Mikrovlnné trouby

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Zajímal by mě váš názor na mikrovlnky? Mou jedinou možností přes den je totiž právě pouhá obyč. mikrovlnka,vím, že se v ní dělá ispoustu receptů (od knedlíků po vajíčka a buchty), já v ní i občas něco ohřeju,protože je to bohužel jediná možnost, myslíte ale, že jsou opravdu tak škodlivé a vaření v nich je riskantní?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Lucka: S mikrovlnkou je to potíž. Existuje na ni mnoho názorů, většinou dost extrémních a hlavně úplně protichůdných a to nejen od laiků, ale od samotných odborníků, ikdyž převažuje názor, že je neškodná. A pak si vyberte ;-)

Já jsem zastánce toho, že elektromagnetických zářičů máme kolem sebe už i tak dost a každé další záření navíc je zbytečné...

0
před 6 lety Blanka Morav.

mikrovlnku nepoužívám, není nač, jídlo se v ní stejně ohřeje tak, že bud pálí talíř na který se nedá šáhnout a nebo je jídlo vařicí jen z vrchu, jídlo ohřívám v kastrůlku a nebo v pánvi, má tak neměnnou chuť
z jídla uvařeného v mikrovlnce by se mi zvedl kufr, a je hřích ničit si v ní suroviny

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

no právě, všude čtu obrovské výhody mikrovlnek a hned další stránka jsou negativa mikrovlnného záření:-) Pak babo raď z čeho si má člověk vybrat...

Také mě tak napadá, co je z hlediska zdraví pro tělo lepší, jestli jíst veškeré jídlo studené (neohřáté) nebo si raději ohřát v té mikrovlnce?:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Blanka: určitě je lepší ohřívat jídlo pořádně celé, bohužel nemám ale tu možnost a mám k dispozici právě jen tu mikrovlnku o které stále přemýšlím, jestli jí mám využítvat nebo ne:-)

0
před 6 lety Blanka Morav.

Lucko já uhřívám jídlo na vařiči buď v hrnci a nebo na pánvi, někdy i v troubě. Záleží na druhu jídla, který zrovna máme. Pokud jsem pekla kuře a potřebuji ho ohřát, zapnu troubu na max. a po 20 minutách mám jídlo teplé, jen otočím knoflík. Pracnější to podle mě není, jen časové delší.

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

U nás je mikrovlnka pouze už jenom na ozdobu. Studené jídlo by mi nechutnalo, musím si ho ohřát.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

A jak by jste řešili situaci, kdy máte k dispozici pouze výběr mezi mikrovlnkou a studenými jídly?:) Viz můj problém=)

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Já musím mít jídlo ohřáté, jinak mi nechutná. Proto by s mým odporem bohužel vyhrála mikrovlnka. Pokud ti studené nevadí, tak bych dala přednost studenému.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Nene, asi už jsem na studené jídlo zvyklá...dá se říct (bohužel), že teplé jídlo je pro mě hoodně velká vyjímka

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Ahoj Luci, tak vidíš, není co řešit.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Dtuš: to už asi né no.-) ale některé jídlo chutná přece jen mnohem lépe čerstvé a teplé:-)

0
Obrázek uživatele petas
před 6 lety petas

Lucko to nejíš aspoň jednou denně teplé jídlo?
Tak to bych asi nedala. :/
já mikrovlnku mám, když potřebuji něco ohřát rychle, jinak mi taky chutná víc ohřáté jídlo na sporáku ;)
Vaření knedlí v mikrovlnce... nikdy jsem to nedělala a mám k tomu docela odpor.

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 6 lety MartinSX

Ohledně mikrovlnek tu máme dvě fakta.

Za prvé - Ani jeden model není odizolovaný tak dokonale, aby z něj neunikali mikrovlny. Můžete si nechat svou mikrovlnku změřit. Intenzita vyzařovaných vln klesá se čtvercem vzdálenosti od zdroje, tedy velmi výrazně. Proto pozorování toho, co se uvnitř trouby děje z bezprostřední blízkosti, není nejlepší postup. (závěr-nečučte do nich když se jídlo ohřívá) Ale po bytě vám ty vlnky určo neběhají. :)

Za druhé - uvnitř trouby vznikají takzvaná maxima a minima(kvůli tomuto jevu jsou opatřeny otočným talířem, nebo větrákem u vstupu), takže se jídlo neohřívá tak dokonale jak by jsme chtěli.Proto by se dětem nemělo ohřívat mléko a potraviny.

Mikrovlnka ohřívá jídlo na molekulární úrovni, tudíž zevnitř a to na základě rozkmitání molekul vody.

To byly fakta. Ted o čem se povídá a diskutuje.
Jde si dohledat teorie, že změna struktury chemických vazeb mezi molekuly se naruší a degeneruje potravinu více než pouhé ohřátí zvenku na pánvičce. Někde je psáno, že některá jídla mohou být i karcinogenní, a mohou mít neblahý vliv.

Toto vše samozřejmě popírají výrobci a snaží se přesvědčovat o neškodnosti. Takže jsou tu dva tábory. Tábor odpůrců a tábor mikrovlkařů. Na obou stranách často popisují nesmysly. Ale je na každém, jak si to přebere. Nejsem na takové technické úrovni a nemám potřebné vybavení pro ověření si jedné, nebo druhé teorie. Proto se řídím selským rozumem.
Jídlo ohřáté na pánvičce, v hrnci atd, mi prostě chutná lépe a prohřeje se relativně celé a nemusím přemýšlet jestli to mému tělu vadí nebo ne. Takže jí nepoužívám. Je ale jasné, že dnes každý spěchá, takže jde o rychlost. Já nespěchám. :) A když ano, tak si dam jídlo neohřáté. Ale dětem bych mikrovlnku nedoporučil.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 6 lety ajkap7@

Aj ja pripojím svoj názor:
mám doma mikrovlnku a snažím sa ju využívať v obmedzenej miere, teda žiadna polievka, nápoje, rozmrazovanie, Polievku ohrejem na šporáku,mlieko taktiež, atď. Používam ju len vtedy, ak potrebujem ohriať niečo, na čo by som mala použiť trúbu - rúru - ja mám len plynovú, teda napr. zemiaky ako príloha. Viem, že je tam určité nebezpečenstvo a to sa snažím eliminovať.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Já se tedy snažím troubu také omezovat, původně jsem se těšila, že vyskouším všelijaké recepty z mikrovlnné trouby-jde toho totiž v tý obyč. udělat docela hodně, ale tohle mě asi "odradilo", tak jí v podstatě také nevyužívám, raději i jídlo mám studenější v běžné teplotě pokojové, než to hned nacpat do trouby;-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Jinak zde byla má původní inspirace k mirkovlnce: http://www.toprecepty.cz/kategorie/30-mikrovlnna-trouba/
ale jak říkám, raději si nechám zajít chuť:)

0
Obrázek uživatele davy
před 5 lety davy

Ahojte, jsem nový člen těchto stránek a moc se mi líbí. Chtěla bych přidat zkušenosti s parní troubou. Mám ji již několik let a nedám na ni dopustit. Hodně mi v začátcích pomohla kuchařka pro parní trouby. Dle mého názoru, je to nejšetrnější zpracování potravin. Lze v ní jídlo také ohřívat, jen to trvá trošičku déle. Co se týče doby vaření, ta je stejná,v některých případech rychlejší než na sporáku. Jídla jako pečené maso, sekanou aj. dám dodělat do trouby na gril kvůli kůrčičce. Nezbývá mi než vřela doporučit.

0
před 5 lety pampeliska72

Mikrovlnná trouba u mne nemá žádné uplatnéní.Pracuji s kyvadlem a když jsem potravinu kyvadélkem vyzkoušela před a po vyjmutí,tak i kdyby nebyly potraviny přímo škodlivé,ztrácejí veškerou hodnotu.

0
Obrázek uživatele hasanka
před 5 lety hasanka

Ahoj já bych asi bez mikrovlky nepřežila ,,ohřívání na pařáčku tak to fakt ne´´ ohřívání je super ale vařit vní to mi přijde trochu divný ,ale tak každej má na to jinej názor taky asi záleží na tom jak je ta mikrovlnka kvalitní .Někde sem i četla že ohřev na 30 sekund neni škodlivej tak kdo ví :).

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Další úžasný vynález! Koupím si mikrovlnku a k tomu ještě varný sáček, aby nedošlo ohřevem ke ztrátě vitamínů. Jak geniální! :)
http://www.bezpecnostpotravin.cz/varny-sacek-s-ventilkem.aspx

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Mikrovlnku nepouzivejte,poskozuje jidlo a vy toto pozmenene jidlo pak papate,radeji pouzijte hrnec ci troubu,mikrovlnka funguje jako jedy v potravinach,jinym zpusobem znehodnocuje jidlo.

0
Obrázek uživatele Dalibor
před 3 roky Dalibor

Mikrovlnka ohřívá rozkmitáváním částic vlnami,to samozřejmě dle názvu je jasné :-) . Mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky, jsou mikrovlnkami snadno zničeny. 
Dle mého osobního názoru, krmě je navíce díky ohřevu odstředu uvnitř rozpálené a z kraje jen teplé. A dokonce i chuť mi příjde jiná než ze sporáku či trouby. Možná i proto,že když se jídlo ohřívá déle, pokračuje proces smažení,pečení...atd.

0
před 3 roky Jaroslav

Pane Dalibore, sdílím plně váš názor, jen podotýkám, že maso u kosti a tedy i potencionálně přítomné viry ( ptačí chřipka ) jsou intaktní, tedy plně virulentní. Mikrovlnku proto  nikdy nebudeme používat. Klasické vaření v parním hrnci je pro nás priorita.

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Ano přesně tak, když dáte do mikrovlnky živou potravu a následně ohřejete,pak vyndáte máte mrtvou potravu, dobrou chuť .

0
před 3 roky Petr

Někteří pitomci (tuším v Americe) dávají do mikrovlnky i sušit kočky po koupeli. Nevím jestli je to živá nebo mrtvá potrava ale několik otáček na talíři toto zvířátko bohužel nepřežilo. O tom jestli opravdu uschlo jsem se nic nedozvěděl ale prudce inteligentní panička prý vysoudila náhradu u výrobce mikrovlnky. No Amerika...

1
Obrázek uživatele alena.vacatkova
před 3 roky alena.vacatkova

Jsem potěšena, kolik je přede mnou diskutujících, kteří taky mikrovlnkám nefandí nebo je přímo odmítají. Ani já ji doma nemám a mít nebudu. V širší rodině mé známé byla kdysi holčička, která tvrdošíjně odmítala jíst blafy ve školní jídelně. Hodná maminka jí proto nechávala vždy porci domácího jídla na druhý den. Ohřívala si ho v mikrovlnce, jak jinak. Po pár letech takového stravování skončila v nemocnici s Crohnovou chorobou, a to ještě nebyla ani absolventkou ZŠ! Crohnova nemoc je samozřejmě složitější téma, ale nenapadne vás to, co mě? Že nebýt "upraveného" jídla z MV, mohla se nemoci úplně vyhnout, případně ji o hodně let oddálit, byla-li k ní přeci jen geneticky disponovaná?

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Mikrovlnka v podstate rozkmitava molekuly,ty do sebe narazeji a nici se o sebe,vznikaji pak ruzne slouceniny a patogeny,v podstate si ohrejes zive jidlo radiaci a to je pak mrtve,nasledne to snis.

0
Obrázek uživatele Sunriska
0
před 2 roky lubica

Precitala som si sokujuci test s mikrovlnkou a zopakovala som  ho. Robit pokus s jednou rastlinou je statisticky nepreukazatelne. Ani so 4 rastlinami, ktore som pouzila  ja. Jednoducho chcela som to skusit, lebo nie som velkou priatelkou mikrovlnky. Test vysiel v jej prospech, takze nemam obavy pouzit ju na zohriatie pokrmu v casovej tiesni.
Boli to rovnako velke sadenice nechtika lekarskeho- Calendula officinalis L-Mesicek zahradni.
Lubica

0
před 6 měsíci Kamí

já tedy nevím, jak s tou mikrovlnkou, doma jí máme, ale téměř nepoužíváme, nosím si ale do práce uvařené jídlo a tam si ho ohřívám v mikrovlnce…přijde mi ale, že pokud v tom člověk nevaří a neohřívá pořád, tak asi jako u všeho s mírou by to nemělo zas tak škodit, ne? Případně nevíte, zda jsou nějaké „zdravější“ varianty mikrovlnek? Už jsme to řešily s tchýní a ona mi právě doporučila jednu, že by měla být jako mírná, zdravá. Myslím, že to byla tahle? http://www.okay.cz/samsung-mc28h5015ak/ díky za názory

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 4


Přidat příspěvek