Jak využít různé suroviny....

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Mám doma načatou hrubou špaldovou mouku, potřebovala bych se jí zbavit (využít) dřív, než se mi do ní dají červíci. Akorát nevím, na co se hodí. Peču převážně z hladké. Poradíte kam s ní?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Ze špaldové krupice dělám knedlíčky do polévky, určitě lze použít i hrubou mouku.

0
před 5 lety Marta

A nebo taky tvarohové knedlíky. Buď plněné ovocem a nebo s ovocnou omáčkou. Mňam :-)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Holky, prosím o recept na ty polévkové knedle a ovocnou omáčku, sbíhají se mi sliny. Díky!

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Ano, hrubá mouka se hodí nejlépe k přípravě různých knedlíků. Ať už ovocných nebo obyčejného knedlíku. Chutnají mi švestkové s makem, mnam... A dělávala jsem i celozrnný knedlík z hrubé špaldové mouky a burizonu v hrníčkách
http://www.varimezdrave.cz/celozrnne-hrnkove-knedliky/

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Zavářku do polévky dělám klasicky a od oka: Rozklepnu vajíčko, osolím, pokud chci přisypu bylinky čerstvé nebo sušené (pažitka, petrželka, majoránka,...), podle toho, co mám a sypu krupici do požadované hustoty. Podle toho, do jaké polévky to přijde se může přidat taky nějaké koření nebo i osmažená cibulka. Pak ukrajuju lžičkou kousíčky rovnou do polívky. Nechám provařit.

Tu ovocnou omáčku bych dělala tak, že bych dané ovoce (třeba jahody, lesní plody apod.) nechala rozvařit, přicukrovala popř. nahradila cukr sirupem apod. Dá se použít taky kapka alkoholu, pokud to nebude pro děti.

0
před 5 lety Marta

Ovocnou omáčku dělám několika způsoby. Buď stejně jakou žahour (to je přímo borůvková omáčka, která má bešamelový základ) a nebo tak, že do hrnce dám trošičku vody, nasypu cukr (třtinový, ale dá se i med)podle chuti, ale raději méně a pak popř. dosladím a nechám to rozpustit a lehce zkaramelizovat. Pak na to dám to ovoce (nejčastěji jahody, které mám přes zimu zamražené, ale dá se použít i jakýkoliv kompot), nechám chvilku provářet a pak to šťouchadlem na brambory rozšťouchám, ať tam nemám moc velké kusy ovoce. No a pak už jen přidám smetanu podle chuti a konzistence, podle potřeby dosladím a může se jít baštit. :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Díky, holky! Takové věci nedělám. Knedlíky hodně málo a polévky úplně jiné, většinou zeleninové, kdy část zeleniny rozmixuju a zahustím nebo vývar z domácí slípky s nudlemi, takže teď zkusím i knedlíčkovou. A místo plněných knedlí je raději poliju "vaší" ovocnou omáčkou. Dobré typy na další obědy! :-))

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Právě, že knedlíčky se hodí skoro do všech polévek (zeleninové, masové vývary, rajská,...), asi jako nudle a není na škodu to občas změnit. Taky se dají dělat různé velikosti. Od malého kapání po knedlíčky. Záleží, jak moc se s tím chcete patlat, pokud nemáte doma nějaké lepší kuchyňské pomocníky. Mě stačí ty lžičky, ale když máte různé cedníčky apod. udělátka, je to protlačené hned.
Rutina není v ničem dobrá :)

0
před 5 lety Marta

Já tu omáčku právě dělám, když se mi ty knedle nechcou plnit :) A k těm tvarohovým knedlím se to hodí úplně skvěle. :)
A už vím, co si v nejbližších dnech uvařím na oběd :-)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Zkoušela jsem dělat mandlové mléko, podle jednoho odkazu ve zdejších diskuzích:
http://www.apetitonline.cz/recepty/6447-mandlove-mleko.html
Teď ale nevím, co s ním:-DDD Popíjím ho jen tak holé a ta mandlová drť, co zůstala po přecedění mi taky leží v ledničce. Na co jej používáte vy?

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Taky mi už v lednici pochoduje Sezamela. Jen tak na chlebu už mě omrzela a přestala chutnat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: s tou drtí to bude asi jako s okarou (ze sojového mléka), takže nečastěji k zahuštění a do pomazánek, ovšem pozor, má to "životnost" max. 2 dny, potom už je lepší to raději neriskovat a nejíst;)

0
před 5 lety Jitka

http://kudy-kam.blogspot.cz/2012/06/spaldove-rohliky.html

0
před 5 lety Jitka

http://recepty.vareni.cz/spaldove-pecivo/

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Přidávám ji i do palačinek, bramboráků, víc jsem nezkoušela. A do chleba taky, od oka :-)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 - 2


Přidat příspěvek