Uchovávání pečiva

0
Obrázek uživatele karča
před 6 lety karča

V čem doma uchováváte pečivo? Četla jsem, že na pečivu uchovávaném v igelitových sáčcích začíná už po 3 hodinách proces plísně. Nemám žádné speciální misky ani nádoby a jedině v sáčku mi pečivo neoschne, tak uvažuju, co si pořídit nebo jestli to vůbec řešit. Díky.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Jednou jsem četla v časopise, že nejdéle prý vydrží chléb zabalený do čisté utěrky a nechaný v lednici, eventuelně pak v chlebníku. I když já sama se přiznám ho mám normálně v pytlíku, a nebo si ho předkrájím, dám do pytlíků a do mrazáku a pak vytahuju už nakrájený když potřebuji;-) A musím říct, že když se zamrazí opravdu čerstvý tak po vytažení bych nepoznala, že je již rozmražený;-)

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Já nechávám chleba a pečivo v sáčku, akorát v létě když je moc velké horko ho dávám do ledničky.

0
Obrázek uživatele karča
před 6 lety karča

Dělám to stejně. Kupuju krájený chléb ve zdejším domácím pekařství, občas si upeču sama. Část nechám v sáčku a zbytek po kousích zamrazím a postupně rozmrazuju. Ta plíseň mě trochu děsí, protože mám to pečivo v sáčku většinou 2 dny, než se sní, ať nemusím každý den do obchodu.

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Myslím, že by jsme se divili v čem všem doma máme plísně. Dokonce i na houbičce na nádobí se hned po odložení začnou množit bakterie. Jenže představa, že po každém mytí se vyhodí, chudák příroda a naše peněženka také.
Já se také snažím péct chleba doma, jenže pokaždé mi to čas nedovolí a tak máme také zamrazeno. V pekařství koupíme pár kousků žitného chleba a na noc vyndám z mrazáku a ráno k snídani se sní, takže u nás se moc dlouho neohřeje. Vyndávám jen tolik, kolik vím, že ten den sníme.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Přesně tak, já tedy nakupuj ty tmavé trvanlivé, takže klidně je můžu nechat 4-5 dní (vyzkoušené) venku, to jsou ještě dobré a nekazí se, ale když vím, že vše nesním, nasáčkuju a lupnu to do mrazáku, večer pak vyndám a ráno sním:-)

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Já jsem předevčírem přemýšlela jak je možné, že koupím v obchodě rohlík (když teda už opravdu nestihnu upéct vlastní) a donesu ho domů celkem křupovaný, poživatelný. Po hodine v sáčku, do kterého dávají je to hračka pro děti, na druhý den už spíš hračka pro psy. Kdybych ho nechala volně na vzduchu, jako v obchodě, tak s ním můžu vymlátit okna...ale v obchodě jsou taky na volno a tvrdé nejsou.

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Taky jsem nad důvodem proč tomu tak je přemýšlela. Dřív do prodejny jezdili s čerstvým pečivem přímo z pekárny. Dnes jak si všímám denně nejezdí a pečivo dopékají na prodejně. Po pekařství chtějí jen mražený polotovar. Netvrdím, že to tak je v každé prodejně s potravinami. Je, ale fakt divné, že krásné vydrží jen do doby než si ho někdo koupí a odnese domů.
Já už téměř rok nakupuji pečivo v pekárně, kde vím že ho ten den pekli, mám zjištěné o tom pekařství vše co jsem potřebovala vědět a i druhý den se dá pečivo jíst. V super bych si pečivo nekoupila, na pultě vypadá přelákavě a dokonce i krásně voní (sbíhají se vám sliny), ale je to nakypřená houba, která za pár hodin gumovatí a druhý den ten rohlík můžete použít na louskání ořechů.

V současné době kupujeme v pekařství žitný chleba (plnou tašku) jeden dám stranou aby byl po ruce když je hlad a na druhý den ke snídani, ostatní dám do mrazničky a než jdu spát jednu cihličku chleba vyndám z mrazáku na druhý den. Rohlíky, koláče, koblihy,...nekupujeme vůbec. A když se zadaří tak chleba upeču.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Tady jezdívá asi 2x do týdne pán, který peče chleba sám a rozváží ho po okolí. Je kváskový, nádherný, prostě jako domácí chleba...jen jezdí tak, že ho prostě nemůžu stihnout, protože mi spí děti :-(

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Tak to závidím, to bych mu utrhla ruce. A co říci sousedce nebo se domluvit s tím pánem co vozí, jestli by Vám ho nepřivezl přímo. Jéé no to se máte.
U nás jsem nákup pečiva řešila strašnou dobu, to recyklovaný ze super se fakt nedá jíst, druhej den je tvrdé a tak po dlouhém hledání nakupujeme v pekárně, prostě žitnej poctivej chleba snad nikdo nekupuje a proto ho ani nevyráběj, každej chce bílej lepek a tak je to těžké shánět něco co by stejně nikdo nekoupil a my jako jedinci tady bychom toho pekaře těžko uživili, tak prodává jak prodává.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Tak jsem si v sobotu postěžovala a v pondělí se mi ho povedlo koupit :-D Vzala jsem zrovna dvoukilový, protože se po něm vždycky rychle zapráší. Jestli bude trocha času, tak dám foto

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak jsem si dnes ráno tak uvědomila, že jsem už hooodně dlouho neměla pečivo, já ho mám moc ráda, ale většina v obchodech jsou opravdu jen barvená:( Vlastně po něm koukám skoro pokaždé, nikdy ale není uvedeno složení a názvy jako vícezrnné, cereální apod. mě neuchlácholí. Dost mě to štve, strašně ráda bych si pochutnala zase na čerstvém rohlíčku, ale celozrnném a nechci gumový bílý obušky, který nazývají rohlíkem:)

Jak jste na tom u vás, mají v obchodech pečivo s uvedeným složním? U nás tedy šoroko daleko nikdo, nezbývá než zahnat chutě na pečivo nebo zkusit udělat domácí (ale tam si moc nevěřím:))

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Zadny pecivo nekupuji, pravidlene si totiz pecu kvaskovy chleba v klasicke troube. Ten, diky mlecnym bakteriim a koreni, se vubec nekazi. Jednou se ale stalo, ze dcera koupila nejakou housku a polozila ji primo na kvaskovy chleba. Od te kupovane housky pak i kvaskovy chleba chytil nejakou tu plisen. Coz vypovida o kvalite kupovaneho peciva...

Jinak moje babicka misto chlebniku pouzivala velky hrnec s poklickou a vydrzel ji chleba celkem dlouho.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Lucka: kupované pečivo fakt nestojí za nic, většinou ještě ten den je nepoživatelné... i když koupím rohlík u pekaře... tak pokud se sní hned, je křuapvý, voňavý, ale za pár hodin to není pravda.
Již dlouho peču doma, těsto dělám v pekárně, ale poté vyndám a peču v troubě, kůrka je pak mnohem křupavější a vypečenější.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Chléb peču také v pekárně, někdy, když mám víc času chléb vyndám a upeču v troubě.
Pečivo jsem ještě nezkoušela. mám vyhlídnutý tento recept : http://www.toprecepty.cz/recept/17115-rohliky-jako-dech---uzasne/

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

http://www.novinky.cz/ekonomika/269874-lide-vybiraji-chleba-podle-ceny-ne-podle-kvality.html?ref=boxE
pokud bude tento vývoj, asi se kvalitního pečiva v obchodě už nedočkáme

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já vím, kváskový chléb peču také, jde mi ale o to pečivo, přece jen je to trochu rozdílné těsto oproti chlebům. Právě proto, že ho také nikdy nekupuji, jsem ho už dlouho neměla. Kváskový chleba je super, ale zase bych si ráda pochutnala na křehkém, čerstvém pečibu, máte někdo recept na nějaké zdravé rohlíky? Nebo dá se nějakým způsobem upéct třeba i kváskové pečivo?:)

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Z kvasku se da delat nejen chleba, ale i rohliky, pizzu nebo buchty. Drozdi nepouzivam vubec. Staci vecer odebrat trochu zitneho kvasku do plastove nadoby, pridat klasickou psenicnou mouku (nebo spaldovou), trochu vody a nechat pres noc v teplem miste vytvorit jemny kvasek. Pak druhy den z tohoto kvasku lze delat jakekoli pecivo. Napriklad testo na rohliky delam z psenicne mouky, mleka, olivoveho oleje, vajicka (jde to i bez vajec), pridavam hnedy cukr, trochu soli a samozrejme kvasek :o)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

taky bych ráda pekla kváskový chléb, ale kvásek se mi nedaří, nemám nikde v domě takové teplo...:(

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Vercounek: ja jsem mela kvasek asi rok na routeru (wifi). Je to trvale teple misto v dome. Ted jsem za cca 300 kc poridila pas pro plazy. Kvasku se dari bajecne :O)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Mritamira, vercounek: mě se tak z 70% také nedaří, ale občas přece jen se povede kváskový chléb, nebo alespoň ho připomíná:D Jinak já taky teplo takhle moc nemám, ale teď jsem to vychytala, mimo jiné máme doma i velké akvárium s rybkami (skoro 2m) a pod zářivkou mezi skly uvnitř je krásně teplo, tam to má kvásek rád:D
Jinak děkuju za recept, snad to jednou zkusím:) až tedy bude náhodou opět kvásek jak má být:D

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no jo holky, když já mam doma akorát čtyři kočky, tak leda že by se střídaly při zahřívání :D

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

vercounek: no, nebo pořiďte nějakýho toho terarijního nebo akvarijního mazlíka a zabijete dvě mouchy jednou ranou:D takový rybičky v akvárku jsou pro mě lepší jak televize:D Nebo nějaký přístroj (notebook, lednice, TV nebo vedle plotýnek v kuchyni) kde by mohlo aspoň trochu víc sálat teplo by se nenašlo?

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

akvarijní mazlíky sme kdysi měli, kočky měly rády tu vodu...no jednoho dne už nebylo co chovat :) no zkusím ještě popřemýšlet kam kvásek narvat

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Kupuji max. chleba, vše ostatní (pečivo, buchty, bublaniny..) peču sama. A kolikrát upeču i ten chléb. Ale z droždí, kvásek nemám. A kypřící prášek kupuji ve zdravé výživě.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Tak já mívám kvásek normálně na lince a daří se mu dobře, překvapuje mě, že ho musíte zahřívat. Doma nijak velké teplo nemíváme, v létě tipuju tak 24-26, podle toho, jak horko je venku, v zimě topíme na 21. Kvásek roste nádherně, kolikrát nestíhám ani péct. Pravda, že ze začátku, když jsem ho zakládala, byl línější, ale po 14-ti dnech, jsem musela péct co 2-3 dny, jinak mi přetíkal přes okraj skleničky. Nejhorší je, že se musí krmit tak často. Dle doporučení jsem zkoušela první 2 kvásky schovat do lednice, ale nepřežily. Takže nevím, co s kváskem, když mám jet třeba týden, dva na dovolenou a nemůžu krmit...
Co se týče pečiva, dávám ho taky do sáčku, protože bez něj je na druhý den vysušené a tvrdne. Do lednice v utěrce jsem nezkoušela, možná by to bylo lepší, asi někdy zkusím. Většinou udělám porce na den, na dva podle potřeby a zbytek mrazím. To se mi osvědčilo nejvíc.

0
Obrázek uživatele Januse
před 5 lety Januse

Kupuji kváskový chleba a dávám jej do utěrky a pak do sáčku. Protože máme v bytě mravence faraony, našla jsem pro pečivo skrýš v ledničce a chleba tam vydrží hodně dlouho čerstvý. Akorát ho musím před konzumací vyndat tak půl hodinky předem, aby nebyl studený.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Chlebik peču jednou týdně - dvě formy. Zabalený v utěrce v chlebníku nemá problém vydržet do dalšího pečení... Není jen tak měkký jako první tři dny, ale pořád se to dá sníst... Kvásek mam ve sklenici v lednici, vždy když jdu péct, vyndám sklenici, odeberu kvásek a asi dva dny přikrmuju, pak promíchám a dám zpátky do lednice...Vypadá to složitě, ale celá ta operace zabere tak minutu denně :)Náš kvásek také nepotřebuje ultra teplo, mam ho v pootevřené nezapnuté troubě (jinde by mi ho zlikvidovaly kočky :)) ze začátku jsem mu chtěla dopřát a dávala jsem ho do peřin s lahví s teplou vodou, ale kvásek mi to zničilo, asi byl přehřátý, na povrchu byla voda a smrděl jako aceton, takže ono i hodně tepla škodí...

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

A ještě s tou dovolenou... Kvásek je jako zvířátko, musíte si domluvit někoho, kdo se Vám o něj postará... To znamená minimálně jednou týdně vyndat z lednice a přikrmit...

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Peta: Možná v tom jsem dělala chybu, kvásek jsem nakrmila a schovala zpět do lednice, tak jsem to někde vyčetla. Teď už mám ale strach dávat to zas do lednice po předchozích dvou nezdarech. Je mi to vždycky tak líto, když se s tím denně piplám a pak to mám vyhodit. No, zatím to nechám tak a až nebudu mít na výběr, dojde na tu lednici. Pak to ale po dokrmení nebudu hned zas schovávat, ale nechám den, dva probudit a pak schovám. Snad to napotřetí vyjde.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Ivanqa: Pokud zamícháte do kvásku mouku a dáte hned do lednice, nenastane kvašení a do lednice nedáváte kvásek, ale jakési těsto... Mně se osvědčilo přikrmit kvásek večer (dávám tak dvě lžíce mouky a trochu vody), ráno promíchat a dát do lednice. Toto je potřeba udělat minimálně jednou týdně, jinak bude kvásek vyčerpaný. Když se dává sklenice s kváskem do lednice, neměla by být uzavřená napevno, ale např. dát jen ubrousek, do kterého je dobré udělat pár malých direk a zagumičkovat. Jak jste psala, tak máte kvásku hodně, tak není nic lepšího, než to zkusit s malým množstvím. Dala bych do nějaké sklenice pár lžic kvásku a přidala lžíci mouky a vodu, nechala do rána a pak dát do lednice, pár dní to tam nechat, potom vytáhnout a zkusit zase přiživit. A uvidíte, jestli kvásek reaguje... Ono to vypadá jako hotová věda, ale jak se jednou člověk naučí kvásku rozumět, jde to samo :)

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Používam chlebník a som spokojná :)

0
před 4 roky Iva

Koukám co kvásek to jiné uchování, tak já přidám svoje. Kváskový chleba peču už dva rokky a stále ze stejného kvásku. Uchovávám v lednici ve sklenici, přikrytý papírovým ubrouskem. Jedu úspornou metodou. Večer vyndám odeberu lžičku do těsta. Do sklenice přisypu odměřené množství žitné mouky a vody, zamíchám a dám do lednice. Beru až na další pečení, dříve v sobotu, teď jsem přišla jak to skloubit a peču i v týdnu. Balím do utěrky a pak do pytlíku , ten je přivřen. Před dovelenou zamrazím část (záleží na jak dlouho, týden přežije) a něco mám nasušeno. Po dovolené oživým mražený či sušený.

0
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Dobrý den, chtěla bych poradit, obvykle kupuji pečivo každý den čerstvé - na druhý den, ale někdy koupím v úterý a mám ho i na středu a čtvrtek(ne vždy je čas letět znovu do pekárny), může se mu teď v tom horkém počasí něco stát, nechávám ho normálně v pytlíku. Dělám to tak už dlouhodobě, ale říkám si, zda-li se tam nemůže šířit nějaká hniloba. Předem dík za rady a postřehy.

0
před 3 roky Polu

Zdravím, uchováváte někdo pečivo ve vakuové dóze? Jde to vůbec?
Dívala jsem se na popis jedné dózy a prý ano viz:
http://www.dommo.cz/Vakuove-dozy-Dem/ALADDIN-vakuova-doza-0-5-l
Ale nechám si poradit od zkušených.

0
Obrázek uživatele luckaM22
před 3 roky luckaM22

Taky máme klasickou chlebovku a spokojenost viz. obrázek.
Jinak Polu, myslím si, že by to šlo. Pečivo by mohlo vydržet celkem dlouho čerstvé, ale nezkoušela jsem to, takže nevím.  Jinak by mě zajímala kvalita pečiva v ČR. Zkoumá to někdo? Tady je trocha infa o chlebu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chl%C3%A9b#Kvalita_chleba_v_.C4.8Cesku   Kdo má další info, dejte vědět.

0
před 3 roky Kuba

Z chlebů z hypersuper mi přijde nejlepší asi žitný chléb z Globusu, dle složení bez éček, 100% žitná mouka a z žitného kvasu, 480g (půlka chleba) stojí 15,90 Kč. Většinou ho sním za 2 dny, tak nevím, jak dlouho vydrží. Teď mám objednaný tento: http://www.prirodni-strava.cz/detail/chleb-kvaskovy-zitny-bio-400g-radesovsky-cerstvy-baleny/, tak jsem zvědavej na rozdíl.

0
Obrázek uživatele Občan
před 3 roky Občan

Nějak si nedovedu představit, že objednávám chleba po internetu.

1
před 3 roky Kuba

Tak ten obchod mám ověřený, prodávají např. výborná švestková povidla bez jakýchkoli přídavných látek a naštěstí můžu využít osobní odběr v Pardubicích. Kdyby to mělo jít přes českou poštu, tak bych to neobjednával :-D

0
Obrázek uživatele Občan
před 3 roky Občan

Tak to jo. Já už se lek, že to jde na dobírku :-)

0
před 3 roky Lennanov

Osobně uchovávám pečivo v klasickém dřevěném chlebníku http://www.online-market.cz/domacnost/kuchynske-potreby/chlebniky/ Rozhodně je to daleko lepší než v igelitových pytlících. Pečivo je ještě dobré zabalit třeba do úťerky nebo dát do papírového sáčku.

0
před 2 roky Soňa

Nákupní pytlíky - šetří životní prostředí. www.rebekaq.cz

0
před 2 roky Jevelinka

u nás doma používáme vakubox na pečivo http://www.mujpramen.cz/produkty-vakubox-maxxo-10-l-detail_967 je to jednoduché a automaticky si to hlídá správný stupeň odsátí. Pečivo vydrží podstatně déle, než když bylo pouze v chlebníku.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 - 3


Přidat příspěvek