Bábovka - jak péct, aby nepraskla

0
před 7 lety Tweetka

Ať si lámu hlavu, jak lámu nemůžu na to přijít. Nevím zda je to špatnou formou nebo co dělám špatně. Formu mám keramickou s vystouplým prostředkem, formu důkladně vymažu máslem, vysypu moukou a zaleji těstem. Jenže pak v troubě podle očekávání nakyne, ale praskne. Takže když jí vyklopím tak spodek není rovný, ale popraskaný a kopcovitý :)

0
před 7 lety Bábovka

Odvěký problém :). Také se mi to občas stává. Častější výskyt praskání mám u té klasické formy na bábovku. Pak mám takovou druhou, u které je ta díra uprostřed větší, je celkově nižší. Taková pneumatika :)). Tam už to tak časté není. A samozřejmě také pomůže po vyndání z trouby počkat, až bábovka vystydne, dříve ji nevyndavat. U za tepla vyndané je zkáza zaručená. Ikdyž malé popraskání na spodu tolik nevadí. Tam se po nakrájení stejně nikdo nedívá a spokojeně baští :).

0
před 7 lety Tweetka

Tak jsem pekla dneska bábovku a dopadlo to úplně stejně. Ještě, že na chuti se nic nemění a jen se po ní zapráší, i když by se na ní dalo zespodu lyžovat. Zřejmě to bude tou formou.

0
před 7 lety JANA

Taky peču a tak mně napadá, jestli to není tím, že při pečení otvíráte troubu, nebo vymazáváním máslem. Já vymazávám sádlem a vysypávám strouhankou. Anebo je v receptu moc tekutiny.

0
před 7 lety Tweetka

brrr sádlem, já formu vymazávám máslem, troubu otevřu jen jednou za dobu pečení a jen když už si myslím že je hotová, tak jí většinou už jenom z trouby vytáhnu. Zřejmě to bude opravdu tou formou, která je moc vysoká. Moje mamka má taky formu hliníkovou, ale bez prostředku, forma není nijak vysoká, spíše připomíná tvar formy na koláč, ale nemá tak velký průměr, v té má bábovka dno poměrně rovné, takže se na talíři nekácí. I tak děkuji za radu, moc si jí vážím.
Navíc, vůbec netuším proč ta forma na bábovku má uprostřed toho výstupku díru, těsto se nestačí upéct a protéká jím na dno trouby, tam se to pak pálí a zasmrádne celý dům. Tak jí omotávám alobalem.

0
Obrázek uživatele Dita
před 7 lety Dita

Já mám spíše opačný problém, dříve se mi bábovka trochu srážela a už jsem sem přišla na to, čím to asi je. Před podáním bábovky do trouby jsem zapla troubu na plný výkon a pak teplotu snížila na 180-200 stupňů, teď už nastavím teplotu natolik, abych za celo dobu pečení s ní nemusela hýbat, troubu neotvírám, už mám vypozorované, že za 80 minut je hotová.

0
před 7 lety Zuzka

Bábovku dávám vždy do rozpálené trouby, po 15 minutách ztlumím na 160 st. a peču 1 hodinu. Kontrola propečení se dělá zapíchnutím špejle do těsta.

0
Obrázek uživatele Dita
před 7 lety Dita

To já právě vůbec teplotu netlumím, celou dobu nechávám na stejné teplotě, pak bych měla strach, že se mi srazí.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

já myslím, že nepopraská, pokud nebudete nakukovat do trouby... ono je to tak skoro se vším při pečení, že by se minimálně půlka času pečení neměla vůbec otvírat troubka... a jinak to jak moc se nafoukne či nenafoukne záleží také na množství kypřícího prášku, našlehanosti bílků,...

ale to není na škodu, ne? hlavně že je dobrá :-)

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

Jasně, jen ať se pěkně vyboulí, aspoň vím, že není sražená. Vyklopím na hluboký talíř, a ani se nehne :-) . Teď jsem v zájmu energetických a časových úspor začala péci v chlebových formách (jako chléb "moskva"). Narvu do trouby 4 kusy, něco strčím do mrazáku a mám napečíno na 14 dní.

0
před 6 lety Dita

Markét, super nápad, to by mě nikdy nenapadlo, a kde se dají takové formy sehnat, a z jakýho je máš materiálu? asi se inspiruji :), díky za tip

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

Určitě to budou mít v každých domácích potřebách. Asi jsou dvě velikosti - 35x12 a 25x10cm. Jak říkají vietnamci - "lepší větší". Je to bohužel pouze z pozinkovaného plechu, ale peče se v tom dobře. Krásně se mi vyklápí i kynuté těsto.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

Oprava - mamžel říkal, že je to pocínované.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

Hernajs, ten "mamžel" mě taky štve, to nejde opravit, aniž bych musela posílat další "příspěvek"?

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Taky jsem je měl,akorát jsem ztratil bezva recept na mramorovou bábovku po tatovi.

0
před 6 lety Dita

:))), se tu po břicho popadám po přečtení, já už vím jaké to jsou, myslím, že mamka jich má doma kupu, tak si asi vypůjčím, a co v tom třeba pečete? chleba i třeba nějakou buchtu? jinak díky, začnu to taky tak praktikovat,

0
před 6 lety dudinak

Co dělat aby bábovka při pěčení na povrchu nepraskla

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Ohledně jednoho příspěvku - je pravda, že forma vymazaná sádlem se opravdu vyklápí líp, naše bábi peče jednu z těch nejlepších a zásadně nepoužívá rostlinné tuky, oleje...stojí si za kvalitním domácím sádlem a asi to má co do sebe;-)

0
Obrázek uživatele Spirala
před 6 lety Spirala

odpoved na to, proc babovka prasaka a jak tomu predejit jsem bohuzel nenasla... urcite to neni tim, ze se otevira trouba - mam okenko a do trouby se divam bez otevreni, ted je v troube, jeste jsem neotevrela a je nahore popraskana. toz az nekdo bude vedet, co s tim, dejte vedet

0
před 6 lety Lenka

Bábovku prý když potřete před pečením mlékem, tak nepraskne, nemám to však vyzkoušené.

0
před 6 lety žabka

Tak to jsem nepochopila - jak se dá tekuté těsto potřít mlékem? :-D

0
před 5 lety Richard

Ahoj kuchty,nevíte někdo,proč má bábovka uprostřed díru? Teď jsem se ptal manželky,a ona na to,že je to formou. To vím taky. Ale jakou funkci mmá ta díra. Na vázičku? Na flašku?

0
před 5 lety Radka

Ahoj kuchto ríšavý. Bábovka má tvar s ďůlkem uprostřed, kdyby tam nebyl není to bábovka, pak jsou různé další formy - jako kulate - to jsou koláče, a pak třeba tvar beránku to je pak beránek a podobně. Těžko bude píct beránka ve formě na bábovku. Biskupský chlebíček taky nebudeš píct ve formě na bábovku.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Já mám taky formu medvídka, ve které upeču medvídka:))) a formu na muffiny, z té pak vyklopím kupodivu muffiny:-)))

0
před 5 lety Any

Keramickou formu jsem důkladně vymazala olejem,vysypala strouhankou.Neotvírala jsem dvířka,nesnižovala teplotu,těsto důkladně vyrovnala.Přesto mám na bábovce trhlinky a Karpaty..... :-(

0
před 5 lety Helix

Trhliny na těstě nejsou kvalitativní chybou, jen estetickou. Vznikají při uvolňování páry z těsta, které už má vytvořenou krustičku... když vám vadí, tak je seřízněte do roviny a tvařte se, že tak to má být a odřezky si dejte ke kafíčku zvlášť.

0
před 5 lety zajoch

Prý by se měla během pečení asi potírat mlékem a také vložit do trouby nerezový hrnek s vodou aby byla vlhkost. Podle mě se bábovka nesrazí pokud je řádně propečená. Zatím popraskaný spodek vždy odříznu aby držela stabilitu, protože jsem to s tou vodou zatím nezkoušela. Trouba se otvírat musí aby se vyzkoušelo špejlí zda je dopečená.

0
před 5 lety zajoch

A díra v bábovce pro pana Richarda. Je tam protože pak není tolik těsta pohromadě a lépe se upeče, kdyby tam nebyla tak se bude péct tak 5 hodin a to by pak vypadalo tak, že uvnitř by byla upečená a zvenku nejspíš spálená.

0
před 5 lety zajoch

pokud se bábovka sráží, může být pečená naprudko, bábovku jsem v životě dělala asi čtyřikrát, ale koukám, že toho vím víc, než některé letité kuchařky :)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

mě tedy bábovka nepraská. Jednou jsem zkoušela nový recept a bábovka se totálně rozpadla, respektive mi část zůstala ve formě. Vymazávám máslem a vysypávám kokosem :)



0
před 5 lety Andy

Já používám silikonovou formu a bábovka mi nikdy nepraskla. Forma je sice nižší než klasická a bábovka vypadá trochu jinak, ale hlavně že je dobrá:). Škoda, že ji nevidíte, protože sem nemohu přiložit obrázek.Mému muži ani dětem to naštěstí nevadí. Ufff. Občas je těžké se jim zavděčit. Mám ráda recept na Hrníčkovou bábovku.
Už jsem přišla na to, jak vám ukážu, jak bábovka dopadla. Pochlubila jsem se totiž s receptem na hrníčkovou bábovku na www.senzarecepty.cz.
Tady je odkaz
http://www.senzarecepty.cz/recept/moucniky/1282-hrnickova-babovka/
Tak takhle bábovka z té silikonky vypadá(moc nekritizovat :))). Hezký den. Andy

0
před 5 lety Jana

Bábovka vypadá pěkně, myslím že se nemáte za co stydět, jen se chci zeptat proč silikonovou formu, proč se nevrátit ke klasice našich babiček a péct ve formě, které používaly. Kde berete jistotu, že se vám z toho neuvolňují jedy do jídla?

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

já bych silikonové formy rozhodně nepoužívala

0
před 5 lety Jańule

Kruci, teď jsem dopekla bábovku, kterou vezu gratulantovi na svátek a je celá popraskaná. Tak mě to štve a nevím, co s tím, jak to péci, vždycky popraská, ach jo!

0
před 5 lety Jiřina

Zkuste bábovku přikrýt alobalem a po 10 - 15ti minutách alobal sundat. Pak bábovka určitě nepraskne

0
Obrázek uživatele cyprichova.lenka@
před 4 roky cyprichova.lenka@

Ahoj, dělám už léta tuto babávku, je opravdu rychlá a výborná (aspoň to každý tvrdí:) Zkuste: 4 vejce + 20 dkg cukru - to vyšleháme.
Poté do toho přidáme půl sklenice oleje, půl sklednice vody (nebo mlíko), 25 dkg polohrubé výběrové mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr = to vše šleháme dohromady.
Až je vyšleháno, nalijeme do předem vymazané nádoby (tu vymažeme máslem či herou a vysypeme hladkou moukou)
Já do formy naliju vždy tak třičtvrtě a do zbytku dám kakao či granko, vyšlehám a přiliju do formy.
Pečeme v předem předehřáté troubě 45 minut (podle trouby, píchneme šlejlí), 160°C. Nikdy nepraskne! Je vláčná, takže se člověk nadusí.. Peču ve staré formě, jak byly kdysi. Těm novým "výdobytkům" nevěřím:D

0
před 8 měsíci Lucie

Cetla jsem, ze by se babovka mela pect nejprve na nizsi stupen, az po nekolika minutach pridat na vyssi. V babovce jsou vzduchove bublinky, ktere pri peceni unikaji pryc. Pokud babovka udela na povrchu krustu drive, nez vsechny bublinky utecou, nahromadi se uvnitr a bum,babovka praskne. Takze pomalu a pak pridat.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 8 měsíci alena.prchlikova@

Klidně na 160, já peču na 170, a nepřidávat, péct pořád stejně. O bublinkách nic nevím, ale vrstva těsta v bábovkové formě je vysoká, když se peče pomalu, lépe se propeče, nepřipálí se na povrchu a stejnoměrně vyběhne při pečení. 

0
před 6 měsíci Lenka

Mě se stávala, že praskla a pak byla hnusně hutná a nenadýchaná. Mamka mi taky poradila, ze ji mám pect na min stupnu a ze treba zkusit zmenit i mouku. Mouku jsem si koupila babiccinu volbu tu dortovou na vyzkousení a i piskot z ní byl nadýchanejsi.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 6 měsíci alena.prchlikova@

Lenko, moukou to nebude. Já kupuji obyčejnou, tu nejlacinější, většinou kolem 7 Kč. Rozdíl mezi moukou za 18 a 7 korun jsem žádný neviděla. Peču opravdu hodně, vyzkoušela jsem snad všechny druhy a zase se vrátila k té laciné. Připadá mi, že výrobci se snaží na hezké jméno nebo obal chytat kupující a ti pak zaplatí za zboží i jednou tak vysokou cenu než by museli. Peču i z cennějších mouk, ze špaldové, mandlové, žitné, ale na běžné pečení používám klasickou. Babiččina mouka je šíleně drahá, tam já vidím pouze hezký obal a propracovanou reklamu. Každá chceme mít pečivo nadýchané a dobré a tak koupíme tuto mouku a výsledek se dostaví. Už jen proto, že ho očekáváme. Ale stačí vejce dobře našlehat a s moukou promíchat jen lehce a pak stačí i mouka obyčejná. Je to pouze reklamní záležitost. Těsto bývá hutnější, když se dá hodně mouky. Musí se její množství upravit přidáním mléka, smetany nebo jiné tekutiny. Každá je jiná a těžko se dá v receptu napsat, kolik jí je potřeba. Těsto musí lehce téct do formy. Bábovka praskne, když je v ní víc kypřícího prášku než je potřeba a současně vyšší teplota. Prášek žene těsto vzhůru současně s vyšší teplotou a mouka to nestačí všechno udržet a popraská. To by ani nevadilo, stejně se pak otočí, horší je, když není chuťově dobrá.

0
před 5 měsíci Michala

Tak já se přidám, peču bábovku na málo stupňů na 150 v keramické formě, tak stejně je to i s kameninou, těmto formám trvá déle, než se rozpálí pak teplo drží a potřebují nižší teplotu, Doba pečení 50 min spíš hodina. Pokud není hodotvá přidám čas né teplotu- nevadí jí to. Jiné formy doporučuji max. na 160. Pokud budete péci na víc stupňů tak vám to popraská. Vyšleháte- li tuhý sníh s částí cukru, který opatrně zapracujete do těsta a máte-li třené máslo s cukrem v dostatečné konzistenci cca 8min. potom prdopeč vůbec nepotřebujete. Mouka je jedno jaká, spíš přesýt, tím se nakypří. To jsou rady mojí babičky, tím se řídím a fungují.
Jo a ta díra v té keramické formě mě taky štve, poslední dobou mi těsto tím začalo vytéka- nemáte na toto nějakou radu.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 5 měsíci alena.prchlikova@

Uprostřed nahoře? Dát méně těsta-:)

0
před 2 měsíci Sisi

Bábovku peču ve skleněné formě a ještě mi nepraskla.. peču na 190 stupňů 4 min a ideál

0
před 2 měsíci Sisi

45min doplňuji

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 4


Přidat příspěvek