mikrovlnka

0
před 7 lety amatta

Ahojte, so záľubou sledujem vaše diskusie. Iba by som vám chcela nahodiť tému "mikrovlnky", používať alebo nie?.. akosi to tu spí. Strychnin, už sa teším na tvoje reakcie. :-))

0
před 7 lety Filip Mach

Amatta: no Strychnin jistě přijde se svým jedinečně věděckým vysvětlením, že i radiace v Černobylu byla bezpečná :-) Ale tak schválně si vyzkoušejte týden zalévat kytku své tchýně nebo oblibeného kolegy v práci vodou převařenou v mikrovlnce. A člověk by řekl, že je to ta samá voda a je prostě jenom převařená ... A musím pochválit, dobré téma, taky se těším na reakce :-)

0
před 7 lety Strychnin

Pane Mach, pokud jde o mnou podané vysvětlení, není mé, ale objektivní realitou. Možná máte s realitou problém, možná mezery v chemii a fyzice. Mikrovlnka vyslílá záření o frekvenci 2,4 GHz, vlnová délka 13 cm, která záměrně souhlasí s harmonickou frekvencí vazby kyslík-vodík, proto dochází k rezonanci a rozkmitání molekul a vazeb - tím ke zvýšení teploty. Po vypnutí generátoru záření končí svou práci a zaniká rychlostí světla, stejně, jako když zhasnete žárovku - je zajímavé, že proti používání žárovky nikdo nebrojí, i když vysílá poměrně dobře viditelné záření (mimo neviditelného, zato tepelně dobře identifikovatelného infračerveného). Rozdíl mezi ohřevem žárovkou je pouze ve frekvenci (vlnové délce) a s tím spojený účinek na okolní materiál (zejména hloubka účinku a využití rezonance).Čili se nám zde opět jedná o psychický zvykový blok, v podstatě nemoc, můžete ji léčit doplněním vzdělání, psychoterapií nebo odchodem do oblastí, kde lidí spí v chýši s dobytkem a snídají, až když si jídlo ráno nasbírají v přírodě.

0
před 7 lety Ondra

Jen pro doplnění, žárovka vyzařuje teplo hlavně proto, že v ní odporový z pravidla wolframový drát zažehne plyn (podle druhu žárovky různý), který tam za absence vzduchu-potažmo kyslíku hoří. Tím vzniká světlo a také jako vedlejší produkt teplo. Hodně štěstí v dalším objevování "tajů" fyziky Strychnine. A ohřívat jídlo žárovkou je dost nepraktické, dle mého názoru. Ale proti gustu...

0
před 7 lety Filip Mach

Ondra: Díky za Váš komentář, Strychnin se zde sebeprezentuje jako neomylný exaktní fyzik a chemik. Pravdou však je, že toho dosahuje jen díky mícháním přesných fyzicko-chemikálních "definic" (beztak opsaných někde z internetu) a mícháním jablek a hrušek jak to právě předvedl zde. Aneb jak praví klasik: I sebevětší blbost, podaná náležitě věděcky, si vždycky najde někoho, kdo ji uvěří. A teď otázka pro pana Strychnina (zřejmě tuto pasáž v mém minulém příspěvku "omylem" přeskočil, když se k ní nevyjádřil): Chtěl bych slyšet Vaše "vědecké" vysvětlení. Květina zalévaná dlouhodobě bez problémů vodou z kohoutku vzkvétá. Ejhle, stačí začít vodu převářet v mikrovlnce (dle Vás se jenom rozkmitají vlivem záření molekuly vody - s tím souhlasím, to je prostě princip mikrovlnky) a najednou květina vadne, chřadne a umírá. Doporučuji před napsáním Vašeho příspěvku nějdříve pokus vyzkoušet v praxi. Ona teorie je fajn věc, obzvlášť na papíře, ale v reálu to občas bývá všechno trošičku složitější.

0
před 7 lety Petr

Zaujalo mě to zalévání květiny. Někdo takový pokus udělal? Pokud ano, chtělo by to podrobnější informace. 1) Pokud někdo týden zaléval květinu převařenou vodou v mikrovlnce a tato květina umřela, bylo to možná proto, že jí zaléval každý den a ona umřela na přelití. 2) Jak by dopadlo zelévání květiny nepřevařenou vodou ale se stejnou četností. 3) Nechali tu vodu před zalitím vychladnout? 4) Jak dopadne zalévání květiný převařenou vodou nezávisle na zdroji ohřevu (plyn, rychlovarná konvice). 5) Týden je krátká doba na pokus. 6) V jaké nádobě byla voda ohřívána? Třeba z plastu z Číny, ze kterého se uvolňují nějaké jedy? 7) Ta kytka už mohla být v posledním tažení. Závěr: rád bych tu viděl kvalitnější studii. Tzn. několik stejných kytek rozdělit do skupin a ty pak zalévat výše zmíněnými postupy. Rád si přečtu závěry :-).

0
před 7 lety Filip

Petr: Myslím, že zrovna v tomto případě není nic jednoduššího a pokus, který popisujete ve vlastních podmínkách vyzkoušet. Není náročný ani na finance ani na čas. Já osobně jsem o tom četl již před delší dobou v knize (bohužel byla půjčená a nepamatuji si název) a natolik mě to inspirovalo, že jsem to chtěl vyzkoušet. Můžu Vám jen povědět, že zalévání převařenou vodou z varné konvice květině nevadilo, voda byla samozřejmě chladná a zaléval jsem stejně ji stejně často jako jindy a když jsem nasadil zase běžnou vodu, květina se naštěstí vzpamatovala. Ale dřív než mě tu Strychnin začne napadat, že pokus neprobíhal za stálé teploty 20C, atmosférického tlaku 1000kPa a v laboratorních podmínkách, tak jen chci říct, ať si nejdřív sám provede daný pokus. A rád si přečtu jak dopadl Váš pokus, pokud se do něj pustíte.

0
před 7 lety Strychnin

Jestli ono se tím převařením s vodou něco neděje, že? :-))) Zejména se vysrážejí soli dvojmocných kationtů, které jsou pro život jaksi klíčové, že pane Mach :-)) K vašemu "beztak" se nebudu vyjadřovat, zjevně platí "soudím tebe podle sebe" Já se o kvalitu svého vzdělání rozhodně bát nemusím a když něčemu nerozumím, pak se k tomu nevyjadřuji, což je velmi rozšířený nešvar bulvárního charakteru, např. v diskuzi o menstruaci nenajdete jediný příspěvek ode mne. Když nemám co říct nebo to nemám zapotřebí, tak mlčím a neplácám.... K Ondrovi - ohřev žárovkou je paralela na elektromagnetické záření, pro snadnější pochopení, (asi jste nepochopil). Velmi rozšířený je však ohřev vzduchu žárovkou - to chápe každý, kdo si odporová svítidla vyměnil za výbojky (opět zdroj tvrdého UV, převedený na viditelné luminoforem - a zase, nikdo se neděsí toho, že by to UV uniklo, protože ani netuší, že tam je, to, že je mikrovlnka postrachem je dáno tím, že v ní lidi suší zvířata a naprosto nechápou, proč v ní vajíčko exploduje), ale abych se vrátil, výbojky už jaksi moc nehřejou a bursíkovci si musí přitápět - někde je asi něco špatně. Já osobně jsem v panelovém bytě neměl 3 roky puštěné topení, odporové teplo počítače a monitoru mi opravdu nastavují pásmo komfortu (22-23°C) - to uvádím pro ty, co by chtěli namítat, že mluvím o něčem co nemám vyzkoušené a ověřené.

0
před 7 lety iveta

ja vubec nechapu co tady resi pan Mach, pokud nechcete pouzivat mikrovlnku tka ji proste nepouzivejte, jestli vam z ni vadi nejake zareni, ale v tom pripade se zavrete do nejake odolne kobky a nikdy nevylezejte, protoze vselijake zareni je denne kolem nas..pouzivate mobil, poslouchate radio, ..? ach jo kdyby lidi neresili blbosti tak je na svete lip.A hlavne kdyby cetli odborne studie a ne pochybne www stranky a pod..

0
před 7 lety Ondra

Strychnine, vzhledem k tomu, že nejsem vědec takového formátu jako vy, ale jen obyčejný hardwarerář, tak bych vám doporučil vyměnit váš elektronkový počítač za nový. Ty se skládají z tzv.SMD součástek 1.jsou podstatně menší.2.Nepotřebují tak vysokou pracovní teplotu. Jestliže vám váš počítač tak moc topí, přestože není elektronkový, tak máte asi poddimenzované chladiče (zkuste kapalinové - tišší a účinnější) a možná by pomohla i výměna železné bedny za hliníkovou. Ale k věci - Souhlasím s vámi vysvětleným principem mikrovlnky, ale nesouhlasím s tím, že to znamená, že mikrovlnné záření není nezávadné. Možná by bylo fajn si uvědomit, že lidské tělo není stroj. Ohřevem mikrovlnami se rozkmitávají molekuly, jak jste již napsal, ale nemůže to náhodou mít také nějaké důsledky ve smyslu změny chemického složení té ohřívané potraviny? To si myslím, že je vaše parketa-chemie (bez ironie), ale s dodatkem, že můj příbuzný je vědec v oboru botaniky. Přestože je velmi vzdělaný ve svém oboru, tak je stále překvapován novinkami o pochodech v lidském těle-jaké drobnůstky z jeho pohledu, ovlivňují správnost fungování. Prostě si myslím, že je spousta věcí, které nejsou "košér" a stejně se používají. Jsem rád, že existují takovéto diskuze, jen doufám, že lidé dokáží rozlišit rádoby 100% informace o nezávadnosti (teoretické) od různých praktických postřehů nevědců. Není to tak dávno, kdy vejce bylo nezdravé kvůli cholesterolu a ejhle najednou britští vědci zjistili, že v jednom vejci je dostatek látky na odbourání cholesterolu obsaženém přibližně ve třech vejcích. Babičky to měly z praxe zvládnuté již dávno před tím - preferovaná vyváženost a rozmanitost jídel.

0
před 7 lety Ondra

oprava: ale nesouhlasím s tím, že to znamená, že mikrovlnné záření je nezávadné

0
před 7 lety Medonos

nie som síce žiadny zástanca konšpiratívnych teórií, ale tak sa mi zdá, že táto problematika je aj na internete úmyselne zakrývaná, veľa článkov je totiž „už“ nedostupných, alebo „momentálne“ neprístupných, čo je dosť zaujímavé, rovnako sa tu nedajú nájsť žiadne erudované a odborné vyjadrenia, čo je dosť podozrivé a to, že tu dokonca nie sú ani žiadne oficiálne stanoviská vedcov a úradov, ktorý by škodlivosť mikrovlniek definitívne vylúčili už hádam ani nepotrebuje komentár, snáď len malú otázočku: komu to takto vyhovuje? Spotrebiteľom asi sotva. Oni sú totiž jediní, ktorí sa len márne domáhajú oficiálneho vyjadrenia zodpovedných orgánov a inštitúcii (okrem garancíí jednotlivých výrobcov o neškodnosti ich zariadení, čo je pochopiteľné v rámci ich marketingovej stratégie...)

0
před 7 lety Strychnin

Ondra - ta možnost změny chemického složení tady samozřejmě je, ale je třeba si uvědomit, jak významná nebo v tomto případě nevýznamná je. Při ohřevu/přípravě jídla v hrnci, na oleji apod. dochází přímo k jasně viditelným změnám potraviny - barva a sediment v oleji, opálené hranolky, hrnce s vrstvou připáleniny - a zdá se, že podobný kontaktní ohřev funguje i s těmito markantními změnami jídla tisíce let bez alarmujících následků, a to nemluvím o grilování na dřevě či dřevěném uhlí, kdy se to někdy přežene a zuhelnatělé maso se lehce oškrábne nožem (nehledě k tomu, že splodiny hoření pronikají přímo do masa). Dalším postupem je uzení atp. Z výše uvedeného pohledu pokládám mikrovlný ohřev za nejjemnější variantu, se kterou může soutěžit snad jen ohřev vodní parou nebo ve vodní lázni (tak jak se dělají brambory), ten se ale dá použít jen ve zlomku případů. Navíc mi přijde jako velká výhoda bezkontaktnost s kovovými hrnci (řada lidí stále používá hliníkové nádobí) kde potravina buď může přímo reagovat s jeho povrchem, nebo povrch může katalyzovat degradaci např. vit. C - souhlasím ale, že dnes již máme nádobí potřebných kvalit a tento problém je marginální. Když si vezmu, kolik bylo před rozmachem mikrovlnek připálených hrnců plných suspektních karcinogenů, pak nevidím za mikrovlnku snesitelnou náhradu (kvůli přihřátí oběda bude asi nesnesitelné zapínat elektrickou či plynovou troubu a nechat potravinu prohřívat desítky minut bezkontaktně). O cholesterolu ve smyslu vašeho příspěvku jsem psal v jiné diskuzi.

0
před 7 lety Ondra

Strychnine, pro zajímavost jsem si přečetl informace o mikrovlnné troubě(MVT) na wiki a byl jsem docela překvapen, že se tam píše o úspěšné, 100% likvidaci kyseliny listové při ohřevu špenátu v MVT, dále prý MVT svým typem ohřevu mění vitamín B12 z aktivního na neaktivní a má to za následek pokles využítí tohoto vitamínu o asi 30-40%. Abych nebyl jen negativní, tak tam naopak píší o významném poklesu karcinogennů při ohřevu slaniny MVT narozdíl od "konvenčního" ohřevu. Vzhledem ke stylu kontroly vložených dat do této encyklopedie si myslím, že by konečně i Strychnin mohl připustit, že nic na světě není stoprocentně objasněné. Podle mě jste absolutní narcista, když dokážete o něčem tak mladém jako je MVT (rok 1947)ještě navíc s tím, že tvrdíte, že nejste ovlivněn okolními vlivy=na všechna vaše tvrzení jste přišel vlastním bádáním, psát že je tak dokonale nezávadná. Uvědomte si jak si protiřečíte. Vše co tvrdíte je postaveno na tvrzení různých lidí = fyziků = okolních vlivů, která jsou stále znovu ověřována a objevují se další a další překvapení, někdy pozitivní a někdy negativní. Nenapadlo vás někdy se na to podívat i z téhle stránky? Podle mě ne. Vy totiž nejvíc ze všech na této diskuzi podléháte okolním vlivům. Kdyby jim podléhali všichni ostatní, tak by tato diskuze ani nevznikla. Nepodléhající lidé si totiž potřebují ověřovat různé teorie na základě zkušeností ostatních. Osobní zkušenost je pro zdravě smýšlejícího člověka podstatně významnější než teorie někoho kdo testuje a bere věci jen z jednoho úhlu pohledu.

0
před 7 lety Strychnin

Osobní zkušenost je čistě subjektivní - nemá nic společného s objektivní realitou, stejně jako tento web a další tendenční weby. Ono nestačí prolézat internet a hledat čísla, je nutný fundamentální základ a kontlola souvislosí, pokud ho někdo nemá, dojde k závěrům, které nemůže kriticky analyzovat. Internet je fajn, ale zásadní informace nikdo na internet nedává zadarmo, jestliže někdo na něco důležitého příjde, nechá si za to dobře zaplatit, to, co je na NETu jsou drobky. Důležité jsou buď placené servery (a to draze), nebo vědecké publikace (tištěné a taky drahé). O vitaminu B12 jsem psal kdysi seminární práci a o kyselině listové toho také hodně vím, vy, jako botanik máte možná jiný pohled, ale jako vědec nemůžete spoléhat na levné (zdarma) informace z Internetu. To že jsem narcista není žádné tajemnství (nevýskám nad touto svou vlastností), ale naprosto se nevyhýbám věcné diskuzi, kterou není možné probírat na bulvárním serveru tohoto typu Nebudu se pouštět do filozofie, ale myslím, že dokážu rozeznat riziko technologie v porovnání s jejím přínosem (zase narcista, že :-)) P.S. I pro možnou polemiku na tomto serveru vždy uvádím kontakt na sebe, každý se mnou může rozebrat problém, kterému si toufám rozumět (ani pro narcistu to není zdaleka většina, ale rozsah mám docela velký). Každému přeji hodně štěstí v objevování přírody, čtenářům bulváru apod. přeji pěkné posezení u sklenky vína či piva a probíráním problematiky kosmetiky (ženy) a kvality piva (muži), jinak si s těmito asi nemám mnoho co říci. P.S.2. nejsem morous, dokážu se bavit, ale jakmile přijde na fakta ve vážném gardu, pak je pravda jen jedna (pokud není známa, je místo na polemiku - to je moje parketa, a nemám problém se tlouct do hlavy a říct, že jsem byl tupý, že jsem tohle nepochopil). Jestli podléhám okolním vlivům - velmi rád podlehnu vlivům Newtona, Einsteina a dalším fyzikům, stejně jako chemikům, které prověřily desetiletí zkušeností...

0
před 7 lety Markyta

Strychnin-Zbochybňujete hodnověrnost Wikipedie? To by se asi ostatním tam publikujícím vědcům nelíbilo.Není pravda, že všichni vědci si své složitě získané poznatky nechají pro sebe, nebo je publikují jen za peníze. Můj bratr sice publikuje své úspěchy v časopise Nature, zároveň je i přispěvatelem do Wikipedie - zdarma.Právě proto, aby se podílel na zlepšení informovanosti laické veřejnosti.

0
před 7 lety charmer

Nezlobte se, ale Strychnin samozrejme keca. Nepouzivat mikrovlnky neni zadna hysterie, staci na to selsky rozum. Co udela mikrovlnka? Prudce rozkmita molekuly jidla, cimz jich spoustu znici, jinou spoustu pretvori na nejaky radiolyticky bordel, ale v zasade zpusobi denaturaci mnohem rychleji nez bezne tepelne zpracovani. Muzu se na to divat taky uplne prakticky - budi ve vas duveru, kdyz date do mikrovlnky vajicko nebo treba leco a ono vam tam zacne vybuchovat? Nebo chutna vam zvodnately ohraty rohlik? A pokud mate zazivaci potize nebo bolesti hlavy, co jen tak na zkousku zkusit vypnout mikrovlnku a dva tydny ji nepouzivat? Nechate se zvyklat nekym, kdo po vas chce abyste mu verili, ze vsechno je okej a ze nic nehrozi? Zjistujte si informace sami a sami se rozhodujte a pokud mozno neberte ohled na provokatery typu Strychnina, ktery zdanim jedne hysterie vyvolava jinou hysterii. A jeste neco k precteni: http://www.relfe.com/microwave.html

0
před 7 lety Rudolf

Charmer: Díky za pěkně sepsaný příspěvek, souhlasím s Vámi. Co se týče pana Strychnina, myslím, že rozumným lidem je z jeho projevu jasné, že je demagog a jen se schovává za vědecky znějící věty, aby působily odborně. Co mě ale povzbuzuje, že rozumných lidí zde v diskusi je převaha. Více takových jako Strychnin a dodnes bychom ještě považovali DDT za neškodnou a užitečnou látku.

0
před 7 lety Strychnin

Markyta - pochopitelně, že zpochybňuji věrohodnost Wikipedie, ač převaha jsou kvalitní informace, takovýto kolos s tolika přispěvately nemůže fungovat ne z pocitu, ale z principu. Werich kdysi s Horníčkem říkali - když zasmrádne věta, co věta slovo, pak kniha musí pryč. Pokud jde o Nature, je jistě vědcovo přání tam publikovat a čest se toho dočkat, ale opět je to placený zdroj, placené stránky, jestli to pak vloží na Wiki, je jeho dobrá vůle - co když ale někoho odmítnou publikovat (mnohdy ví proč) - co udělá - šup s tím na Wiki - a o tom tady hovořím. Rozlišovací schopnosti Wikipedie jsou malé a každý zdroj musíte ověřovat, to se vám u placených a hlavně kvalitních top časopisů (mezi nimi i Nature) nestává. Kupříkladu známá www.sciencedirect.com - studie za $31.50 - a další, ono psát na Wiki je snadné - s jakým výsledkem ale? Za kvalitu se platí, ona i škola není zadarmo. Na některých na tomto fóru je vidět, že to byly vyhozené peníze - a co tito dělají - místo toho, aby se snažili zjistit o čem se hovoří, bojí se jakýchkoli náznaků vědy a odbornosti (víme pane Rudolf). chamer- trochu jste nepochopil, nebo nečetl co jsem napsal, jinak si ten váš koktejl slov nedokážu vysvětlit. Příslibem hysterie může být úvodní příspěvek, ty mé ji naopak důrazně potlačují tím, čeho se pánové Rudolfové děsí - věcnými argumenty a analýzami.

0
před 7 lety Ondra

Mám tak trochu pocit, že pana charmera trochu minul princip mikrovlnky(nechci urazit-jen můj pocit). Ta opravdu nerozkmitává molekuly jídla, tedy ne všechny. Rozkmitává jen molekuly vody a těm podobně malé. Jen na základě logiky si pak člověk řekne, že se vlastně pokrm ohřívá rovnoměrně v celém objemu tou ohřátou vodou. Souhlasím s tím, že také vnímám hrozbu 100% neprozkoumanosti toho, co přesně může vzniknout působením těchto vln. Souhlasím i s tou denaturací, ale jen proto, že vnímám "denaturaci" jako dost obecný pojem přetvoření aktivních vitamínů na neaktivní, likvidace jiných vitamínů apod., ale když si tam člověk dá ohřát již nezdravé jídlo s tím, že ho chce nezdravé jíst (i můj případ) tak si MVT může alespoň snížit obsah karcinogenních látek vznikajících konvečním ohřevem, ale o tom jsem psal již v minulém příspěvku. Ještě otázka pane charmere: jakým způsobem zničí ty molekuly jídla? Přečetl jsem si i velkou část příspěvku Stephanie Relfe B.Sc. ve vašem odkazu. Je to zajímavé, ale vůbec tam nezmiňuje např.čím se stravovali ti pokusní "králící", co když jim poklesla úroveň hemoglobinu jen špatným složením stravy. Myslím si, že hlavně člověk s titulem za jménem by si měl dávat pozor na to co přesně napíše na mocné médium jako je internet. Ještě k tomu vybuchujícímu vajíčku a leču. Je to způsobeno tím, že pára má několikatisíckrát větší objem než voda. Když byste zkusil (nedoporučuji bez odborné asistence-mě to předváděl požární inspektor=plamínek) dát do válce směs benzínu s naftou a zapálit. Po rozhoření nafty to zkuste hasit vodou...dojde k výbuchu. Voda je těžší čímž se dostane pod "ropu" kde se překvapivě rychle přehřeje na teplotu vyšší než 100stupňů celsia, dojde k jejímu prudkému odpařování=rychlému nabytí objemu a to znamená výbuch. Do určitého tlaku totiž funguje ona hořící vrstva jako špunt. V principu je to stejné i u těch látek, které vybuchují v mikrovlnce. Voda je uzavřená uvnitř a její pára nemá kam plynule unikat až si při vyšším tlaku tu cestu prostě udělá - bum a je co mýt. Netvrdím, že je MVT bezpečná, ale jídlo tam nevybuchuje z důvodu chemických reakcí je to jen fyzika. Strychnine - já nejsem vědec, můj příbuzný je. Já mám jen maturitu jako Mechatronik.

0
před 7 lety Ondrej

A ja hledal co je jenom E 250 a narazim na takovou super diskuzi :D.. Kazdopadne si vas davam do zalozek a prostuduju pozdeji.. Uz ted se tesim ;)

0
před 7 lety Mirek

Taky jsem hledal jen pár éček, abych věděl, proč mi vůbec nechutná český KLASA pršut. Pročetl jsem pár diskuzí a zjistil jsem, že se zde vyskytuje jistý Strichnin, který snad jediný píše k věci, má trvale stejný názor a umí mnoha lidem s úsměvem šlápnout na kuří oko. Jeho racionální vysvětlení je ovšem často nepochopeno (z důvodu evidentní nedovzdělanosti některých přispěvatelů). Moc hodně jsem se např. zasmál u jistého Ondry (čtvrtý zhora: 2009-12-12 18:17:40), který nám vysvětlil, proč žárovka svítí. Tak geniální popis jsem dosud nečetl! Díky moc!

0
před 7 lety Strychnin

Bohužel, Strychnin se již nebude moci vyjadřovat, neboť jeho příspěvky šlapou na kuří oko i někomu jinému, proto jsou mazány. Zdravím všechny přátele zdravého rozumu.

0
před 7 lety iveta

To strychnin: To nemyslite vazne?Proc Vas jako mazou???jeden z mala, kterej o tom neco vi a dokaze podat vycerpavajici pravdive informace ..jo holt - lidska hloupost je mocna..Lidi se tady chteji neco dozvedet a kdyz se dozvi neco co se jim nehodi do kramu tak jdou proti tomu cloveku..fakt nechapu

0
před 7 lety Blazenka Mouckova

Nevzdavejte se pane Strychnine. Vase prispevky se nam libi a radi si je cteme. Vydrzte!

0
před 7 lety dr antekirt

Jak sem si tu pročet zdejší diskuze, zjišťuju, že pan Strychnin má patent na vesmír a ostatní jsou pouze nevyužitelnej odpad. A je udivující kolika lidem se to ještě líbí. PS: Jo a bacha, váš monitor září.

0
před 7 lety Peťule

Blaženka moučková zajímalo by mě za kolik lidí ještě mluvíte, když píšete v množném čísle. Nehledě na to, že jsem Vaše příspěvky nepostřehla v žádné jiné diskuzi, copak nemáte za tu dobu co tady čtete na nic názor kromě vychválení Strichnina, skoro mě to připadá jako by si to pan Strichnin psal sám (neuražte se, asi se pletu, jen píšu, že to na mě tak působí)

0
před 7 lety Radek

To Strychnin: Nedejte se odradit. Ale když tady čtu reakce některých lidí na vaše názory, tak jsem se nestačil divit, kolik "inteligentů" se svými ubohými "argumenty" se naváží do faktů. Jo holt, lidi dovedou závidět i něco, jako je vzdělanost a když něco nedokáží svou omezeností pojmout, tak se ohánějí nesmyly. Hnus. Strychnine, nedejte se odradit a pište, pište, pište! To admin: jestli je pravda, že příspěvky mažete jen proto, že nesouhlasíte s jejich názory, tak je to tedy opravdu ostudné.

0
před 7 lety Viero

Dovolím si parafrázovat prof. Vrbu z ČVUT FEL: „Do dneška nebyly potvrzeny žádné jiné účinky mikrovlnného záření než účinky tepelné.“ Uvědomte si, že čím kratší vlnová délka, tím větší energie záření. K tomu, aby došlo k vyražení elektronu z atomárního obalu a tím ke změně struktury materiálu (např. lidské kůže nebo brambory), je nutné překonat výstupní práci elektronu; k tomu je ale potřeba elektromagnetické záření o velmi krátké vlnové délce. Takové záření se nazývá ionizující. Mikrovlnné záření je zářením neionizujícím. Stačí si uvědomit prostý fakt, že elektromagnetické vlnění, které je s to vnímat lidské oko, má mnohem kratší vlnovou délku a tedy mnohem větší energii než záření mikrovlnné.

0
před 7 lety Cetka a Tretka

Já mikrovlnku víceméně nepoužívám, protože moc nemusím ohřívané jídlo. Snad jediné, na co mikrovlnku považuji vhodnou, je ohřev polévky. Knedlíky jsou buď oschlé nebo "nasáklé vodou" (v sáčku). Brambory jsou oschlé. Omáčka je se škraloupem. I když se jídlo pokropí, krátce ohřeje, zamíchá a zase dá ohrát, prostě není to úplně ono. Radši si vařím každý den. Ano, ne každý na to má čas... Někteří totiž musí sledovat televizní seriály nebo podobnou tělu a mysli prospěšnou činnost - chápu :-) Nicméně po absolvování fyziky a několika předmětů na Katedře elektromagnetického pole FEL ČVUT (btw. zdravím kolegu? Viero :-)) se tedy mikrovlnné trouby rozhodně nebojím. Všechny objektivní argumenty proč mikrovlnka "nezabíjí" byly sděleny, což neimplikuje (pro rýpaly), že mikrovlnka zdraví prospívá. Jsou tu jiné a navíc nepopiratelné problémy, které naše zdraví bezpochyby negativně ovlivňují než mikrovlnná trouba. A pokud se někdo bojí elektromagnetického záření, nechť si prosím nastuduje danou problematiku (jedno odpoledne neznamená nastudování). A následné experimenty (ne jeden), ať nejsou tendenční a s objektivními výsledky, nechť nás seznámí. Rád si závěry přečtu. A k Wikipedii jako zdroji informací se musím také vyjádřit. Považuji ji pouze za první zdroj převážně velmi zjednodušených a "povrchních" informací vhodných pro první přiblížení. Pokud jsou na konci odkazy na zdroje - vzhůru k nim. Jinak pardón, ale není to relevantní zdroj informací, pokud se nejedná o záležitosti jako tvar Země, viditelnou barvu Slunce nebo informace o hlavních městech zemí světa.

0
před 6 lety Tweetka

Cetka a Tretka :Knedlíky v mikrovlnce ohřívám tak, že dám do igelitového sáčku knedlíky, pokapu kapkami vody, pytlík zamotám. Knedlíky tak nejsou oschlé a jsou tak jak mají být.

0
před 6 lety Evička

ohřívání jídla v mikrovlnce se snažím vyhýbat, oblíbila jsem si teflonovou pánev, ve které ohřívám snad vše kromě polévek

0
před 6 lety aja

V čem je problém ohřát polévu v hrnci na sporáku, k tomu přece není potřeba mikrovlnka. Můj muž mikrovlnku nechce, tak ji nemáme a nijak mi nechybí. Fungovala jsem i v domácnostech , kde byla , ale ohřívala jsem v ní pouze mléko na snídani. Je to holt o zvyku. Vlastně nejzdravější je jídlo čerstvé, ohřívat by se nemělo a pak už není co řešit :-)

0
před 6 lety Uriel

Mikrovlná trouba je užitečná, ušetří vám spousty času a námahy, ale je to o něco horší než na sporáku.
je celkem veliký rozdíl, když si dáte např. do vody párky anebo když si je dáte do mikrovlnky.

0
před 6 lety Mrki

Radiační trouby - mikrovlnky škodí zdraví
Jiří Wojnar | 14. 01. 2009 | Nebezpečné přístroje

Miliony lidí nevědomky obětují své zdraví výměnou za pohodlí mikrovlnné trouby. Je očividné, že mikrovlnné záření kromě „ohřívání“ dělá se zahřívanými látkami ještě něco navíc.

"My, vědci, neseme hlavní odpovědnost za současný nepřijatelný stav. Je proto naší záležitostí zvrátit tuto situaci a přinést světu nápravu. Snažím se přivést člověka a techniku zpět do souladu s přírodou. Můžeme mít podivuhodné technologie, které neznásilňují přírodu. " Dr. Hans HertelI


Prokázaná nebezpečí užívání mikrovln

Je možné, že milióny lidí nevědomky obětují své zdraví výměnou za pohodlí mikrovlnné trouby? A proč bylo v Sovětském svazu už v roce 1976 zakázáno používat k vaření mikrovln? Kdo vůbec vynalezl mikrovlnku?

Odpovědi na tyto otázky vás možná šokují natolik, že zahodíte svou mikrovlnku do šrotu. Více než 90 procent amerických rodin má už po léta v kuchyni mikrovlnku, kterou užívá k přípravě jídel. U nás se tento přístroj objevoval jen sporadicky, ale po roce 1990 vtrhl i na náš trh plnou silou.

Je očividné, že mikrovlnné záření kromě „ohřívání“ dělá se zahřívanými látkami ještě něco navíc.

Jelikož se v přirovnání k obvyklé troubě mikrovlnka jeví vhodnější a energeticky účinnější, obejde se bez ní velmi málo současných domácností, stánků s rychlým občerstvením a restaurací.

Lidé si obvykle myslí, že jejich mikrovlnná trouba jen vaří jídlo a na ně ani na jejich stravu nemá žádný negativní vliv. Pochopitelně, vždyť kdyby mikrovlnka skutečně škodila, příslušné instituce by přece nikdy nepřipustily její prodej. Je tomu skutečně tak? Bez ohledu na to, jak zní odůvodnění „oficiálního“ povolení týkajícího se mikrovlnné trouby, pokud jde o nás přestali jsme ji používat. Důvodem jsou výzkumem odhalená a potvrzená fakta, tvořící obsah tohoto článku.

Smyslem tohoto článku je seznámit soudného čtenáře s prověřenými důkazy o tom, že „mikrovlnné vaření“ je nejen nepřirozené a nezdravé, ale že je pro nás daleko nebezpečnější, než si je vůbec kdo ochoten představit. Zamlčování faktů a důkazů ve prospěch obchodu a průmyslu je obecně známá praxe. Kvůli tomu v blažené nevědomosti a bez znalosti vedlejších účinků a nebezpečí pokračujeme v bombardování potravin mikrovlnami, v domnění, že je to tak dobře...

Seznámíme vás s řadou nezodpovědně skrývaných faktů a bude jen na vás, jaké z nich vyvodíte důsledky.

Jak pracuje mikrovlnná trouba?

Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra. Ve věku moderní technologie jich využíváme k dálkovému přenosu telefonu, televizních programů a počítačových informací, ať už na zemi či prostřednictvím satelitů. Ale nejznámější jsou nám jako zdroj energie k ohřívání nebo vaření jídla.

Každá mikrovlnná trouba obsahuje takzvaný magnetron, speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 megahertzů (MHz), čili 2,45 GHz. Takto vyprodukované mikrovlnné záření působí na molekuly potravin.

Všechny energetické vlny mění svou polaritu z pozitivní na negativní, a to při každém cyklu vlny. U mikrovln k těmto změnám dochází nesčetněkrát za sekundu. Molekuly potravin – obzvlášť molekuly vody – mají pozitivní a negativní „konce“, obdobně jako severní a jižní pól magnetu. Jsou tedy dvoupólové – bipolární.

Běžné typy mikrovlnek mají příkon asi 1000 wattů střídavého proudu. Magnetronem generované mikrovlny bombardující jídlo nutí bipolární molekuly, aby ve snaze přizpůsobit se jejich frekvenci, rotovaly milióny krát za vteřinu. „Zmítání molekul přímo uvnitř jídla vyvolá třecí teplo, které ho vaří zevnitř. Násilím vyvolané molekulární tření ovšem současně značně poškozuje strukturu všech okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo přinejmenším značně deformuje. (Věda tomu říká „strukturální izomerie“.)

Pro porovnání. Zatím co tvorba tepla přicházejícího ze Slunce spočívá na principu pulsujícího stejnosměrného proudu (DC), mikrovlnné trouby užívají k jeho vytvoření střídavý proud (AC). Magnetron v troubě navíc produkuje špičky vlnových délek energie ve velmi zúžené frekvenci energetického spektra, zatímco sluneční přichází v širokém kmitočtovém pásmu.

K popisu vlastností elektromagnetických vln je užívána řada termínů, například vlnová délka, amplituda, cyklus a frekvence. Oč tu přitom jde?

* Vlnová délka udává typ záření, například rozhlasové vlny, rentgenové záření, záření ultrafialové, viditelné, infračervené, atd.

* Amplituda udává rozsah kmitu změřeného od výchozího bodu.


* Cyklus udává jednotku frekvence, například v cyklech za sekundu, hertz (Hz), nebo v taktech za sekundu.

* Kmitočet udává počet výskytu [kmitů] v časovém intervalu (obvykle 1 sekunda); jde tedy o počet opakování průběhu události za jednotku času; například počet opakování cyklů za sekundu.

Záření je rozptyl energie elektromagnetickými vlnami.


Podle definice fyzikálního názvosloví jde o „elektromagnetické vlny vysílané atomy a molekulami radioaktivních látek v důsledku jaderného rozpadu“. Záření vyvolává ionizaci, protože neutrální atomy získávají nebo ztrácejí elektrony. Shrnuto: v mikrovlnné troubě dochází k rozpadům a změnám molekulární struktury potravin vystavené procesu radiace. Výrobci by správně měli hovořit o „radiačních troubách“, ale je sporné, zda by pak vůbec ještě nějakou prodali. Název nicméně přesně vystihuje čím mikrovlnná trouba skutečně je.

Bylo nám řečeno, že mikrovlnná příprava jídla není totéž jako jeho ozařování (radiační „treatment“). Budí to dojem, že je užito naprosto rozdílných energetických vln odlišné intenzity. Ani jedna dosavadní úřední studie ovšem neprokázala neškodnost užívání mikrovln. Přitom všichni víme, že platnost oficiálních studií bývá „ve vyšším ekonomickém zájmu“ záměrně omezená. Mnohá z takovýchto „oficiálních studií“ se také později ukázala jako žalostně nepřesná.

Spotřebitelé by mohli očekávat, že experti používají v dostatečné míře zdravý selský rozum. Pravdou je však pravý opak.

Vezměme si příklad z vajíček. Koncem šedesátých let bylo celosvětově proklamováno prohlášení o jejich „prokázané škodlivosti lidskému zdraví“. Tato akce nám vynesla imitace vaječných produktů a velké zisky jejich výrobcům, zatím co vaječné farmy jedna po druhé krachovaly.

Nedávná studie, opět sponzorovaná americkou vládou, tvrdí a dokladuje, že vejce přes všechna tehdejší „vědecky ověřená prohlášení“ našemu zdraví neškodí. Tak komu a čemu bychom vlastně měli věřit? Jakých měřítek bychom měli používat, posuzujeme-li záležitostí, které se přímo týkají našeho zdraví?

I když se v současné době prohlašuje, že se mikrovlny „zaručeně nerozptylují do okolí“, pokud se mikrovlnky správně užívají podle schváleného návodu, rozhodnutí, zda chce či nechce jíst jídla připravená v mikrovlnné troubě, leží na spotřebiteli. Totéž samozřejmě platí především pro rozhodnutí, zda si ji vůbec pořídit.

Mikrovlny jsou nebezpečné pro přípravu kojeneckého mléka

Byla zveřejněna celá řada velmi vážně míněných výstrah, jichž si ale stěží někdo povšiml. Například v příručce Mladým rodinám, od Minnesota Extension Service Minnesotské univerzity, vydané v roce 1989, stojí:

Ačkoli mikrovlny ohřejí jídlo rychle, nelze je doporučit pro ohřívání kojeneckých lahví. Láhev se může zdát na dotyk chladná, ale tekutina uvnitř může být extrémně horká a může dětem popálit ústa a jícen. Také tvorba páry v uzavřené nádobě, jakou je dětská láhev, může způsobit výbuch.

Ohřívání láhve v mikrovlnce může být příčinou nepatrných změn struktury mléka. V kojenecké směsi může dojít ke ztrátě některých vitamínů. V ohřátém mateřském mléce mohou být zničeny jisté ochranné látky. Ohřívání láhve držené v proudu horké vody z kohoutku, nebo postavené do mísy teplé vody sice vyžaduje několik minut navíc, ale je to mnohem bezpečnější.

Dr. Lita Lee, bioložka z Havaje, 9. prosince 1989 v časopise Lancet oznámila:
"V kojenecké směsi ohřívané v mikrovlnce konvertují určité transaminokyseliny na své syntetické cisisomery. Syntetické izomery, ať už cisaminokyseliny či mastné kyseliny, nejsou biologicky aktivní. Mimo to aminokyseliny L-proline konvertují na své d-isomery, známé neurotoxické [nervové] a nefrotoxické jedy [zasahují ledviny]. Je už dost špatné, že mnoho nemluvňat není kojeno, avšak mléčné náhražky (kojenecké výživy) jsou navíc jedovatější použitím mikrovln."

Mikrovlnami upravená krev zabíjí

Roku 1991 byl v Oklahomě požadován zákon, týkající se nemocnic užívajících mikrovln k ohřívání krve k transfúzím. Zmíněný proces poškodil pacientku Normu Levitt, která zemřela po transfúzi krve. Ošetřovatelka totiž předehřála krevní konzervu v mikrovlnné troubě. Tato tragédie ozřejmuje, že se za „ohříváním“ mikrovlnami skrývá podstatně více, než jsme ochotni uvěřit. Krev bývá před transfúzemi běžně předehřívána, ovšem ne v mikrovlnné troubě... V případě paní Levitt pozměnily mikrovlny složení krve, a to ji zabilo.

Je očividné, že mikrovlnné záření kromě „ohřívání“ dělá se zahřívanými látkami ještě něco navíc. Je zcela zjevné, že lidé, kteří si připravují jídlo v mikrovlnce, polykají spolu s upravenou potravou „cosi neznámého“.

Protože tělo je závislé na elektrochemických procesech, každá síla, která rozvrátí nebo změní elektrochemii ovlivní i fyziologii lidského těla. Vynikající popis je v knize Roberta O. Beckera: „The Body Electric“ (Tělesná elektřina) a knize Helen Sugarman: „Warning, the Electricity Around You May Be Hazardous to Your Health“.

Vědecké důkazy a fakta

V porovnávací studii účinků konvenčním způsobem a v mikrovlnce připraveného jídla, zveřejněné (1992) v německém RAUM & ZEIT (obdoba časopisu Vesmír), čteme:

Základní hypotéza přírodní medicíny uvádí, že zavedení neobvyklých molekul a energií do lidského těla s největší pravděpodobností způsobí více škody než užitku.

V mikrovlnami připravené stravě jsou pozměněné molekuly a přidaná energie; nic z toho v jídle vařeném způsobem, užívaným už od objevu ohně, neexistuje. Tepelná energie vyzařovaná sluncem a ostatními tělesy (infračervené záření) se chová jinak než uměle generované mikrovlny. Vlnění mikrovlnné troubě je produktem střídavého proudu a vyvolává až miliardu a více zvratů polarity za sekundu v každé molekule potravy, na niž narazí. Za těchto okolností je tvorba nepřirozených molekul nevyhnutelná. Přitom bylo pozorováno, že přirozené aminokyseliny poté vykazují izomerické změny [změny morfologického tvaru], a že je působení mikrovln doslova transformuje do forem, které jsou pro organizmus toxické.

Jedna z krátkodobých studií podchytila významné a znepokojující změny, které se projevují v krvi jednotlivců takřka bezprostředně po konzumaci mléka a zeleniny upravené mikrovlnami. Osm dobrovolníků jedlo různé kombinace stejných jídel připravených odlišným způsobem, přičemž veškerá jídla zpracovaná mikrovlnami vyvolala významné změny v jejich krvi. Zatím co hodnota hemoglobinu poklesla, stoupla u všech testovaných hladina bílých krvinek a cholesterolu. Ke zjištění energických změn v krvi bylo použito luminiscenčních [světélkujících] baktérií. Po vystavení účinkům krevního séra, získaného po strávení potravy upravené mikrovlnami, byl pozorován významný nárůst jejich vyzařování.

Odkud pocházejí tyto poznatky?

Švýcarská klinická studie

Dr. Hans Ulrich Hertel, dnes penzionovaný vědec zabývající se výživou, pracoval řadu let u velké švýcarské potravinářské společnosti obchodující v celosvětovém měřítku. Před lety byl propuštěn z práce, kvůli námitkám vzneseným vůči jistým zpracovatelským metodám, zbavujícím potraviny přirozených vlastností.

Společně s kolegou, profesorem Laussanské univerzity, uveřejnili v roce 1991 zprávu o výzkumu, v níž oznámili, že potrava připravovaná v mikrovlnné troubě může pro naše zdraví představovat větší riziko než jídlo vařené obvyklým způsobem. V článku, který se objevil také v 19. čísle Journal Franz Weber, uvedli, že jídlo připravené mikrovlnami působí rakovinotvorně na krev. V článku byly zveřejněny již zmíněné výsledky výzkumu. Obálku vždy seriózního časopisu tehdy zdobil ponurý obrázek Smrtky nesoucí mikrovlnnou troubu.

Dr. Hertel byl prvním západním vědcem, který nejen koncipoval, ale i provedl kvalitní klinickou studii účinků mikrovlnami zpracovaných živin na krev a fyziologii lidského těla. Jeho skromná, ale plně kontrolovaná studie vynesla na světlo jak mocné jsou degenerativní síly produkované v mikrovlnné troubě a nástrahy dřímající v takto zpracované potravě. Vědecký závěr ukázal, že mikrovlnné vaření mění vnitřní skladbu živin v potravě, že tyto změny participují na krvi a mohou vyvolat různé degenerace v lidském organizmu. Na výzkumu se podílel také Dr. Bernard H. Blanc z biochemické fakulty prestižního švýcarského spolkového technologického institutu (ETH).

Testy

Účastníci studie obdrželi v odstupu dvou až pěti dnů jednu z následujících variant stravy na lačný žaludek:

(1) syrové neupravené mléko;
(2) totéž mléko konvenčně svařené;
(3) mléko pasterované;
(4) totéž syrové mléko, ale svařené v mikrovlnce;
(5) syrovou zeleninu z organické farmy;
(6) tutéž zeleninu uvařenou obvyklým způsobem;
(7) stejnou zeleninu, ale zmrazenou a rozmraženou v mikrovlnné troubě;
(8) stejnou zeleninu uvařenou v mikrovlnce.

Dobrovolníci byli odloučeni a každému byl bezprostředně před jídlem odebrán krevní vzorek. Další vzorky pak byly odebírány v přesně definovaných intervalech po vypití shora uvedených dávek mléka či konzumaci připravené zeleniny.

Ve všech krevních vzorcích odebraných po požití jídla uvařeného v mikrovlnné troubě byly zjištěny významné změny. Zahrnovaly snížení všech hodnot hemoglobinu a cholesterolu, obzvlášť markantně se změnil poměr mezi hodnotami HDL [zdravý cholesterol] a LDL [nezdravý cholesterol].

Lymfocyty [bílé krvinky] prozrazovaly mnohem zřetelnější krátkodobý nárůst, následující po přijetí mikrovlnami připravené stravy, než po pozření všech ostatních variant. Všechny tyto ukazatele signalizují degeneraci. Navíc se projevilo vysoce významné spojení mezi množstvím mikrovlnné energie použité k přípravě testovacích jídel a silou vyzařování luminiscenčních baktérií, přidaných do krevního séra testovaných osob. Dr. Hertel dospěl k závěru, že takto technicky derivovaná energie skutečně může být vnesena do těla potravou, induktivně zpracovanou mikrovlnami.

Dr. Hertel říká: „Leukocytózu, již nelze přičíst běžným každodenním odchylkám, berou hematologové velmi vážně. Leukocyty totiž nezřídka signalizují patogenní vlivy na živý systém, například otravy a buněčná poškození. Nárůsty hladin leukocytů byly po požití mikrovlnami zpracované potravy mnohem výraznější, než u všech ostatních variant. Vyšlo najevo, že nárůsty způsobil výhradně příjem potravy obsahující mikrovlnami zpracované substance.“

„Uvedený proces spočívá na fyzikálních principech a byl potvrzen v odborné literatuře. Zjevný přísun dodatečné energie, prokázaný luminiscenčními baktériemi, je jen dalším potvrzením navíc. Pokud jde o nebezpečné účinky mikrovlnného záření na živé systémy, existuje obsáhlá vědecká literatura. Je nicméně překvapující, když si uvědomíme jak málo úsilí bylo věnováno snaze nahradit zhoubnou mikrovlnnou technologii takovou, která by byla více ve shodě s přírodou.“

„Technologicky spočívá produkce mikrovln na principu střídavého proudu. Atomy, molekuly a buňky zasažené tvrdým elektromagnetickým zářením jsou nuceny obracet svou polaritu 1 až 100-miliardkrát za sekundu. Přitom v žádné organické soustavě neexistuje atom, molekula či buňka, která by po delší dobu dokázala vzdorovat této násilné ničivé síle, a to dokonce ani při nízké hladině energie v rozsahu miliwatt. Veškeré bipolární přírodní látky - jako například kyslík v molekulách vody - reagují velmi citlivě. Na tomto principu spočívá výroba tepla při mikrovlnném vaření; žár produkuje násilné tření vyvolávané v molekulách vody. Složité molekulární struktury jsou přitom rozervány a makromolekuly mocně deformovány, čímž se nekontrolovatelně mění jejich kvalita.“

„Postup je v ostrém protikladu k obvyklému vaření využívajícímu konvenčního prostupu tepla, přiváděného zvenčí. Vaření mikrovlnami naproti tomu začíná uvnitř buněk a molekul obsahujících vodu, v nichž se energie třením transformuje na teplo. Kromě silných účinků třecího žáru, tedy termických, jsou zde ještě účinky netermické, které až dosud nebyly téměř nikdy brány v úvahu.

Netermické efekty nejenže nejsou v procesu měřitelné, ale mohou natolik znetvořit struktury molekul, že se to výrazně projeví na jejich kvalitě. Oslabení buněčné membrány mikrovlnami se využívá například v genové technologii, při provádění genetických změn. Násilím poškozené buňky jsou ve skutečnosti zničené; je neutralizován elektrický potenciál mezi vnější a vnitřní stěnou buněčné membrány, umožňující život buňky. Takto poškozená buňka se stává snadnou kořistí virů, plísní a ostatních mikroorganizmů. Přirozené opravné mechanizmy jsou potlačeny a buňky, nucené přizpůsobit se nouzovému energetickému stavu, přejdou z aerobního na anaerobní dýchání. Namísto vody a kysličníku uhličitého začne takto poškozená buňka produkovat jedovatý peroxid vodíku a kysličník uhelnatý přímo v organizmu.“

K úplně stejným násilným deformacím může dojít i přímo v těle. Pokud se přímo vystavíme záření radaru nebo jiného mikrovlnného zdroje, děje se s našimi molekulami totéž, jako s molekulami jídla mučeného v mikrovlnce.

Je tedy zřejmé, že ozáření mikrovlnami vede ke znetvoření struktury molekul v potravinách. Ozařování vytváří nové směsi s chemickými vazbami, jaké v přírodě vůbec neexistují. Tyto takzvané radiolytické směsi vznikají molekulárním rozkladem (rozpadem) jako přímý důsledek ozáření.

Výrobci mikrovlnek trvají na tom, že mikrovlnami zpracovaná ozářená potrava neobsahuje „významně zvýšený podíl“ radiolytických prvků než kuřata, pečivo nebo jiné konvenčně vařené jídlo. Zde prezentovaný klinický vědecký důkaz je usvědčuje ze lži. Ve Spojených státech dodnes nikdy nikdo neprovedl jakýkoli test, zohledňující účinky mikrovlnami zpracované potravy na lidské tělo. Je snad jen náhoda, že vždy byl větší zájem o studie na téma: „Co se stane, jestliže se dvířka na mikrovlnce nedovírají?“ Zdravý selský rozum přece říká, že centrem pozornosti musí být spíš to, co se děje s uvnitř vařenými potravinami. A protože lidé touto cestou pozměněné jídlo jedí, neměli by se spíš zajímat o to, co natropí směska mikrovlnami rozdrcených molekul v biologické struktuře tělesných buněk?

Jak umlčet pravdu

Když doktoři Hertel a Blanc publikovali výsledky svého výzkumu, úřady okamžitě reagovaly. Jenže úplně jinak než „by se dalo očekávat“… Vlivná obchodní organizace švýcarských obchodníků s elektrozařízením pro domácnost a průmysl, známá jako FEA, hbitě zasáhla už v roce 1992. „Dotlačila“ předsedu soudu v Seftigen (kanton Bern) aby v březnu 1993 vydal nařízení, které vědcům prakticky nasadilo „roubík“. Dr. Hertel byl navíc později odsouzen za „poškozování obchodních zájmů“ a bylo mu zakázáno publikovat jakékoliv další výsledky. Hertel však stál za svým a bojoval proti soudním rozhodnutím několik let.

Nakonec, 25. srpna 1998, zrušil ostudné seftigenské usnesení Štrassburský rozhodčí soud. Evropský soud pro lidská práva navíc konstatoval, že rozhodnutí švýcarského soudu z roku 1993 poškodilo Hertelova práva. Soud konstatoval, že „příkaz mlčení“, vyřčený v roce 1992 proti Dr. Hertelovi, jemuž bylo zakázáno zveřejnit poznatky potvrzující, že mikrovlnné trouby jsou nebezpečné lidskému zdraví, byl „proti právu na svobodné vyjádření“. Švýcarsko nakonec muselo Hertelovi vyplatit slušné odškodnění.

Kdo vynalezl mikrovlnnou troubu?

Pro podporu a urychlení pohybu vojenských operací vyvinuli nacisté tzv. „Radiomissory“, první polní mikrovlnné trouby použité za invaze do Ruska. Možnost využít nového vybavení k přípravě jídla, energeticky výhodným zpracováním poživatin ve značně zkrácené době a v masovém měřítku, řešila v průběhu operace Barbarossa významný logistický problém.

Po válce objevili spojenci zprávu o německém lékařském výzkumu, zabývajícím se vlastnostmi mikrovln. Dokumenty byly společně s několika funkčními mikrovlnkami převedeny do resortu tehdejšího Ministerstva války USA a klasifikovány jako tajné, s odkazem na „pozdější vědecký výzkum“. Několik německých mikrovlnek ukořistili i Rusové, kteří ovšem na rozdíl od Američanů ihned provedli důkladný výzkum jejich biologických účinků. Později jejich používání v Sovětském svazu zakázali zákonem a Sověti vydali mezinárodní varování o zdravotním riziku a ohrožení biologického životního prostředí „mikrovlnkami“ a obdobným vysokofrekvenčním elektronickým zařízením.

Také jiní východoevropští vědci referovali o zhoubných účincích záření mikrovln a přesně vymezili hranice použití. USA ovšem evropské oznámení o škodlivých účincích nepřijaly, a to dokonce ani poté, když EPA odhadla, že emise zdrojů rádiového a mikrovlnného záření v Americe vykazují patnáctiprocentní roční nárůst.

Karcinogeny v jídle zpracovaném mikrovlnami

V knize Zdravotní účinky mikrovlnného záření mikrovlnné trouby a v březnovém
i zářijovém vydání časopisu Earthletter (Dopis Zemi), ročník 1991, Dr. Lita Lee uvedla, že mikrovlnné elektromagnetické záření poškozuje potraviny a mění vařené substance na organotoxické a karcinogenní látky. Výsledky výzkumu shrnuté v tomto článku prozrazují, že mikrovlnné trouby škodí mnohem víc, než jsme se domnívali.

Ze souhrnu ruských poznatků, uveřejněného v publikaci Atlantis Raising Educational Center v oregonském Portlandu, vyplývá, že se při všech potravinových testech vytvořily karcinogeny. Žádné z testovaných jídel přitom nebylo mikrovlnám vystaveno déle, než bylo k jeho úpravě nezbytné, tzn. uvaření, roztátí nebo ohřátí, zabezpečující zdravé požití.

Souhrn některých výsledků:

* po ozáření připravovaného masa mikrovlnami se vytvořil d-nitrosodiethanolamin (nechvalně známý karcinogen);
* část aminokyselin obsažených v mléce a obilných zrnech konvertovala po ozáření na karcinogeny;
* při rozmrazení plodů konvertovaly v nich obsažené glykosidy a galactosidy na karcinogenní látky;
* už po extrémně krátké expozici konvertovaly rostlinné alkaloidy v syrové, vařené i zmrazené zelenině na karcinogeny;
* karcinogenní volné radikály se tvořily ve všech mikrovlnami zpracovaných rostlinách, obzvlášť v kořenové zelenině.
Snížení výživné hodnoty potravin
Ruští výzkumníci u testovaných potravin mimo jiné zjistili také významné zrychlení strukturální degradace, vedoucí k úbytku výživné (nutriční) hodnoty o 60 až 90 procent. Mezi zjištěné změny patří:

* Snížení biologické dostupnosti komplexu vitamínů B, vitamínu C a E, včetně hlavních minerálních a lipotropických faktorů u všech testovaných potravin.
* Různé druhy poškození celé řady rostlinných substancí, jako alkaloidů, glykosidů, galaktosidů a nitrilosidů.
* Degradace nukleoproteinů v mase.

Mikrovlnná choroba

Rusové vyšetřili tisíce dělníků, vystavených za dubiózních okolností působení mikrovln (během vývoje speciálního radaru v padesátých letech). Výzkum odhalil nesmírně závažná zdravotní rizika. Rusové pak definovali striktně dodržovanou hranici expozice: 10 mikrowatt pro zaměstnance a 1 mikrowatt pro nezúčastněné.

V knize Roberta O. Beckera, The Body Electric, je popsán ruský výzkum negativních zdravotních účinků mikrovlnného záření, souhrnně označených jako „mikrovlnná choroba“. Na straně 314, Becker uvádí:

Jejím prvním příznakem je nízký krevní tlak a zpomalený puls. Pozdějšími a nejběžnějšími projevy jsou chronická podrážděnost sympatetického nervového systému [stresový syndrom] a vysoký krevní tlak. Tato fáze také nezřídka zahrnuje bolesti hlavy, závratě, bolesti očí, nespavost, popudlivost, úzkost, žaludeční křeče, svalovou tenzi, neschopnost koncentrace, vypadávání vlasů, plus zvýšený výskyt zánětů slepého střeva, šedého zákalu, problémy s plodností a rakovinu. Chronické příznaky nakonec mohou vést ke kritickému vyčerpání nadledvinek a ischemické srdeční chorobě [blokování věnčitých tepen a infarktu].

Podle Dr. Lee byly u konzumentů mikrovlnami zpracovaných potravin zjištěny změny v krevní chemii a zvýšená míra výskytu jistých chorob.

Uvedené symptomy mohou vyvolat následující změny:

* Byla zjištěna lymfatická onemocnění, vedoucí ke snížení schopnosti ochrany organizmu vůči některým druhům rakoviny.
* Byl zjištěn zvýšený objem formací rakovinotvorných buněk v krvi.
* Byl zjištěn zvýšený výskyt žaludeční a střevní rakoviny.
* Byl pozorován zvýšený stupeň zažívacích potíží, vedoucí až k postupnému zhroucení vylučovacího systému.

Závěry výzkumu vlivu mikrovln

Následující poznatky pocházejí z výzkumů biologických účinků mikrovln, provedených nejvýznamnějšími německými a ruskými výzkumnými ústavy.

Německý základní výzkum probíhal už během vojenského tažení Barbarossa na Humboldtově univerzitě v Berlíně (1942 až 1943), ruská bádání v Běloruském institutu radiotechnologie v Minsku a Ústavu pro radiotechnologie v Rajastanu od roku 1957 až do konce studené války.

Ve většině případů byly analyzované potraviny vystaveny cílenému mikrovlnnému záření o energetickém potenciálu 100 kW/cm3/s na dobu, považovanou za přijatelnou k přípravě zdravotně nezávadné, normální potravy. Biologické účinky zaznamenané německými a ruskými vědci lze shrnout do tří kategorií.

Rakovinotvorné účinky

[Dva body jsou na kopii záznamu německé zprávy nečitelné. Zbytek je nepoškozen.]

3. Vznik „vazby“ na atmosférickou radioaktivitu, která se zdá být příčinou značného růstu objemu alfa a beta částic saturovaných ve stravě.

4. Tvorba rakovinotvorných činitelů ve směsi proteinového hydrolyzátu* v mléce a obilkách [* přírodní proteiny, které násilné přidání vody rozštěpí na nepřirozené fragmenty].

5. Změna elementárních výživných látek, které po požití stravy zpracované mikrovlnami působí zmatek v zažívacím traktu a labilní katabolismus [to znamená zhroucení metabolického procesu].

6. Umělé změny složení jídla vyvolaly selhání lymfatického systému [absorpčních cév] a degeneraci imunitního potenciálu chránícího tělo před jistými formami neoplazmy [abnormální růsty tkáně – nádory].

7. Po požívání „mikrovlnného“ jídla se v krevním séru objevilo vyšší procento rakovinotvorných buněk [cytomatické buňky tumorů, jako například sarkomu].

8. Mikrovlnné rozmrazování mražených plodů vyvolává změny katabolického chování glykosidů [hydrolytické dextrosy] a galaktosidů [okysličených alkoholů].

9. Mikrovlnné emise jsou příčinou katabolických změn [vyvolávají zhroucení metabolizmu], chování rostlinných alkaloidů [prvků na bázi organického dusíku], a to i poté, když byla syrová, vařená, či mražená zelenina exponována po extrémně krátkou dobu.

10. Mimo různých kopií minerálních molekulárních formací se v rostlinných substancích tvoří rakovinotvorné volné radikály [vysoce reaktivní neúplné molekuly], především v syrové kořenové zelenině.

11. U statisticky vysokého procenta osob vyvolala mikrovlnami zpracovaná jídla rakovinové bujení v žaludku a střevech, právě tak, jako obecnou degeneraci periferní buněčné tkáně a postupné zhroucení funkcí zažívacího a vylučovacího traktu.

Kategorie II
Úbytek výživné hodnoty

1. Snížení biologické dostupnosti [schopnosti zužitkovat tyto látky] B-komplexu, vitamínu C, vitamínu E a podstatných minerálních látek a lipotropů u všech potravin.

2. Ztráta 60 až 90 procent obsahu vitálního energetického pole u všech testovaných potravin.

3. Snížení metabolických vlastností a schopnosti integrace alkaloidů [prvků na bázi organického dusíku], glykosidů, galaktosidů a nitrilosidů.

4. Zánik výživné hodnoty masných nukleoproteinů.

5. Významné zrychlení strukturálního rozkladu u všech potravin.

Kategorie III

Biologické účinky přímého ozáření

Vystavení vlivu mikrovlnných emisí má nepředvídatelné negativní účinky na obecný biologický prospěch lidstva. Tato skutečnost nebyla známa až do doby, kdy Rusové započali se svými pokusy. Pomocí důmyslného vybavení brzy zjistili, že lidský organizmus není schopen strávit látky a substance vznikající v mikrovlnami zpracované stravě. Zjištění, že už pouhé vystavení potravin účinkům energetického pole samo o sobě stačí k vyvolání natolik nepříznivých vedlejších účinků, vedlo nakonec až k tomu, že používání jakéhokoliv druhu mikrovlnných zařízení k úpravě potravin bylo v sovětském státě zakázáno zákonem (1976).

Výčet zjištěných účinků

1. U osob ozářených mikrovlnami dochází ke zhroucení pole „životní energie“, provázenému, v závislosti na délce ozáření, stále dlouhodobějšími vedlejšími účinky na lidské energetické pole.

2. Degenerace paralelního celulárního elektrického napětí po dobu používání přístroje (!), pozorovatelné především v krvi a lymfatických oblastech.

3. Schopnost vnější energie vyvolat degeneraci a destabilizaci potenciálu zužitkování potravy v lidském metabolickém procesu.

4. Degenerace a destabilizace potenciálu vnitřních buněčných membrán v průběhu katabolického procesu přenosu živin do krevního séra ze zažívacího procesu [metabolický kolaps].

5. Degenerace a zhroucení okruhů elektrických nervových impulsů v uzlech celebrálních potenciálů [poruchy v přední části mozku kde sídlí myšlení a vyšší funkce].

6. Degenerace a zhroucení elektrických obvodů nervů a ztráta symetrie energetického pole neuroplexů [nervových center] v popředí a na pozadí ústředního [mozku] i autonomních nervových systémů.

7. Ztráta vyváženosti a cirkulace bioelektrických proudů při současně rostoucí aktivaci retikulárního systému [systému kontroly funkce vědomí].

8. Dlouhodobá kumulativní ztráta vitality u lidí, zvířat i rostlin v okruhu 500 metrů od neodstíněné vyzařující jednotky.

9. Dlouhodobé zbytkové účinky magnetického „depozitu", rozprostřeného po celém nervovém a lymfatickém systému.

10. Destabilizace a výpadek produkce hormonů a udržování hormonální rovnováhy u mužů i žen.

11. Zjevně vyšší úroveň výskytu poruch vzorce signálu mozkových vln v rozsahu vlnění alfa, theta a delta u osob vystavených poli mikrovlnných emisí.

12. Byly zjištěny negativní psychologické účinky vyvolané poruchami vzorce mozkových vln, včetně ztráty paměti a koncentrace, snížení emocionálního prahu, zpomalení intelektuálních procesů a případy přerušovaného spánku, které se ve statisticky vyšším procentu vyskytují u jedinců, kteří trvale pobývali v dosahu účinků emisního pole mikrovlnných aparátů, ať už při vaření či ve vysílacích stanicích.

překlad Gewo2001, www.wmmagazin.cz , www.mwmw.cz

originální texty: http://www.nexusmagazine.com
http://ecclesia.org/lawgiver/microwave.as

0
před 6 lety Hloupí byli, jsou a budou...

Je velmi vtipné, nakolik je mnoho lidí ochotno přistoupit na bludy takovéhleho typu. Ale podobné výmysly jsou většinou psány jednoduše a srozumitelně, nežli samotná realita. Schválně, kdo z vás ono zalévání květin opravdu zkoušel? Tady jednoho takového pána v odkazu mám. A výsledky? Prachsprostý výmysl, nesmysl a pověra... http://osel.cz/index.php?clanek=4989

0
před 6 lety Neta

Věda vědou,ale když dám ohřívat v mikrovlnce jídlo s knedlikamy nebo rohliky,ze začátku jsou mekké a za pár minut je nelze rozřezat ani ukousnout,je to kamen.oslední dobou vůbec ne používam mikrovlnku s vyšepopsáného důvodu.

0
před 6 lety Janina

Mikrovlnku doma máme už spoustu let a i přes značné množství různých zvěstí (jinak to pojmenovat nelze, protože všechna tvrzení pro i proti se tváří jako jediná pravdivá, a konečné rozhodnutí tak spočívá na uživateli) o tomto vynálezu ji stále používáme. Dle mého selského rozumu se mi zdá logické vysvětlení Viera: "K tomu, aby došlo k vyražení elektronu z atomárního obalu a tím ke změně struktury materiálu (např. lidské kůže nebo brambory), je nutné překonat výstupní práci elektronu; k tomu je ale potřeba elektromagnetické záření o velmi krátké vlnové délce." atd.
Co však považuji za zásadní, je jak často "vynález zkázy" používám. Pokud si v něm jednou dvakrát do týdne ohřeju vychladlý oběd nebo rozmrazím něco mraženého, nebude to až taková katastrofa jako když v něm denně ohřívám vše co chci mít teplé a k tomu ještě peču nebo griluju něco k večeři. Takže já mikrovlnku používám jako krajní řešení a větší starosti mi dělá spousta jiných věcí.

0
před 6 lety také Mach, ale asi někdo jiný ...

... mě bohužel žena po 20 letech společné domácnosti přelepila mikrovlnou troubu izolepou s tím, že se nyní musíme obejít bez ní, protože je to "div ne radioaktivní záření" ... holt jí někdo vyděsil podobným HOAXem ... viz Radiační trouby - mikrovlnky škodí zdraví, Jiří Wojnar | 14. 01. 2009 | Nebezpečné přístroje ... nemůže někdo tz bludy uvést na pravou míru článkem někde v důvěryhodném časopise nebo novinách?

0
před 6 lety Renďa

jídlo lze ohřívat i bez mikrovlnky, a jak píše Janina, já mikrovlnku též používám v krajní nouzi, například, když zapomenu den předen vyndat mražené jídlo, jinak obědy, večeře, polévky, atd. v ní neohřívám.

0
před 6 lety Gulag

My máme mikrovlnku už rok ve sklepě. Pěkně se tam na ni práší. :D

0
před 6 lety karlos

to Gulag
to že máte mikrovlnku rok ve sklepě, je velice hodnotný příspěvek do diskuze. co takhle napsat, z jakého konkrétního důvodu tam je....

0
před 6 lety Gulag

to karlos:
Tím jsem chtěla napsat, že vůbec není nutná a že ji nepotřebujeme. Jídlo se dá ohřívat i bez ní. A po pravdě, zabírala v kuchyni zbytečně místo a moc nepoužívala.
Funguje, takže to není výmluva, že bychom nechtěli koupit novou.

0
před 6 lety miribečák

Lze v mikrovlnce ohřívat jídlo v nerez nádobí a v které?

0
před 6 lety Martin

viz odpoved Honza ja taky ale pouzivam model SMW 6320 nasel jsem odkaz treba tady http://www.elektro-sencor.cz/katalog/domaci-spotrebice-18/mikrovlnky-26/mikrovlnna-trouba-11.html maj za slusnou cenu ci mrkni na zbozi atp.. jako naprosta spokojenost cena/vykon dobrej - druha cast nevim ale asi jo Martin

0
před 6 lety Vojta J

reaguju na prispevek . Tak moje zkusennost je veskrze pozitivni ale radsi mam mikrovlnky bez grilu koupil jsem SMW 6320 od sencoru mam ji pres 2 roky a zatim musim ,,zaklepat,, slouzi dobre- koupil jsem pres net mrknete prs heureku ci ja kupuju tady www.elektro-sencor.cz, ted mam v planu zkusit special halusky ohrat tak drzte palce :) .. Vojta

0
před 6 lety Guess

Počtěte si:

RAKOVINA Z MIKROVLNNÝCH TRUB

Bylo to již v roce 1991, když EU Komisař pro Spotřebitelskou Politiku v Bruselu, Karl van Miert, varoval před používáním mikrovlnných trub. Poukázal na to, že potraviný ozářené v mikrovlnných troubách mohou mít škodlivý vliv na lidi.

Tento souhrn zde uvedených odpovídajících vědeckých nálezů ukazuje nebezpečí, kterému jste vy a vaše rodina vystaveni, používáteli mikrovlnné trouby, a objasňuje, proč jsou nebezpečné – dokonce i v době kdy nejsou v provozu.

Mikrovlnné trouby byly původně vyvinuty za 2. světové války na Humboldtské Universitě v Berlíně. Záměrem bylo poskytování teplé stravy vojákům kdykoliv a kdekoliv. Přesto výsledek jejich výzkumu ukázal vážné zdravotní nebezpečí spojené s tímto způsobem přípravy stravy.

Následně byla výroba a používání mikrovlnných trub na celém území Německa zakázáno.

Po válce Rusové zopakovali německý výzkum se stejným výsledkem, který vedl ke skutečnosti, že mikrovlnné trouby byly zákonem zakázány i v Sovětském Svazu.

Nové vědecké studie provedené ve Švýcarsku koncem 80. let potvrdily veliká rizika způsobená mikrvlnnými troubami, a to nezávisle na německém a ruském výzkumu a bez jakékoli znalosti o nich.

Tento výzkum prokázal že:

-Nutriční hodnota potravin byla zničena.

-Přímé radiační poškození bylo způsobeno zcela a pouze použitím mikrovlnných trub.

-Potraviny a nápoje ohřívané či rozmrazované v mikrovlnných troubách jsou škodlivé lidskému zdraví.

-Při opakovaném používání mikrovlnných trub je zákonně povolené únikové záření samo o sobě dostačující, aby po delší době zákazníky zdravotně poškodilo. Mikrovlnné trouby umístěné ve výši prsou jsou obzvláště nebezpečné pro oči, srdce a genitálie.

-Každý kdo otvírá mikrovlnnou troubu aby z ní vzal pokrm je přímo postižen zářením.

K tomu všemu navíc, každá trouba nadále vydává záření i po jejím vypnutí, i když s klesající intenzitou.

Poškození zdraví z potravy a nápojůohřívaných nebo rozmrazovaných v mikrovlnných troubách

Šíření odpovídajících vědeckých studií je stále zastíráno celým odvětvím za podpory úřadů, státních představitelů a médií a zjištění těchto studií jsou popírány, přestože jsou zde zcela nezpochybnitelné důkazy, že průmyslné mikrovlny, které se v současnosti používají, jsou příčinou rakoviny.

Jakmile je živá bytost přímo čí nepřímo vystavena průmyslovému záření, její organismus se stává karcinogenním.

(Přímé záření: Únikové záření z mikrovlnných trub, ale i záření z mobilních telefonů, radarových zařízení a televizních přístrojů. Nepřímé záření: Požívání ozářených potravin).

Průmyslové mikrovlny vytvářejí teplo prostřednictvím vysocefrekvenčního otáčení polarity látek, které jsou jim vystavený (2 500 000 000 x za vteřinu). Takto vzniká třecí žár, který nepřirozeným způsobem poškozuje strukturu potravin a tak ničí živiny. Rovnováha se rozpadá stejně jako i vyvážený poměr kyselosti.

V autě, které je po vážné dopravní nehodě nemůžeme dále jezdit, přestože jeho karoserie není chemicky pozměněna. Podobně ani poškozená molekula již nemůže být použita tělem.

Imunitní system těla reaguje na zničenou strukturu molekul zcela stejným způsobem, jakým by reagoval na jed, a to konkrétně obranou. Následkem toho se krevní obraz změní tak, jakoby byl v probíhajícím rakovinném procesu. Dokud toto nebude zviditelněno, nebezpečí mikrovlnných trub bude široce podceňováno.

Na rozdíl od mikrovlnných trub, potraviny vařené běžným způsobem (na vařiči, v běžné troubě nebo v páře) jsou ohřívány přirozeným způsobem, a to přesně řečeno z vnějšku dovnitř, a bez tření.

1. Leukocity
Zvýšení počtu leukocitů (bílých krvinek) ukazuje na zvýšenou obrannou reakci těla. Toto se stává nejčastěji při výskytu infekcí a nádorů.

Diagram měření ukazuje (rozdílné) zvýšení leukocitů po požití potravin vařených běžným způsobem, potravin syrových a potravin ozařovaných mikrovlnami.

2. Hemoglobin
Množství hemoglobinu udává schopnost krve přenášet kyslík. Čím více hemoglobinu máme, tím více kyslíku mají buňky k dispozici. Po požití potravin vařených běžným způsobem, syrových i ozařovaných mikrovlnami se výrazně snižuje množství hemoglobinu. (Výrazně) největší snížení je zjištěno po požití potravin z mikrovlnných trub.

3. Hematokrit
Množství hematokritu ukazuje zvýšení srážlivosti červených krvinek (jako následek depolarizace-odpólování otřesy), a tím zvýšení nebezpečí (sraženin). Takováto změna je výrazně větší po požití potravin ozářených mikrovlnami.
Každý člověk je sám zodpovědný za své vlastní zdraví, jak i za zdraví dětí, které ještě nedokáží dělat vlastní rozhodnutí.
Proto jsi vyzýván, aby jsi odmítnul/tla používání mikrovlnných trub.



Více informací od:

The World Foundation for Natural Science (zde)

0
před 6 lety Guess

A taky tady:

http://probuzeni.blogspot.com/2010/12/ucinky-mikrovlnnych-zarizeni-na.html

0
před 6 lety Guess

Každé jídlo si ohřívám postaru na plyňáku a není to žádný problém. Jídlo je rovnoměrně prohřáté a vydrží dlouho teplé. Také chuť je výborná. Jídlo z mikrovlnky je nestejnoměrně teplé - něco je žhavé a něco ledové. Většinou je horký talíř a jídlo se ohřívá na vícekrát a ne a ne se prohřát. Rychle vystydne a chuťově je odporné. Ikdyby to nebylo nezdravé nebudu mikrovlnku používat. Ale že by ozařování jídla bylo zdravé, si může myslet snad jen jednoduchý člověk.

0
před 6 lety Guess

BTW: Strychin je typický internetový chytrolín nebo spíše placený rozmělňovač diskuzí. Proč by jinak trávil tolik času na diskuzích, přesvědčováním všech o opaku významu článku nebo debaty?

0
před 6 lety edenrose

taky MVT nemáme a vůbec nechybí :)nejlepší je používat co nejpřirozenější potraviny a jejich úpravu. Nejzdravější je co vymyslela příroda a nikdo ji se svými výmysly nepřekoná

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Guess: Za internetovýho chytrolína teda považuji vás. Nejen že by se určitě dal dohledat tento článek na internetu, ale už jen ta věta "které jsou jim vystavený (2 500 000 000 x za vteřinu)." :D mě jako elektronikovy přijde směšná :D. nejen to jak je to vypsaný schválně pro co největší částku, aby to chtělo lidi vyděsit či co? (stačilo napsat 2.5 GHz) Ale i tím že to je chybná frekvence, kterou ale Strychnin napsal správně. Opravdu nepochopím chytrolíny jako Guess co postují dlouhé texty lží a ani si to neověřil jestli to je pravda...

0
před 6 lety Mrki

Člověk tu může 100x napsat, že je mikrovlnka škodlivá, podložit to měřením atd. atd. Stejně se tu na diskusi objeví lidi, kteří jsou z oboru a tvrdí, že škodlová není, pak je tu skupinka, která žije v bláhové nevědomosti, že kdyby byla škodlivá, tak ji přece zakáží a další v ní ohřívají "jen 2x týdně a to přeci nemůže vadit".

Prostě, ať se tu napíše cokoliv, tak někteří jsou nepoučitelní. A jestli si někdo myslí, že ti nahoře (vládci našeho světa) to s námi myslí dobře, tak se STRAŠNĚ PLETE!

0
před 6 lety Mrki

Jen ještě malou poznámku:

Skoro každý druhý je na něco alergický, má oslabenou imunitu, autoimunitní onemocnění, rakovinu bla, bla... ale hojně se doma používá mikrovlnka, tak si potom nestěžujte na nemoci, když jste ke svému zdraví lhostejní a informace, které se vám nelíbí ignorujete.

0
před 6 lety Mrki

Pro ty, co nemají předchozí dlouhé texty rádi. Zde dotaz a odpověď na dané téma:

"Řekni mi prosím jak mikrovlná trouba ovlivňuje jídlo (negativně nebo nijak)?

NIKDY nepoužívejte mikrovlnku na ohřívání jídla. Mikrovlny mění molekulární strukturu jídla. Mikrovlny ničí všechny vitamíny a dobré energie v jídle. Takže jíte mrtvé jídlo s nízkou energií. Je to negativní genetická manipulace na úrovni DNA, která způsobí genetickou manipulaci i ve vašem těle. Takže onemocníte a vaše vědomí zůstane nízko."

http://www.youtube.com/user/777ALAJE

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

Já mikrovlnku normálně používám-na popcorn, když chci ohřát večeři,...

0
před 6 lety Riči

Ach jo. Tak jsem si přečetl dlouhou diskuzi, ale nenašel jsem nic o energetickém působení potravin. Mikrovlnou troubu jsem dlouho používal, ale co jsem se této vymoženosti vědy a techniky dobrovolně vzdal se cítím mnohem lépe. Většinou si vařím jídlo na sporáku a hned jím. Instantní potraviny nemájí žádnou energii a je to jen mrtvá hmota tak jako jídlo z mikrovlnky. Je na každém z nás co chceme jíst. Stačí se poučit z čínské celostní medicíny, kterou propagují a další diskuze bude bezpředmětná. Nedržím žádnou dietu jen jsem upravil jídelníček a cítím se mnohem lépe. Mnoho rakovinových nádorů je právě z mrtvého jídla, které se ohřívá v mikrovlné troubě. Viděli jste někdy ve volné přírodě zvíře s rakovinou? Domácí mazlíčci ano, ale to stahují na sebe ze svých pánů a paniček. Stačí si jen všímat všeho co pochází přírody a učit se s pokorou. Ta nám mooc chybí.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

Když jsem ještě bydlela u rodičů, tak tam se mikrovlnka používala běžně. Já osobně ji ve své domácnosti nemám a ani nehodlám pořizovat. Je mi bez ní krásně a i tak máme ve svém okolí dost špatných záření, že se bez jednoho ráda obejdu :-) ... ony stačí třeba jen mobilní telefony, bez kterého se už bohužel neobejdu.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě v plastových nádobách a obalech jsou jako časovaná bomba:

Vysoká teplota z plastu postupně uvolňuje do jídla kapky jedu. II. kanál americké televize uvedl dokument o škodlivosti dioxinů na lidské zdraví. Program uváděl Dr. Eduard Fujimoto z Amerického ministerstva zdravotnictví. Upozornil diváky na škodlivost používání plastových nádob, určených pro ohřívání potravin v mikrovlnných troubách. Obzvlášť nebezpečná je v nich úprava potravin obsahujících tuk. Zdůraznil fakt, že kombinace tuku, vysoké teploty a plastu propouští do jídla a nakonec do buněk našeho těla dioxiny - karcinogenní a pro lidské buňky vysoce jedovaté látky! Dr. Fujimoto doporučuje používat k úpravě potravin v mikrovlnných troubách místo plastů skleněné nebo keramické nádoby.
Jídlo bude mít stejnou chuť..., ale bude bez škodlivých dioxinů! Je třeba ihned odbourat ohřívání polotovarů, instantních polévek a kompletních menu ve spotřebitelských obalech (polystyrenové a plastové tácky...).
Jako přijatelné řešení, avšak ne zcela bez rizika, se jeví příprava potravin v papírových "nádobách". Spotřebitel ovšem nikdy neví, co je v papíru obsaženo. Bezpečnější je proto použít tvrzené sklo, určené pro mikrovlnné trouby. Fujimoto rovněž upozornil na skutečnost, že restaurace s rychlým občerstvením (v USA) hromadně upustily od přípravy pokrmů v plastových a polystyrénových nádobách, a přešly na tzv. papírový program. Hlavním důvodem byl dlouho neřešený problém dioxinů!

*Plast obsahuje jedovatý dioxin*
Student sedmého ročníku Claire Nelson během studia narazil na fakt, že za karcinogen považovaná látka di(etyl-xyl)adepát (DEHA), je obsažena i v plastech používaných na potravinové obaly. Bylo zřejmé, že účinek mikrovln na takto zabalené jídlo nebyl v institutu FDA nikdy prozkoumán. Claire se tedy začal podrobně zajímat o to, zda potravinové polotovary, balené v plastu a ohřívané v mikrovlnné troubě, mohou vyvolat rakovinu. Tři roky nato se Claire s podporou vědeckého pracovníka odhodlal otestovat problém, který vlastně měla řešit státní instituce FDA (Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv, jehož činnost je hrazena z peněz daňových poplatníků; pozn. red.). Pro studenta bez finančních prostředků to byl téměř neřešitelný úkol. Nakonec mu ale s výzkumem pomohl Jon Wilkes z arkansaského Národního toxikologického centra v Jeffersonu. Toto výzkumné středisko je příbuzné FDA.
Claire zde měl pro své experimenty k dispozici potřebné laboratorní vybavení.
K pokusům použil panenský olivový olej v běžných plastových obalech. Prověřoval působení mikrovln na celkem čtyři druhy nejpoužívanějších plastových obalů. Výsledek experimentu byl šokující. Látky, které se "přestěhovaly" z plastu do olivového oleje, obsahovaly nejen dioxin, ale také xenoestrogen; látku, která u mužů způsobuje řídnutí spermatu a rakovinu
u žen!
Claire prováděl své výzkumy po celý rok. Výsledky výzkumu dokázaly přítomnost látky DEHA, která se stěhuje z plastů do oleje, a to v množství 200 až 500 částic pro milion (ppm). Standard určený institutem FDA přitom povoluje jen 0,05 částice pro miliardu. Nelsonovy výsledky byly zveřejněny ve vědeckých publikacích. Student Claire Nelson obdržel vysoké ocenění od Amerického sdružení chemiků na mezinárodním veletrhu v Texasu za nesporně prokázaný fakt, že "karcinogenní látky obsažené oleji 10 000 000krát překračují povolenou hranici" stanovenou v květnu 2000 úřadem FDA (publikováno společností Lidé proti rakovině, č.515-972-4444).


*Plastové nádoby*
Okolo problematiky dioxinů obsažených v potravinových plastech v Americe
se i nadále vede bouřlivá diskuze. Odborníci tvrdí, že v mikrovlnných
troubách upravené potraviny jsou bezpečnější, pokud spotřebitel dodržuje tato pravidla:
1. Použije "homologované" plastové nádoby s označením "Microwave Safe". 2. Jestliže je pro ohřívání použit plastový obal, nesmí být v přímému
styku s potravinou! Avšak podle Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léků, se při mikrovlnných teplotách mohou chemikálie obsažené v jakýchkoliv plastových obalech "přesouvat" do připravované potravy. I když neexistuje přímý důkaz, FDA dnes tvrdí, že kontaminující látka v plastech je vážnou hrozbou lidskému zdraví.


*Dioxin obsažený v plastu*
Dioxiny, včetně příbuzných separací, jsou imise vstupující do prostředí
(potravin) jako vedlejší průmyslový produkt. Dioxinové separace jsou považovány za vysoce jedovaté, karcinogenní látky. Různé studie prokázaly, že se dioxiny mohou uvolňovat do atmosféry z chlorovaného plastu, polyvinylchloridu (PVC - je také součástí oblečení a folií na balení (potravin) spalovaného za vysokých teplot.
Problematice zahřívání plastů v mikrovlnné troubě se však nevěnoval dosud žádný oficiální výzkum!

0
před 5 lety Blanka

Co plastikové pytle s destilovanou vodou s přídavky výživy a léku , co jdou pacientům přímo do žil?

0
před 5 lety Blanka

Pro Mrki:
Konečně se objevil někdo, kdo uzavřel pusu všem ignorantum. Děkuji !
Poloviční znalost je velice nebezpečná znalost.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 5 lety 6sense

Nevím jestli to je tím že někdo někomu zavřel pusu, nebo tím, že lidem kteří za vším chtějí vidět zlo, tak ho všude mít ve svých představách budou a ani kdybych tisíckrát postoval že nic nedělá jako oni postovaly nějaké bludy, tak se to nezmění, tak proč se namáhat :). Určitě nevěřim nějakým uživatelům 777ALAJE na youtubu a různým "vykladačům boha".
Psát, že se úpravou v mikrovlnce sníží vitamíny je vcelku směšné, ty se ničí i klasickou tepelnou úpravou. To potom rovnou jezte makrobioticky.
Plastové nádoby jsou jasné, i když jsou v čechách nějaké normy na množství migrace látek do jídla...

0
před 5 lety mikni

Naprostý souhlas s 6sense.Už jsem se dlouho tak nepobavil při čtení některých bludů.Některým přispěvovatelům se divím,že mají vůbec odvahu žít v blízkosti jakéhokoliv spotřebiče,včetně žárovky.

0
před 5 lety Mrki

6sence + mikni: jen se bavte...

0
Obrázek uživatele bartson
před 5 lety bartson

Chci se zeptat jak tahle diskuze dopadla? :D nechce se mi to celé číst:))..já osobně jsem mikrovlnku odstranil...člověk když do ní dá uvařit třeba brambory tak jsou prostě vysušené...přešel jsem na rychlé indukční vaření a klasickém ohřevu na páře:) souhlasí se mnou někdo?

0
Obrázek uživatele davy
před 5 lety davy

Doporučuji parní troubu, super vaření.

0
Obrázek uživatele yeahwarisover
před 5 lety yeahwarisover

mě to fakt nebaví číst :-)
ale přidám svůj osobní názor.
Mikrovlnka už dávno letěla z okna.
nejsem už tolik paranoidní ve smyslu ozařování mě samotného, ale fakt je ten,že z živé potraviny uděláte mrtvou. Takže vidět v práci,jak si někdo udělá krásný zeleninový mix s bio rýži a vloží to do plechovo-plastové krabičky a prožene to mikrovlnama, která pozabije zbytek toho dobrého co na té zelenině zůstalo...je vražedný pohled...
Zkrátka a dobře,vyšlo by to na stejno,kdybych si to místo do mikrovlné trouby vložil do WC a spláchnul.

0
před 5 lety Danah

Mrki: Ano, spousta lidí aplikuje skvělý Murphyho zákon: "Neodpovídá-li praxe teorii, je nutno praxi zavrhnout." Jsou schopní ti do očí tvrdit, že jsi přece "něco takového " nemohl vidět nebo zažít! :-))))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já mikrovlnku mám - dřív jsem jí používala hlavně třeba jen na rychlé rozpečení sýru na pečivo, dnes je to ideální odkládací plocha, protože od jisté doby, nejen po přečtení zde už si holka nevrzla a dokonce jsem jí i rovnou vypojila ze zásuvky, takže za mě doporučuji mikrovlnku leda na to, aby jste měli co oprašovat, ale určitě už ne na ohřev jídla.

0
před 4 roky Snipp

Lucka: To by mě zajímalo co jste v té jisté době zjistila, ale jestli0 to byl nějaký pavěděcký blábol jako všechny dlouhé články přidané do této diskuze, tak vás lituju, že jste jim uvěřila. Jinak k tomu násilnému tření molekul. Teplo je z mikroskopického pohledu velmi rychlý neuspořádaný pohyb atomů a molekul. Mikrovlnné záření rozkmitává molekuly vody, tedy zrychluje jejich pohyb, čímž zvyšuje teplotu, tento pohyb se potom srážkami molekul vody s ostatními molekulami na ně přenáší a tím je ohřívá. Ta energie ale v žádném případě nestačí na štěpení vazeb. Samozřejmě nad určitou teplotu se ničí vitamíny, ale to probíhá i u vaření na plynu. Stejně tak jako násilné rozkmitávání. Akorát že na plynu se nejprve rozkmitají atomy kovu a ty potom rozkmitávají molekuly ohřívaného jídla.

0
před 4 roky Snipp

Bartson: A ještě pro vás mám jednu novinku. Indukční vaření je principiálně podobné mikrovlnnému ohřevu, akorát využívá pouze magnetické pole (namísto elektromagnetického) pomocí kterého "násilně" rozpohybovává elektrony v kovu. Samozřejmě že škodlivé to není, ale když se bojíte mikrovlnky tak tohle by pro vás mělo být zcela zapovězeno :-D Viděl jsem na internetu pár článků o tom jak silná magnetická pole dokážou přitahovat i krev v žilách a tím nás zabíjet a podobné hlouposti, ale vám bych doporučil si něco takového přečíst, ať zase můžete spolu s většinou přispěvatelů těchto stránek rozšířit nějakou tu paniku :-D

0
před 4 roky Sofie

Dobrý den,
mikrovlknku používám. Kdybych jí neměla, tak jsem dost nahraná. Když dám manželovi nebo dětem zamrazit jídlo, tak si ho jen ohřejí a nemusí patlat celou kychyn..:) Mikrovlnka nám nedávno odešla, tak jsme dostali tip na poptávkový systém. Teď už s tím mám zkušenost a je tam toho docela dost..:)

0
Obrázek uživatele Lucy
před 4 roky Lucy

Jednoznačne nie- aspon pre nmna, tí čo mikrovlnky vyrábaju by sa k tomu mohli vyjadrit...

0
před 4 roky Lojzík

Temnota se šíří na všechny strany
a pohlcuje ovce bez vlastního názoru.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Mikrovlnku jsem dosud nekoupil a asi nikdy nekoupím!!

0
před 4 roky Bledá Tvář

JÍDLO OHŘÍVÁM V KASTROLKU ČI NA VODNÍ LÁZNI. Musím zprávy takto dělit, protože web mi gegraduje odstavce.

0
před 4 roky Bledá Tvář

oprava překlepu: degraduje.

0
Obrázek uživatele Inzenyr
před 4 roky Inzenyr

Otazka je spatne polozena. Otazka nema znit pouzivat mikrovlnku nebo nepouzivat, ale ohrivat potraviny nebo se stravovat syrovou stravou. Pokud potravinu ohrejete v mikrovlnce nebo v troube, tak pro telo je to skodlive oboje. Takze diskuze o tom jestli jidlo z mikrovlnky skodi je uplne bezpredmetna. :-)

0
před 3 roky pavlína

co dělat když se do mikrovlnky dostane voda?mám ji pak normálně ještě používat?prosím poradte,děkuju

0
před 3 roky Marta

Přispěji také svým poznatkem. Předem avizuji, že mikrovlnku nemám. Ačkoliv, když jsem bydlela u rodičů, běžně jsem ji používala a občas ji použiji v práci. Doma je to pro mě ale zbytečný krám, který jen zabírá místo, takže ani nemám v plánu ji pořizovat. Nemám na její používání žádný názor...ani dobrý, ani špatný. Diskuzi jsem ani nečetla celou. Jen na začátku bylo psáno, že když budete zalévat květinu vodou převařenou v mikrovlnce, tak umře. S tím ale nemohu souhlasit. Pokus dělal můj kamarád. Zasel řeřichu do 3 totožných kelímků. Jeden kelímek zaléval vodou z kohoutku, druhý kelímek vodou převařenou v mikrovlnce a třetí kelímek byl zaléván vodou z přírodního pramene. A víte co se stalo? Ve všech kelímcích vyrostla řeřicha. :-)) Nebyl mezi nima vůbec žádný rozdíl. Sama jsem to viděla. :) Takže myslím, že pokus s květinou a vodou převařenou v mikrovlnce je vyřešen. :-)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 7


Přidat příspěvek