Tekutiny

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Zajímalo by mě, jak je to s pitím tekutin před, během a po jídle. Že se má před jídlem vypít sklínka vody a nastartovat tak trávení a připravit žaludek, to celkem chápu, ale jak je to se zapíjením během jídla a po něm. Je pravda, že po jídle by se pít nemělo, ať se potrava nemíchá a nezpomaluje se trávení nebo by se naopak jídlo zapít mělo?

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 5 lety elllzi@

Nekde sem cetla ze max. 2dc vic ne

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: to je otázka, která by mě taky zajímala, hledala jsem o tom spoustu článků, ale opravdu narazíte na 50% kde doporučují pít i během jídla a 50% článků, kde píšou nepít během jídla...opravdu nevím, já osobně se řídím tak, že pokud mi to během jídla nedělá problém (a nedělá), tak normálně piju-před, během i po:-)
Koneckonců samotná potrava tu vodu obsahuje, tak snad to není nic proti ničemu:)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

četla sem zajímavý článek, kde se psalo 5 minut před jídlem vypít skleničku vody. Při jídle se rozhodně pít nemá a po jídle už vůbec ne, akorát se tím prodlužuje proces trávení

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Právě čtu zajímavou knihu o stravování a v té Dr. McKeithová uvádí, že se má pít 20-25 min. před jídlem, nikdy během jídla. Po jídle se má opět vyčkat alespoň půl hodiny. Tekutiny přijímané při jídle prý způsobují nadýmání a také ředí potravu v žaludku, takže se oslabuje funkce trávicích enzymů. Pití by při jídle nemělo být potřeba, jelikož potrava se má žvýkat do té doby, až je kašovitá a pak teprve se má polknout. Takže na jídlo si má člověk udělat vždy dostatek času, ne jen do sebe vše rychle naházet a zapít, protože se dusí.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přiznám se, že já vychlastám plný hrnek před i během jídla a i ho zapiju...no asi nedělám nejlíp pro své trávení, ale nikdy jsem nepocítila žádný problém:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Pit se ma opravdu pred jidlem. To je jako jednoduche pravidlo, co jist nejdriv: odpoved je To nejjednodussi a nejsnaz stravitelne jidlo. Zacit ovocem a sladkostmi a pokracovat k bilkovinam, maso nakonec. Takze nejjednodussi potrava je piti, a tim zacit. Pamatuji si,jak muj tatinek si vzdycky nechal maso na taliri az nakonec a jak to maminku zlobilo. On ale delal dobre.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Danah: To taky není tak úplně pravda. Jídlo je možno rozdělit do 4 skupin: Skupina 1 - Bílkoviny (jako maso, mléko a mléčné výrobky, ořechy, ryby, sójové výrobky, sýry, vejce), Skupina 2 - Uhlohydráty (tedy všechny obilniny a výrobky z nich, třeba těstoviny, pečivo, mouka, vločky, sušenky, dorty, křupky, dále brambory a škrobová zelenina, med, javorový sirup, cukr a sladkosti), Skupina 3 - Neškrobová zelenina (saláty, čerstvé bylinky, semena, kořenová zelenina, rostlinné oleje, máslo, smetana, pomazánkové tuky), Skupina 4 - Veškeré ovoce.
Funguje to tak, že bílkoviny ke strávení potřebují kyselé šťávy a tráví se pomalu, cca 4 hodiny. Uhlohydráty naopak vytvářejí šťávy zásadité, vyžadují odlišné enzymy než bílkoviny a tráví se rychleji, cca 2 hodiny. Tím dojde k tomu, že se konkurenční enzymy a šťávy neutralizují, jídlo se špatně tráví a hnije ve střevech = nadýmání, pálení žáhy, bolesti žaludku, nedostatek energie a další problémy. Tedy skupina 1 a 2 se nemají jíst dohromady, mohou se kombinovat pouze se skupinou 3 - zeleninou. Skupina 4 stojí úplně mimo, nesmí se kombinovat s ničím, jelikož ovoce se tráví nejrychleji a pomocí naprosto odlišných enzymů. Takže oddělit alespoň 30min. od ostatních jídel (a třeba melouny by se měly jíst úplně samostatně, takže ani s ostatním ovocem). Takže aby trávení probíhalo tak, jak má: když sníte uhlohydráty, čekejte 2 hodiny, než sníte bílkoviny. Pokud sníte bílkoviny, čekejte 3 hodiny, než si dáte uhlohydráty.
Toť teorie, ale z mého pohledu praxe je složitější...

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Podle tibetske mediciny pit se ma pred jidlem, behem jidla jen par dousku pokud strava je sucha a po jidle by se melo pit az za 20 min. Pred jidlem je nejlepsi vypit sklenici teple ciste vody, aby se splachlo to, co v zaludku zustalo pred tim. Jinak souhlasim, ze sladke se ma jist pred jidlem a maso az na konec. Ovsem mezi sladkym jidlem a bilkoviny by mela byt pauza. Jinak to nema vyznam a vse se v zaludku stejne smicha dohromady. Takze kava a zakusek ihned po masitem obede je opravdu vrazedna kombinace!

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

Lucka: ten problém může nastat za několik let :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak to je mazec, ta teorie od Ivanqy. To bych asi fakt nedala, leda být celý den doma, nic nedělat a počítat hodiny a vybírat jídlo:-) Jídlo bez zapíjení nedojím, byla jsem od mala učena babičkou:"kousnout a zapít"...a po jídle to musím všechno pěkně spláchnout a zakončit něčím sladkým. Takže všechno špatně:-((

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Hej, ženy, tak jsem založila celkem ucházející diskuzi a nikdo mi nedá jediný bod, abych nasbírala 15 a mohla vkládat fotky aspoň do diskuzí, když už mi to nejde do potravin. Samozřejmě mě toto téma zajímá, nedělám to pro body, dělám si srandu:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně karčo, zakousnout a zapít:) Mám to stejně, navíc mi to umoc'noval fakt, že jídlo s vlákninou potřebuje především vodu, aby vůbec ta vláknina splnila účel, tak jsem pila, piju a (bohužel) asi pít budu i dál:)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Taky jsem zapíjela a myslela, že to jídlo jinak ani nespolknu, ale uvědomila jsem si, že když zapíjím, jídlo moc nekoušu...prostě 3x kousnu, zapiju, polknu. Což je určitě špatně, tělo z potravy nevyužije živiny a člověk to pak zbytečně dohání potravinovými doplňky. A to je škoda, když už jednou investujete do kvalitních potravin. Tak jsem odložila skleničku a pomaličku koušu. Až mám z jídla kaši, polknu. Věřte, že to není vůbec složité, jen jídlo, které se zapíjením spořádáte za 5 min, si teď budete vychutnávat třeba 15-20min. Ale tělu to velice prospěje. Toť moje zkušenost...

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

také dle čínské medicíny je vhodné zbaštit nejdřív salát a pak se pustit do hlavního chodu. A ještě se tím hubne :)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

Ivanqa: no a hlavně si to jídlo řádně užijete a vychutnáte :)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

vercounek: No právě :) akorát mě trošku stresuje, když jím v nějaké skupince lidí nebo třeba i na oslavách apod. Krásně si žvýkám, rozhlídnu se kolem sebe a všichni svoje porce snězeny, koukají na mě a já talíř pořád skoro plný...nejhorší, jak na mě třeba čekají po polívce, aby se mohlo všem naráz donést hlavní jídlo. Většinou se mi teď už daří je přemluvit, ať nečekají. Ale jsem ráda, že jim nevidím do hlavy a nevím, co si o tom doopravdy myslí :) Asi si to pořád ještě moc beru, když se v něčem odlišuju...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já dodržuji tedy to, že nejdřív jím zeleninu (oblohy, saláty apod.), potom sacharidy (přílohy-brambory, těstoviny, rýži...) a pokud to jde, tak bílkoviny až na konec, někdy je to ale třeba směs, kde si člověk nevybere co sníst první (rizota apod.), ale stále to zapíjím skoro každé soustu, zvyk je zvyk:(

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Lucka: Tak pokud jíte při jednom jídle bílkoviny i sacharidy, je jedno, jestli něco sníte jako první nebo druhé. Do žaludku se to stejně dostane hned po sobě a nastane cyklus, který jsem popsala výše... Aby probíhalo zažívání správně, měla byste si dát v jednom jídle buď bílkovinu-zeleninu, nebo sacharidy-zeleninu a mezi dodržovat pauzy uvedené taky výše. Jestli vše spapáte během 15min, opravdu nezáleží, zda začnete zeleninou nebo masem...Pití je na Vás, pokud to změnit nechcete, tak to nepůjde. Ale ochuzujete se o spoustu živin z přijaté potravy. Žaludek se má v průběhu dne pouze zavlažovat a né zatopit, navíc když se snaží rozložit potravu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

ivanqa: souhlasím, podle toho popisu určitě nejím ukázkově, ale naučila jsem se jídlo připravovat komplexně, tedy aby mělo komplexní složení - sacharidů, bílkovin i zeleniny.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Lucka: Jistě, já taky nedokážu jíst všechno zvlášť, třeba můj oblíbený ovocný salát s bílým jogurtem a lžičkou medu je podle toho úplně mimo a mnoho a mnoho dalších kombinací. Člověk má zažité nějaké stravovací návyky a od toho se těžko upouští. Spíš jsem reagovala na fakt, že pokud už tuhle kombinaci na talíři mám, je jedno, jestli si z toho umíchám směsku nebo sním něco před něčím. Tam už to pak stejně žádný efekt pro trávení nemá...samozřejmě pokud jste tak naučená a chutná Vám to jíst takto odděleně, nic proti tomu neříkám, komentuji čistě průběh stravitelnosti.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ivanqa: však ano, jsem ráda za komentáře nebo názory;-) Naopak se i ráda dozvím nové věci, já ještě někde četla, že i když už mám na talíři tu mou oblíbenou směsku všeho:) tak se stejně stále vyplatí nejdřív zakousnou do té zeleniny, která prý díky enzymům nastartuje trávení a až pak zase pokračovat těmi sacharidy a následně bílkovinami.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

Lucka: přesně tak, zelenina jako první :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jojo!:D Teď mě napadá, nevím jestli to není úplně mimo mísu, ale jak třeba berete sladká jídla? Tedy kdy v podstatě zelenina vůbec není? (Např. u jahodových knedlíku, žemlovky, nákypů...), dáte v tomhle případě přednost ovoci - podobně jako je to se zeleninou?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Lucka: všecko naráz :) přece nesním jahodu a pak nebudu baštit suché těsto... to už bych si tu jahodu radši dala čerstvou, protože je chutnější... a nastrouhané jablko si taky moc nedokážu představit vybírat z žemlovky :)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

No jo, píšete zelenina jako první, protože nastartuje trávicí enzymy, ale když na sacharidy a bílkoviny platí jiné enzymy, které své působení vzájemně vyrušují, není to potom jedno?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ivanqa: ne to ne:D tak jsem to úplně až nemyslela:D ale když třeba máte plátek zapečený s broskví , vychutnáte si nejdřív broskev? Možná by to mělo spíš směřovat třeba ke kompotům, která jsou podávaná k jídlu, jestli i tak sníte nejdprve kompot v mističce nebo už je to stejně jedno?:)

0
před 5 lety Tereza

Spousta pokrmů jsou dobrá smíchaná, nedokážu si představit bramb. kaši zvlášť, lívance bez marmelády, buchtu bez náplně, nastr. mrkev bez jablka neoslazenou, zmrzlinu bez kornoutu, knedlíky bez omáčky atd.
Nemá se vlastně začínat například oběd polévkou? a půl hodiny předem skleničkou vody? to samé ráno, začínat skleničkou vody?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Lucka: No, tak osobně kombinaci slané-sladké v teplé formě neholduju, takže tady problém odpadá :) když jsem ale dostala nedávno na návštěvě, kde bylo neslušné se ušklíbat, kuře s broskví, snědla jsem první tu broskev a pak zbytek, spíš, že jsem to chtěla mít za sebou, než že bych nějak přemýšlela, co dřív :) Kompoty pak jím s jídlem velice výjimečně, když už, tak normálně průběžně semtam zobnu, nejím nejdřív nebo naposled, prostě to neřeším. Ale spíš taky, když ho dostanu na návštěvě. Doma dělám k jídlům spíš zeleninové saláty. Kompoty si dáme buď samostatně na sváču, nebo je spíš zpracuju do buchet.

Tereza: Ráno ihned po probuzení je dobré vypít sklenici teplé vody (studená je příliš agresivní a může vyvolat opět žaludeční potíže) a na to vypít druhou sklenici teplé vody, do níž je vymačkaná citronová šťáva - kolik snesete, někdo pár kapek, někdo zvládne z půlky citronu. Nastartuje to metabolismus.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

já teda tyhle sladký jídla nejím, vůbec neuznávám českou kuchyni, takže pro mě to taky odpadá. Prostě jídlo začínám vždy salátem :) a pokud je polévka, tak je samotná, jako hlavní chod, polévka a další chod, to bych nezvládla sníst a ani se to u nás tak nedělá

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No to já sama také nikdy typickou českou nevařím, bohužel jsem ale odkázaná v týdnu na jídelny=( A věřte, že tam si člověk zdravou verzi opravdu nevybere i kdyby se postavil na hlavu, když to jde řeším to jídlem z domova, i když stále jsem takový "extrém", kterého ostatní nechápou - proč si vařím jídlo, když jídelna nabízí svíčkovou za 30,- a polévku... UNO - nic pro mě:D

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

jídelny, nemocnice...to je tragédie fakt

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Je, ale když člověku nezbyde na výběr, samozřejmě jak píšu, jen když to jde, přinesu si svoje, ostatní si vychvalují levní jídla a "výborné" omáčky s knedlíky, smažáky, řízky atd., ale aby udělali třeba verzi i zdravější, případně vegetariánskou to je nenapadne:/

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

protože není příliš lidí, kteří si raději dají lehčí stravu. Řešila jsem to teď s kamarádem v restauraci, když odjedem na chatu a máme omezenou možnost přípravy jídla, tak bych si u něj občas ráda něco dala... jenže kromě salátu není prakticky co... jeho argument je, že když dá do poledního menu něco lehkého, zdravého, tak to prostě neprodá... u řízku a omáčky má jistotu...

0
před 5 lety Jitka

Syn teď jede se školou na týden pryč. Učitel prohlásil, že někteří jsou takové fajnovky,že jim jídla, která se tam vaří, nechutnají. Mám obavy, že tam syn taky nebude chtít jíst. Všude se používají glutamáty, aby jídlo dostalo chuť, vaří se z nejlevnějšího tučného masa. No a jelikož mají pouze polopenzi, tak jim k obědu koupí hamburgery nebo párky. Prostě hnus. Jenže musí jet a žádné moje argumenty je nezajímají.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jana: právě, velký kámen úrazu, nedokážu si představit, že by Češi masožravci dali přednost (aspoň občas) salátu, lušteninám nebo lehčímu jídlu před hutnými omáčkami na jedno brdo nebo smaženým a tučným jídlem. Na druhou stranu chápu kamaráda, že s menu, které je bohužel základem jídelníčků většiny lidí, uspěje zkrátka téměř vždycky na 100%.

Jitka: to je taky přístup, místo aby každým coulem učili už odmala děti trochu zdravějšímu stravování, ještě raději preferují osvědčené rychlovky typu smažák, hranolky, všechny omáčky (v podstatě UNO), polívky z pytlíku, co nejvíc polotovarů a nejlevnějších sra.ek:/

Já pamatuji, že u nás se vždycky všechny děcka těšili nejvíc na mekáč, kde byla "povinná" zastávka, místo aby se těšili na výlet nebo výstavu apod.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Neni to zas takovy problem objednat si v restauraci dve prilohy misto hlavniho jidla. Ja maso nejim, jen obcas ryby, takze mam s tim celkem velkou zkusenost:o) Jinak pokud si clovek uvedomi,ze zdrave telo je to nejcennejsi co ma,pak si vzdy najde cestu. Horsi je to s temi nejblizsimi. Napriklad presvedcit svou pubertalni dceru aby dodrzovala pravidla zdraveho stravovani:o(

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak v restauracích koneckonců obvykle vyhoví zákazníkovi podle přábí, ale jde mi třeba o ty jídleny, kantýny... tam když člověk narazí na zeleninu, tak v podobě rozvařených kousků v hnusné polívce, zapečenou vším možným a nebo chudým salátkem jako "bonus", kde je sotva 5 listů salátu nebo s bídou půlka rajčete:/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak se holky lepším:D Snažím se pít více před jídlem, než během, sice i tak ještě nějaké to sousto zapiju, ale snažím se to omezit na minimum a po jídle už jen maličko nebo vůbec, tak třeba do pár měsíců budu názornou ukázkou:D

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

karča: Nechci, aby to vyznělo nějak nepatřičně, ale přesný manuál na počet soust a doušků neexistuje a je to individuální záležitost. Důležité je, co si k tomu pití (potažmo jídlu) dáme! Neřeším, zda si dám k dobrému obědu třetinku nebo půllitr piva, hlavně, že to není sycená chemická bomba...

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

vojtano: Presny manual ani neni treba. Kolik snist jidla a kolik vypit tekutin najednou, lze odhadnout podle velikosti zaludku. Do zdraveho zaludku se vejde zhruba tolik jidla, kolik do dvou slozenych dlani konkretniho cloveka. Takze pokud nekdo zapiji obed pullitrem piva, tak si poradne roztahuje zaludek. Roztazeny zaludek ma stizene traveni, tlaci na ostatni organy a casem se muze posunout dolu. Vetsina beznych nemoci je zpusobena nespravnym stravovanim. Takze nejde jenom o chemii v potravinach.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

vojtano: takže bacha na to pivo, jo?!:-))) Já ani neměla na mysli nic přesného, manuál.... Jen mě zajímala obecná správná teorie, kdy pít víc, kdy méně.... Že pít správné a neškodlivé tekutiny, považuji za samozřejmost.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 12


Přidat příspěvek