přestaňme si vymýšlet .

0
před 9 lety erpy

Veškeré a přesné informace o aditivach v potravinách určují zákony - je možné si je z internetu stáhnout . Přestaňme veřejnost balamutit způsobem " jedná paní povídala , že ". Nejsrozumitelnější a nejúplnější informace k tématu obsahuje příručka PŘÍDATNÉ LÁTKY ( ADITIVA ) V POTRAVINÁCH ,kterou je možné si stáhnout z webu Státního zdravotnického ústavu Brno !

0
před 9 lety kotisa

Nojo, jenže některejm joudům to člověk nevysvětlí. Jim se líbí, když je obsah na obalu rozepsanej hezky v názvech, hlavně žádný "éčka". Co na tom, že "éčka" člověk i dejchá (dusík E941, kyslík E948,...) Pak vám takovej jouda vnutí obal od něčeho, říká "hele, žádný éčka"...a přitom tam sou napsaný kategorie éček, jen samotný éčka tam sou rozepsaný slovně...co na to říct, některý lidi sou nepoučitelný:(

0
před 9 lety webmaster

Kotisa: Ano máte pravdu, začíná to být velký nešvar, spousta výrobků nyní má nálepku, že neobsahují konzervanty, aroma, apod. Ta je samozřejmě pěkně veliká a barevná a zákazník ji dobře vidí. Bohužel už jen málokdo si dá práci, aby si přečetl složení, které je většinou maličkatým písmem. Tam zjistí, že s těmi konzervanty a dalšími přídatnými látkami to není zase tak "růžové"

0
před 9 lety jarda

Hezky to tady rozepisujete, ale prabděpodobně netrpíte žádnou alergií či problémem s kůží. Jde o to, že třeba JAR či jiné saponáty jsou take v ČR povolené a zkuste se v něm máchat DENNĚ třeba 3x a sám uvidíte že i když je to povolené, není to ideální. Já trpím Atopií a mohu potvrdit, že většina z uvedeného je pravda a hodně mi ty tabulky pomohly a nelenil jsem najít si potraviny, které mi vyhovují a nedráždí kůži. je to názor člověka, který trpí kožní nemocí. Atopií.

0
před 9 lety kotisa

Ano, například slunce v ČR taky nikdo nezakáže, ačkoliv kamarádka má na slunce alergii. Nevidím důvod něco zakazovat jen proto, že někdo má alergii. Co vyzkoušet jiný produkt? Případně mohu doporučit myčku nádobí;)

0
před 8 lety Viero

Tím se chcete navážet do tohoto kvalitního webu? Informace zde jsou fundované a nevidím důvod, proč odsud nečerpat. Samozřejmě souhlasím s tím, že je nutné čist složení a brát v úvahu i slovně rozepsané emulgátory.

0
před 8 lety Puňťa

Já jsem s tímto webem spokojená, jen by to chtělo více zaplnit informacemi, ohledně potravin, jejich složení, nebo články co je prospěšné či škodlivé na zdraví člověka.

0
před 8 lety Vít

Vidím, že zakladatel příspěvku přemýšlel. Byly však (zřejmě i jsou) zaznamenány případy podrážděnosti, alergií atd. Většina alergií, jak jsem se ve věrohodných pracích dočetl, je způsobena nějakou složkou potravy, ne však přídatnými látkami. Domnívám se, že některá aditiva by se neměla vůbec používat, pak by však u některých potravin došlo k problémům jejich konzervace. Již jsem tento názor vyjádřil (v příspěvku ůnapište něco o sobě"), ale vidím, že musm i zde znovu konstatovat, že tento web je nevěrohodný, což si čtenáři mohou povšimnout v části, kde autoři zcela subjektivně hodnotí některá aditiva. Zřejmě se určitě něčím nechali inspirovat, protoe jejich přesvědčovací schopnosti jsou vzhledem k tomu, co navymýšleli, pozoruhodné. Pokud budeme věřit subjektivním pocitům autorů, které nemají ničím podložené, byl můj komentář zbytečný. A pak pokud tyto informace nemají zcela ze své hlavy, tímpádem postrádám citace, odkud byly názry převzaty. Hezké a rozumné čtení :)

0
před 8 lety

Prosím, nepleťte sem saponáty, s aditivy v potravinách nemají nic společné. Odvolávat se na to, či přímo jim dávat na vinu, že jsou u nás povolené, se mi trochu zdá jako dětinské. Tímhle nic nevyřešíte. Prostě je nepoužívejte... Jistěže některá aditiva mohou u citlivých jedinců působit i alergické reakce, to je však právě důvod sledovat skutečné, vědeckými a odbornými studii podložené!!! Tzn. žádné sujektivní výmysly, jako je to zde prezentováno. A pokud se třeba o výmysl nejedná (jakože se takové příklady zřejmě najdou), zřejmě byly převzaty z jiných prací.

0
před 8 lety Vít

Omlouvám se, poslední příspěvek také patřil mě - Vít.

0
před 8 lety milan poche

sám mám také obavy z éček, poněvadž se vedle těch neškodných vyskytují i ty škodlivé a nebezpečné a jedny od druhých nedokážeme rozpoznat

0
před 8 lety Petr

Když tak projíždím tyhle stránky, tak je naprosto zřejmé, jak jsou lidé ovlivnitelní médii. Odkaz na Státní zdravotní ústav je snad to nejlepší. Vykašlat se na nějaké fámy a nepodložené drby. Ještě mě napadá jedno. Nevím, kdo je vůbec zřizovatelem těchto stránek, ale jen by mě zajímalo, proč se stránky jmenují EMULGÁTORY?! Jestli to má být kvůli písmene E před číselným k´dem u aditiv, tak je někdo vedle. E znamená označení pro státy Evropské unie. Pro státy nespadající do EU se používá stejný číselný kód, ale E je nahrazeno jiným písemným označením. Nechci nějak napadat tvůrce stránek, ale tak je asi možné vidět, jak je někdo fundovaný.

0
před 8 lety Webmaster

Hezký den Petře, myslím, že by bylo fajn, kdybyste si přečetl alespoň úvodní stránku tohoto webu. Tam byste se dočetl následující: "Občas se nesprávně zaměňuje význam písmene E jako zkratka pro emulgátory. Tzv. "Éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšování vlastností potravin, aby nám více chutnaly, déle vydržely "čerstvé", byly barevnější a zářivější." - A proč se web jmenuje EMULGATORY ? No právě proto, že si mnoho lidí písmeno E s tímto "tajemným" slovem spojuje a v době zakládání tohoto webu byly již všechny "pěkné a vhodné" domény zaregistrované.

0
před 8 lety iveta

Jako ja nevim jak vy,ale ja jim patrne vsechna ecka uz 25 let, za totace, kdy ste nevedeli odkud co je(coz je spatne) to jedli moji rodice,no zadne problemy nemame,alergii jsem mela v mladi..a odesla..problemy s reprodukci taky rodice nemaji (mam dalsi dva sourozence)..myslim, ze nic se nema prehanet, jist s mirou, klidne od vseho kousek, a nebo proste to co nam chutna..myslim, ze lide, kteri budou na kazdem vyrobku hledat Ecka a jestli jsou nebo nejsou skodliva,skonci brzy se psychosomatickym onemocnenim..

0
před 8 lety Petra

Lidé proč se vyhýbají éčkům, které jsou v podezření, že by mohly být nebezpečné mají k tomu zřejmě své důvody, například jim záleží na svým zdraví, nebo jsou citlivější a po pozření potravin obsahující nějaké éčko se jim vyvolá alergie (pupínky, skvrny, napuchnutí atd.), mnoho lidí má totiž vlastnost, že pokud jim nic není , není třeba se sebou něco dělat, protože je nic nenutí, až někoho v 50 letech klepne mrtvice hned se jim přístup k životu razantně změní, přestanou se cpát hamburgry, bůčkem, řízky, mastným dokonce i kouřit, což se jim v průběhu 35 letech nedařilo přestat, najednou ze dne na den to jde, pro každého platí pravidlo každý je svým strůjcem štěstí a kdo chce tam pomozte mu tam, ať si každý stravuje naplno jak sám uzná, ale pak ať se nedivý až bude brát pilulky na cholesterol,..... a já nevím na co všechno

0
před 8 lety iveta

jak uz ale bylo v mnoha jinych diskuzich zde uverejneno alergie vetsinou nebyvaji na ecka ale na nejakou slozku v potravine, to co zpusobuje je alergie je kontakt nejcasteji s nejakou bilkovinou na kterou organismus prehnane reguje..a pokud nebudu jist escka tak se mi cholesterol nezvysi??nezlobte se ale to s tim nema vubec co delat...

0
před 8 lety Petra

myslíte?? myslíte, že některé přídatné látky nemají vliv na naše zdraví jak tělo reaguje

0
před 8 lety iveta

na zvyseni cholesterolu urcite ne...

0
před 8 lety Jonáš

Petra: Postupem času určitě to nějaký vliv mít bude. Ale proč bych si třeba měl kupovat bonbony kde jsou E 124, 131, 110, apod když si raději koupím bonbony kde je barvivo ze špenátu, paprik, pom. kůry atd, radši si připlatím biť 10 korun, ale vím že je to x krát zdravější než nějaký barviva vyrobený synteticky v chemičkách. To samé platí proč kupovat jídlo za pár korun kde je sacharin a aspartam proč si radši nepřiplatit a koupit kvalitnější kde je cukr nebo fruktóza, proč do sebe rvát chemický náhražky vyrobený uměle nechápu některý takoví lidi.

0
před 8 lety iveta

Pane Jonas, ja s Vami souhlasim, me take nedela problem priplatit si za kvalitu..ale tady je rec o necem jinem..spousta lidi ani nevi co ecka znamenaji, (kolikrat jsou to prirodni latky) a myslim ze se kvuli tomu dela z komara velbloud..

0
před 8 lety Jonáš

Já vím taky si myslím že pár éček který jsou zdravý si člověk může zapamatovat jako já a podle toho si taky kupuji jídlo třeba E 141, 100, 101 ........... atd. Ale jako Logicky usuzuji že proč bych do sebe prakticky bezmyšlenkovitě měl cpát škodlivá éčka pokud člověk nemusí. Je mi 22 let sportuji dělám cyklistiku chodím do posilovny zaměstnání mám v pohybu dělám turnusy 12 hod šichty nachodím se tak 15 kil/ den. Mí vrstevníci nechápou proč tohle řeším. Třeba řeknu příklad: Tu CoCa Colu by jsi neměl pít je tam kyselina fosforečná to je nezdravý dej si raději zdravější pivo pokud možno nefiltrované a dotyčnej řekne prosimtě mně nic neni jsem zdravý atd. a já jim řeknu no jak myslíš to je tvoje zdravý

0
před 8 lety iveta

vite to uz je kazdeho vec, ja myslim ze pokud nekdo nepije coca colu kazdej den, nebo ve velkem mnozstvi, tak kdyz mu chutna at si ji pije (ja ji treb nepiji-nechutna mi-ale nekvuli tomu jestli je tam to nebo ono...proste mi nechutna) a s tim pivem samozrejme to je zdravejsi,ale zase v urcite mire...vsechno je to o tom ze pit i jist se ma stridme..zadny velky extremy a je to :) ja si ecka nehlidam, obcas se mrknu co tam je,ale kdyz tam bude nejake aditivum tak to kvuli tomu nehodim do kose..nezapomente prosim ze jsou to latky povolene a v malem mnozstvi nemohou poskodit zdravi.

0
před 8 lety Jonáš

Klidně si k večeři rozdělám 3 sirový stroužky česneku se solí a dám s k tomu tvarohovou pomazánku a zapíjím to Acidofilním mlékem tak tohle moji vrstevníci nechápou jak tohle můžu vůbec jíst. Nebo si koupím filet z tuňáka za 60 korun k tomu sirovou cibul a místo soli použiju citron to je pro mojí generaci naprosto nepochopitelný jak je možný že takové (humusy můžu jíst) a oni si klidně dojdou do Mekáče na přesolený hranolky a hambáč. Ráno po snídani si napiju tak 1 dcl olivového oleje který naši přivezli ze Španělska a taky nechápou jak tohle můžu pít atd. no klasický ty keci no. Takže takhle se věci mají.

0
před 8 lety iveta

kdyz Vam to vyhovuje proc ne? jen k olivovemu oleji..sice je marketingove propagovan, ovsem pomer esencialnich mastnych kyslin neni nejvhodnejsi.myslim tim pomer kyseliny linolové a alfa linolenove, lepsi je olej lneny (z pradnych odrud lnu - Atalante, Flanders), dale je lepsi napriklad tuk rybi, a repkovy (ten ma pomer dobry, ale ma jich malo)

0
před 8 lety iveta

jo a jeste k tomu tunaku-vite ryby jsou samozrejme zdrave (prave kvuli obsahu mastnych kyselijn apod.)ale problem je v tom ze rybi ve svem tele vazi tezke kovy a pod...to vam treba nevadi?(a ecka ano?) ja vas nechci odrazovat od konzumace ryb, opet pokud jich nesnite nadmerne mnozstvi nic se vam nemuze stat. jde jen o to ze lide meri dvema metry..a proto se drzim hesla - vseho s mirou.

0
před 8 lety Jonáš

iveta: Jo s tím olejem souhlasím taky říkám mám originál z Řecka v plechu složení nepřečtu protože řecky neumím. Ryby jím každý druhý den ty těžký kovy mně přijde zase nemysl když si dám kapra kterýho ulovím v rybníce který se nachází v lese v přírodě kde není žádný průmysl a ryba žije volně ve vodě bez hnojen tak nevidím zdroj nějakých kovů. to samé když si ulovím pstruha na Střele (řeka) kde není žádný průmysl a voda protíká prakticky neosídlenou krajinou tak nevím kde by se těžký kovy sebrali to bych musel jíst ryby z Bíliny nebo z Labe u Spolany.

0
před 8 lety Strychnin

Jonáš - "kyselina fosforečná to je nezdravý" to je hláška z nějaké komedie? Bez fosforečnanů v poměrně velkém denním množství není život možny (jak jsem psal v dikuzi k Fosforečnanu draselnému). Takže vaše věta je ekvivalentní větě - "ty vitamíny neber, jsou špatný, dostanou tě do hrobu". Problém je, že všichni jednou zemřeme, jen někteří během života svými hláškami likvidují zdraví jiným. Člověk, který řekne, že kys. fosforečná (v podstatě fosforečnany) je v tomto ředění škodlivá naprosto totálně neví o čem mluví, jeho další názory jsou proto zdiskreditovány a rozumný člověk je proto nemůže brát vážně. Leda byste přiznal, že jste plácl nesmysl, a tím by se zbytek vašich názorů dostal do jiného světla. (Já osobně jsem po tomhle nesmyslu považoval čtení vašich dalších příspěvků za ztrátu času)

0
před 8 lety Rudolf

Jonáš: Závidím vám ty ryby ... V supermarketu jsou většinou jen "skvělé" "aljašské" tresky z Číny. O kvalitě čínských vod si nedělám iluze.

0
před 8 lety Petra

když bych si řekla u všeho s mírou, tak ve výsledku pak zjistím co všechno za humus jsem za celý týden, měsíc, rok spořádala, řeknu si no cola mi jedna neuškodí, opečenej špekáček na ohni mi jeden taky neuškodí, k obědu si dám bůček, protože jeden do roka mi taky nemůže uškodit, k snídani hezky slaninka plná dusitanů, fosforečnanů, další den k snídani jogurt s barvivem karmín, do toho začnu pít nápoje s aspartamem a tak můžu pokračovat, všechno budu jíst s mírou, ale ve výsledku pak zjistím kolik sajrajtů jsem vlastně snědla, a budu čekat co to se mnou možná udělá za pár desítek let, pokud jde o mě já si vždycky vyberu potravinu bez přidaných látek, každý má na výběr, já si už vybrala

0
před 8 lety Jonáš

Strychnin: Já také neříkám že si dát skleničku coly jednou za den či týden je nezdravý, ale jsou fugury který pijou colu po litrech denně tak to asi už moc zdraví nebude ne. Ono stačí do skleničky s coca colou hodit 10 korunu a podívat se co to do rána s tou 10 kačkou udělá to samí se dá vyzkoušet i na obyčejném lidském zubu do rána zčerná.

0
před 8 lety Jonáš

Rudolf: Nemusíš kupovat aljašský tresky atd. stačí si bohatě koupit rybí konzervy od značky Sokra z Lotyšska.

0
před 8 lety Petra

Mezi těmi figurami co pijí colu po litrech byl i můj bratránek, pil ji v dětství každý den po litrech, prakticky z celkového pitného režimu byla jenom cola,po pár letech měl problémy s nadváhou a dneska ve svých 29 letech musí navštěvovat pravidelně doktora,

0
před 8 lety Jonáš

Petra: No no tak tady je výsledek že to neni ideální, no taky záleží jestli měl pohyb jestli udělal pár kroků a za den a jinak nic nedělal tak asi nic moc by mohl ten cukr spalovat.

0
před 8 lety Jonáš

Petra: No no tak tady je výsledek že to neni ideální, no taky záleží jestli měl pohyb jestli udělal pár kroků a za den a jinak nic nedělal tak asi nic moc by mohl ten cukr spalovat.

0
před 8 lety Petra

Pohyblivý byl až moc, jeho denním pohybem byl pohyb pravé ruky s myší u pc a pak pár kroků do ledničky a od baráku k autu, jediný sport který provozuje je lyžování, a to párkrát za zimu, doktorka mu nařídila dietu, kila šla dolů,ale jen krátkodobě do tý doby než zase začal bezmyšlenkovitě jíst, cola určitě neměla celej podíl na jeho obezitě, ale nějaký vliv na to určitě měla, a teď těžko říci,v současné době má zdravotní problémy, nevím přesně jaké, ale kdyby v dětství se stravoval o něco lépe měl by dneska takové zdravotní problémy? nebo by na jeho kartě u doktorky dneska ležela vrstva prachu, protože by neměl důvody ordinaci navštívit?

0
před 8 lety iveta

Pane Jonas, s tim slozenim olivoveho oleje at je z Recka nebo ze Spanelska jeho slozeni mastnych kyselin je stejne, jen Vam radim, ze je lepsi pit a pouzivat olej jiny(ktery sem Vam psala).(mimochodem puvodne ste psal, ze je ze Spanelska :) )

0
před 8 lety iveta

jo a k tem rybam, pokud jite ty nase cesky tak to pak jo..pokud do toho rybnika netecou nejaky sracky..s tema tezkyma kovama je to problem spise u morskych ryb

0
před 8 lety Martina

Dekuji autorce clanku, ze konecne se tu vyjadril nekdo "fundovany". Z tech nesmyslu co se tu denne stale opakuje dokola se mi fakt chce brecet. K olejum: Souhlasim se vsim co pise Iveta, nejde o puvod oleje, ale o jeho slozeni!!! Kdyz budete jist veprove, taky asi nebudete rozlisovat odkud to prase pochazi, stale je to veprove! ke cocacole: cocacola neni "nezdrava" kvuli kyseline fosforecne, ale kvuli mnozstvi cukru, ktere obsahuje!!! Ano kdyz tam hodite desetikorunu, tak se zbarvi, a zkusili jste totez udelat s kyselinou chlorovodikovou? To je nejsiljsi kyselina a rozezere vsechno-a pro informaci-vsichni ji mame v zaludku! Kyselina fosforecna je jedna z nejslabsich kyselin, svoji silou, jestli se nepletu je podobne treba kyseline citronove nebo octove...zkuste bez nich udelat zeleninovy salat! k eckum a alergiim: To ze ma nekdo alergii pripoustim, ze mozne je, ale mnohem pravdepodobnejsi je alergie na nektere slozky potravin. Vysoce alergeni mohou byt nejruznejsi bilkoviny (jak jiz bylo receno), pokud bych zaznamenala koprivku ci jiny alergicke projevy prostudovala bych slozeni celkove a nejen z hlediska "ecek" a pokud opravdu nenajdete zadnou slozku, ktera by mohla alergii vyvolat, zeptejte se vyrobce na puvod surovin, protoze i v petrzeli (nealergenni) muze byt celer (alergen)-napriklad vyrostl jako primes na poli s petrzeli...

0
před 8 lety iveta

Martino dekuji Vam, jsem rada, ze jsou zde i lide kteri pouzivaji mozek :)se vsim co pisete s Vami souhlasim, jiz to zde i jinych diskuzich na tomto webu bylo napsano (puvod alergii apod), bohuzel to spousta lidi stale nechce pochopit..

0
před 8 lety Markyta

Já zase nechápu, proč má někdo tak silnou potřebu někoho do něčeho nutit a přesvědčovat o své pravdě. Diskuzní fóra jsou od toho, aby si lidé své názory vyměňovali a né vnucovali, já odmítám brát vážně kohokoliv, kdo se cítí být více "inteligentní","vzdělaný", "rozumný", ať už stojí na jakékoliv straně. Pro mě osobně je kultura projevu projevem osobnosti a je podle mne v pořádku, že všichni nemají jednotný názor, různé úhly pohledu na věc, stejně jako pochybnosti jsou hnacím motorem vývoje lidstva, bez touhy něco měnit a vylepšovat bychom se daleko nedostali. Dnes máme výhodu, že si můžeme svobodně volit, co je nám milé a s čím se ztotožníme, předávat si zkušenosti a myšlenky pomocí komunikačních kanálů.Každý je za svůj život zodpovědný sám, tak prosím nehažme vinu na jiné apod.Já chemii nemám ráda a necítím se kvůli tomu být hloupá, o tom to opravdu není.Nakonec, proč by měl hloupý člověk být za míň?Je to jen jakási dobře fungující urážka a nikdo nechce být v očích druhých hloupý, přesto někdo takový být musí.Líbí se mi též teorie, že bychom se měli naučit více relaxovat, možná bychom na sebe pak nebyli jak vzteklí psi.Toť vše, jsem zvědavá kolik lidí to zas naštve.

0
před 8 lety Rudolf

Iveta: Respektuji Váš názor, ale prosím, zkuste diskuzi omezit na téma "éček" a ne na diskuzi o tom, kdo používá mozek a kdo ne. Myslím, že tady o vás nikdo netvrdí, že nepoužíváte mozek, jenom proto, že máte jiný názor než ostatní. A nyní ohledně tématu. Jestli jsem si dobře všiml, tak zde na webu je u většiny "alergických éček" napsáno, že alergii zhoršují, což neznamená, že jsou automaticky sami alergenem. Znamená to, že mohou být jakýmsi katalyzátorem, který skrytou nebo lehkou alergii vyvolá, či zhorší. Jak už tady někdo v diskuzi napsal, tak se zde většina lidí dělí na dvě skupiny. Ty, kteří žádné problémy nemají a nepociťují a tím pádem vše zpochybňují. (Znáte přísloví: Sytý hladovému nevěří?) A pak je druhá skupina lidí (do které se řadím já), která na vlastní kůži nebo na "kůži" někoho blízkého měli možnost zažít nějaké problémy. Podívejte, i já znám spousty lidí, kteří jsou celoživotními kuřáky, stravují se tak, že by se to dalo nazvat pravým opakem zdravé výživy a tráví život bez pohybu na gauči, apod... Znám konkrétní lidi, kteří takto žijí, dožili se tímto svým způsobem života třeba i 80 let a nepociťují žádné problémy a tvrdí, že krabička cigaret denně nikoho nezabije. Je to každého věc, jak se stravuje, žije a dbá či nedbá o svůj život. Nemám potřebu lidem, kteří žijí jinak říkat, že nepoužívají mozek. Víte, ono věda a pravda jsou fajn věci a věřte mi, že já jsem velmi technicky založený člověk a tím pádem je pro mě názor a výzkumy odborníku velmi důležitý. Problém (nebo možná výhoda) je v tom, že každý jsme jiný, máme jiné genetické vlohy, jiný typ metabolismu, vnímáme život subjektivně, vlastním pohledem a proto zde trochu narážíme. To co jiný nesnese v malém množství (ať už se jedná o jakoukoliv látku), tak jiný bez problému přijme v několikanásobném množství. To je realita. Pokud mám mluvit za sebe, já například mám zjištěné (opravdu dlouhodobým zkoumáním způsobem pokus-omyl) konkrétní éčka, která mi alergii vyvolávají. A věřte mi, že to není pár pupínků, ale poměrně nepěkný otok. Kupodivu se můj seznam éček, který jsem si za několik let sestavil velmi dobře shoduje s těmi, které jsou zde na webu uvedené jako nebezpečné nebo zhoršující alergie. Souhlasím s tím, že samotné sledování éček ve složení nestačí. Člověk by měl dbát na vyváženost a kvalitu své stravy a její nutriční hodnotu. Není problém jíst stravu bez éček a přitom jíst nezdravě. Na závěr bych se vrátil k analogii s cigaretou, kterou jsem již zmínil. Je to totiž úplně stejné s éčky. Stane se katastrofa, když sním potravinu s éčky ? Stane se katastrofa když vykouřím jednu cigaretu ? Jsou lidé, kterým se jejich život znatelně nezhorší pokud silně kouří a stejně tak jsou lidé, kteří nezaznamenají znatelné zhoršení pokud nesledují co jedí. Přeji všem co problémy nemají, aby jim tento stav vydržel co nejdéle. Za nás, co problémy máme nebo jsme měli, chci poděkovat za tento web. Škoda, že jsem ho neobjevil dřív, asi bych si své alergie nemusel "užívat" tak dlouho.

0
před 8 lety iveta

pouzivani mozku neni o tom zda je nekdo hloupy nebo chytry, nikoho jsem tim nechtela urazit, a pokud se nekdo urazil tak nepochopil o co mi slo.jde o to, ze se zde dela z komara velbloud a lide si neuvedomuji fakta o tzv.eckach..mimochodem diskuze na tomto webu nejsou jen o eckach..spis me prijde, ze se zde diskutuje o zdravem zivotnim stylu,..a ten mohu provozovat a myslim ze provozuji i s "eckami" v potrave..nekourim, snazim se obcas sportovat nebo alespon chodit na prochazky, necpu se denne hranolkama a pod...chapu, ze pokud ma nekdo nejaky zdravotni problem tak se snazi najit pricinu, ale nevim proc by se to melo vse svadet na chemii v potravinach...nikdo to zde nesvadi na chemii v ovzdusi, na pouzivani mobilnich telefonu, a jinych vyzarovacu.. jinak pravo vyjadrit svuj nazor samozrejme ctim a proto Vas take neosocuji z toho ze napadate muj nazor...

0
před 8 lety Rudolf

Díky za Vaši reakci. Jak jste si všimla ani já jsem nepsal, že za všechno mohou jenom éčka a myslím, že ani to se nepíše nikde tady na webu. Je to jeden z aspektů, které je dobré sledovat. Opravdu bych to ale nenazýval komárem, jelikož z vlastní zkušenosti a ze zkušeností jiných lidí vím, že v jejich případě se o komára nejedná, naopak. A není to o tom, že se vše někdo snaží svádět na éčka. Těžko si lze představit lidi, kteří by úzkostlivě řešili éčka a pak se nacpali hranolky a hamburgery, procházeli se ve špičce na pražské magistrále. Věřím tomu, že sledují i další věci ohledně zdravého života, ale tohle je web o éčkách a tak bych předpokládal, že jeho obsah bude zaměřený právě na éčka a ne třeba na opravy převodovek Škodovek.

0
před 8 lety iveta

Jak pisete, tohle je web o "eckach" ..ale vetsina lidi zde pise o zdravem zivotnim stylu (i vy v diskuzi Co vlastne muzeme jist). Musim diskuzi ukoncit(jdu za chvili do skoly).Preji pekny den.

0
před 8 lety Markyta

Myslím, že se tu často píše o zdravém životním stylu proto, že to souvisí. Ne každý dělá věci stejně, já také necvičím jógu, ikdyž vím, že je zdravá a nedělám spoustu jiných zdravých věcí, protože těch způsobů a směrů je spoustu. Lidé mají radost, když se na něčem shodnou a najdou zde jiné, kteří to dělají podobně. To ale neznamená, že je to jen jedna správná cesta. Kdo nechce diskutovat o tom nebo o tom, jednoduše nemusí, ostatní jsou třeba zrovna rádi, že se takové téma někde otevřelo.Možná, že někoho, kdo je dobře manipulovatelný může něčí názor ovlivnit, ale takový člověk bude ovlivňován neustále, ať bude kdekoliv. My individualisti si hledáme vlastní cestu, že?Nejsem si jistá, jestli to sem vůbec patří. Abych navázala na téma, neřekla bych, že jde o "vymýšlení" a rozhodně nejsem zastáncem slepé víry v autority, ať už je to Státní zdravotnický ústav, nebo někdo jiný. Ono těch omylů ve vědě i medicíně bylo a je stále dost, což neznamená, že tato odvětví odsuzuji k zániku, ale jen k podezírání. Vždyť je to nakonec pro vědce výzva, aby na svém pracovali dál.Můj bratr je také vědec a často diskutujem a vzájemně se obohacujem o náhledy na věc.Věřím, když někdo řekne, že mu to či ono éčko nedělá dobře, mě zase pálí nos ze splodin a kdo to nezná, neuvěří, jak moc to bolí.

0
před 8 lety Jonáš

Martina: Myslím že pořád je lepší to množství cukrů než aby tam byl aspartam a sacharin, logicky je to zdravější pro lidi kteří se hejbou a nedřepí 12 hodin u počítače tak pro takové lidi je ta cola smrtící, ale určitě ne pro lidi kteří po práci kde nachodili 15 kilometrů za 12 hodin a pak jdou ještě do posilovny, že by ty cukry byly nezdraví ba naopak bych řekl že člověk který je v denním zápřahu a spálí poměrně velký množství kj. že ty cukry vůbec ale vůbec nevadí.

0
před 8 lety Jonáš

Martina: Myslím že pořád je lepší to množství cukrů než aby tam byl aspartam a sacharin, logicky je to zdravější pro lidi kteří se hejbou a nedřepí 12 hodin u počítače tak pro takové lidi je ta cola smrtící, ale určitě ne pro lidi kteří po práci kde nachodili 15 kilometrů za 12 hodin a pak jdou ještě do posilovny, že by ty cukry byly nezdraví ba naopak bych řekl že člověk který je v denním zápřahu a spálí poměrně velký množství kj. že ty cukry vůbec ale vůbec nevadí.

0
před 7 lety Dušan

Proč to tedy nedělat bez sporných eček?Nejde to snad?Myslím,že ten problém bude spíše v lidech.Dejte tam cokoli,hlavně ať to dobře vypadá,dlouho vydrží a dejte tomu nějakou chuť a hlavně at se to dobře a hodně prodává.Takto by to fungovat nemělo.Snad nás nečekají amarouny.Ale spotřebytel není hloupý a ani,proto jsou tyto weby potřebné.Co budu dělat,když si nebudu moci rozhodnou co jím.Za mě nerozhodují státní instituce a pokud je a věřím,že je hodně lidí,kteří chtějí jist potraviny bez nekterých přísad,tak tu možnost musí dostat.Ať si každý jí co chce.Rozhodně je pro člověka určitě přírozenější a zdravější jíst přírodní věci bez ZBYTEČNÝCH přísad.

0
před 7 lety Marie

ještě dodám, že jde také o cenu a to je ten důvod, proč výrobci sáhli po přídatných látkách, které potravinu zlevňují, po otevření hranic s obchodem nestačili firmy cenově konkurenci a aby se vůbec udrželi na trhu museli přejít k levnějším náhražkám, tedy přídatným látkám, a samozřejmě k tomu patří i důvody jak psal Dušan, ale jde také o cenu kolik je ochoten zákazník zaplatit

0
před 7 lety GuarG

No právě, nejdůležitější je cena. Stačí se kouknout, jak většina lidí kupuje jen to nejlevnější, a pak se diví, že mají různé nemoci, na kterých často mají podíl právě přídatné látky. Když lidé chtějí levné sračky, tak je zákonitě budou mít. Já si raději koupím zdravější, dražší potraviny, i když jich bude menší množství.

0
před 7 lety Peter

Zahodte za hlavu svoje pohodlie a zacnite pripravovat stravu z cerstvych zakladnych surovin a potravin ako nase stare matere. Chce to len obetovat trocha casu a pouzit svoju ubijanu fantaziu pri priprave stravy a nebudete mat problemy s eckami. Nebudete potrebovat ziadnu chemiu. Naco napriklad davat do slepacej polievky Podravku s glutamanom ktory mimochodom sposobuje demenciu, ked aj tak do nej davame vsetku cerstvu korenovu zeleninu. Ak vyrobcovia potravin tvrdia ze ecka v potravinach nie su skodlive, su to len tendencne tvrdenia, pretoze zatial ich pouzivanie v potravinach a ich nasledny vplyv na cloveka nik dostatocne dlho doposial neskusal. A to nehovorim o vyslednych chemickych zluceninach pri ich kombinacii. Po ich poziti zalezi na ich mnozstve a citlivosti jedinca a od stavu jeho pecene ci sa objavi na tieto latky nejaka obranna odozva jeho organizmu. Je len dobre ak ludia vedia o moznych rizikach suvisiacich s pozivanim eciek, aby ich mohli zo stravy v pripade vzniku zdravotnych problemov vyradit zo stravy. Opatrni by sme mali byt s eckami hlavne u deti a u tehotnych zien. Mozno by sme mali zdravsiu mladu generaciu a menej alergii.

0
před 7 lety Peter

Zahodte za hlavu svoje pohodlie a zacnite pripravovat stravu z cerstvych zakladnych surovin a potravin ako nase stare matere. Chce to len obetovat trocha casu a pouzit svoju ubijanu fantaziu pri priprave stravy a nebudete mat problemy s eckami. Nebudete potrebovat ziadnu chemiu. Naco napriklad davat do slepacej polievky Podravku s glutamanom ktory mimochodom sposobuje demenciu, ked aj tak do nej davame vsetku cerstvu korenovu zeleninu. Ak vyrobcovia potravin tvrdia ze ecka v potravinach nie su skodlive, su to len tendencne tvrdenia, pretoze zatial ich pouzivanie v potravinach a ich nasledny vplyv na cloveka nik dostatocne dlho doposial neskusal. A to nehovorim o vyslednych chemickych zluceninach pri ich kombinacii. Po ich poziti zalezi na ich mnozstve a citlivosti jedinca a od stavu jeho pecene ci sa objavi na tieto latky nejaka obranna odozva jeho organizmu. Je len dobre ak ludia vedia o moznych rizikach suvisiacich s pozivanim eciek, aby ich mohli zo stravy v pripade vzniku zdravotnych problemov vyradit zo stravy. Opatrni by sme mali byt s eckami hlavne u deti a u tehotnych zien. Mozno by sme mali zdravsiu mladu generaciu a menej alergii.

0
před 7 lety Dušan

Bohužel se zeleninou je to něco podobného.Obsah vitamínů a minerálů v prodávané zelenině se radikálně snížil a zvýšil se obsah škodlivých látek díky neustálému chemickému hnojení. Půda už je tak vyčerpaná,že prakticky nelze bez chemie nic vypěstovat.Samozřejmě, dá se hospodařit tak, aby se půda alespoň zčásti vrátila do původního stavu. Chce to celkovou změnu hospodaření a to nejen v zemědělství a potravinářském průmyslu. Jenže tento systém je tak zažitý,že to nejspíš nebude jen tak. Chtělo by to cekově změnit uvažování lidí a to nejen ve stravování. Vše ale souvisí se vším. Proč by někdo usiloval o změnu když ho tento stav velice dobře živí. Mám namysli zdravotnictví a farmaceutický průmysl, který je kapitolou sám pro sebe a je na plných čekárnách ordinací prakticky závislý. A čekárny se opravdu plní a to čím dál mladšími lidmi.

0
před 7 lety jiloun

dePoPulace Planety začala !!!

0
před 7 lety uzenypes

Je jasne ze pro nekoho je tento web primo trnem v oku. U vetsiny Ecek neni zadna studie o ucincich na lidske telo pri dlouhodobem uzivani. Glutamatek je take povoleny a "v pohode", ale me zaludecni vredy ho v jidle zarucene poznaji:-) U nas, v cr, kde zereme v hospodach vyvary z prasku a i doma si dobrou domaci polevku dorazime chemickym koktejlem v podobe nektereho dochucovadla, se proto neni proc divit ze mame prvenstvi v poctu rakoviny tlusteho streva v EU. Japak by taky ne, kdyz se od mala cpeme "orbitkami" s obsahem karcinogeniho BHA!

0
před 7 lety iveta

Ta rakovina je spis duledkem uzenin a nedostatku vlakniny...

0
před 7 lety uzenypes

jasne, podivejme se na slozeni prumerneho parku... ja nakupuji v reznictvi uzeniny z MASA: http://www.zeas.cz/maso-uzeniny/ Sice to vydrzi v lednici od vyroby od nakupu jenom tak 5dni, ale ta chut... A naopak se podivejme co se da sehnat v beznem hypermarketu-parek z 80% masa je zazrak, ale i v tom zazraku je spousta chemie... S tou vlakninou to bude mit rozhodne taky souvislost-je to vsechno se vsim.

0
před 7 lety Dušan

Nevím,možná mi zde někdo vysvětlí pojmy: směs koření nebo jen koření v popisech obsahů některých potravin.Pod těmito záhadnými a neidentifikovatelnými složkami se dá skrýt hodně věcí.

0
před 7 lety Martina

Dusan: Smes koreni a koreni je to same, podle legislativy se mohou pouzit oba nazvy pro vsechny druhy koreni (opet dano legislativou), pokud jich ve vyrobku neni dohromady vice nez 2%. Je tedy na vyrobci, kterou moznost zvoli, pokud by byl soucet nad 2 % musel by jednotlive druhy koreni rozepsat. Stejny pripad je napriklad i u smesi bylin. Ale myslim, ze zahadne ani neidentifikovatelne slozky to nejsou, ruzne druhy koreni dokaze vyjmenovat snad kazde dite. Napr, pepr, paprika, kmin...Pokud vs problematika koreni zajima (napr. ktere koreni se smi pouzivat), zkuste: Vyhláška č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích , pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici

0
před 7 lety Strychnin

uzenypes - prvenství v počtu rakoviny tlustého střeva naprosto nesouvisí s éčky. Jednoduše proto, že E-systém nezavedla ČR a vznikl právě kvůli mezinárodní kontrole látek, jednodušší identifikaci v kterékoli zemi světa. Japonská éčka jsou naprosto stejná, jako ta česká, a přesto tam tolik lidí na rakovinu tlustého střeva neumírá. Chemie je ve 100g párku přesně 100g (s přesností na 100%) reálnou hmotnost má pouze chemická látka, nikoli fyzikální pole, jakožto jedna ze dvou přírodních entit hmoty. Vředy poznají i slivovici, přestože není uvedena na seznamu toxických kapalin... To, že je máte ukazuje na životní styl, který jste si vybral, stejný, jako většina obyvatel této země zcela nezávisle na éčkách. To, že uzeniny někdy neobsahují ani 50% masové kaše, nýbrž většinu náhražek je sice odsouzeníhodné (přestože je to jasně uvedeno na obalu), ale opět to nesouvisí se zdravotní závadností konkrétní látky. Zdravotní riziko je už párek kupovat - vláknina veškerá žádná, proces uzení, hořčice a pivo - každý, ať si vypěstuje rakoviny, kolik se mu zlíbí, nemůže se pak ale divit, že ho postihne. Nikomu jí nepřeji, ale doufat, že ji nedostanu a dělat všechno proto, abych jí dostal ve víře, že nebudu součástí té černé statistiky je obrázek mdlé mysli.

0
před 7 lety Pavel

Ačkoliv se Strychninem nesdílím jeho názor o neškodnosti "éček", tak zde se zbytkem příspěvku naprosto souhlasím. Uzeniny jsou prostě něco, co se zdravou výživou nemá nic společného a to přesně z důvodů, které tu byly už napsané. Mám rád příklady a tak jeden rychlý uvedu. Uzeninu lidi jedí protože jim chutná. Kupodivu, smaženice z mochomůrky červené je naprosto vynikající (potvrzují ti co ji přežili) ale nikdo si ji moc nedává ? Je to tím, že u té smaženice je její efekt vidět v řádu hodin. U uzeniny apod. je efekt v řádu let, nebo spíš desetiletí. A v 50ti pak takovej obézní Josef kouká jako puk, že má rakovinu tlustýho střeva, krevní tlak 180/120 a zadejchá se na prvním schodě.

0
před 7 lety Popay

Zajimave nazory. Jednotlive aditivy jsou podle vyzkumu neskodne ale co jejich spojeni s jinymi? Jeden chemicky prvek se chova stabilneji nez dva. A mame tady viteze: GLUTAMAN SODNY je sodna sul kyseliny glutamove - aminokyseliny, která je stavební jednotkou bilkovin. Vyrobci ji pridavaji do svych vyrobku jako zvyraznovac chuti. Muze se pak pouzit mensi mnozstvi prirodnich surovin jako napriklad kureciho masa v instantni polevce. U precitlivelych lidi muze vyvolat nezadouci ucinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, paleni predlokti a zadni casti krku. V nekterych pripadech tez poruchy vnimani, halucinace, nevolnost zvraceni, dusnost, astmaticke reakce a ospalost. Pokud se nekdo po uziti potravin bohatych na tuto latku, neciti dobre (tzv. syndrom cinskych restauraci), je mozne, ze je na ni precitlively a mel by takova jidla radeji vynechat. Nektere pokusy na zviratech prokazaly negativni vliv na mozkove bunky, bunky sitnice, poskozeni plodu a potraty. Tez souvislost s cukrovkou, obezitou a zvysenim krevních tuku. Avsak tyto vlivy nejsou prokazany u lidi. Nejvice je teto latky obsazeno v instantnich vyrobcich (zejmena pak v cinskych nudlich), v cinske kuchyni,koreni a ochucenych slanych pochoutkach. V minulosti platila v ČR povinnost upozornit na obsah teto latky varovnym napisem na vyrobku. Toto dnes jiz neplati. spis byva upozornovano, ze pripravek glutaman sodny neobsahuje.'

0
před 7 lety Strychnin

Kyselina, sodná, draselná, amonná, vápenatá sůl, to je úplně jedno. Jak jsem psal v diskuzi o glutmanu - Chinesse restaurant syndrome svědčí o přecitlivělosti a nízké toleranci ke glutamanům. To, že je to syndrom vypovídá o nemoci a nemoc jak známo nepostihuje všechny, ale jistý okruh lidí. Někteří lidé nejedí rajčata, protože jejich tělo na ně reaguje přehnaně - zakážeme rajčata, zlikvidujeme všechny rajčatové plantáže? Více než miliarda obyvatel jihovýchodní Asie si na glutamanech, ať už přirozených, nebo přidaných postavila jídelníček a zjevně jim to nevadí. Netrpí syndromem svých restaurací. Nehledejme strašáka v regálech obchodů, hledejme ho v sobě. Co vše jsme ochotni udělat proto, abychom jedli zdravě - mnoho ne... Proč bych proboha kupoval jídlo, po kterém mám výše uvedené symptomy? Každý chuť glutananů pozná, přesto kupuje vodnaté instantní polévky, ve kterých je ho nesmyslné množství s cílem udělat tu vodu co nejlevnější a chutnají tak všechny téměř stejně, je mu po nich těžko a co udělá - místo, aby je nekupoval, tak nadává.

0
před 7 lety Dušan

Martina: díky za vysvětlení a odkaz.

0
před 7 lety Dušan

Proč například ocet musí obsahovat E 150.Zajímalo by mě ,jak se rozhoduje o použití konkrétních aditiv.To někdo rozhodl,že ocet bude hnědý?

0
před 7 lety Martina

To Dusan: ano rozhodl, zakaznici. Aditiva se pouzivaji tak, aby vysledna potravina mela pozadovane vlastnosti (barvu, vzhled, chuť, vůni, texturu a trvanlivost). To jaky je pozadavek na jednotlive vlastnosti vetsinou zadava zadavatel (obchodnik, obchodni retezec, marketingove oddeleni...). Takze pokud nekdo usoudil, ze tmavsi ocet se bude prodavat lepe nez svetlejsi, dal pozadavek, ze chce vyrobit tmavy ocet a ten se udela pridanim barviva.Jinak to bohuzel ztmavit asi nejde :-(

0
před 7 lety ExIT

Myslim, ze Jonas je vul. Mel by si zopakovat gramatiku. A ten jeho skvely olivovy olej je stejne jen rafinovany z pokrutin, takze stejne "svinstvo" jako kureci separat. Veprove je jedno z nejlepe stravitelnych mas. Prase je nam geneticky nejvice podobne. Jen se nesmime "prezirat". Je zdravejsi nez kureci, "vypestovane" dusicnany za 40dni, ze supermaketu . Uzene maso neni skodlive. Skodlive jsou pouze chemicke uzeniny a maso uzene chemicky. Mohl bych pokracovat dal, ale sveho casu si cenim vic nez zdravi "chytraku".

0
před 7 lety iveta

Exite, kureci neni vypestovane dusicnany..kde jste na tom byl..jak uz jsem tady nebo na jine diskuzi psala - kure vyroste za 38 dni diky slechteni a vyzive (dva hlavni faktory).A pokud vim tak veprovy se da taky koupit v supermarketu ne??:D Uzene maso je skodlive - ve vyssich davkach urcite.uzenim vznikaji karcinogeny..

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 2


Přidat příspěvek