Plíseň na potravinách

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Nedávno jsem si četla názor, kde bylo psáno, že člověk by měl jíst občas i "chycenou" potravinu, tedy že prý když je tam malé množství plísně, otlučení apod. nedokonalost, aby si prý tělo dokázalo vytvořit protilátky - že se prý stáva poté odolnějším vůči různým nakázám a infekcím...

Docela mě to zaujalo a donutilo nad tím popřemýšlet, ale abych se teď cpala jen nahnilou zeleninou či prošlými jogurty úpně tak ne:-)
Co si o tomto názoru myslíte? Může v tom být špetka pravdy?

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 6 lety Filipajzna

Zdravím. Podle mě je to naprostá blbost;) Zamysleme se, k čemu slouží náš čich a k čemu je "naprogramován"? Přece k tomu, abychom nejprve, než potravu vložíme do úst, si jí očichali a zjistili tak, jestli není zkažená.. Pokud náš čich pozná, že je potrava zkažená, automaticky potravu odmítneme.. Tento "reflex" máme od narození, matka příroda ví, co dělá;) hezký den

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

V každém případě je to dobrý způsob jak si vyzkoušet otravu jídlem :-) Ale asi k ničemu dalšímu to moc nebude. Je sice pravda, že se říká "co tě nezabije, to tě posílí", ale v případě toxinů v jídle se jedná jen o jed a ten je prostě jedovatý pořád, jedno v jakém množství.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

já v mládí snědla spoustu ťuklých či vykrojených kousků ovoce a nevidím na sobě nějakou újmu ;-) teď se to podle mě vše řeší... jo ale mám na mysli domácí ovoce a zeleninu... u těch kupovaných člověk neví čím je třeba povrch napuštěnej

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

No právě, já také špatné třeba jen krájím a sním a nikdy jsem s tím žádný problém neměla:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

Frodík: Co tě nezabije, to tě tak zdevastuje, že se z toho budeš sbírat hezky dlouho. :-D Tolik má zkušenost s příslovím. Hezký den!!! :-))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Také jste zahlédli jak luxusní masíčko prodávalo Penny? Takové zeleňoučké a vlastně bylo jenom 1 den po záruce, takže skoro ok:) Byli jste také překvapení jako ty lidi tam?
Pro mě je tohle jak znovuobjevení kola:D

0
před 4 roky Marta

Když mám nějaké ovoce, které je jen otlučené, tak to škaredé odkrojím a sním. Ale nikdy bych nesnědla něco zkaženého nebo plesnivého. K tomu, zda je něco poživatelné nám opravdu slouží čich a jestliže mi to voní zkaženě, tak to jíst nebudu. Nemělo by se jíst ani třeba ovoce, ze kterého se třeba odkrojí jen ten plesnivý kousek, protože mikroskopické spóry plísně jsou (nebo mohou být) rozšířené v celém kusu a jak je známo, plíseň (neušlechtilá) organismu škodí.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Zvyk našich babiček, plíseň odkrojit, odstranit z povrchu marmelády...je bohužel založen na tom, co nevím tam není. V případě plísní je to opak, spory jsou v celé potravině a odkrojením se jich nezbavíte. Taky je nezničíte vařením, pečením, mražením. Bohužel jestli se jedná o přírodní neškodné ATB nebo toxickou plíseň doma nezjistíte. Takže v zájmu zdraví vyhodit. Toxiny poškozují játra a ledviny, mohou vést k cirhóze. Tyto problémy se projevují ale velmi pomalu, po konzumaci plísně vám totiž nic není (žádné nevolnosti apod.)takže spousta lidí jí plesnivé potraviny a pak se za deset let diví, že má játra v háji a jen jednu funkční ledvinu. Problém je právě v toxinech, které dokáží likvidovat a držet se v těle bez větších potíží. Je známo, že spousta lidí je "prolezlá" plísněmi a ani to neví. Hlavně plísně jsou všude kolem nás, takže proč je jíst, když je denně dýcháme?

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Docela úspěšně se vyhýbám potravinám baleným v igelitech, např. některé chleby se takto prodávají. Nebo dokonce už očištěná a vypraná zelenina. Z té musí být brzo shnilá kaše.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Zelenina a ovoce např. porcované melouny v létě překryté igelitem apod. jsou přímo prosycené plísněmi. fuj fuj Sice se prodávají jako čerstvé ale nejsou.

0
před 4 roky Jitka

Myslíte, že když je zelenina balená v igelitu, ve kterém jsou udělané větrací otvory, tak taky chytá plíseň? Někdy nemám jinou možnost, než koupit takovou zeleninu.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Pokud tam jsou větrací otvory ,neměla by plesnivět. Ale například banány které vidíte balené v bedně a pod igelitem mají plísně často a přímo jimi zapáchají, nechápu proč je balí do papírové bedny a ještě igelitu. Na všechny tyto potraviny je třeba dát si pozor.

0
před 4 roky Marta

Já jakékoliv ovoce vždy řádně očichám, než jej koupím. Přítel sice říká, že jsem divná, že všechno očichávám, ale mi se to prostě osvědčilo. Hlavně ty banány mě opravdu fascinují. Stačí si čichnout k té stopce a ten plesnivý smrad mě dá doslova facku, ale ty lidi to stejně kupují po kilech, protože je to zrovna ve výprodeji za 9,90 Kč. Z tohoto důvodu jsou u nás banány těžko k sehnání a na zahradě si je bohužel nevypěstuji.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Pokud je ta plíseň penicilín, TAK ANO.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Jak doma poznáte, že jde o penicilin?

0
před 4 roky Bledá Tvář

To byl pouze vtip

0
před 12 měsíci Zuzana Jogíčková

stane se něco když sním trochu zkažené marmelády? 

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 10


Přidat příspěvek