Domácí kečup

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

Poradíte nějaký osvědčený recept na domácí kečup? to je jedna z mála špatností co mám ráda a proto jsem se rozhodla ho letos udělat doma.
Musí to ale být jednoduchý a zaručeně se to povést :-)... děkuju

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Zeptám se mamky, ona dříve kečup vařila.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Jejda, my ho taky kdysi dělávali. Jestli naši najdou, napíšu. Je fakt, že byl výborný

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Domácí kečup:
4 kg rajčat
8 cibulí
1/2 lžičky papriky (sladké nebo pálivé)
3 dcl octa
1 velká lžíce soli
400g cukru

Do pytlíčku dát:
10 hřebíčků
10 bobkových listů
10 kuliček nového koření
trochu hořčičného semínka

Rajčata a cibuli pokrájet, přidat ostatní přísady a vše vařit 2 hodiny. Potom vydělat pytlík s kořením, vychladlé rozmixovat, přecedit přes síto a znovu vařit 15 minut. Horké plnit do sklenic a 20 minut sterilovat.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Ještě jsem v knize Plané rostliny v kuchyni našla zajímavý recept na kečup z černého rybízu. Je na něj potřeba:
1 kč černého rybízu
1/8 vinného octa
1/2 lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
Očistěné bobule vaříme za stálého míchání asi 20 minut s ostatními přísadami v ohnivzdorné skleněné nebo emailové nádobě, až vznikne hustá kaše. Horkou směs nalijeme do skleniček a uzavřeme. Podáváme k masitým pokrmům

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

Alčo ten klasický recept, kolik toho ve výsledku bude??? děkuju

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

To už si fakt nepamatuju

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

nevadí, zkusím jej z poloviční dávky ;-) btw. asi zkusím třtinový cukr :-)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

nevadí, zkusím jej z poloviční dávky ;-) btw. asi zkusím třtinový cukr :-)

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

jee tak to budu vařit kečup určitě taky :D
Alčo jaký pytlíček doporučujete použít? Je na to nějaký speciální?

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Klarish, určitě ne. Mamka má zásobu starých, roztrhaných prostěradel, tak z toho se kousek utrhl (kdo je zručnější i obšije), dalo se do toho koření , nahoře zavázalo, aby neuplavalo, šňůrka se přivázala k uchu hrnce a bylo.
Já bych uvařila taky, ale jsem na to asi nemožná :-( dělala jsem několik litrů sirupů (bezový, kopřivový, černý rybíz) a všechno mi to šumí, tak mám obavu, že by kečup dopadl stejně :-(

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Dělávám kečup, protlak i lečo skoro stejně, jen u leča nemixuju. Kečup:
-1 kg červ.rajčat
-1 kg paprik
-800 g cibule
-8 stroužků česneku
-5 feferonů - nemusí být

Podusit do měkka a rozmixovat, pak přidat:
-40 g soli
-70 g cukru
-1/4 l oleje - nemusí být
-1 dcl octu

Vše povařit, ve skleničkách pak sterilovat 20 minut.Do leča a protlaku nic nepřidávám, jen podusím tu cibuli, papriky, rajčata.

1
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Okopírovala jsem mail, který mi přišel a určo do toho jdu!

Cesnakovo-paradajková zmes
bez konzervovania (fotorecept)

Je to super zmes do gulášov, do prívarkov, na pizzu, na hrianky... no proste všade tam, kam dávame cesnak, paradajky a soľ. Doba prípravy cca 30 minút.
Suroviny
1- 2 kg paradajok
30 dkg cesnak
5 dkg soľ

Postup receptu

- pripravíme si suroviny,

- pomelieme ich a spojíme so soľou.


zmesou naplníme suché poháre a odložíme do tmavého, chladnejšieho kúta
v našom príbytku. NEVARÍME !!!

Nemajte strach, nepokazí sa ani za 12 mesiacov :-)



Zaručujem sa, že sa vám táto zmes nepokazí. Na chate som našla ešte zastrčené poháriky spred dvoch rokov a boli úplne fajn, cesnak a soľ sú totiž úžasné konzervanty.
Dnes som túto „fajnú“ zmes urobila, ale predsa len mi nedá nespýtať sa @zdezda naozaj to netreba ani kúsok sterilizovať?
NIE NETREBA - ZA TO RUČÍM !!!

0
před 5 lety Mex

Dělám tento a je dobrý jen je třeba ho vařit celou dobu odkrytý jinak bude řidký. http://exactrecept.cz/kecup-domaci/2009/08/

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 + 7


Přidat příspěvek