Sytý hladovému nevěří

0
před 8 lety Rudolf

V reakci na ostatní diskutující, jsem napsal tuto odpověď. Dovoluji si ji zároveň vložit i jako samostatnou diskuzi, jelikož se zde množí urážky a zpochybňování lidí, kteří mají zájem o své zdraví a výživu. Dále již pokračuje můj příspěvek do tématu Přestaňme si vymýšlet: Respektuji Váš názor, ale prosím, zkuste diskuzi omezit na téma "éček" a ne na diskuzi o tom, kdo používá mozek a kdo ne. Myslím, že tady o vás nikdo netvrdí, že nepoužíváte mozek, jenom proto, že máte jiný názor než ostatní. A nyní ohledně tématu. Jestli jsem si dobře všiml, tak zde na webu je u většiny "alergických éček" napsáno, že alergii zhoršují, což neznamená, že jsou automaticky sami alergenem. Znamená to, že mohou být jakýmsi katalyzátorem, který skrytou nebo lehkou alergii vyvolá, či zhorší. Jak už tady někdo v diskuzi napsal, tak se zde většina lidí dělí na dvě skupiny. Ty, kteří žádné problémy nemají a nepociťují a tím pádem vše zpochybňují. (Znáte přísloví: Sytý hladovému nevěří?) A pak je druhá skupina lidí (do které se řadím já), která na vlastní kůži nebo na "kůži" někoho blízkého měli možnost zažít nějaké problémy. Podívejte, i já znám spousty lidí, kteří jsou celoživotními kuřáky, stravují se tak, že by se to dalo nazvat pravým opakem zdravé výživy a tráví život bez pohybu na gauči, apod... Znám konkrétní lidi, kteří takto žijí, dožili se tímto svým způsobem života třeba i 80 let a nepociťují žádné problémy a tvrdí, že krabička cigaret denně nikoho nezabije. Je to každého věc, jak se stravuje, žije a dbá či nedbá o svůj život. Nemám potřebu lidem, kteří žijí jinak říkat, že nepoužívají mozek. Víte, ono věda a pravda jsou fajn věci a věřte mi, že já jsem velmi technicky založený člověk a tím pádem je pro mě názor a výzkumy odborníku velmi důležitý. Problém (nebo možná výhoda) je v tom, že každý jsme jiný, máme jiné genetické vlohy, jiný typ metabolismu, vnímáme život subjektivně, vlastním pohledem a proto zde trochu narážíme. To co jiný nesnese v malém množství (ať už se jedná o jakoukoliv látku), tak jiný bez problému přijme v několikanásobném množství. To je realita. Pokud mám mluvit za sebe, já například mám zjištěné (opravdu dlouhodobým zkoumáním způsobem pokus-omyl) konkrétní éčka, která mi alergii vyvolávají. A věřte mi, že to není pár pupínků, ale poměrně nepěkný otok. Kupodivu se můj seznam éček, který jsem si za několik let sestavil velmi dobře shoduje s těmi, které jsou zde na webu uvedené jako nebezpečné nebo zhoršující alergie. Souhlasím s tím, že samotné sledování éček ve složení nestačí. Člověk by měl dbát na vyváženost a kvalitu své stravy a její nutriční hodnotu. Není problém jíst stravu bez éček a přitom jíst nezdravě. Na závěr bych se vrátil k analogii s cigaretou, kterou jsem již zmínil. Je to totiž úplně stejné s éčky. Stane se katastrofa, když sním potravinu s éčky ? Stane se katastrofa když vykouřím jednu cigaretu ? Jsou lidé, kterým se jejich život znatelně nezhorší pokud silně kouří a stejně tak jsou lidé, kteří nezaznamenají znatelné zhoršení pokud nesledují co jedí. Přeji všem co problémy nemají, aby jim tento stav vydržel co nejdéle. Za nás, co problémy máme nebo jsme měli, chci poděkovat za tento web. Škoda, že jsem ho neobjevil dřív, asi bych si své alergie nemusel "užívat" tak dlouho.

0
před 8 lety iveta

Pane Rudolf, muj bratr ma roztreousenou skleroz, ktera mu byla diagnostikovana v 19 letech, 10 let byl bez problemu, po 10ti letech k nemu doslo k atace, ktera jej castecne paralyzovala, v podstate se nevi proc k zhorseni doslo.Jsou nejake faktory, ktere tuto nemoc zhorsuji - stres, nevyvazena strava, onemocneni a pod..bratr se po atace zacal lepe stravovat, mene stresovat, cvicit.doslo ke zlepseni.Je zde otazka co ke zlepseni vedlo, jestli leky, ktere bral, zmena zivotniho stylu..mysli ze od vseho trochu..tim chci naznacit o co mi jde - jde o zlepseni celkoveho zivotniho stylu. Nehaze problemy na "ecka", nebo na cokoli jineho.. Takze muj nazor - ano resit jak se lepe stravovat, cvicit, nestresovat se = zlepsit svuj zivotni styl, ne - tvrdit, ze za alergie mohou "ecka", apod.. preji Vam at se vsechny Vase zdravotni problemy vyresi.

0
před 8 lety Markyta

To je dnes zřejmě každému jasné, že na zdravotních problémech se podílí spoustu faktorů, z nichž některé ovlivnit můžem, jiné trochu a jiné vůbec (třeba mobilní pokrytí).Chemie v jídle je jen střípek, myslím že pro citlivé jedince větší střep, pro zdravé jen komár. U malinkých dětí a těhotných je pro mne otázka stravy společně s pohybem asi nejpodstatnější, neboť jejich metabolismus pracuje velmi odlišně od toho dospělého a netěhotného. Co myslíte vy ostatní?

0
před 8 lety iveta

Souhlasim s Vami, pani Markyto, ale myslim, ze logicky uvazujici clovek malinkym detem nebude davat polevku z pytliku nebo coca colu..ja treba tyto potraviny v podstate nepouzivam a proto mnozstvi "ecek" neresim...

0
před 8 lety Markyta

Bohužel já znám ve svém okolí opačné případy, neustále kroutím hlavou nad tím, co rodiče dětem dávají jíst a pít, domnívají se totiž, že co je dobré pro ně, je dobré i pro jejich děti a proto mě celkový stav dostupné stravy zajímá.Mám takové matky i v rodině a neudělám s jejich názorem nic.A tak děti jedí ve třičtvrtě roce stánkový langoš nebo gulášovku v hospodě, bohužel je takových lidí moc a nejsou to sociálové.Souhlasím, že logicky uvažující člověk to neudělá, otázka je, kolik takových lidí v poměru k většině je a zda nemáme odpovědnost i za ty ostatní.

0
před 8 lety Rudolf

Ano, bohužel to také často pozoruji co rodiče svým dětem dávají k jídlu. Stačí si posedět hodinku v nějakém fastfoodu a napočítáte tolik případů, kdy uspěchaná maminka svým dvou-tříletým dětem koupí hranolky s kečupem, co jim tak chutnají. Je to smutné....

0
před 8 lety iveta

Pane Rudolf, divim se ze vy zrovna chodite do fastfoodu.

0
před 8 lety Rudolf

Ale já jsem neřekl, že jsem si tam něco dal k jídlu. Možná jsem jen na pár hodin potřeboval Wifi připojení k internetu :-) A člověk samozřejmě pozoruje lidi kolem sebe a diví se... Jen tak pro sebe jsem si ze zajímavosti počítal procento lidí, kteří si nesli výborné smažené kuřecí něco a byly zjevně obézní. A nejhorší právě ze všeho bylo, když tam sebou měli děti a pochutnávali si společně. Abych nezapomněl to procento, v průměru 7 z 10 lidí mělo tak deset a víc kilo nadváhu. Možná to byla jen náhoda, možná jsem byl jen ve špatném fastfoodu ve špatnou dobu, kdo ví...

0
před 7 lety Zora

Taky mě fascinuje, proč rodiče objednají malým dětem, kterým jsou v předškolním věku kupu hranolek a smažáka, ono taky není moc divu, když restaurace v jídelním lístku nabízejí v sekci dětská jídla ve velké většině jen smažená jídla mezi nimi právě ten smažený sýr. Takže ono zase tolik na výběr ty rodiče nemají, když sami provozovatelé nabízejí pro děti samé smažené chody

0
před 7 lety Roman

Včera jsem byl v nově otevřené vegetariánské restauraci. V době kdy jsem si pomlaskával nad dobrotami, které jsem pořídil za přijatelnou cenu, přišel chlápek k pultu nabídku okouknout. Prohlásil, že jak nemá flákotu masa, tak se nenají. Dovolím si s ním nesouhlasit. Sotva jsem dojedl polévku s žitným krajícem chleba, sem měl co dělat, abych do sebe dostal druhý chod menu. Oběd byl opravdu vynikající a věřím, že takových restaurací bude přibývat. Tak dobře jsem se v restauraci dlouho nenajedl.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 + 12


Přidat příspěvek