Naše zemědělství a volná ruka trhu

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Dostala jsem nesmírnou zlost.
Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten výraz, ale jinak se to ani nazvat nedá. V hypersupermarketu prodávají zázračné „bio francouzské“ kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože prý je vychované na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc spojilo s tvrzením jednoho našeho novináře, který napsal do Fragmentů článek, kde poznamenal, jak naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena antibiotiky. Tak, aby bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem vysokoškolským vzděláním zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi slepicemi, husami, kačenami, s kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem dostala od rodičů výprask, tak jsem se šla vybrečet krávě na krk. Navíc celý svůj profesní život jsem pracovala v zemědělství, schvalovala porosty jako semenářský agronom, dohlížela na pracovníky „výkupáckých“ laboratoří, zda dobře hodnotí zrniny, pracovala u laboratorního stolu, psala metodiky pro laboratorní a technologické postupy při skladování obilí a výrobě krmných směsí, počítala receptury, navrhovala normy a posledních 10 let lovila na internetu všechno, co se týkalo výživy zvířat, potažmo lidí. Tak mi, prosím, věřte a přečtěte si tento článek, je to ve vašem vlastním zájmu.
Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami, ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla uzpůsobena tak, aby zadržovala vodu. Stejně tak zdravé lesy. Pro člověka je nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu nemluvím, o jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší současnou krajinou jen rychle prohrne, taky ne a o půdě – o ornici – největším našem pokladu, to by bylo několik stránek málo. Při vstupu do EU jsme měli 120 % potravinovou soběstačnost. Tlak nadprodukce „starých“ členských států EU je tak vysoký, že i třeba v Rakousku, které si berou všichni za vzor hospodaření (viz pan dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za posledních 15 let zaniklo 40 % malých farem, protože to ekonomicky neustály. Přitom v Rakousku není tolik „hypersuper“ nadnárodních řetězců, a tak každý obchodník musí koupit potraviny kolem sebe a ne je vozit přes půl Evropy, případně zeměkoule, a přesto to malé farmy ekonomicky vzdaly. Tvrdím, že naše zemědělství bylo na vysoké úrovni a plně konkurenceschopné, nebýt nerovných, přímo vražedných podmínek, které mu připravili naši politici.
Jela jsem nedávno po delší době autem po jižní Moravě. Na polích není nic jiného než ječmen, pšenice, kukuřice a řepka. Kde jsou lány vojtěšky, červeného jetele, řepy cukrové i krmné, hrachu, cibule, okurek, jahod, mrkve, bobu … Vždyť už se vůbec nedá sestavit osevní postup. Jaký vliv to má na strukturu půdy, jaký veliký splach je do potoků a řek. To ale není cílem mého článku. Nemáme už žádný dobytek. Jak dlouho mohli zemědělci vydržet výkupní cenu mléka za 5 Kč, když u nejlepšího chovatele se výrobní náklady na 1 litr pohybují k 8 Kč. Tak se podřezaly kravám krky. Chováme se přece ekonomicky! Stejně tak to skončilo u chovů prasat a drůbeže. Nemá kdo žrát jetel, a tak se nepěstuje a není chlévská mrva na hnojení, tolik potřebná pro zachování humusu a udržení vody v půdě, není kde zpracovávat cukr, není kde zpracovávat ovoce a zeleninu. První, co bylo zlikvidováno byla Fruta: v Modřicích, v Miroslavi, ve Znojmě, a cukrovary, kdo je prodal Francouzům? Na jednoho pracovníka v potravinářském průmyslu pracovalo v prvovýrobě, to znamená na poli, v průměru 8 lidí. Že jsou teď všichni na sociální podpoře a nevybereme tolik daní? To nevadí, zvedneme DPH! Že nám ubylo orné půdy o 250 000 ha, že máme na nejkvalitnější orné půdě (kde se pěstovala zelenina) logistická centra, hypersuper a sluneční kolektory, to nevadí, však to zaplatíme všichni v ceně energie. Nejhorší ovšem je, co jíme. A to musíme všichni.
Dám příklad maso. Už jsme potravinově soběstační na nějakých 60 %. Naše hospodářská zvířata nejsou krmena antibiotiky  minimálně 25 let a už tehdy se dávalo pečlivě pozor, aby to nekolidovalo s lidskými léčivy. Zvířata, která byla takto léčena, skončila povinně v kafilériích (státních!). Soudruzi při centrálním plánovaní měli málo devíz na dovoz nezbytných surovin, a proto se všechno do komplexních krmných směsí dávkovalo na spodní hranici, viz třeba fosfor, sója (bez P a bílkovin to prostě nejde). Veterináři v ČR kontrolují na všech jatkách vnitřnosti, játra, ledviny, kde se kumulují těžké kovy, mykotoxíny a objeví všechny průšvihy. Zato u dovozového masa, už mohou kontrolovat jenom svalovinu, protože vnitřnosti se k nám nedováží, a v ní jsou koncentrace škodlivin tak nízké, že je neobjeví. Hádejte, kdo snědl při ,,dioxinové“ aféře všechno německé maso? Bylo levné, že?
Nejhorší ovšem je, že všechno z dovozu, co se u nás zabalí, dostane EAN 985 a jsme u toho, nepoznáme odkud to je. Jedovatě podotknu „nejvíc kravínů, prasečáků a drůbežáren“ je v Praze! Jíme drůbeží maso z Brazilie, které tam nadnárodní řetězec koupil za 9,90 Kč za kg (zabalil jako Vodňanské kuře), hovězí z Argentiny za 19,80 Kč (krmené výhradně GMO sójou, která roste na místě čerstvě vyklučeného pralesa, tedy zelených plic planety), ale balené v Praze třeba pro Ahold! Marže těchto hypersuper je asi 48 % a to jsme nadávali za totáče Jednotě, že měla 12% marži.
Mléko, sýry – zdroj vápníku. V polovině sýrů jsou analogy (jsou 3 x levnější než tvaroh). Mám to dál rozvádět? Co se stalo s naším tvarohem? Už z něj buchty neuděláš! Ve všem je nacpaný modifikovaný škrob a případně vláknina, aby zadržovaly vodu. Kde jsou naše kvalitní sýry? Co s nimi udělal francouzský majitel Želetavy? Jogurty nejsou jogurty, ale nabarvený, navoněný ochucený škrob. Vezměte rozum do hrsti, jogurt je jen to, co má v názvu jogurt (přikázáno EU). Žádné Dobré mámy, Activie, či jak se to všechno jmenuje. Žádný problém, však všechen chybějící vápník, hořčík, atd zakoupíme v lékárnách!
Díváte se občas v televizi, jak vaří špičkoví kuchaři: Ital v kuchyni, Zdeněk Polreich? Používají zásadně „prvotní“ suroviny. Rovněž s tuky je to všelijaké. Kolik si myslíte, že člověk jako zvíře snědl olejnatých semen? Zato jedl sádlo a pil syrové, nehomogenizované tedy plnotučné mléko, ale také se hýbal! Olivový olej, panenský, ano! Ale jen do tří měsíců po vylisování, to už jej „hypersuper“ přivezou k nám. Nejkvalitnější olej je čistý řepkový, dostanete jej ale koupit? Omega mastné kyseliny největší nesmysl, ty naopak zacpávají cévy a způsobují záněty. Najděte si nejnovější výzkumné zprávy o cholesterolu, ale ty sem snad ještě z USA nedorazily.
To, co je jinde už dlouho v potravinářství zakázané, tak u nás se o tom ani nemluví. Přeskočím chleba – o hrůzo, naše základní potravina. A to jsem se ještě netrefovala do tekutin, které nám obchod nabízí. Hromady PET lahví. Podívali jste se někdy na obsah ovocného podílu? Že bifenily pronikají z obalu dovnitř do obsahu? Že oxid uhličitý v sycených vodách je znečištěn příměsemi? Že nejkvalitnější voda je z vodovodního kohoutku. Že dlouhodobé pití minerálních vod je nepřirozené. Člověk jako zvíře pil povrchovou vodu. Chcete pokračovat?
Letos je v naší republice zasázeno jen 30 000 ha brambor a lékaři naříkají, že málo jíme brambory (zdroj draslíku a vitamínu C). Dříve jsme jich snědli téměř třikrát tolik. Jistě, přestala jsem kupovat brambory také, ne protože jsou drahé, ne protože jsou odněkud z Tramtárie, ale protože jsou zelené, skladované na světle a tudíž jedovaté a karcinogenní. Jak může někdo nabízet zelené brambory, vždyť se to nesmí dávat ani dobytku? Upozorňovala jsem paní vedoucí našeho Alberta tady na sídlišti, ať ty zelené brambory vyhodí. Ano provedla to, ale dnes už jsou tam zelené zase, protože na světle zezelenají už za tři dny.
A ještě abych nezapomněla na ty klece. Brojleři u nás rozhodně v klecích nebydlí, ani chovné kuřice. Bydlí v nich nosnice a jim předepisuje EU velikost klecí. Myslíte si snad, že jinde v EU se klece nepoužívají?
Tááák už jsem si notně zanadávala, a tak končím

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Podle mého názoru je to cílené, pomalu davy lidi dostávají tam kam chtějí, jenže přesvědčete lidi, aby nechodili do nadnárodních řetězců a dali jim košem. Nevím, ale pomalu mu to připadá, jako by chtěli pomalými krůčky otrávit davy lidí, aby byli nemocní a td. Potraviny ve velkém měřítku neobsahují nic užitečného pro organismus, a za desítky let stravování super in jste nuceni jít k doktorovi s problémy, někdo bude přežívat na práškách (další byznys) a někdo to holt nerozchodí a skončí dříve než se dožije důchodu (70). No v tomto státě ani nemůžete nic proti nikomu napsat, hned vás zažalujou a zavřou, nemůžete říct nic ani kdyby to byla sebemenší pravda. Já velké nadnárodní firmy nepodporuji, nedávám jim sílu mě pak ovládat, jenže kolik nás takových je? ToTo si však málo lidí uvědumuje, když vidím jak si lidi kupují nejlacinější obarvené limonády a mají to jako pitný režim, chce se mi jít brečet, jak hloupý národ jsme. Chce se mi jít brečet, když vidím jak kvůli 5,- řeší máslo a raději koupí zahraniční, než aby podpořili naši zaměstnanost. Ještě lze sehnat naše české a snad i kvalitní, kdo není línej sežene, kdo se vymlouvá na čas, je to jen omluva za jeho pohodlnost.

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

A ještě pokud někdo z Čechů snědl maso s dioxinama je to jen jeho hloupost, nemá mít mozek na procházce, už to pokud bylo ve slevě po této aféře mu není podezřelé, tak si zaslouží co zaslouží. Přežitek u lidí, že někdo něco hlavně vláda za mě vyřeší a udělá je naivní. Přece za to co si jím si zodpovídám já, nikdo, ale opravdu nikdo jinej.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Dito, já už hezky dlouho říkám co si myslím, akorát sem nechci tahat politiku. Nejvíc mě baví poučovat o zdravé výživě doktory a sestřičky, kdykoliv je příležitost tak si rýpnu.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Jirka: Dejte si ale pozor, já mám pocit, že už naše "moderní" zdravotnictví má prášek i na rýpání :-))

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Frodik: Mám na toho "práška" imail, akorát čekám až budu ještě víc rozzuřenej.

0
před 6 lety Tonda

Bylo by dobré kdyby se zase u nás rozmáhaly i přes agresivní reklamní masáže zahraničních firem ty naše i soukromé malé firmičky. Bylo by dobré, kdyby né jedinci, ale davy daly přednost našim potravinám, kterých pomaloučku díky zákazníkům opouštějí regály prodejen. Byl by to počátek lepších časů pro nás. Nestačí jen nadávat, ale každý se musí přičinit.

0
Obrázek uživatele Tomajzlák
před 6 lety Tomajzlák

To se nedivím, že máte zlost. To je nás více, ale pořád hrozně málo co sebou nenechají manipulovat. Spousta lidí nepřemýšlí vůbec nad tím, čím a jak se stravuje. Proč si nedat, když jsou ty nezdravé potraviny plné chemie tak chutné a jsou všude k dostání. Je to smutné, že si tady necháme stavět ty superhyper krámy a nakupujeme v nich ty chemické patoky na úkor našeho zemědělství. Je např. čím dál horší najít louku pro sběr bylinek. Dříve tu u nás byli louky na kterých v zimě jezdili na všem co se dalo a v létě sbírali bylinky. Teď tu jsou všude domy, paneláky a ty hypersuper krámy. A samozejmě tomu ustupují i zemědělsky obdělávané pole. Proč ne, že? Např. česnek se může dovézt přes půl světa z Číny, než ho tady vypěstovat.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Je pravda, že orná půda u nás mizí nevídanou rychlostí. Myslím si, že slavný pan Bursík, by měl podstoupit léčení za jeho "kroky pro přírodu". V okolí vyrostly hektary solárních polí. Normálním selským rozumem bych řekla, že to je absolutní pitomost a pokud někdo chce kolektory, tak jedině na střechy domů a hal továren. Další parádní věcička pro naše zemědělství jsou právě tovární haly. Proč bychom přece upravili staré budovy po zkrachovalých firmách, když si raději na zelené louce postavíme novou....a že se za nějaký ten rok přijde na to, že to tady není růžové a lidi chtějí za práci odpovídající platy??? No Bóže, tak se pěkně zbalíme a potáhneme dál. Copak za ty miliony, co jsme narvali vládě do zadku bude někdo řešit, že po nás zbyl bordel, sudy s chemikáliemi nebo nějaká hala?

0
Obrázek uživatele norei@
před 6 lety norei@

Nedávno jsem shlédl na internetu snímek, který se poměrně podrobně zabývá tématikou kvality jídla. Předkládám link nechť každý posoudí: http://dokumentarni.tv/zdravi/na-jidle-zalezi-jsi-to-co-jis-food-matters


0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Opravit polorozpadlé budovy po zkrachovalých firmách je cenově nákladnější, na ekologii se hraje jen tam kde to sype třeba ty soláry, co na tom, že je to na poli na úrodné půdě a na výrobu toho panelu bylo využito takové energie, že ten solár to za celou dobu existence nikdy nesplatí.
Nebo recyklace odpadů, kdy náhodně shoří jedna za druhou, a ještě se za to shrábnou dotace. Je to hlavně o lidech, proč se toto neděje v Rakousku?, proč když nedodržíte stavební povolení v Německu zaplatíte nemalou pokutu. V čem to tam je jiný? v lidech, zákony tu sice taky máme, ale víte jak ve výsledku dopadnou, jen díky lidem.

Jinak je tu hodně dobrých odpovědí, se kterými se nedá než souhlasit. Jiří děkuji za takové téma.

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Víte Tomajzlák, já už do obchodů na zelených loukách nechodím nakupovat. Vrátila jsem se ke staré dobré Jednotě a něco pokoupím po kamenných prodejnách. Nejvíc navštěvuji zeleninu a prodejnu se zdravou výživou. Nedávno jsem koupila krůtí maso od zemědělského družstva od nás vzdáleného asi 15 km. Prostě když se chce tak se sežene. Nikdo nikoho nenutí chodit do superhyper. Já tam nenakupuji, jen hodně něco výjimečně.

0
Obrázek uživatele btgreen
před 6 lety btgreen

Jeden zájem váže jiný zájem a v řetězci rozhodně nechybí pan Babiš, petrochemický průmysl, stát, PFČR, námi volení starostové tvořící územní plán měst, obcí pod daným vlivem, obchodníci s půdou, EU, nerovné dotace v rámci EU a další regulace, (např. povolení pěstování máku v ČR, ale třeba Polsko toto povolení nemá, technické konopí se pěstuje ve Francii a v Rakousku pro potravinářské účely).

Monopol ZZN (sila), po ČR všechna vlastní p.Babiš, určuje, co bude vykupovat a za kolik, to naprosto omezí svobodnou volbu pěstování plodin drobným farmářům, kteří nemají vlastní sklady. Cukrovary to je taky kausa, která zemědělcům vzala jednu těžko nahraditelnou plodinu v osevním postupu atd. Tak zařadili řepku olejku, olejninu, tím mají jistotu, že ji i dobře prodají, na což reaguje poradce prezidenta Jakl údivem a odsuzuje to...

Zemědělství, prvovýroba 2% zaměstnanosti ale kolik % navazuje? obchod s komoditami, chemický průmysl, výroba umělých hnojiv, mechanizace a obchod s půdou.
Zemědělství je ve většině případech - politika s bohužel pouze ekonomickým vztahem k půdě.

0
Obrázek uživatele Lucka
0
před 5 lety ferka

Kdo je pohodlnej chodí žrát ty předražené saj....ty do marketu s ohromnou marží, kdo chce najde si svého farmáře a kupuje od něho, začíná se tu poslední dobou rozvíjet hodně malých farem, prodávají drůbeží maso, které nešlo na porážku za 2 měsíce, ale až vyrostlo přirozenou cestou. Je to na nás, buď si je necháme zase zaniknout nebo budeme nakupovat u nich. Já už začala a můžu vám říct, konečně jim potraviny. A cena, kolik pak dáte doktorům a lékárnám v budoucnu? nic neušetříte a ještě si můžete pochutnat.
Například brambory, jablka a med seženu levněji než kdybych šla do supermarketu pro vyumělkovanej dovoz. Med z číny míšenej si můžou nechat zloději.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 8


Přidat příspěvek