Oplatky a sušenky

0
Obrázek uživatele sandra
před 3 roky sandra

Máte radši a kupujete si sušenky nebo oplatky? Rozlišujete mezi nimi nějak?
Dáváte přednost takovým, které obsahují zdravější suroviny jako je med, vločky, celozrnná mouka, stévie nebo to neřešíte?
Kupujete si je protože máte chuť na něco sladkého nebo spíš na výlety?
A ještě jedna zvědavá otázka:o) : máte raději sušenky/oplatky plněné, polomáčené, suché nebo nějak zdobené?

1
Obrázek uživatele Irča
před 3 roky Irča

Já mám ráda sušenky bez polevy a kupuji si Bebe dobré ráno - čokoládové nebo mléčné, střídám je.

3
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

My s manželem žádné nekupujeme. Manžel má rád sladké, ale připadá mi zdravější, když upeču, protože se vyhnu všem aromatům, různým barvivám, konzervantům a dalším složkám, které výrobci přidávají do potravin. Do pečiva přidávám oříšky, semínka, vločky,med, domácí vajíčka, ovoce a ačkoli to není úplně to nejzdravější, myslím, že je to zdravější než to, co se prodává. A když už je nějaká tyčka z těch super potravin, tak je zase hodně drahá.

0
Obrázek uživatele sandra
před 3 roky sandra

myslím, že oříšky, semínka, vločky, med a další suroviny určitě zdravé jsou, takže proč je do sušenek nepoužít.;o)

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Sandro, to ano, ale zároveň tam jsou i další složky, které až tak moc zdravé nejsou, jako je mouka, i když málokdy obyčejná pšeničná, cukr, občas kypřící prášek. Ale jak píši, myslím, že i tak je domácí pečivo lepší než jakákoli kupovaná sušenka nebo oplatka. 

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

My už domů kupujeme jen špaldovou a na chleba i žitnou mouku, obyčejnou pšeničnou bělenou vůbec nekupujeme. Med zdravý sice je, ale ne tepelně upravený, měl by se zpracovávat do 40°C (kvůli enzymům). 
Med by se měl používat od člověka, kterého znám (ne jen kvůli kvalitě, ale i kvůli zdraví), kupované medy v hypersuper nejsou mnohdy ani medy.
Věděli jste? (wikipedie)
Med není vždy zdravý. Protože je sbírán z květů ve volné přírodě, jsou případy, kdy může být toxický. Traduje se, že jedovatý med poskytuje rododendron.[zdroj?] Tímto jménem jsou ale v pontské oblasti nazývány některé druhy rodu oleandr Nerium, které jsou opravdu silně jedovaté. Rododendron a azalka, které rostou v parcích, nijak konzumenty medu neohrožují. Ve střední Evropě se jedovaté medy nevyskytují.Přesto med, kukuřičný sirup a jiná sladidla tvoří potenciální a akutní riziko pro kojence.[zdroj?] K několika bakteriím, které v znečištěném medu přežijí, patří Clostridium botulinum. Tyto bakterie produkují botulotoxin. Spory jsou u dospělých neškodné kvůli vyšší kyselosti žaludku. Protože však žaludeční šťávy kojence nejsou dostatečně kyselé, konzumace medu obsahujícího výtrusy může způsobit až botulismus.[zdroj?] Proto je doporučeno nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců.[zdroj?] Až když dítě začne přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dost kyselé na prevenci růstu spór (výtrusů). Kvalitní med žádné nebezpečné bakterie neobsahuje.

1
Obrázek uživatele sandra
před 3 roky sandra

....med kupovaný v obchodě ani nepovažuji za med. Kupuji jen med od včelařů sousedů. Jelikož je kolem spíš samá řepka:o), tak uričtě jakýkoli jed nehrozí!:o))
Co třeba sušenky s ovesnými vločkami, preferujete je před ostatními?

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Na sušenkách mi nejvíc vadí obsah bezejmenného tuku (můžu si domyslet, že toho nejlevnějšího) a mléčného prášku, který tam nemá vůbec co dělat. 

0
Obrázek uživatele sandra
před 3 roky sandra

S Danah docela souhlasím. Taky bych uvítala obal, na kterém by byl uvedený konkrétní použitý tuk.
To mě přivádí na otázku, jaký tuk a vůbec složení sušenek by mělo být, abyste si řekla fajn, tyhle by stály za ochutnání a koupila byste si je? Ev. jakou příchuť?:o)

1
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

To je právě to, co mi na průmyslově vyrobených sušenkách vadí. Nevím, z čeho jsou, je tam sice složení, ale často zavádějící. Jaký tuk, jaká přírodní barviva, jaké vůně, proč je u některých takové veliké množství surovin, proč ne ořechy, jen ořechové aroma, proč glukozový cukr a další otázky... Když si doma dám těch mých pár surovin na vál, zpracuji, upeču, vím, co tam mám:-) Jediné, co jsem zatím viděla dobré jsou sušenky ze Zemanky, ale tam mi vadí cena. Za jejich cenu jich upeču daleko více a mám je pro celou rodinu. 

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Mě by u sušenek nejmíň vadil slunečnicový nebo řepkový olej - ale musí být neztužený. Další složky, které mi u kupovaných věcí vadí jsou glukózo-fruktózový sirup - https://www.youtube.com/watch?v=L9S_vjhGXq4 , E471 Mono a diglyceridy mastných kyselin (otáka původu - roslinný nebo živočišný?), želatina (pokud není "rostlinná"), aromata (jaká jsou?) a samozřejmě barviva a umělá sladidla. A pokud je ve složení na prvním místě cukr, tak to taky není žádný zázrak. Takže z těchto důvodů je nekupuji, občas si peču sladkosti sama a když už něco koupím, tak je to vysoceprocentní čokoláda.

Ještě jedna věc - med zásadně nepřidávám do nikam, kde by se měl péct nebo vařit - při tepelném zpracování medu se jednak zničí vitamíny a také se z něj začnou vytvářet a uvolňovat toxiny (tuto informaci jsem vyčetla z knihy o Ajurvédě).  

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+alena.prchlikova@+Anywetta@Přesně můj názor. Chtěl jsem to tady napsat, ale pak jsem si to rozmyslel kvůli zdejším vědátorům :-) Podle Tibeťanů je tepelně upravený med toxin.
alena.prchlikova@
To máte taky pravdu, ale oni na tom vydělat musí :-) Takže pro lenochy, nebo pro ty co nemají možnost péct, je dobré, že zde existuje i ta dražší varianta.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Martine Vozko, když někdo žije sám a navíc má jen občas chuť na něco pečeného, je pro něj lepší si sušenky občas koupit. Navíc je to pro něj i lacinější, vše spotřebuje, kupované mají i delší trvanlivost. Ale když je rodina, a navíc s dětmi, tak tam si myslím, že není co si rozmýšlet. Tady bych preferovala jen domácí pečení. Výhodou je znalost surovin a i cena. A navíc to není tak časově náročné, chce to jen trochu chuti a elánu.

0
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Tak to, že je tepelně upravený med toxický, je pro mě novina. Od nepaměti se pečou perníčky a med je jeho hlavní ingredience. Nebo čaj se sladí medem. Vše je tedy špatně? 

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

med při teplotách nad 40°C ztrácí velké množství v něm prospěšných látek, ale že by se se stával toxický?....s tím nesouhlasím - to by se musel jen čistý med vystavovat dlouhodobě teplotám nad 180°C - pak by tam mohl, stejně jako z jakýkoliv jiných sacharidů vznikat akrylamid...a ten skutečně toxický je....jinak do čaje je med v pořádku, jen by se mělo počkat až ten čaj trochu vystydne aby ten čaj "jen" neosladil, ale dodal i vitamíny :)))

0
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Tak to jste mě trochu uklidnila. Děkuji

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Teda toxicky byt muze,ale to je pak i studeny,v pripade,ze vcela litala nekam,kde bylo cerstve praskovano nebo strikano...

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Jak jsem psala o té "toxicitě medu" - našla jsem to ve více materiálech, především o ajurvédě. Např od Mudr. Davida Freje, kde píše: "Med je sladký, trpký a zahřívající. Čistí krev, podporuje zrak a pevné zuby. Vhodný je na vředy, energizuje tělo, podporuje činnost srdce a ledvin, je afrodiziakem. V malém množství odbourává tuk. Posiluje průnik bylin na místo určení. Často se konzumuje s bylinami, pro které je nosičem a zlepšuje jejich účinnost. Nezatěžuje trávení, protože je již natráven. Zahříváním nad 40°C se přeměňuje na ámu (toxiny) a ucpává kanálky v těle." nebo další citace "Vařený med (zahřívaný nad 40°C) se pomalu vstřebává, lepí se na sliznice a ucpává kanálky. Produkuje toxiny."

Takže ne až nad 180°. Já nejsem odborník, ale čerpám z odborné literatury. Mě je taky divné, že se med běžně používá do pečení, proto jsem o této problematice hledala více zdrojů a našla jsem je... čemu věřit je otázka, tak ať si vybere každý sám, čemu bude věřit. :-)

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

tak až najdete jaké toxiny, tak se pak můžeme bavit dál...jak jsem psala z chemického hlediska, se tam může začít tvořit acrylamid,ale až při teplotách nad 180°C, dřív tam nemají jaké toxiny vzniknout, a pokud myslí rozštěpení složitějších sacharidů na jednoduché, tak to nejsou toxiny...alespoň ne v pravém slova smyslu....

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Slunew
Proto jsem to sem psát nechtěl. Protože "vědecky" tam ty toxiny nejsou. Ale ono život není jen o vědeckém 1+1=2. Pokud ale ajurvéda i Tibeťané uvádějí, že tepelně upravený med je jedovatý, pak k tomu mají nesporně důvod. Tohle je věda vycházející ze života, ne z měření a výpočtů. Akupunktura taky vědecky nemá zdůvodnění, přesto už tisíciletí funguje. Čakry taky vědci ještě nezměřili a nevypočítali, stejně tak vědci nepotvrdili existenci aury, přesto tohle vše nebrání ajurvédě a čínské medicíně mnoho let ÚSPĚŠNĚ využívat k léčení nemocí a psychiky a ne jen potlačovat příznaky, jako to většinou dělá ta 1+1=2 moderní medicína.  

Jako asi obecně pochopitelný příklad (nesouvisející až tak s předešlým odstavcem) o tom, že život potřebuje širší pohled, než jen chemický rozbor uvedu :
Už moje babička (a prý i její a její a její... maminka) mluvila o 3 bílých smrtích (jedech): cukr, sůl a bílá mouka. Taky tam žádný vědecky uznaný toxin není a přesto asi nikdo nezpochybní, že způsobují mnoho úmrtí prostřednictvím svého dlouhodobého působení. Cukr = nadváha (cukrovka) = zátěž srdce a cév. Mouka (bílá) = zalepená střeva + menší výživová hodnota = zmenšený příjem důležitých živin = přejídání = nadváha = vysoký krevní tlak = zátěž kardiovaskulárního systém + zátěž pohybového aparátu. Sůl = zátěž oběhového systému a ledvin = zvýšený krevní tlak + zavodnění organizmu.
Problém s těmi třemi látkami je ten, že jsou svým způsobem návykové, a to vede k jejich nadužívání.

Ne vše je vypočítatelné a současnou vědou vysvětlitelné.
V této souvislosti souhlasím s Duškem: "První půlku života se učíme blbosti a druhou půlku se je snažíme odnaučit." :-) Já už jsem ve druhé půlce života aspoň co se toho pochopení blbostí týká :-)

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Mozna se budete divit,ale tyhle principy chapu,jsou ale spise filozofickeho razu a ne kazdy(dokonce si myslim,ze spis zde mensina) takto smysli. Pak je ale potreba to takto rozepsat ne napsat,ze zahratim vznikaji toxiny neb ocividne treba Linda to pochopila jako toxin v zapadnim slova smyslu a nikoli logikou vychodni mediciny...

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Slunew
Děkuji za upozornění, máte samozřejmě pravdu. To slovo toxin jsem použil já (přeložil jsem ho do modernštiny). Ti Tibeťané mluvili (aspoň ten pisatel, co to psal) o jedu, ale taky to asi není myšleno v moderním slova smyslu..

0
Obrázek uživatele sandra
před 2 roky sandra

…a znáte i digestive sušenky? Nedávno jsme o nich někde četla. Prý to jsou sušenky sladko – slano – kyselé chuti….? No, moc si to nedovedu představit.:o)
Zajímalo by mě, jestli jsou u nás známé a jíte nějaké? Třeba bych se po nich taky začala pídit, ať je nějaká změna.:o)) Moc je totiž neznám.

0
Obrázek uživatele katerinaspichalova
před 2 roky katerinaspichalova

My doma milujeme sušenky BeBe :)

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Na obal se jim nevešel celý název, tak „l“ vypustili. Sušenky BléBlé :)

-1
Obrázek uživatele air.droid
před 2 roky air.droid

Jsem normalni clovek! Moc tuhle diskuzi nechapu :-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

Dnes prinesl pritel nakup a koupil v dobrem umyslu i jakesi citronove rezy. Kdyz jsem si precetla slozeni, hned se mi udelalo spatne. Mela jsem pocit, ze ctu slozeni cisticiho prostredku na autoskla.

-3
Obrázek uživatele air.droid
před 2 roky air.droid

Danah. Dychas vzduch z okoli? Jestli ano kup si plynovou masku :-D :-D

2
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

+air.droid A teď dej ten vtip o tom, že na něco se umřít musí. :-D :-D

-2
Obrázek uživatele air.droid
před 2 roky air.droid

Nerikam ze se musi jist nezdrave ale to co tady produkuje Danah tak si myslim ze je dost prehnany! Nemyslite?? A jeste by me zajmalo jestli ty cit. susenky vyhodila? :-D

2
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Nemyslím, že by to bylo přehnané. Ono se všechny negativní vlivy sčítají, takže každý vyloučený je dobře. Já osobně se taky vyhýbám věcem s éčky. Eliminuji je ale už při nákupu.

Ad. vyhazování.... Přítelkyni jsem třeba vyhodil z ledničky protlak se třemi éčky (zahušťovadlo a 2 konzervanty). Nevidím důvod, proč to do sebe dávat, když se dá koupit v Kaufu za 8,90Kč protlak bez éček. To mi těch ušetřených 9Kč (kdybych to nevyhodil) opravdu nestojí za to. A tím, že tam dávají zahušťovadlo vlastně na sebe práskají, že tam je málo rajčat (tudíž je nekvalitní). Ten z Kaufu za 8,90 má 98% rajčat, sůl a vodu.

Navíc, když se lidi naučí vybírat si výrobky, výrobci budou motivováni k vyrábění podle poptávky. Zatím na to lidi kašlou, tak např. koupíte vedle sebe v regálu už ty zmiňované protlaky s éčky a protlaky bez éček za velmi podobné ceny. Opravdu někdy jen stačí nebýt lhostejný. A je dobře, že se dělá osvěta a lidi se začínají měnit. A pomáhají tomu i takovéto diskuse.

2
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Souhlasím s Martinem i Danah. Potravinářský průmysl se stává čím dál víc spíše chemických průmyslem. A rozhodně si přeju, aby se na trhu zachovalo alespoň nějaké procento potravin, které budou vyráběny skutečně poctivě a ze surovin, které se od toho a toho výrobku očekává, že tam budou přítomny. Takže za mě citrónové řezy a podobné přearomatizované výrobky nepodporovat!

2
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

air.droid: To je zajimave, ze te ani nenapadne, ze to prehnali vyrobci te synteticke zaludecni ucpavky.
 Nebyly to susenky, ale rezy, pekne mekke jako kolac, cehoz bylo docileno glycerinem (glycerryl-triacetat: Cit.Látka se používá jako nosič, rozpouštědlo nebo jako zvlhčující látka. Přidává se do žvýkaček, alkoholických i nealkoholických nápojů, potravinových přísad. Mimo potravin se přidává do zubních past, barviv na vlasy, cigaretových filtrů nebo do parfémů.. konec cit. Dale tam byly trifosfaty, asi aby na kolaci nevyrostla plisen, kdyby se treba nahodou neprodal behem dvou let.:-)) Cit. Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu. Nacházejí se též ve sladkostech, majonézách, salátových zálivkách nebo sladových výtažcích. Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.Konec cit. 
Pokracovat uz nebudu, kdo chce, udela si obrazek sam. Dekuji Martinovi a Sunrisce za podporu, potesi to. Meli bychom zalozit Hnuti za prava mensiny, ktera cte slozeni potravin.:-)))



1
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Danah, tak to jste na správném místě, neboť Zdravá potravina je jakýmsi "hnutím" za pátrání po složení potravin..;) A další cíl je i nenásilné tlačení na výrobce, aby se zamysleli nad svým podnikatelským záměrem a začali vyrábět skutečně výrobky, které se dají jíst..:)

1
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Podle mě to Danah nepřehání. Já bych tohle nikdy nekoupil, kdyby jo, tak to vyhodím do popelnice co nejdál od lidí, na kterých mi záleží. Tyhlety srandy z obchodu lepší nekupovat. Když už mám něco koupit na cestu nebo na rychlo, tak to řeším rýžovým extrudátem a kvalitní čokoládou nebo ovocem. Podle mě je to uplně jinde než oslazená obarvená bílá mouka. I chuťově. Navíc ušetřím...

0
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

Diky, Radime. To mi pripomnelo, co vsechno jsem posledni dobou zjistila o chlebu a pecivu, jak jsem se prestehovala do jine zeme. Porovnavam kvalitu potravin a ucim se. Jeste ze umim cist. ~))
Sunrisko, mas pravdu. Bohuzel si myslim, ze zisk je na prvnim miste zajmu vyrobcu potravin, takze od toho se odviji cela vec. Protoze je jich mnoho napojenych na supermarkety, a vyrabeji tzv. privatni znacky, to je uplny vysmech kvalite. 

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Já bych se nezlobila na výrobce, že chtějí mít co největší zisk. To je přece v zájmu nejen majitelů, ale především lidí, kteří tam pracují. Ti si chtějí práci udržet a také si vydělat co nejvíce peněz. Když nebude výrobna nebo továrna mít zisk, skončí s výrobou a tím nastanou především problémy pro lidi, kteří tam pracují.

Ale problém vidím v tom, že odběratelé požadují po výrobci zboží co nejlacinější, a tím se dá říct i nekvalitní. A to hlavně proto, že lidé si markety vybírají podle ceny, čtou letáky a pak podle nich nakupují. A také samozřejmě soupeří mezi sebou. Je třeba naučit většinu lidí, že je třeba si vybírat zboží podle složení, aby věděli, že různé přísady, které nahrazují kvalitní složení, jim škodí. A nemusí ihned, ale časem se to naskládá a pak může vzniknout problém. Přece není normální, když mlékárna vyrábí  tři různé druhy másla, podle toho, kdo si ho objednal. Másla vypadají na pohled stejně, ale v chuti je již rozdíl a pak samozřejmě v ceně. 

A to že air. droid nechápe, znamená, že si vůbec neuvědomuje souvislosti. Dle mého není třeba se vyhýbat potravinám, které nám chutnají, kdo má rád maso, ať si ho občas dá. Ale ať si pokrm doma připraví ze základních surovin, bez zbytečných příměsí a dochucovadel. Proč kupovat různé saláty, pomazánky, zákusky, paštiky a další průmyslově vyrobené potraviny. Navíc doma připravené jídla jsou i lacinější a mnoho jich je  nenáročných na čas. Je třeba si uvědomit, že různé škodliviny sice tělo dokáže odbourávat, ale ne po celou dobu našeho života. Pak se schopnost těla vyrovnat se s těmito vlivy vyčerpá a pak už je většinou pozdě. 

Složení své stravy můžeme ovlivnit, je třeba o tom lidi přesvědčovat a vysvětlovat. Dělávala jsem to v práci a dost často jsem se setkala s pochopením. Kvalitu vzduchu neovlivním, ale to co jím, to ano. Věřím, i tyto stránky přispívají k větší znalosti o potravinách a souvislostech a i air droid si uvědomí, že sledovat co  jí ho může uchránit od větších zdravotních problémů.

1
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

tady si dovolím malinko nesouhlasit - i privátní značky pro supermarkety mohou být kvalitní. jako Zdr.Potr. jsme měli možnost vidět složení privátních značek pro jeden řetězec cca 30% bylo hodně dobrých. dokonce třeba hořčice byla skutečně jen hořčičné semínko, trochu octa a sůl... což zrovna u privátky opravdu hodně překvapilo.... a u jiného zas pro změnu některé z privátních čokolád jsou bez přídavku jiných tuků než kakaového a nebyl v nich dokonce ani lecitin ...prostě jen cukr, kakaový prášek a kakaové máslo...prostě čokoláda jak má být a díky tomu, že to byal privátka, tak o 20% levnější...takže i u privátek se vyplatí číst složení - dají se najít hodně kvalitní a pak opravdu ušetříte a budete mít i kvalitu

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Ano, existují výjimky i mezi výrobci privátních značek, jak zmiňuje Slunew..Ale od privátek se rozhodně nemůže čekat bůhví jaká kvalita, páč jejich význam spočívá právě v co nejnižší ceně na úkor kvality..Já se jich i tak vyhýbám a popravdě už jejich jednotné obaly, které na mě koukají ze všech koutů regálů mě odradí od jejich koupě..

Naučila jsem se nekupovat sladkosti, sušenky a podobné "zbytečné" potraviny tak, že i když jsou v akci třeba za 8 korun, představím si, že za tyto peníze můžu mít např. jeden banán..a jdu si radši pro něj, protože vím, že mi udělá daleko lépe a hlad mi na chvilku zažene také..Je samozřejmě těžké se nenechat zlákat, ale je to stejné jako s kouřením..Lidé kouří, vyhazují za to peníze a ještě si ničí zdraví..To platí i pro výrobky plné aromat, barviv, cukru a mouky..

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Já jsem také zjistila, že ne všechny výrobky privátních značek jsou špatné. Nakupuji v marketech teprve třetí měsíc, dříve jsem si kupovala to zboží, které jsem prodávala a tam jsem žádné nekvalitní neměla. A je to někdy džungle, vyznat se ve všech nabídkách, a tak čtu a čtu. 

0
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

Slunew, jsem rada, ze mate dobrou zkusemost kolem privatnich znacek. Ja ji nemam, ale ziji v jine zemi, kde mely supermarkety vzdycky silnou pozici. Dalsim varovanim u privatnich znacek pro me je to, ze zakaznik nezna vyrobce, a nema ho znat. Je to fer? 
Alena Prchlikova. Dobre napsane.Souhlasim, ze vyrobci musi mit zisk, ale toto uz hranici s chamtivosti. Potraviny maji mit nejakou nutricni hodnotu, krome energie. Mam pocit, ze vyrobci zapomneli, ze potraviny jsou k jidlu, nejen jako zdroj zisku. Jiste jsou ve vleku zadavatelu, obchodniku. Podstatne je, ze zakazniku se neptaji a predlozi jim, co vyrobili. Potom jsou takovi zakaznici jako Radim nebo Sunriska, jakou ti maji sanci najit pro sebe vhodne jidlo? kdyz se tak rozhledneme, jak je asi odhadem procentualne zastoupena kvalitni potravina v mori tech nezdravych, nahrazkovych, syntetickych? Obavam se, ze kvalita prohrava na cele care. Na prikladu air.droida vidime, ze ani zakaznici nestoji na sve vlastni strane. o)))

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

opět ze zkušenosti týmu Zdravé potraviny a řetězce - opravdu super kvalita tak v 10%, kvalitní 30% ...což sice může vypadat, že málo, ale na hyper-řetězec docela dobré. Pokud půjdete k malovýrobcům, ti ale neprodávají v hyper-super bude číslo podstatně vyšší... a že na privátce není výrobce taky není úplně pravda - jak kdo někteří výrobci se za to nestydí a svou provozovnu napíší - tohle je privátka Penny a výrobce je: http://www.zdravapotravina.cz/mlete-maso/smes-z-mletych-mas-masokombinat-plzen-s-r-o a nebo tohle je privátka tesca: http://www.zdravapotravina.cz/tvaroh/tvaroh-mekky-tesco-value-polabsko-mlekarny  a najdete jich podstatně více...

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 2 roky Anywetta@

Když jsme u těch privátních značek - při nákupu v Bille jsem dostala chuť na kukuřičné lupínky. Pročetla jsem složení Emka, Nestlé a všech dalších výrobců, ale po přečtění složení zase putovali do regálu...když už jsem si myslela, že nekoupím žádné, tak jsem sáhla na poslední značku Clever a ejhle, složení OK...teda nejlepší za všech. Dokonce i povidla Clever mají lepší složení než ostatní i mnohonásobně dražší. Takže jsou i některé výrobky privátních značek, které špatné nejsou.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Já jak píši výše, začínám kupovat a vybírat z několika druhů potravin. Když bílý jogurt, tak jich vidím v regále i třeba 8 druhů. A protože zatím nemám ten svůj nej nebo ho nemají vždy, začínám podle ceny, od nejlacinějšího, čtu složení a buď vrátím zpátky, nebo si ho vezmu. A tak postupuji všude, když není ta značka, kterou kupuji, čtu a čtu, nosím s sebou malinkou lupu, protože skoro vždy jsou všude malá písmena. Je třeba vybírat a výrobky nekvalitní nechávat v regále. Nic jiného nepomůže, neprodané zboží nebudou prodejci objednávat a snad se dočkáme vyššího počtu kvalitních potravin. 

1
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

„Potom jsou takovi zakaznici jako Radim nebo Sunriska, jakou ti maji sanci najit pro sebe vhodne jidlo?“
Proč bych si nevybral? Vždycky si vyberem. Základní suroviny mají. Pohanku, jáhly, brambory, zelí, tvaroh, ovoce... Nemám potřebu kupovat nějaký srandy v krabici s usmívajícím se obličejem na ní.
K privátním značkám. Dost často je to jen neprivátní značka s privátním obalem za nižší cenu. Pořád na tom vydělávaj a navíc je vidět jejich značka, což se vyplatí. Třeba takové tvarohy v obchodech, tam jsou jen vyměněná víčka, zbytek je stejný. Doufám, že to není nižší jakost nebo si nepomáhají třeba vyšší pasterací k delší trvanlivosti.
Pak jsou další výrobky, které jsou podobné jako neprivátní, jen pozměněné složení. Ztužené tuky za máslo, HFCS za cukr, nebo pomocníčci k „lepšímu“ výrobku. Nebo to jsou výrobky vyrobené na zakázku, ale to už je výrobek od výrobku.
Stačí číst a podle vlastních preferencí si najít svoje favority.

0
Obrázek uživatele air.droid
před 2 roky air.droid

Tady je to s Vama marny

0
Obrázek uživatele air.droid
před 2 roky air.droid

Kazdej ma svoje. Tak cus

0
Obrázek uživatele adelaflickova
před 2 roky adelaflickova

u nás máme radši sušenky, nejsou tak sladké jako oplatky :)

0
před 11 měsíci Milena

U nás taky vedou sušenky. Nejlépe domácí. Sušenky můžete péct na 100 a 1 způsob a budou vždy dobré. Dcera je teď v pubertě a chce teď jíst hodně zdravě a tak jsem byla donucena začít vařit trochu jinak. Týká se to i našeho pečení. Začala jsem péct sušenky z ovesných vloček. Jsou zdravé a moc dobré, doporučuji vyzkoušet.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 12


Přidat příspěvek