Jaké máslo pro vegany?

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Jako všežravec jsem si na chleba s chutí mazala obyčejné máslo.6 měsíců jsem vegan,takže máslo už nejím,ale co místo něj?Flóra jak říká můj přítel je umělá hmota a zrovna tak ostatní margaríny.Co si na ten chleba mám namazat?Pomazánky z tofu a sóji jsou výborné,ale máslo mi nenahradí.Předem dík za rady a tipy.

0
před 5 lety Dita

Když jsem vynechala na nějakou dobu úplně mléčné výrobky, tak jsem taky hledala řešení. Jediné co šlo jsou různé luštěninové pomazánky, ale u těch příprav taky nevydržíte věčně, nebo aspoň u mě. Pak ještě prodávaji sezamelu, ale ta mi samotná bez másla na chlebu moc nechutná. Máslo je prostě máslo. Kdyby vás něco napadlo napiště mi prosím pro inspiraci a kdybych ještě na něco přišla tak napíšu.
Jo a ještě vyrábí rostlinné pomazánky třeba od sunfood.

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Kupuju si pomazánky ve Zdravé výživě a třeba takový Sojakrém od Alfabio nemá chybu.Pro vegany se sice vyrábí máslo Alsan-s ale jsou tam taky emulgátory a stabilizátory,takže umělá hmota. :o)Obávám se,že nic lepšího neobjevíme. :o(

0
před 5 lety jsf

Kdyz jsem prestal pouzivat maslo a margariny, tak
jsem si daval na chleba olivovy nebo slunecnicovy
olej. Nalel jsem do lzicky a po trosce jsem odleval
a roztiral tou lzickou na chlebu. Zpocatku to chtelo
radeji na taliri, kdyz obcas olej protekl chlebem.
Mamka si taky maze chleba uz jen olejem, zvykli
jsme si na to a vyhovuje nam to.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

emulgátory a stabilizátory nejsou vždy syntetické chemické látky (proto mohou být i v biopotravinách)... přírodní nejsou zákonitě lepší než syntetické viz třeba arabská guma

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

např. pod marmeládu je výborné tahini - pasta ze sezamových semínek, arašídové, mandlové nebo jakékoliv jiné oříškové máslo...

0
před 5 lety Snipp

No váš přítel je určitě odborník na slovo vzatý. Margarín samozřejmě není umělá hmota. V podstatě ani umělá hmota není umělá, ale o tom se tu nebavíme. Margaríny jsou rostlínné oleje upravené do vhodné, roztíratelné podoby. Pokud chcete můžete si na chleba "mazat" doopravdy olej, jak říká jsf. Výsledek bude stejný, ale je to poměrně nepraktické. Jinak jsem koukal na ten Alsan-s a stabilizátory neobsahuje, a ty emulgátory co se jich tak bojíte, jsou v tomto případě v podstatě ten samý tuk jaký si v alsan s mažete. mono a diglyceridy MK jsou látky které se z tůků(triglyceridů) vytváří v trávicí soustavě a pomáhají tam právě jako emulgátory aby se tuková fáze promíchala(emulgovala) s vodnou a mohli jsme tuky strávit. Odkázal bych vás na učebnici Základy biochemie, Pavel Klouda, nebo kdybyste chtěla tak sem napiště a můžu vám tu chemii okolo tuků vysvětlit více.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Hloupé je, že margaríny jsou přibarvené, a barviva opravdu nejsou zdravá.

0
před 5 lety Standa

Margarín je jedna z "potravin" které se vyhýbá jakákoliv zvěř, hmyz, ani plíseň na to nejde, nerozloží se, každý si to může vyzkoušet. Selský rozum mi říká že nejíst.

0
před 5 lety Snipp

To ať si klidně někdo zkusí, pravda to není. Margarín běžně může žluknout(rozložit se), zvířata která pojídají olejnaté rostliny by margarín jedla a plíseň na něj nejde stejně jako nejde třeba na sádlo nebo na jakýkoli vysokotučný tuk. Pomocí vrstvy tuku(nebo oleje) se už mnoho staletí právě proto konzervuje. A k těm barvivům. Máte pravdu, že některá barviva nejsou vhodná, ale to bývají ta rozpustná ve vodě. Do margarínu se jako barviva používají látky rozpustné v tucích, tedy nejčastěji beta-karoten(vitamin A), a flaviny (vitamin B) což škodlivé látky nejsou.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Někdo také používá místo másla nakrájené nebo rozmačkané avokádo :)

0
před 5 lety janah

...mám stejný problém...chci omezit mléčné výrobky...mléko, sýry, jogurty...ty mi tolik nechybí...ale s máslem je to nejhorší. Margaríny nejsou zdravé a luštěninové pomazánky nám nechutnají. Oříšková másla jsou 1/drahá a za 2/ mohou být pro naše malé děti alergenem... co si počnem ???:-)

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

A co takhle?Vyškrtnout mléčné výrobky úplně,ne jen omezit a nechat jen máslo?

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

tiež som čítala že avokádom sa dá nahradiť maslo aj pri pečení, skrz konzistenciu a "zdravý tuk" neskúšali ste?

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Avokádo jsem nezkoušela,ale ta chuť by mě zajímala.Chuťi pravého másla se ale určitě nic nevyrovná. :o(

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Avokádo na chlebu je moc dobré. Při pečení jsem nezkoušela a popravdě mi to příjde škoda, teplem avokádo znehodnotit.
Ale když se nad tím zamyslím, tak avokádo obsahuje asi 15% tuku, což je o mnoho méně, než klasické máslo. Tudíž by avokáda muselo být několikrát více než másla a zároveň by se muselo v receptu ubrat dosti vody. A výsledek je nejistý... Myslím, že ve větším množství by avokádo dalo moučníku jinou příchuť... Byla bych pro, používat při pečení spíše oleje. Holt se sušenky nebo cukroví nebudou rozplývat na jazyku. A do klasických moučníků olej stačí :)
Z avokáda se dělají spíše různé "máslové" náplně, třeba avokádo s nějakým sirupem a čokoldádou, atd.

0
před 4 roky chris

Co burakove maslo?

0
před 3 roky helča

z avokáda je vynikající pomazánka na topinky. Měkké avokádo rozmačkáme. Dochutíme solí, pepřem, česnekem, olivovým olejem, lžičkou hořčice. Topinku dělám na suché teflon. pánvi nebo v topínkovači. Hotovou topinku mírně načesnekuji, poliju trochu olivovým olejem a potřu pomazánkou. Chutná jako česneková pomazánka. Dobrou chuť Helča

0
před 3 roky werule

To Snipp: Zajímalo by mne více, pokud se v této diskuzi ještě ukážete, napište mi prosím na xwerulex@seznam.cz. Děkuji

0
před 2 roky Franta Klika

Když budete dál takhle blbnout dostanete RAKA

0
před 2 roky venca

snipe! když dáž do margarýnu palmový olej- je to zdravé?

0
před 2 roky Hanker

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Nevhodný příspěvek

0
před 12 měsíci camperses

Kokosový olej - chutný, voňavý a při pokojové teplotě se navíc velmi dobře roztírá :)

0
před 6 měsíci Kaja

Snippe!!!! Takovy kraviny tady pises...

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 4


Přidat příspěvek