Jaké veganské potraviny používáte pro vaření nejraději?

0
před 3 roky Beata

Zdravím všechny!
Chci se zeptat, z jakých výrobků z široké nabídky veganských produktů nejraději vaříte a co nejčastěji nakupujete? Ptám se zejména proto, protože mě dosti zaráží potraviny typu : marinovaná kachní prsíčka, veganské tygří krevety, bezmasé kuřecí kousky a vše, co jen názvem či logem / obrázkem připomíná věci z říše živočišné ? Kupujete takové věci? Potřebujete je? Chutnají Vám? Já třeba na něco, co nese název bezmasé mleté hovězí (http://www.veganz.cz/eshop/alternativy-masa/maso-a-ryby/feisty-beef-free-crumble ) nemám absolutně žádnou chuť a vůbec mě to neláká. Nepotřebuji párky, salámy a ani klobásu, abych si připomínala staré časy či co. Daleko víc by mě naopak zaujalo něco, co mi zní nově, vegansky a hlavně tak, abych poznala, co ta daná věc vlastně je. Bez toho, aniž bych si ji musela rozklikávat a zjišťovat. Jsem ve světě veganství poměrně nová tvář a tohle mě dosti mate. :)
Další věc, která mě též zajímá je to, jestli si raději různé pomazánky/ "majonézy" apod. kupujete anebo vyrábíte sami ?
A tak celkově mě tak zajímá, jaké mají ostatní veganské duše chutě :) Já například z tofu užiju pouze to uzené, silk a se sušenými rajčaty. Mňam!
Děkuji všem zúčastněným za odpovědi! :)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Zkuste tyhle stránky: https://www.facebook.com/groups/veganskaDIYkucharka/
Něco maličko mám i já tady: https://www.facebook.com/vozka.martin/media_set?set=a.765815503495151.1073741857.100002001251510&type=3

Tady je sice RAW, ale to je taky vegan a jsou tam výborné mňamky: https://www.facebook.com/groups/530451543692108/

Jinak za sebe, pomazánky si radši dělám, ale když jsem na cestách, koupím si ve zdravé výživě takové ty pomazánky v plastovém "střevě" :-) sorry, ale čaština pro to asi nemá vegan výraz :-D Nejradši mám Francouzskou, ale ostatní jsou taky fajn. Tak jsem kdysi měl rád Patifu pomazánky (nejvíce hlívovou), ale dávají tam výtažek z kvasnic a to prý je jiný název pro glutamát, tak už je nekupuju.
Z pomazánek dělám nejčastěji:
tofu - přírodní, nebo i uzené, z uzeného je výraznější, nebo se dá použít i tempeh, ten je zdravější, nebo často i avokádo, česnek, olivový olej, sůl, pepř (nebo kajenský pepř) a pro nastavení používám lahůdkové droždí, všeho tak přiměřeně, aby to chutnalo a mělo správnou konzistenci. Když se dá víc olivového oleje (a tím pádem se musí dát víc lahůdkového droždí), tak mi to chutná více, je to takové krémovější ("mojonézovější" :-) )
Taky si kupuji různé náhražky sýra hlavně na pizzu (nemusí být, ale více mi to chutná).
Dost často si dělám domácí chleba s vegan máslem, na to plátečky česneku, rajčata (posolit, opepřit), jarní cibulku a postrouhám to třeba tím vegan sýrem (Mńam). Dnes držím půst, tak bych měl chuť skoro na všechno :-D.
Vegan máslo mám radši takové to ve zlatém obalu, než Provamel BIO. Ten provamel má takovou chuť jako margarín (i když je to něco úplně jiného) a to mi trošku vadí.
Občas (ale opravdu spíš výjimečně) si koupím vegan párky.
Občas si udělám bramboráky. Dělám je úplně stejně jako se dělají "normální", jen tam nedám vejce, ale trošku více mouky. To se každý diví, ale ani do buchet vejce nejsou potřeba, je to celkem mýtus, že bez vajec by těsto nedrželo.
Mouku používám výhradně špaldovou BIO a do chleba žitnou BIO. Je to dražší, ale dá se to, protože chleba se sní méně, než toho kupovaného, je sytější.
Mám docela rád pizzu a tak mi přišla vhod aktivita https://www.facebook.com/pizzavegana.cz?fref=ts
Už se nabídka celkem rozrůstá. Moje oblíbená je brněnská La Strada, a od dob, kdy začali mít veganské nabídky, jsem tam pravidelným hostem a snažím se tam směřovat i pracovní obědy. Někteří číšníci už mi nosí automaticky veganskou nabídku :-) Docela nechápu pizzerie, které v tom nejedou, protože to nechce téměř nic navíc (jen ten sýr) a jen já už jim přihrál tolik hostů, že uvažuji, že si řeknu o podíl :-D
Přeji pěkný den.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Já si kupuju to na co mám chuť - ve zdravých výživách, ale už si dokážu vybrat i v supermerketech (když nemůžu odejít z práce dřív). Veganské náhražky masa mě nelákají. Jako zdroj bílkovin mám především luštěniny (hrách, čočku, fazole, cizrnu, ...), sóju si občas koupím v podobě tempehu (farmentovaná sója je pro tělo nejvhodnější) nebo tofu, občas bílkoviny jako seitan nebo robi. Střídám podle chuti. Pak kupuji obiloviny a podobné - jáhly, pohanku, hnědou rýži nebo basmati, bulgur, celozrnné těstoviny. Celozrnný žitný kváskový chléb kupuji hlavně na farmáškých trzích - ten vydrží dlouho. :-)

A samozřejmě hlavní složkou v mém jídelníčku jsou čerstvé ovoce, zelenina a semínka. Především místní. Kupuji si i různé koření, abych si mohla cokoliv dochutit podle chuti. Více kořením v zimě, protože hodně koření "zahřívá", v létě používám třeba koriandr (ochlazuje)... sůl používám jen výjimečně, a když už tak himalájsou. Podle receptů nevařím, jen se jimi inspiruju... :-) Pomazánky si dělám občas, když mi třeba zůstanou uvařené luštěniny, ale vetšinou kupuji ty ve válečkách. Jinak tofu preferuju třeba od Alfabio, protože je srážené vápenatými soli a je to zdroj vápníku. Sůl NIGARI není takovým zdrojem vápníku.

Občas i peču a bořím mýty, že se nedá péct bez vajíček a bez mléka. To, co drží těsto pohromadě jsou škroby a lepek. Vajíčka tam bývají navíc, jenže většina lidí to neví... Stejně jak píše Martin Vozka přede mnou.

0
Obrázek uživatele isabela.krasna
před 3 roky isabela.krasna

Zdravím, já většinou používám uzené tofu. Jde přidat do většiny pokrmů. Dávám ho například do omáčky na špagety, do leča, zkoušela jsem i špízy, atd. Mám takový dotaz. Zkoušeli jste někdy vyrábět domácí tofu? Našla jsem k tomu informace zde: http://www.eshop.ekokoza.cz/Jak-si-vyrobit-tofu/. Zajímalo by mě, jaké je. Děkuji.

0
před 2 roky Fany

Používám veškeré luštěniny (nejraději červenou čočku a cizrnu) na saláty, omáčky, pomazánky, samozřejmě zeleninu všeho druhu, celozrnou mouku,kukuřičnou krupici, lahůdkové droždí, fotu všeho druhu. Jen k těm názvům, jak by se nazval párek, jestliže je to veganský párek a použije se u jídla stejně jako neveganský? Jesltiže si koupím veganský párek, vím ,že ho budu jíst najspíš k  nějaké kaši - bramborové ,hrachové ,či podobně a nebudu ho cpát do kaše krupicové, protože ta je na skladko. Když si koupím vegan majonézu vím ,že ji použiju na hamburger (samozřejmě veganský) a nebudu ji rozpouštět v rajské omáčce, protože na to se majonéze nepoužívá. Veganské výrobky mají název výrovků neveganský jen proto asi aby nedošlo k pomýlení. Tak Beato, jak budeme ode dneška m říkat párkům, salámu (občas si koupím) jak budeme říkat v obchodě že chceme "maso" budeme říkat sojovou náhražku masa?Ono se to nejmenuje tak, jak se to jmenuje, aby to připomínalo staré zašké časy ,ale aby i vegan začátečník věděl co s tím. U majonézy je to jednodušší, je tofunéza a sojanéza. Marinovaná kachní prsíčka a to další jsem neviděla.  

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 3


Přidat příspěvek