, to husté sójová drvina -okara.Tá sa môže použiť pri príprave kaší, omáčok,polievok, nátierok.
Tiež je možné sójové mlieko pripraviť so sójovej múky: 1 šálka soj. múky a 4 šálky vody, rozmiešame a niecháme stáť asi 2 hodiny. Potom varíme vo vodnom kúpeli asi 20 minút a precedíme cez plátno.
Dá sa tiež nahradiť časť vody kravským mliekom ( 250 ml vody, 250ml mlieka a 2 polievkové lyžice hladkej sójovej múky.
Sójovému mlieku zlepšujeme chuť pridaním trošky medu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Oskerka: no právě, mě také moc chutná a jako náhrada za kravské je to myslím i jedna z nejvhodnějších variant, ale co mě t¨vadí je to, že i ty neochucené jsou slazené:-( Navíc cenově opravdu hodně vyšvyhnuté.
Ajkap: děkuji za postup, možná že se do toho jednou někdy pustím=) snad to případně odhadnu i bez gramáží.

0
před 6 lety oskerka

Kupuju si práškové sojove mleko stojí cca 50kč a je neslazené a super.Dokonce ho piji jako horké mleko a vice se vyplatí co se týče finnancí :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Já mám doma toho modrého Zajíce, ale podle složení mi to moc sójové nepřijde=(

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Já si kupuju už dlouho zeleného Zajíce.Dávám si ho i do kafe místo smetany.Já bych potřebovala recept na domácí sojanézu.Na netu jsem nic nenašla.Ta kupovaná je sice výborná,ale docela drahá a musím si pro ní jezdit přes celé město do obchodu se zdravou výživou a až ten obchod zavřou,protože tady na severu jsou lidi na maso a zdravá výživa jim nic neříká,budu úplně namydlená. :o(

0
před 3 roky Klára

Od zajíce není to mlíko vegan ne? Jsou tam živočišný éčka. Jinak domácí sojanéza: 1/2 šálku sojovýho mlíka, 1 šálek rostlinýho oleje, 1/2 lžičky soli, 1-2lžičky octa nebo citronový šťávy a 1/2 lžičky hořčice. Nejdřív chvíli mixuješ jen mlíko a pak pomalů přidáváš olej. Mělo by to po chvilce mixování trošku zhoustnout a pak přidáš zbytek ingrediencí. :)

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+ajkap7@ Sójové mléko jsem vařil podle toho prvního receptu. Poměr sója:voda byl asi 1:7 (zhruba jako u normálního mléka; není to nutné dodržet přesně). Akorát to vaření ředěné sójové masy doporučuji mnohem delší: hodinu až dvě. Pětiminutovým vařením bude sója polosyrová, a moc se z ní nevyluhuje. (A navíc syrová sója vůbec není zdravá, má nepříjemnou pachuť a způsobuje žaludeční problémy.) Místo mixování jsem používal mlýnek.

Výsledek připomíná chutí čisté sójové mléko z prodejny (dnes se to smí prodávat pouze jako „sójový nápoj“). Nesladké, nemastné, neslané. Tedy nic moc pro toho, kdo to nezná. Dá se dál vysrážet (např. octem, kyselinou citronovou; nepřehnat; v Číně se prý dokonce používá trocha sádry), přecedit přes pláténko, vylisovat a vyrobit si domácí tofu (to, co odteče, je sójová syrovátka, které se prý hodí na polévky).

Mléko není nijak trvanlivé – doporučuji zpracovat hned, nejpozději druhý den. Pak se začíná kazit (i v lednici), a po pár dnech již neskutečně páchne.

Míchání hladké sójové mouky jsem také zkoušel. Nevznikne nic, co by se byť jen zdálky podobalo sójovému mléku. Ale přídavkem škrobu do této směsi získáme kašičku, kterou lze ve veganském vaření částečně nahradit vajíčka.

Klára: Zajíc obsahuje mimo jiné kaseinát sodný (látka bílkovinného původu z mléka) a emulgátor E471. Ten se většinou vyrábí z rostlinných olejů, ale může pocházet i z vepřového sádla. Protože zdroj není u Zajíce deklarován, možné je oboje.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 5


Přidat příspěvek