Nedůvěra

0
před 5 lety Snipp

Dobrý den. V posledních dnech jsem měl trochu více volna a náhodou jsem narazil na stránky zdravá potravina. Přečetl jsem zde několik desítek diskuzí a jedna věc mě velice překvapila. Proč zde většina přispěvatelů tak moc nesnáší vědce? Prostě cokoliv co je podloženo dlouhodobou studií vědců na výborných pracovištích kdekoli na světě je podle vás totální zmanipulovaný blábol, ale naprostý výkřik do tmy nějakého často nepodepsaného přispěvatele typu "někde jsem četl že..." nebo ještě hůře "LIDI VŽDYŤ VÁS TO ZABÍJÍ TAKOVEJ HNUS, ŘIĎTE SE SELSKÝM ROZUMEM" Vám přijde naprosto věrohodný a správný. Já tohle opravdu nechápu

0
Obrázek uživatele Mirek
před 5 lety Mirek

Pravda bude asi někde uprostřed, existují i zmanipulované studie, ale věřím, že většina odpovídá skutečnosti.
Příčinou nedůvěry asi bude i to, že člověk často chce slyšet potvrzení toho, čemu sám věří... a když vědci řeknou, že je to přesně naopak, pak zpochybňování a nedůvěra je asi přirozená.
Ale zdravý selský rozum bych nepodceňoval... tedy pokud je to rozum a pokud je skutečně zdravý ...

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Právě kniha Doba jedová je podložena mnohaletými výzkumy a články v ní si často protiřečí s tím, co zde píšete vy, Snippe. Zajímal by mě Váš názor, pokud byste si ji někdy přečetl. Selský rozum mi však v některých situacích příjde daleko užitečnější a prospěšnější, než různé výzkumy, nastudované knihy, moudra..... (myslím tím jiné případy a problmatiku, než na těchto stránkách).

0
před 5 lety jsf

Dobry den. Poctive jednani - to je podle me zaklad.
Veda by byla dobra vec, kdyby nas obektivne informovala.
Problem je podle meho v tom, ze je zavisla na penezich.
A kde jde o penize, tak tam vetsinou pravda, dobro pro vsechny,
nejsou pro vedu, vedce, firmy 'to nejdulezitejsi'.
Takze jestli vedec obevi neco spatneho, nezdraveho,
tak zalezi na jeho poctivosti jestli se to nekdy dovime.
A firmy ktere v tom maji sve penize, ty taky vypada
vetsinou jednaji, informuji 'obektivne' o problemech.

0
před 5 lety Dita

Ještě že se každý může svobodně rozhodnout co si bude jíst. Naopak je taky spoustu věděckých podkladů jaký že hnusy ty některá éčka jsou.
Prosím buďte konkrétní co vědci podložili jako neškodné a je zde vyvracováno.

0
před 5 lety Snipp

Tu knihu si plánuju přečíst, Je tu na ní dost odkazů. Ale v podstatě je to téměř jediný důvěryhodný zdroj kterým se tu lidé často ohánějí, zbytek jsou právě ty nepodložené výkřiky o kterých jsem psal. Jinak konkrétní bych mohl být třeba u tématu mikrovlnky. Pročetl jsem si celou tu diskuzi a musím říct že tam se teda objevili opravu totální žvásty. Technologie mikrovlnných trub je velmi jednoduchá a k jídlu relativně šetrná. Ovšem někdo tam přidal velmi dlouhý článek s jakousi výzkumnou zprávou ve které bylo popsáno že mikrovlnné trouby používají radiaci rozpadu jader, to je největší pitomost, vědci to nejen vyvrátili, ale o tom ani nikdy neuvažovali protože ten princip je úplně jiný, jako černá a bílá. To ani nelze srovnávat, a stejně tam spousta lidí psala jak mikrovlnka radiolyzuje molekuly, a nenechali si to vymluvit. Samozřejmě pokud je nějaká látka objektivně škodlivá, což třeba častokrát zmiňované E250 je, tak nemohu doporučit jinak, než omezit jeho spotřebu, ale úplně ho vynechávat? Tak malé dávky jaké se do potravin přidávají doopravdy neškodí. Navíc dusitany nemají kumulativní efekt, po požití se do několika dnů vyloučí. Zamyslel bych se nad tím jestli třeba jeho výhody nejsou silnější než nevýhody. Méně důležitá výhoda je jeho barvu udržující schopnost, prostě ty uzeniny a šunky vypadají lépe, ale na to přišli už naši předci, nasolování dusitany a dusičnany se používá stovky let. A teď mnohem důležitější výhoda, ochrana proti botulotoxinu. To je opravdu velmi prudký jed, stačí jedno kousnutí do šunky nakažené příslušnou bakterií a druhý den jdete pod drn. Tam už bych neváhal s jeho použitím. No a dále samozřejmě přídavné látky u kterých byly zjištěny negativní účinky a které byly tím pádem zakázány, tam není o čem mluvit. Ty doopravdy není vhodné používat. Ale pořád mějte na paměti poměr výhod a nevýhod. Používáte třeba auto? Je vědecky dokázáno že auta zabijí několik tisíc lidí ročně, další tisíce zmrzačí a vytvoří milionové škody na majetku. Tak proč je stále používáme? Protože jejich výhody to dalece převáží.

0
Obrázek uživatele bartson
před 5 lety bartson

Ono kdyby člověk nežil v době ve které žije, mnohem lépe by se mu dýchalo. V této době jsou peníze na prvním místě a člověk opravdu neví na čem je a tak pokud se objeví kniha jako Doba Jedová, člověk má po přečtení pocit, že je tu konečně malinkatý ostrůvek na který si může sednou a říct "ano, můj selský rozum tomu věří, že za touto knihou nejsou nějaké marketingové machinace apod."
V případě mikrovlnek jsem se já osobně neřídil žádnou studií ale prostým pozorováním...hodim jídlo na vařič a je rychle uvařené, hodim jídlo do mikrovlnky a je rychle uvařené, ale suché..a to mi nesedělo, takže jsem jí přestal používat.
A zpět k původnímu, prostě až budeme žít v době kde nebudou peníze na prvním místě, ale bude to člověk, tak přestanou i tyhle diskuze, nedůvěra apod. A pevně věřím že ta doba nastane, možná se jí ještě dožijeme, vzhledem k tomu jak se v posledních desetiletí rychle mění názory lidstva.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

bartson: tak to jsi optimista jako blázen, to ti závidím. Já nevěřím, že taková doba, kde nepůjde o peníze, ale člověka, ještě nastane. Myslím, že spějeme k opačnému konci nebo prostě jen ke KONCI.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Pokud mi zdravý rozum říká upřednostnit přírodní před syntetickým, zákonitě dojdu k problému nedůvěry. Pokud jsou obyvatelé Evropy evidentně odtahováni od přírody vládními a unijními nařízeními o potravinových doplňcích a bylinných preparátech, je nedůvěra úplně na správném místě. Tam, kde od zdravotního problému lehce pomůže správná dieta (zkušenosti předků i současnou medicínou zklamaných pacientů), jsme masivně přesvědčováni ze všech sil o výhodnosti farmak. Sama vím, že např. alergie je věc dočasná a dá se zmírnit nebo i vyléčit, ale to nesmíte padnout do pasti zdravotního systému. Ten vás sice bude léčit,ale nevyléčí. Ten nemá rád zdravé lidi. A komu záleží na vašem zdraví? Jen vám samotným, přátelé.:-))

0
Obrázek uživatele 6sense
před 5 lety 6sense

Je to těžké téma. Ale myslím že někdo tu jsme proto, že právě něco co je věděcky povoleno nám škodí... A určitě bych viděl problém v tom, že spousty škodlivých věcí bylo třeba korupčně povoleno či jak je tu zmíňka - aby to chránilo před něčím, ale díky tomu se zas nemusely provést třeba dostatečné testy, protože to bylo nutné, aby to neobsahovalo třeba přímý jed. Teď ale naštěstí EU chce éčka přezkoušet, teda jestli jsem zaslechl dobře a pokuď by to nebylo nikym a ničim ovlivňováno, tak třeba by se mohly časem konečně zakázat ty pravé hnusy. Taky si myslim že se mění poslední dobou názory lidí... Jen hlavně nevěřit všemu, že je všechno škodlivé... http://www.svscr.cz/index.php?art=5559

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Nojo, Češi už nevěří nikomu a ničemu: měli by ale mnohem víc věřit v sebe sama. (Jíme hezky česky. Vepřové na antibiotikách, Euro 24/2012).

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 9


Přidat příspěvek