Zázvor

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Dostali jsme spoustu čerstvého zázvoru, přímo ty kořeny, bohužel nevím jak ho nejlépe a nejšetrněji sdělat nebo upotřebit, je velmi silný a aromatický, ale nerada bych ho za nějaký čas vyhazovala s plísní apod., nevíte někdo co všechno s ním můžu udělat?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Lucka: Myslím si, že naše babičky zázvor docela úspěšně sušili. A napadá mě, že by z toho šel možná dost dobře udělat i kompot.

Ale hlavně !! Kde jste přišla k čerstvému zázvoru ??? Chcete mi říct, že není z Číny ?? No tak to já chci taky !!! :-) Ale ne, vážně, kde jste jej sehnala/koupila ? Po těch letech shánění po klasických ovo-zel prodejnách jsem neviděl jiný nez Číny, jen asi jednou nebo dvakrát někde z Brazílie ...

P.S.: Není to kořen, ale oddenek, ale to je jen technický detail :-) Taky jsem si dřív myslel, že to je kořen ...

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Já chci taky, kde si sehnala zázvor? Kdybych ho měla hromadu určitě bych ho zkusila nasušit a taky bych část dala do mrazáku, dávám tam i bylinky a natě na vývar. Já jsem dostala zase rakytníkové plody, vyndám z mrazáku pár kuliček a jednu nebo dvě denně sním a je jak čerstvý. Se zázvorem by to mohlo být podobné.

0
před 6 lety mive

Nejlépe je čerstvý zázvor nakrájet na tenounké plátky a na ložit ve sladkokyselém nálevu jako to dělají Číňané. Takto naložený je uchovatelný dlouhodobě v ledničce a je vynikající jako příloha k suši a pod.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Jednou jsem ho totiž sháněla kvůli zázvorovému čaji, vím, že se dá koupit, ale chtěla jsem přímo z těch ne kořenů tedy, ale oddenků:-)) Tenkrát jsem ale nesehnala nikde žádný a předevčírem mi sestra přivezla asi 8 kusů celých oddenků, říkala, že jich má moc, protože u nich doma to díky silnému aroma a specifické chuti prostě nikomu nejede:) tak skončil u mě, ale kromě toho čaje právě nevím, jak ho nejlépe zužitkovat, aby si příp. zachoval co nejvíc "čerstvosti" a přirozených látek. Ohledně dovozu, bohužel neříkala původ, ale zkusím od ní ještě vysondovat, jestli je z Číny nebo odjinud:);-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Frodik: PS-odkud jste, že by jste se stavil pro pár oddenků?:-DD

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Lucka: Okres Chrudim, ale nejprve zkuste zjistit ten původ :-) Opravdu mě to šokovalo v dobrém slova smyslu, že by se dal koupit zázvor, který snad ani není z Číny... To už bych hodnotil skoro jako malý zázrak.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Frodik: tak původ bohužel už asi nebude v našich silách dopátrat, nicméně myslím, že by jste se i pro ten opravdu kvalitní pěkně projel až z Chrudimi:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

Když jsem bylo dítě a bolel mě zoubek, babička mi dala kousek zázvorového kořene přímo do toho bolavého místa. :-) Zázvor je výborný jen v nálevu jako kompot: voda, cukr, zázvor nasekaný na kostky.

0
před 6 lety Jana

A pomáhá ten zázvor na zub? i na kaz?

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

Jano, zázvor mi prostě pomohl od bolesti, to si pamatuju. A to, jak mi ten kousek babička vmáčkla přímo do stoličky, a já musela skousnout, aby to tam drželo. :-))

0
před 4 roky Faltus

S kazem a dírou ve stoličce jdetě hned zítra k zubaři. Na zázvor se vykašlete.

0
před 4 roky Marta

No myslím, že od zázvoru nemůžete moc čekat, že nebude z Číny. Je to rostlina, která pochází z Asie a hlavním vývozcem je Čína a Indonésie. Ale co třeba zkusit vypěstovat si vlastní zázvor? Není to nic těžkého. Já k tomu použila teda ten čínský, ale myslím, že za ty roky co ho mám už ho můžu považovat za český. :-) Jinak můžete vyzkoušet zázvor nakandovat nebo si udělat výborný zázvorový (ne)čaj. :-) Recept který mám nejraději je: nastrouhám zázvor (množství podle chuti a odvahy) a spolu se skořicí a hřebíčkem dám do vroucí vody a vařím 5 minut. Potom odstavím a nechám dalších 5 minut luhovat. Poté vymačkám citrón (já používám 1/2 citrónu na 0,5 zázvorového vývaru, zcedím a přidám med podle chuti. Citrón i med je lepší přidávat, když čaj není úplně vroucí, aby se všechny vitamínky nezničily. Jinak jako malá obměna může být, když nedáte citrón, ale necháte vyluhovat ibišek. Také si v zimě moc ráda připravuji pomerančový džus, který svařím se zázvorem, skořicí, hřebíčkem, badyánem a muškátovým oříškem. A ještě lepší je, když si koupím ananas, buď vymačkám šťávu, anebo jej rozmixuji celý a doředím čistou vodou a pak to svařím stejně jako ten pomerančový džus. :) Kreativitě se meze nekladou. :) Taky si zázvor občas nastrouhám do koupele - skvěle to uvolňuje svaly a při nachlazení mi to moc pomáhá. Takže...zázvoru zdar. :-)

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 4 roky mrkvicka

Marto, normálně jste koupený kořen zázvoru zasadila? Do květináče nebo volně do země na zahradu to jde také? (mám zahradu) Děkuji za odpověď.

0
před 4 roky Dita

Nejsem zahrádkář, ale někde jsem četla, že to není dobré, můžete si tím zaneřádit půdu a domnívat se že bude zdravější si nemyslím, zasadíte si chemicky ošetřenou, ozářenou hlízu. Nedoporučuje se to ani u česneku kupovaného a brambor, pouze zasadit sadbu, tedy surovinu k tomu určenou.

0
před 4 roky Marta

Měla jsem doma zázvor, který mi po týdnu začal tvořit pupeny a tak jsem ho zasadila do směsi zeminy a rašeliny, do podlouhlého truhlíku. Tím pupenem nahoru a jen lehce jsem ho zasypala, ale tak, aby nešel vidět. Pak stačilo udržovat vlhké a po pár dnech už se mi začal drát nahoru. Vyroste s něj taková poměrně nudná rostlinka a když začne sesychat, tak se to vyhrabe, část kořenu s pupeny se zase odkrojí nebo když nemá pupeny, tak nechat chvilku na okně, ony vylezou a může se to opět zasadit. Praktikuji to tak už několik let. A jinak vyhovuje tomu spíš teplo, takže třeba za oknem kde svítí sluníčko. :-) Takže jestli to půjde na zahradě...snad jo, ale přes zimu asi ne. Jinak teda nevím, jestli se zázvor nějak ozařuje nebo chemicky ošetřuje, ale u nás v obchodech na nic lepšího stejně nenarazíte. Já zasadila ten z obchodu a problém s tím nemám, ale dívala jsem se na net a dají se koupit i semena zázvoru, takže kdo má problém s obchodovým, může to vyřešit takto. :-)

0
před 4 roky Marta

Jinak tady je odkaz na stránky odkud jsem čerpala jak pěstovat: http://www.zazvor.info/pestovani.php

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 4 roky mrkvicka

Děkuji Vám moc za info!

0
Obrázek uživatele Lucy
před 4 roky Lucy

napr. ja zaázvor využívam aj takto: do zavaraninového pohára dám na plátky nakrájaný zázvor, zalejem medom, zase dám na plátky nakrájaný citron, zase med a takto vrstvy opakujem..Mám to dlhodobo uskladnené v chladničke a používam to po lyžičkách ako prevenciu proti chorobám.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 + 11


Přidat příspěvek