Melta - je zdravá jako za našich babiček?

0
Obrázek uživatele čmeláček
před 4 roky čmeláček

Melta, je zdravá jako za našich babiček? toť otázka? naše babičky ji vozily s sebou na pole a pili jí celý den, doma byla celý den na plotně, tak že byla stále teplá a připravená k příp. konzumaci, já se tím také celý život řídím, jen nevím, zda je vyráběná ze stále stejných surovin :-( , či je v tom zase nějaká novodobá chemie?, já si vařím ranní kávu jak se říká "halb und halb" tedy půl na půl, tzn.:jedna káv. odměrka melty a kávy, nechám překapat a potom doplním trochou mléka,či smetany,takto mi to zatím vyhovuje. V mém mládí se vařila ranní káva pro rodinu v hrnci, umlela se žitovka na mlýnku,nechala se vzkypět , na konec se přidalo pár kousků cigorky a vyplo se to,káva byla připravená ke konzumaci, mléko se svařilo a přidávalo do kávy,naše babičky dělali kávu pouze ze žitovky, čili naší melty... máte někdo také takové zkušenosti?

0
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Já si dělám Caro, půl vody a půl mléka a nedám na něj dopustit. Dělám si ho pokaždé, když mám sladkou snídani, což jse asi 3 týdně, prostě ke sladké snídani ho vždy musím mít. Můj taťka ho pije 365 dní v roce a dává si do něho ještě med.Za mé babičky, chutnala ale melta s mlékem zase jinak. Nyní mi metla moc nechutná, za to Caro ano.

0
Obrázek uživatele čmeláček
před 4 roky čmeláček

tak zkusím Caro uvidíme  a napíšeme si :-)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Přišla jsem Caru nedávno taky na chuť. U nás se to nekupovalo, spíš turek nebo rozpustný. Mamka je hroznej kafoholik a tak až teď nedávno vyzkoušela Caro, nevím, jak jí, ale mě, když jsem pak k našim přijela, tak mi zachutnalo. Četla sem i složení a není (teda aspoň nemělo by být) tam nic závadného. Chystám se ho domů taky koupit, je to oproti kávě plus,je totiž bez kofeinu, takže ho můžu pít i o půlnoci. :-)

0
Obrázek uživatele čmeláček
před 4 roky čmeláček

jj je to dobré :-)

0
Obrázek uživatele Dalibor
před 3 roky Dalibor

Na meltu, u nás "meltovicu", bych nedal dopustit :) Skvělá chuť a skvělá cena. Jednou bych si ji chtěl zkusit vyrobitt sám...

1
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Caro nemám moc ráda. Hned z několika důvodů:
1) je to rozpustné, tedy instantní, což není nic moc dobrého a hlavně zdravého
2) je to od firmy Nestlé (zahraniční značka),
3) je to pěkně drahé a za
4) lze sehnat zdravější alternativu.
A tím je naše česká melta. Ovšem, je to pracnější varianta. Musí se povařit, přecedit... Nicméně vše trvá tak do 5 minut. Já ji používám při kojení (zvýší se laktace) nebo i jen tak ke snídani. Tato firma vyrábí i tu instantní verzi (která je cca o 30% levnější než Caro), chuťově hodně podobná, řekla bych, že trochu lepší a pak taky dělají verzi "instantní v sáčku (jako čaj) a to je naprostvo hnusné, to se nedalo pít, tak jsem celou krabici vyhodila.
Taky jsem četla o meltě "žaludovce" - vyráběná z rozemletých žaludů, chci vyzkoušet, ale obávám se, že technologie extrakce bude stejná... No, uvidím. Žaludovka je, tuším, v bio kvalitě.

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Žaludovka je jako turek, ne jako instatní káva. Já jsem si poslední dobou oblíbila Vitakávu od české firmy. Je rozpustná a složení ječmen, žito a čekankový kořen. http://www.kavoviny.cz/Hlavni-sortiment/Vitakava-100-g.aspx . Střídám ji s klasickou kávou.

Většinou instatním věcem taky moc nevěřím, zvlášť pokud jsou to takové potraviny, které si zvládnu připravit sama, ale zrovna Vitakávu, Caro apod. si sama neudělám.

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Tak to je pro mě dobrá zpráva, že není instantní - hned jdu do ni!

Jinak, já také myslela instantní od firmy Kávoviny - ale tuto: http://www.kavoviny.cz/Hlavni-sortiment/Melta-top-200g.aspx

Tady je ta neinstantní varianta: http://www.kavoviny.cz/Hlavni-sortiment/Melta-500-g.aspx

0
Obrázek uživatele Dalibor
před 3 roky Dalibor

Půl kilové balení mám doma.Opět můžu jen a jen doporučit :-) Nejlepší je neslazená,ale skvělou chuť získá i s medem nebo javorovým sirupem...Navíc v Caru mi přijde,že náznak instantu lze v pachuti po polknutí lehce cítit,ale zase až takového znalce tu dělat nebudu :-D 

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Tak jsem si koupila zmíněnou žaludovku.....
Vůbec mi nechutná, dělala jsem dle návodu, pak méně silnou, více silnou, ale ani v jednom případě mi nechutná. Je silně hořká a žádnou jinou chuť necítím.
Může mi někdo říci, jak vlastně žaludovka chutná? Třeba jsem koupila balení, které bylo dlouho na slunci nebo je jinak znehodnocené, zkažené, ale datum spotřeby je ok.
Poradíte mi?
děkuji

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Žaludovka chutná jako pražené žaludy s kořením.

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

hmm, tak to mám určitě špatné balení - to moje chutná jako spálený chleba nebo přepražené kafe.
Zkusím koupit znovu : )

1
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Bohužel to je dost často přepražený. I o meltě jsem to slyšel. Asi si myslejí, čím více, tím lépe.

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Radime, děkuji za info!

0
před 2 roky Franta

No tak vy co jste se dali na Caro, tak to si můžete dát rovnou meltu dělá se i rozpustná a chutná výborně, od Cara ji nepoznáte a ještě ušetříte.

0
před 2 roky Klidek

Co se týká rozpustných verzí kávy apod. tak na nich není nic závadného jen proto že jsou rozpustné.
Chce to napřed si o výrobě zjistit základní fakta než se začnou vypouštět fámy ... Rozpustná káva se vyrábí ze silného kávového koncentrátu ze kterého se buď teplem nebo chladem odstraní voda a vznikne prášek nebo granulky. Tedy nic závadného zde není... Jiné je to u bezkofeinovych forem, kde je již chemie

0
před 2 roky Vítek

Žádné fány Klídku,
problém je v té vodě, co se odpaří. Rozhodně to nebude destilovaná voda, takže po obyčejné zůstane "sanitr" v prášku, nebo granulkách. Tudíš připravená káva bude mít dvakrát víc mineralizovanou (tvrdou) vodu. Lahůdka pro ledviny. O plísních na povrchu během sušení si taky musí nějak poradit ;o)

0
před 2 roky Lenka

Meltu jsem pila v těhotenství a i při kojení. Chutná mi víc než Caro. Má někdo zkušenost od kdy se muže dávat dětem???

0
před 11 měsíci Anna

Vítku, kam na to chodíš ? Plíseň během sušení, sanitr atd.  Myslíš si snad, že se extrakt suší někde na radiátoru nebo na půdě ? Tohle může napsat absolutní neználek.  Podle toho stačí, když si udělám klasickou kávu (nebo čaj) z pitné vody a k tomu (nebo potom) si dám sklenici vody, dostanou moje ludviny zabrat.  

0
před 11 měsíci Pavel

Při sušení je to úplně jinak Aničko.
Vítek neználek není, něco na tom bouhžel je .... ( zkušenosti z výroby ) .... Opravdu se občas vyskytnou plísně a atd. ... 

U nás doma instant nikdo a nikdy nenajde!

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 5


Přidat příspěvek