Vegetariánství

0
před 7 lety Pavel

Zakládám novou diskusi, protože diskuse O sojovém mléce se trochu zvrtla na diskusi o tom zda musíme či nemusíme jíst maso, tak aby v tom byl pořádek :-) Pokud vás vegetariánství zajímá, přikládám zajímavý odkaz: http://is.muni.cz/th/142659/fsps_b/Vegetarianstvi_a_sport.txt

0
před 7 lety jeudbaba

Mam dojem, ze uz bylo dostatecne objasneno, ze strava vegetarianu je zdrava a plne se vyrovna strave masozravcu. Vice zde: http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html A dalsi uzitecny clanek je tady: http://www.vegetarian-vegan.cz/showpage.php?name=vorsilka_plantbased Pro upresneni - ja NEJSEM vegetarianka. Ale mam dojem, ze k tomu pomalu smeruju.

0
před 7 lety Mirka J.

Jojo, taky nejsem vegetariáanka ale postupným vývojem k tomu taky spěju. Maso mi nechybí, naopak jsem se naučila vařit chutně a dobře zeleninu a tak jíst maso nemám ani potřebu. Asi to není o tom ze dne na den přestat jíst maso, když je na to človek zvyklý od dětství, ale nějak k tomu dospět.

0
před 7 lety kkk

2: mirka - jj taky ktomu spěji, občas snim třeba ještě ryby ..jinak jsem se naučil vařit ze zeleniny a sóje ...tofu atd...rozhodně jsem si obohatil jidelníček a celkově s trávením nemám problém...pokud bych zacházel do detailů :-D i stolice je upnlě jiná ..bez nepřijemných hnilobných zapachů jako u masožravce :-)

0
před 7 lety Pavel

kkk: Jojo, nechci taky zacházet do detailů, ale s tou stolicí maximální souhlas :-)) Tak skvěle fungující trávení jsem nikdy neměl, teď už teda pár let jo. Kde jsou ty doby, kdy jsem šel na záchod jednou za 2 nebo 3 dny a pak to teda stálo za to ....

0
před 7 lety ivet

Ja jsem masozravec a traveni mam v poradku a kdyz uz jsme u tech detailu, tak chodim kazdej den.. :D takze ono to zas neni jen o tom nejist maso,ale nejist jenom maso,ale i ostatni slozky racionalni stravy (konkretne na tu stolici ma hlavne vliv mnozstvi vlakniny a mnozstvi vyépite vody).

0
před 7 lety Lucka

Kdyz uz jste tady u tech detailu :), tak nejakou dobu uz maso nejim, ale s travenim stale docela dost bojuji. Obzvlast po lusteninach, to mam casto i krece v brise a vubec se citim dost neprijemne :( Kdyz jsem jedla maso, tak jsem takove problemy nemela, i kdyz je pravda, ze jsem ale nejedla tolik lustenin, takze jsem si toho nikdy nevsimla az ted.

0
před 7 lety iveta

Lucko tady jde videt, ze zadny extrem neni dobry a clovek jako vsezravec by mel jist pestrou vyvazenou stravu skladajici se z obilovin, lustenin, masa, mleka a mlecnych vyrobku, vajec, zeleniny a ovoce...

0
před 7 lety Kamil

Já jsem 6 let jen na ovoci, a necítím nějaký deficit, pracuju denně od 6 do 14:00 a pak ještě na zahradě občas... nemarodím, cítí mse plný energie, když nemám hlad tak prostě nejím, někdy třeba 2 - 3 dny... myslím že tělo si navykne na to na co ho člověk naučí

0
před 7 lety barchettka

Myslím si, že strava vegetariánů MŮŽE být plně výživná. Jde samozřejmě o data a informovanost. Sama jsem částečný vegetarián, nejím maso prostě protože mi nechutná (ani ryby - to si vymysleli lidé, že ryba nemá maso. co by to pak bylo? :D), ale když mám na to chuť, neodpírám si jej a bez výčitek ho sním. Pro Kamil: Takhle chci taky žít, akorát nechci pracovat :) Už to mám vymyšlené, jenom ještě najít pozemek:)

0
před 7 lety Viero

Postupně k tomu spěji. A co se týče výživnosti, záleží na tom, co jíte. Argument o tom, že lidé, kteří nejí maso, nepokrývají plně potřeby svého těla, lze oprávněně obrátit: Ten, kdo nejí lněná semena, nedodává tělu potřebné živiny, ledaže je nahradí jinou potravinou, např. masem.

0
před 7 lety

Jak bylo napsáno Je zajímave, kolik někteří lidé „citují“ důvodů, proč je vegetariánství nezdravé. Ale zajímavější je, že mnoho nezdravých vegetariánů v praxi nenajdete, zato spoustu nezdravých nevegetariánů, kterým je lékaři doporučována strava blížící se té vegetariánské. Ve zkratce: všichni znají spoustu rizik vegetariánské stravy, ale jaksi chybí ty zástupy podvyživených vegetariánů, není to divné?

0
před 7 lety Noro

Preco jest mrtvolu, ked tu mame plno inych dobrych jedal. Zjedli by ste svojho psa? Tak preco jete prasa, ktore je 4 najinteligentnejsie zviera na svete? Pes je daleko za nim! Predstavte si mrtveho cloveka baleneho v igelite.... Zjedli by ste? Ved to je to take iste maso, ako predavaju v marketoch...... Clovek nepotrebuje maso, aby prezil...

0
před 7 lety iveta

Noro, zabít psa za účelem konzumace se u náas nesmí, navíc pes není veden jako hospodářsko zvíře, proto to není naše potrava.Prase, skot, drůbež, ... jsou hospodáská zvířata a jako taková jsou produkována a konzumována. Problém v tom nevidím.Není to mrtvola, je to maso - svalovina.Představy člověka baleného v igelitě vypovídají o Vašem fanatismu. Pokud někdo maso jíst nechce ať ho nejí. Pokud maso někdo chce jíst ať ho jí. Pro beze jmeného - není souvislost mezi konzumací masa a být nezdravý, konzumací masa a bát zdravý, stejně jako mezi nekonzumací masa a být zdravý či nezdravý, jde o celkový přístup ke stravě.Proč by měl člověk, který konzumuje maso, ale nekonzumuje uzeniny, tučná masa apod., jí hodně zeleniny, ovoce, sportuje .. být nezdravý??? Stejně tak proč by měl být člověk, který maso nejí, ale místo něj jí smažené sýry, jednostrannou stravu, apod., nesportuje,.. být zdravý?? Zkrátka, není to o tom jíst x nejíst maso, ale jíst zdravé, střídmě a pestře.

0
Obrázek uživatele Viero
před 7 lety Viero

„Noro, zabít psa za účelem konzumace se u náas nesmí, navíc pes není veden jako hospodářsko zvíře, proto to není naše potrava.Prase, skot, drůbež, ... jsou hospodáská zvířata a jako taková jsou produkována a konzumována.“ To, že se to u nás nesmí, neznamená, že to má logické opodstatnění. Pes sice není veden jako hospodářské zvíře a prase ano, ale to vypovídá pouze o tom, že člověk je pokrytec a druhově nadřazený se zaměřením na určité druhy. V některých mongoloidy obývaných zemích (teď z fleku nevím ve kterých, snad Čína, Vietnam...) je pes běžnou součástí jídelníčku. Stejný argument bych mohl použít např. proti černochům: udělám z nich hospodářská zvířata a budu je pojídat. Neboť rasová nadřazenost je druhové nadřazenosti ve své podstatě ekvivalentní. Pouze jsem použil jiná kritéria pro vyselektování určité skupiny živočichů (příslušnost k lidské rase místo příslušnosti k živočišnému druhu).

0
před 7 lety Miška

No, králíci se také jí, ačkoli je spousta lidí má doma v pokoji jako mazlíčky (a králík se od psa liší povahově, ale inteligenčně zase tolik ne). Podobně s prasátky, i ta se stávají miláčky rodiny. Osobně jsem vegetariánkou od osmi let, dnes je mi 21 a po přechodu na vegetariánskou stravu zmizely mnohé zdravotní potíže, které maso evidentně způsobovalo. Podvyživená nejsem, zato mám zdravé chutě (když mě popadne mlsná, tak na ovoce nebo na musli, nikoli na brambůrky).

0
Obrázek uživatele Viero
před 7 lety Viero

„No, králíci se také jí, ačkoli je spousta lidí má doma v pokoji jako mazlíčky (a králík se od psa liší povahově, ale inteligenčně zase tolik ne). Podobně s prasátky, i ta se stávají miláčky rodiny.“ Ano, přesně tak, proto ten, kdo jí králíčky a prasata, automaticky souhlasí s pojídáním psů, jinak je to pokrytec.

0
Obrázek uživatele Viero
před 7 lety Viero

„No, králíci se také jí, ačkoli je spousta lidí má doma v pokoji jako mazlíčky (a králík se od psa liší povahově, ale inteligenčně zase tolik ne). Podobně s prasátky, i ta se stávají miláčky rodiny.“ Ano, přesně tak, proto ten, kdo jí králíčky a prasata, automaticky souhlasí s pojídáním psů, jinak je to pokrytec.

0
před 7 lety iveta

Viero, v našich českých končinách je hluboce zakořeněné zemědělství spojené s produkcí vepřového, králičího, hovězího, drůbežího, jehněčího a kozího masa, proto je pro mě naprosto přirozené, že tuto stravu také konzumuji, pokud bych žila někde v Číně, Vietnamu a pod, zřejmě bych jedla psy, pokud bych žila v Egyptě nebo já nevím kde, budu jíst velbloudy, pokud bych byla eskymák, jedla bych hodně ryb a třeba i tulení maso...atd To že nějaké zvíře chovám jako mazlíčka nemusí znamenat, že ho sním - chovám šneky a jíst je nebudu.Pro mě je důležitější, že sním třeba i vepře, z domácí produkce a ne náhražku masa - sóju dováženou kdo ví odkud. To, že někdo přestane maso, ať už je důvod jakýkoliv, jíst, je to jeho problém, a nemyslím si, že je oprávněn říkat na ty, kteří maso jí věty typu:" proto ten, kdo jí králíčky a prasata, automaticky souhlasí s pojídáním psů, jinak je to pokrytec". Vím, že se s vegetariány většinou o tomhle nedá moc mluvit (už jsem vedla několik diskuzí se svou kamárádkou), pro ně jsme mí, všžravci, zabijáci zvířat.

0
před 7 lety am

Milá Iveto, budu reagovat na několik Vašich příspěvků do této diskuse. Rád bych se zastavil nad Vaší argumentací k vegetariánství (především v diskusi o mléku): *Zdůvodňuje správnost konzumace masa tak, že vám chutná. Na jiném místě jste se snažila diskutujícího poučit o rozdílu mezi subjektivním a objektivním, ale sama se snažíte subjektivní chutí objektivizovat nějaké obecné pravidlo. Váš argument má stejnou relevanci, jako že glutamany jsou zdravé proto, že lidem chutnají (ostatně, chuť je jediný důvod, proč se do jídla přidávají). *Zdravotní nezávadnost masa vysvětlujete tak, že uznáváte jeho škodlivost ve velkých dávkách, ovšem s dodatkem, že v malých dávkách je ok. Není to tak, že maso prostě zdraví neprospívá a s malými dávkami si organismus ještě poradí, s velkými nikoliv? *To že lidé nejsou od přírody vegetariány, vysvětlujete tak, že nemají bachor a další orgány (přežvýkavců) a tedy nemají čím trávit rostlinou stravu. Takový „důkaz“ má stejnou relevanci, jako že člověk není býložravý, protože nemá roky jako býložravé krávy, kozy apod. Ano nemá. Ale také nejí trávu. Je přizpůsoben ke konzumaci plodů atd. To, že je přizpůsoben dobře, právě dokazuje existence vegetariánů. *Vy jste, jistě neúmyslně, poněkud zamotala myšlenku „bezejmenného“. V ní bylo poznamenáno, že všelijaké argumentace o teoretických rizicích vegetariánské stravy (bílkoviny, železo, B12 atd.) jsou irelevantní mimo jiné i tím, že vegetariáni jsou prostě zdraví. Existuje sice teoretický fenomén „zdravotních rizik vegetariánství“, ale chybí k němu ti podvyživené příklady. Je jasné, že když se bude někdo život smaženými sýry, dorty a třeba taky olovem a arsenem, tak sice bude vegetarián, ale patrně brzy zemře. Ale to je jaksi samozřejmé, tím přece nelze důstojně argumentovat. *sója není náhražka masa. Sója je prostě sója :-) Přeji hezký večer

0
před 7 lety am

oprava ve třetím bodě "...protože nemá rohy jako býložravé krávy, kozy apod."

0
před 7 lety iveta

pro am: to co píšete jste poněkud vytrhl/la z kontextu - o té chuti máte pravdu, opravdu jím to co mi chutná,ale netvrdila jsem, že je to zdravé.CHutná mi maso jím maso, ale nechutnají mi jitrnice a jiné zabíjačkové lahůdky tak je jíst nebudu, stejně jako jím spoustu zeleniny a ovoce,ale po sóji a brokolici se mi zvedá žaludek.Proto prosím, netrvďte, že můj názor má stejnou relevanci, jako doporčení jíst glutamany protože mi chutnají. Víte ono většinou to co se týká jídla je o množství. Konzumace masa (respektive masných výrobků a uzenin) ve velkém nemusí být zdraví prospěšná,protože tyto výrobky (ale i maso) obsahuje některé látky, které nejsou pro tělo idelaní,ale ve větším množství..Stejně ale například ořechy, ve kterých je hodně tuku, nebo zelenina, ve které můžou být pesticidy, šťavelany..proto já tvrdím všeho s mírou ( i masa i zeleniny, ovoce...) Další věc vytržčná z kontextu - "To že lidé nejsou od přírody vegetariány, vysvětlujete tak, že nemají bachor a další orgány (přežvýkavců) a tedy nemají čím trávit rostlinou stravu." Pouze jsem reagovala na jiný příspěvek a psala jsem že nejsme uzpůsobení ke konzumaci nadměrného množství rostlinné stravy, o tom že vláknina je pro nás nestravitelná - tudiž jsem mluvila o trávicím traktu (což jsem sice nenapsala,ale řekla bych že to z toho vyplívá)..Vaše srovnání s rohy je tedy poněkud zcestné. Nevím proč by nešlo důstojnš argumentovat tím, že pokud někdo bude jíst smažené sýry, dorty a pod bude sice vegetarián, ale zdravé to moc není???já jsem jen reagovala na to, že tady každý píše, jak se mu zlepšilo zdravý a pod.Protože, patrně se předtím nestravoval zrovna ideálně, můžu jíst maso a můžu být zdravá.Nevidím v tom problém.O podvyživení nikdo nemluví, (i když ono existuje i nutriční podvýživa, kterou mohou někteří nerozumní vegetariáni trpět). Ano sója je prostě sója,ale připravuje se z ní tzv. sójové maso, pro vysoké množství lyzinu., který v bezmasé stravě často chybí. Mnoho vegetariánů (zvláště mladé slečny - co jsem tak pochopila z vegetarinských www stránek) však konzumuje maso kvůli tomu, aby se "neúčastnily vraždění zvířat", aby byla in a pod. pochopila jsem to když se jedna dívenka ptala - "můžu být vegetarián, když budu jíst ryby??

0
před 7 lety Anděla

pro Am: Tak toto je opravdu kouzelný argument: "*Zdravotní nezávadnost masa vysvětlujete tak, že uznáváte jeho škodlivost ve velkých dávkách, ovšem s dodatkem, že v malých dávkách je ok. Není to tak, že maso prostě zdraví neprospívá a s malými dávkami si organismus ještě poradí, s velkými nikoliv?" Garantuju vám, že když sníte třeba deset kilo nějakého ovoce či zeleniny naráz, taky vám zrovna do skoku nebude. Tím pádem ovšem platí podle vás: Není to tak, že ovoce/zelenina prostě zdraví neprospívá a s malými dávkami si organismus ještě poradí, s velkými nikoliv?" :-D :-D :-D

0
Obrázek uživatele Viero
před 7 lety Viero

iveta: „v našich českých končinách je hluboce zakořeněné zemědělství spojené s produkcí vepřového, králičího, hovězího, drůbežího, jehněčího a kozího masa, proto je pro mě naprosto přirozené, že tuto stravu také konzumuji, pokud bych žila někde v Číně, Vietnamu a pod, zřejmě bych jedla psy...“ To není argument, poněvadž stejně tak já mohu říci, že je možné vytvořit komunitu, kde se bude dětem od útlého věku do hlavy vštěpovat, že zabíjet lidi nad padesát let je v pořádku a že je možné je pojídat. Také jim to díky výchově nepřijde divné, ale pořád je to utlačování určité skupiny živočichů, stejně jako zabíjení prasat, psů apod. Pravda je taková, že výchova lidí je většinou pokrytecká a zatížená pokryteckými kulturními zvyky. Zkuste se oprostit od těchto věcí a podívat se na život trochu z nadhledu, jako nezávislý pozorovatel: představte si, že máte v zorném poli celou zeměkouli a díváte se dalekohledem na život na ní. Pokud to dokážete, zabíjení lidí, prasat a psů vám přijde jako ekvivalentní. „To že nějaké zvíře chovám jako mazlíčka nemusí znamenat, že ho sním - chovám šneky a jíst je nebudu.Pro mě je důležitější, že sním třeba i vepře, z domácí produkce a ne náhražku masa - sóju dováženou kdo ví odkud.“ Ano, máte ve své podstatě stejné myšlení, jako např. rasisté. Pouze upřednotňujete ne lidskou rasu, ale živočišný druh. „To, že někdo přestane maso, ať už je důvod jakýkoliv, jíst, je to jeho problém, a nemyslím si, že je oprávněn říkat na ty, kteří maso jí věty typu:" proto ten, kdo jí králíčky a prasata, automaticky souhlasí s pojídáním psů, jinak je to pokrytec".“ Ano, je to jeho problém. Každopádně mluvit o tom, že ho to k něčemu opravňuje, je irelevantní, poněvadž se jedná o objektivní pravdu. Mimochodem, já nejsem vegetarián a dokud se jím nestanu, bude mé chování pokrytecké. „Vím, že se s vegetariány většinou o tomhle nedá moc mluvit (už jsem vedla několik diskuzí se svou kamárádkou), pro ně jsme mí, všžravci, zabijáci zvířat.“ Proč by nedalo, má pravdu. Člověk, který jí zvířata, se podílí na jejich zabíjení. A dokonce, člověk, který jí zvířata z velkochovů, se podílí na jejich mučení.

0
před 7 lety iveta

Viero a není pokrytec i ten vegetarián, který pije mléko, jí vejce, prostě konzumuje živočišné výrobky? Přece tak kráva se pak taky musí zabít, slepice také..Doporučuji všem kteří takto smýšlí ať se vrátí na stromy a neobtěžují okolí.A nevím co tady pořád máte se zabíjením lidí a rasismem..Myslím, že tohle sem opravdu nepatří. Pokud si myslíte, že jste pokrytec, já Vám to neberu. Dobrou noc.

0
Obrázek uživatele Viero
před 7 lety Viero

iveta: Pokrytec je ten, který konzumuje mléko apod. z velkochovů, kde jsou zvířata mučena. „Přece tak kráva se pak taky musí zabít, slepice také..“ Logický klam, šikmá plocha. „A nevím co tady pořád máte se zabíjením lidí a rasismem..“ Polopatě: -rasismus - znevýhodňování skupiny živočichů, podmínky: příslušnost k homo sapiens, kritéria: příslušnost k určité lidské rase -druhová nadřazenost - znevýhodňování skupiny živočichů, podmínky: příslušnost k živočichům schopným trpět, kritéria: nepříslušnost k homo sapiens Z předchozího plyne, že ten, kdo zabíjí prasata a ne lidi, smýšlí v duchu druhové nadřazenosti, neoprávněně povyšuje svůj druh nad jiný druh.

0
před 7 lety am

Iveto, já jsem odmítal Váš argument: „samozřejmě lidé jedí jídlo (i maso) protože jim chutná.“ jako argument pro všeobecnou konzumaci masa. Chuť prostě není relevantní ukazatel kvality a vůbec by neměla být součástí diskuse o vegetariánství, pokud se nechceme bavit v ryze subjektivní rovině. Váš argument, že se má vše jíst s mírou, stojí na implicitních východiscích, že se má jíst vše a že nic člověku neškodí. Pro takové předpoklady ale chybí opora. Je zřejmé, že některé potraviny škodí v jakémkoliv množství, stejně tak, jako že s určitým množství negativních látek si lidské tělo obvykle dokáže poradit. Váš argument tedy lze odmítnout všeobecně a v zásadě nijak nesouvisí s diskusí o vegetariánství. Napsala jste „Jak myslite, ze pusobi nadbytek rostlinne stravy ve strave vegetarianu??Nadbytek vlakniny, ktera je nestravitelna, pokud vim, tak nejsme bylozravci - nemame bachor ani zvetsena nebo vice slepych strev, ktera dokazou rostlinnou stravu stravit“. V textu dovozujete, že člověk není od přírody vegetarián (býložravec) proto, že nemá bachor atd. Taková úvahu stojí na předpokladu, že všichni býložravci (vegetariáni) mají stejnou anatomii. Člověk ale nejí trávu, a proto nepotřebuje bachor a spol. Vaše argumentace tedy není korektní. Mé srovnání s rohy bylo analogií k Vašemu bachoru pro snazší porozumění a není těžištěm mého vysvětlení. A stejně tak existuje nutriční podvýživa, kterou trpí mnozí nerozumní NEvegetariáni. Vegetariánství je plnohodnotným stravovacím směrem, který lze ovšem jako všechny ostatní provozovat i nezdravě. „Ano sója je prostě sója,ale připravuje se z ní tzv. sójové maso, pro vysoké množství lyzinu., který v bezmasé stravě často chybí.“ To je hezký řetěz „kauzalit“, ale poněkud zavádějící. Sója je patrně nejfrekventovanější potravinou, která je přidávána skoro všude pro svou vysokou nutriční hodnotu (od čokolády, přes salámy atd.). Jestli ji vegetariáni jí nebo nejí, není příliš podstatné pro její velmi široké využité. Tím chci říci, že sója není potravinou vegetariánů, ale potravinou všech a to již několik tisíc let. To, že se někdo chová ohleduplně k přírodě, osobně považuji za sympatické. Pokud se kdokoliv rozhodne stát vegetariánem, třeba právě z etických důvodů, tak kromě zdravotních přínosů ho může těšit pocit, že jeho život není podmíněn smrtí jiných živočichů, ať už je to z důvodu chuti, zvyku, neznalosti či jiných důvodů. Jde právě o tu zbytečnost zabíjení. Kdo se takto rozhodne, nikomu neublíží a sobě prospěje.

0
před 7 lety am

Andělo, není to tak. Ale jsem rád, že Vám to překroucení premis udělalo takovou radost.

0
před 7 lety Anděla

Hochu, když sníš deset kilo rajčat naráz, nebude ti blbě? V tom případě gratuluju k tak výjimečnému organismu:)

0
před 7 lety Studentka

Anděla: to bylo dobrý :D

0
před 7 lety am

Andělo, bude. A co z toho tak pozoruhodného vyplývá?

0
před 7 lety Miška

Anděla: Když sníš deset kilo masa, nebude ti ještě hůř? :-D Netuším, co by ti na to řekl žlučník :-D

0
před 7 lety

Spíš bych řešila, jak se mění zdravotní stav jedince v souvislosti s konzumací masa. Podle jistého výzkumu (probíhal v USA, ale už nevím, kde jsem to četla, šlo o nějaké periodikum) však vegetariánství souvisí s inteligencí (z výzkumu však nebylo jasné, zda se vegetariány stávají lidé s vyšší inteligencí či se vegetariánstvím zvyšuje - no obojí je docela dobrá vizitka). Šlo o to, že u malých dětí (myslím, že jim bylo 8 nebo 9 let) měřili IQ a pak po 20 nebo 30 letech ho měřili znovu a dávali to do souvislosti se stravovacími návyky.

0
před 7 lety

Ehm, předešlý příspěvek také Miška :-D Zapomněla jsem se podepsat.

0
před 7 lety Anděla

Am: pozoruhodného nic moc. Jenom to, že používání demagogických argumentů není úplně nejlepší:-/ Miška: bacha na to, já netvrdím, že mi bude dobře. Jenom reaguju na výše uvedený Amův argument o tom, že maso škodlivé, protože: maso prostě zdraví neprospívá a s malými dávkami si organismus ještě poradí, s velkými nikoliv... Což mi připadá jako naprosto zcestná úvaha a takto podaná se dá zrovna tak dobře aplikovat i na tu zeleninu...

0
před 7 lety am

Andělo, já jsem přece reagoval na Ivetin text, kde SAMA napsala, že konzumace masa v běžném (tedy poměrně vysokém) množství asi není zdravá, ale když se ho jí málo/přiměřeně, tak je to ok. A já se ptám, není to, že prostě s malým množstvím masa, a lecčeho dalšího ne dobrého pro zdraví, se tělo ještě nějak vyrovná a s větším už ne? Je to otázka a není snadno doložit tu či onu odpověď. Vy jste ve své „argumentaci“ použila extrémně velké množství zeleniny, o které je jinak všeobecně známo, že je v běžném i vyšším množství zdraví prospěšná. Její zhoubnost je tak dána jejím extrémním nereálným objemem, nikoliv jejími nutričními vlastnostmi. Na rozdíl právě od masa, kde to bylo dáno právě jeho složením. Vystavěla jste si fiktivní argumentační bublinu a pak jste dokázala její neplatnost. To ale není korektní argumentace, ale bohužel to naplňuje Váš vlastní výrok, že „používání demagogických argumentů není úplně nejlepší:-/“.

0
před 7 lety am

Miško, hypotéza o vztahu inteligence a vegetariánství zní dobře :-), ale byl bych s ní velice opatrný. Jedním směrem to asi fungovat bude – vegetariány se stávají častěji lidé vzdělanější a s určitým rozhledem; zjednodušme to na „inteligentní“, byť to není to samé (bavme se o principu). Statisticky tam asi korelace bude, ale zase ne nějak extrémní. Že by ale vegetariánská strava zvyšovala inteligenci, to je odvážné tvrzení. Nelze to vyloučit, ale významněji bude patrně působit předchozí vliv a totiž, že pokud připustíme, že vegetariáni jsou často inteligentní, tak lze i předpokládat, že budou inteligentní jejich děti a to nikoliv kvůli samotné vegetariánské stravě jejich rodiny, ale z ryze genetických důvodů – inteligentnější lidé mají častěji inteligentní děti. Co je velmi důležité, že podobné výzkumy nebývají úplně spolehlivé. Takže bych raději vegetariánství a inteligenci vůbec nespojoval a spokojil bych se s tím, že vegetariánství je projevem svobodné vůle. A ještě bych dodal, že svobodná vůle bez relevantních informací není svobodná. Proto má význam bourat mýty, informovat se a informovat :-)

0
před 7 lety Anděla

Ame, vy asi máte velký problém s porozuměním psanému textu, jinak nevím..:o))) Pořád vám nedochází, že lze zrovna tak říct, že s malými dávkami zeleniny si organismus poradí, s velmými nikoliv... jestli jste přesvědčen, že pouze kvůli OBJEMU, nikoli kvůli složení a nutričním vlastnostem, tak máte asi docela zajímavou představu o složení zeleniny. Škodlivost masa i v malých dávkách je podle mě potřeba dokázat něčím jiným, než naprosto mlhavým tvrzením, že se s nimi organismus ještě vypořádá a nijak se to neprojeví.

0
před 7 lety am

Jenže bylo psáno o běžných dávkách masa, které jsou v řádově ve stovkách gramů denně, které se snažíte trumfnout 10kg zeleniny. Asi tu nikdo nebude zpochybňovat, že kdyby té vaší zeleniny nebylo 10kg, ale množství odpovídající onomu masu, tedy stovky gramů, tak asi nikomu neuškodí. A taky Vám uniklo, že škodlivost masa v obvyklém (větším) množství připustila Vaše předřečnice z vašeho „tábora“. Já jsem dodal ono poznámku a pokorně jsem ji formuloval jako řečnickou otázku. Nicméně o vztahu konzumace stravy s velkým podílem masa a výskytu rakoviny a dalších „civilizačních“ nemocí toho bylo napsáno více než dost.

0
před 7 lety iveta

Ame já tedy maso jím,ale že by ho bylo stovky gramů denně, to těžko.. A nevím proč píšte, že obvyklém (větším) -já psala ve větším množství,ne v obvyklém. myslím, že jsem zbytečně zabrousili do slovíčkaření.Já svůj názor napsala..

0
před 7 lety am

Iveto, Vy ho mnoho nejíte, ale pro mnoho lidí je čtvrt kila masa denně nezbytné životní minimum a považuje to za normální, zdravé a nezbytné. Ano, myslím, že jsme se diskuse přesunula od merita věci ke slovíčkaření. Jen zopakuji svůj názor, že vegetariánství je projevem svobodné vůle, stejně jako postoj opačný.

0
před 7 lety eva

Řiďte se intuicí a ne tím,co vám všichni ti "odborníci" na výživu doporučují.

0
před 7 lety Navrátil

Vegetariánství je projevem svobodné vůle? Proč se tedy řada vegetariánů cítí povinna znechucovat nevegetariánům maso všelijakými báchorkami o hrozném mučení zvířat. Vrcholem komičnosti je argumentace psem. Psa bych klidně snědl, konečně už se tak i stalo. Pokud by se prodávali lidi, a chutnali dobře, tak bych je jedl taky. Nevidím v tom problém. Problém vidím v tom, že někdo nejí maso, aby ta ubohá zvířátka netrpěla, ale vesele konzumuje mléko, sýry, vejce atd.
P.S. čtvrt kila masa denně opravdu nepotřebuju.

0
před 7 lety josef

Zdravý rozum mi velí nemíchat se do této diskuse, nicméně mi to nedá. Mám totiž pocit, že vegetariáni jsou jaksi militantnější. Jako konzumenta masa by mne nenapadlo zakládat diskusi s tímto tématem, protože nelze očekávat nic jiného, než neužitečné dohady o smysluplnosti postojů obou stran. Uvítal bych spíše přátelskou výměnu zkušeností, rad a postřehů na téma vegetariánská strava, namísto přesvědčování o škodlivosti pojídání masa.

0
před 7 lety markéta

jj, to se hezky říká, že jíst maso je přirozené. Chtěla bych vidět, kolik nevegetariánů by vzalo nůž, a došlo si třeba do králíkárny pro oběd...

0
před 7 lety josef

Pravda, moc takových už není. Já mezi ně nepatřím. Stejně jako pěstuji zeleninu, chovám i zvířata pro to, abych je snědl a ani bez jednoho si svůj jídelníček představit nedovedu.

0
před 7 lety Radka

A co kdyby si choval někdo Vás pro to, aby vás pak snědl? Chápu silnější vyhrává, tak to chodí, nikdo by však nechtěl být na té druhé stránce potravinového řetězce.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 7 lety Markéta

Chovala jsem králíky (asi 2 roky) a také je zabíjela. Raději jsem to zrušila, protože zabít zvíře je dost odporné a nikdy jsem si nezvykla. Teď raději okopávám mrkev a jahody, těch mi tak líto není.

0
před 7 lety Radka

Já to mám podobně jako vy.

0
před 7 lety josef

Pokud si nějaký predátor bude chtít dát k obědu moji kýtu, nic s tím nejspíš neudělám. Naštěstí v našich zeměpisných šířkách byli vyhubeni. Víc mi vadí, že člověku překážejí ježci a srny na silnici. Nechcete svoji pozornost upnout tímto směrem? Btw jsem chtěl hovořit o vaření, zeleninu mám rád stejně jako maso :)

0
před 7 lety josef

To Radka: který býložravec nebo pták Vám řekl, na kterém konci potravního řetězce by chtěl být? Potravní řetězec tak prostě funguje a vyjadřovat nespokojenost s během světa lidí by se mělo jinak. Osobně to dělám tak, že pokud se mi nelíbí průmyslová výroba masa a příšerné zacházení s živými tvory na jatkách, byť jsou určeni ke konzumaci, odchovám si je sám. Dám jim spokojený život a pak je prostě rychle a teoreticky bezbolestně (žádný králík neměl šanci mi to potvrdit) zabiju a sním.Tak to prostě chodí a rozhodně nemíním prolévat falešné slzy nad tvorem, který je geneticky vybaven na smrt, protože není na "vrcholu" již zmíněného potravního řetězce. Nebo vyhubíte lvy, protože mají hlad a zabíjejí tak, že toho nebohého tvora zardousí? Pomalá a bolestivá smrt, které každého živého tvora já osobně ušetřím.
Problém vidím v "balíčkářích", kteří možná ani neví, jak vypadal tvor, jehož maso si koupí, připraví a zkonzumují.
A na závěr ještě jedno zastavení. Je Vám líto živých tvorů, kterým cestu na tento svět otevřel právě člověk, a to jen proto, aby je zabil a nakrmil se jimi. Uvědomte si, že život na této planetě je mnohem rozmanitější a zkuste se stejně intenzivně vcítit do zajíce, který umírá jen proto, že ta tráva, kterou vždycky zahnal hlad, je ve jménu vyšších výnosů člověkem chemicky ošetřena (tady by se slušelo zmínit hmyz), nebo do srnce, který zajde, protože má ve spárku střep. Nejhůře se musí cítit ryby a ostatní vodní živočichové. S každým umytím mýdlem, s každou vypuštěnou pračkou a každým spláchnutím záchodu jim otravujeme život. Necítíme jejich potřeby. My žijeme na druhé straně - nad hladinou. Je nám jedno, že oni se dusí a degenerují, nevidíme to. Možná by ryby uvítaly, abychom je všechny naráz vylovili, zabili a snědli. Potom by nás čekal jejich osud.
Ještě Vám vadí, že jím maso? :)

0
před 6 lety Patrik

Opravdu nechápu, proc tak dlouho trvá pochopit, ze vegetariánská strava je zdravá, ekologická, etická a ekonomická. Clovek, který toto nechápe by mel byt zbavet svepravnosti :)

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Patrik: Pokud chcete být vegeterián, tak si buďte, mě to nevadí, ale nezbavujte prosím nikoho svéprávnosti.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Taky bych řekl, že v tomto případě, je zbavování svéprávnosti silné slovo do pranice, zbytečně radikální. Což je zajímavé, že tyhle diskuse o vegetariánství většinou jsou, na jedné straně tábor vychrtlíků s mrkví a banánem v ruce a na druhé straně zápasníci Sumo s tlačenkou v jedné ruce a s klobásou v druhé.
Já jakožto člověk, který se kloní na stranu vegetariánů to vidím vážně jako zbytečnou radikalizaci náhledu na svět - zabíjení zvířat mi vadí jako celek, maso jíst nechci, ale lidi co ho jedí nejsou všichni nesvéprávní. Ono by se totiž stejně dalo "argumentovat" v případě náboženství, politiky, atd....

0
před 5 lety Aria

Uvedu to malou, možná rýpavou, poznámkou, ale slibuji si od ní především zamyšlení. Čas od času člověk zaslechne „Jak může někdo jíst mršinu?“, to mám nutkání se optat „Jak může někdo jíst kompost?“.
Můj názor může být vyřčen velice stručně či velmi rozsáhle. Začnu tím prvním, delší verze více rozebírá i etický problém kolem pojídání masa, ale mohu ho na požádání napsat.
Lidský trávicí trakt je tak dokonalý, až je nedokonalý. Nejsme ani čistí masožravci (ten chrup na maso nic moc), ani býložravci (nebo alespoň já mám jen jeden žaludek), ani 100% semenožravci (já semínka ráda, ale být jen o nich, trpím hlady). Podle mého, potřebuje každý člověk něco jiného a značnou měrou je to dáno oblastí, ve které žije. Tím chci říci, že příroda nám dává, to, co potřebujeme a to tak, že to existuje v naší lokalitě. Toť například odpověď na otázku, proč vám kedlubna s mrkví a jablkem nic neudělá, ale ze tří exotických kousků ovoce se například osypeme. Jak se to tedy má v této souvislosti s masem, obecně to vidím tak, že směrem od rovníku k pólům se potřeba masa zvyšuje (eskymák bez masa… to snad ani nejde). Samozřejmě záleží hlavně na jedinci, jsem přesvědčena, že existují lidé, kteří opravdu z výživového hlediska maso nepotřebují. Je to dle mého dáno větší možností prolínání genetické informace, dopravou (že opravdu můžeme mít velké množství potravin z jiných lokalit) a přizpůsobivosti organismu. Ovšem nemyslím si, že jsou to všichni vegetariáni, a byla bych sakra opatrná hlavně u dětí. V našich zeměpisných šířkách bych to viděla na hodně zeleniny a obilovin, sem tam maso (rozhodně ne denně, tím se akorát připravíme o energii).

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jak vnímáte např. pojídání různých červíků a hmyzu? Vím, že pro někoho odpudivá, nepředstavitelná příšernost, pro někoho laskomina na denním pořádku a pro někoho je to zajímavé zpestření jídelníčku. Máte s tím někdo zkušenosti? Obecně se ví, že hmyz apod. mají relativně dost prospěšných látek (bílkovin, stopových prvků atd.), nebo nevíte, jaké druhy lze bezpečně konzumovat/sehnat u nás? A bere se vlastně i toto u vegetariánů jako "maso"?:-)

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

No červíci a hmyz jsou taky zvířátka, takže pro vegany asi nic moc. Jinak mi tu chybí rozlišení zda se bavíte o vegetariánství ( protože vegetariáni mohou jíst např. vejce, občas i ryby apod.) nebo se bavíte o veganech ( kteří nejedí žádné živočišné produkty) a odmítají třeba i med, protože včely jsou podle nich otroci.
Ale pokud bysme se měli zabývat tím,nejíst maso protože zvíře trpí při zabití, nejedli byste ani kytičky, protože ty jsou taky živé, a když je utrhnete zabijete je úplně stejně jako to zvíře. Jenže ta kytka se u toho nevrtí, nemá smutný oči, protože žádný nemá, ani neříká au. Přesto živá je.
Člověk je všežravec a tak se může rozhodnout, taková zeleninka plná pesticidů a vyhnaná dusičnany je větší zlo, než domácí králík. Navíc nemáme enzymy, které rozloží rostlinnou stravu, aby jsme ji mohli plně využít, jako kravičky apod.
Proto je pro nás tak prospěšná vláknina, jedná se totiž o nestravitelné části, které sice dobře čistí trávicí trakt, váží těžké kovy a cholesterol, ale taky váží minerální látky.A proto taky tolik problémů při konzumaci luštěnin, prostě je nestrávíme.
Podle fyziologie jsme všežravci.
Těžko bude kočka, jako masožravec živá z mrkve a hrášku. Což neznamená, že si nedá něco zeleného, běžně kočky konzumují listy a trávu, právě na vyčištění žaludku, ale potřebují tolik energie pro metebolismus, že by bez masa nic neulovily.
Kdežto my sedíme celý den u TV, takže moc energie nepotřebujeme:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Pokud člověk dokáže být natolik svobodný, aby jedl, co mu opravdu chutná, možná se ukáže, že se takto ozývá jeho chytré tělo v souladu s krevními skupinami. Nikdy v minulosti jsem se na to neohlížela, ale když jsem nedávno listovala v tabulkách, jaké potraviny jsou pro mou krevní skupinu vhodné, byly to přesně ty, co mi moc chutnají! Což je ideální stav, žádná křeč. :-))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Sama tedy vegetariánem, natož veganem nejsem, ač z masa jím spíše jen drůbeží a ryby, ale lákají mě takové ty mořské plody a hmyzí lahůdky, tak mě napadlo, jestli vegetariáni berou třeba takové potvůrky také za maso.
Uvítala bych třeba i nějaké zkušenosti s těmi cvrčky atd., ač to zní možná hrozivě v našem kraji:-) Přece jen naše tělo není na takovou potravu přímo zvyklé a možná stavěné, tak těžko říct, co to v těle způsobí, ale ráda bych jej vyzkoušela třeba jen jako zpestření:)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Také jsem vždycky přemýšlela, jaký je to asi pocit ochutnat něco takového a nikdy mě to až tolik neodpuzovalo, ba naopak! Stejně tak jako my se ošklíbáme nad tímto jídelníčkem, oni zase nedokáží pochopit, že my si pochutnáváme na "plesnivých" sýrech...

Svým způsobem je to o předsudcích a ty bych dokázala potlačit, protože po chuťové stránce mě to velmi zajímá...Pravda, pro nás to asi není až tak přirozené, ale myslím, že pro tělo daleko stravitelnější než chemie! A před několika tisíci lety jsme jistě i my sem tam sezobli nějakého broučka...:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně tak, je to každém člověku, jaký přístup k tomu má, pro někoho je nepředstavitelný i fakt, že mi tu sníme prasátko, které je u nás tak moc běžné...jinde to mají takto stejně se psy apod., zde ale zase myslím nejvíc hraje roli, jaký život a následný konec to zvířátko vede...
a přesně jak píšete, pro tělo by to myslím nemělo být až tolik cizí - oproti té chemii, se kterou se jistojistě nesetkávalo v dřívějších dobách tolik jako dnes, takže si myslím, že nějakým tím hmyzím zobnutím bych tělu určitě neuškodila, maximálně bych mu tím v ničem nepomohla, ale dnes už hodně článků poukazuje na fakt, že asi takové pochutinky občas mají něco do sebe:)

0
před 5 lety Miroslava

Dobrý den,
nemohu se vložit do vaší diskuze, nemějte mi to prosím za zlé. Mohla bych vás - vegetariány - poprosit o vyplnění dotazníku k mé diplomce? Zde je odkaz: http://login.oursurvey.biz/3824
Pracuji na výzkumu a potřebuji sehnat co nejvíce respondentů, pokud byste byli i tak laskaví a poslali odkaz svým známým, budu moc ráda! Děkuji

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

"A znáte hodně nižších živočichů?" - "Nejsou ´nižší´. Jenom jiní."

Citace z Svět podle prota

a je to pravda... to jen my jsme pokrytečtí blbci. A když už tak bychom to neměli brát jako samozřejmost... neplýtvat masem atd:... muselo umřít zvíře, tak sakra dojez ten řízek a nenechávej zbytky!

a lidi, když už maso, tak prosíííím vybírejte šetrné chovy, podporujte malé chovatele a tak... jedině tak můžeme zvířatům zajistit alespoň humánnější smrt a život...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Doufám, že se jednou povede ze světa vymítit všechny zatracený velkochovy a továrny na zvířata a nastaví se pro jejich chov daleko optimálnější podmínky.

0
před 5 lety Muffínka

Doporučte mi nějaké vegetariánské recepty. něco zvláštní...

Našla jsem si tohle: http://www.apetitonline.cz/recepty/4090-vegetarianska-musaka-s-fetou.html
A tohle: http://www.foodstyle.cz/products/toastove-roladky/

Tak třeba něco v takovém stylu.
Díky moc, holky!

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já náhodou narazila na tyto stránky a moc se mi líbí, receptů v nich je spoustu i pro vegetariány, vegany, vitariány apod.
http://www.zdravinadlani.cz/zdravi_na_dlani/strava/bezmase_recepty/index.htm

0
před 4 roky Veroonika

Ahoj, a chodíte taky do vegetariánských restaurací? Máte nějakou oblíbenou v Praze? Jsem tam 3 tí týden a tak to tam zatím moc neznám. Díky

0
před 4 roky Veroonika

Ahoj, a chodíte taky do vegetariánských restaurací? Máte nějakou oblíbenou v Praze? Jsem tam 3 tí týden a tak to tam zatím moc neznám. Díky

0
před 4 roky Makina

Ahoj, já jsem v Praze na kolejích, ale taky nevim moc o zádných dobrých vegetariánských restauracích, byla jsem asi ve dvou, ale ty staly za nic. Tak by se mi taky hodil nějaký typ.

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

V Prahe je napr Loving Hut, je to teda vegan ale moc mňam tiež
http://www.lovinghut.cz/

0
před 4 roky Miriam

V Praze můžu doporučit vegetariánskou restauraci Radost FX
Nejsme z PRahy, ale kdyz tam jedu, tak se tam většinou stavuji.

0
před 4 roky Zzuzaa

Radost fx taky můžu doporučit, mají fakt velký výběr vegetariánských jídel a vaří mooc dobře.

0
před 4 roky Makina

Supr, tak díky za tipy, hned se na to podíám. A zajdu si tam. Doufám, že budou vařit dobře.

0
před 4 roky Miriam

vic najdes na jejich stránkách www.radostfx.cz
Za týden mám zase cestu do Prahy, tak se tam zase zastavím nejspíš.

0
před 4 roky Makina

Jo jo díky, taky jsem ty stránky našla. A už vim i kde to je, tak snad tam taky nějak trefím :-))

0
před 4 roky Miriam

Není zač. snad se ti bude líbit víc než v těch dvou o kterých jsi psala.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

http://bezmasa.kvalitne.cz/otazky-a-odpovedi.html#zdravi-vyziva
Na této stránce je spousta báječných receptů, rad i tipů, mimojiné i na štedrovečerní hostiny a spoustu dalšího, jsou moc pěkné i pro začínající vege;)

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

http://veganotic.blogspot.sk/

taktiež pripájam jednu stránku, je tam veľa receptov a išpirácií, ktoré by ma len tak nenapadli ale veľmi som si ich obľúbila :)
samozrejme nemusíte všetky ingrediencie kopírovať do bodky, ale ako vravím - inšpirácia, zdravá a chutná :)

0
před 4 roky Makina

No taky doufám. V pátek tam mám v plánu zajít s kamarádkou.

0
Obrázek uživatele pruzinetchka@
před 4 roky pruzinetchka@

V Praze je nová vitariánská restaurace Secret of Raw..V Brně zase Kiwi Raw Food.. :-)

0
před 4 roky Makina

Tak jsem byla v té Radosti, a fakt super. Fakt si člověk vybere, mají velký výběr a jídlo bylo vynikající, díky za tento typ ;) určitě budu navštěvovat pravidelně :o)

0
před 4 roky Veroonika

Tak sem se sem dlouho nedostala, ale už to tu čtu, fajn. Takže Radost FX. Dívám se na ty jejich webovky, pěkné. Tak tam se určitě taky podívám. Doufám, že mi bude chutnat :-)

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 4 roky Raskenius

Iveto a vy ostatní, mám pro Vás otázku: zkoušeli jste se někdy zamyslet nad tím zda člověk je skutečně přirozeně všežravec? To že je schopen pozřít maso z něj nedělá přirozeného masožravce. Když se skutečně podíváte na přirozené masožravce, všežravce, a býložravce a porovnáte jejich trávící trakt začínající ústy (samozřejmě pojmenování u člověka) uspořádáním čelesti, zubů a jejich funkcí. Uspořádáním začátku procesu trávení. délky střev. složením a funkcí trávicích enzymů atd. atd. Tak vám z toho jasně, ať se vám to líbí nebo nikoli, vyjde, že člověk je přirozeně býložravec. A dnes už doktoři sami ač neradi přiznávají, že některé nemoci jsou přímo spojené, a to z nemalého procenta, právě s konzumací masa. např. rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak, operace žlučníku a v neposlední řadě kardiovaskulární onemocnění. dále pak Salmonelóza, Ptačí chřipka, Nemoc šílených krav, Listerióza, bakterie E-coli atd. atd. Jestli někdo stojí o podrobnější informace včetně srovnávací studie o tom přirozeném zařazení člověka jako býložravce či podrobnější info k problémům vzvnikajícím konzumací masa ať mě neváhá kontaktovat. Je jich tolik, až z toho jde hlava kolem, když si dáte tu námahu se o to skutečně zajímat s otevřenýma očima a bez předsudků či Ega.

0
Obrázek uživatele Lucka
0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Je zajímavé, že podle krevních skupin rozhodně nejsem typ vhodný pro vegetariánskou stravu. Nulky jsou prý všeobecně masožravci a luštěniny a další rostlinná strava je pro nás téměř nevhodná...V tomto případě nechápu, proč mi maso nedělá dobře a naopak po luštěninách se cítím jako znovuzrozená..Asi začnu pochybovat o správném určení mé krevní skupiny...:D
Každopádně už si nedokážu představit, že bych se k živočišné stravě, ať už z jakýchkoliv důvodů byť třeba zdravotních, vrátila...Smazat něco, co jsem v sobě budovala naprosto nenásilně a intuitivně, co beru jako přirozenou součást života...
Máte podobné pocity nebo vámi naopak zmítají silné chutě a pokušení na pořádný steak? :D

0
Obrázek uživatele Sunriska
0
Obrázek uživatele Lucy
0
před 4 roky Nikča

Ahojky chtěla bych se zeptat co dělat, když už asi dva roky přestávám jíst maso ( beztak mi odmalička moc nechutnalo jedla sem spíše jenom kuřecí) a před 2 měsíci sem ho přestala jíst definitivně. Jenže nechutná mi sója, tak bych se chtěla zeptat čím jiným můžu maso nahradit a nebo sója hraje hlavní roli v této stravě ? :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Nikčo, sója určitě roli hraje, ale není prioritní, spoustu bílkovin je v náhražkách jako je seitan, robi, šmakoun atd., zkoušela jsi (sice sojové) ale přesto výbormé tofu, tempeh...? Nevím kolik ti je let, ale za sebe určitě doporučuji nejdív ochucené - uzené apod., jsou výborné a plné bílkovin, také jsem s těmi výrobky začínala. Dále jsou dobrým zdrojem luštěniny a hlavně ořechy, semena... ;)
Zkus kouknout i tady do dalších diskuzí nebo po internetu, je toho opravdu moc ;)
No a pokud nejsi přímo veganka, tak bílkoviny určitě doženeš i v mléčných výrobcíh, sýrech apod.

0
Obrázek uživatele PC návod
před 4 roky PC návod

Lidi, koukněte se sem a jste na 100% vegetariáni.

http://www.stream.cz/peklonataliri/799741-peklo-na-taliri-cerstve-maso

0
před 4 roky Bledá Tvář

Kouknul jsem se, ale vegetariánem se nestanu. To bych pak nesměl ani takové lahůdky na másle: http://www.lidovky.cz/nejlepsi-je-cvrcek-na-masle-rika-hmyzi-kuchar-petr-ocknecht-pog-/dobra-chut.aspx?c=A130311_123605_dobra-chut_ape.
Mě tam, ale zaujali ty sam= sodíkové soli. Když člověk četl toto: http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2011050008, kde je napsáno: Toxický sodík
"Osoby, které jedí větší množství [sodíkové] soli vylučují devětkrát více draslíku, než lidé s omezenou spotřebou soli. Dobrovolníci udržovaní na dietě chudé na draslík v sobě shromáždili tolik soli, že se u nich projevil vysoký krevní tlak."

No, ještě, že nejbližš Albert máme 20 km daleko ...

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Na a K samozřejmě spolupracují,jako všechny vitaminy a mineráy v lidském těle,se i ovlivňují ve funkci na organismus. Dostatek draslíku zajistí ovoce a zelenina, ty jsou jím plné.

0
před 4 roky Weru

Zajímalo by mě jestli vegetarián může jíst například hovězí vývar nebo třeba guláš, když nebude konzumovat maso, ale jen tu omáčku? Co vše je zakázané?

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Zakázané není dobré slovo, znám vegetariány, kteří pouze maso vyberou a jídlo sní. Já bych to neudělala, už tam cítím ten čmuch... Jsou i vegetariání, kteří jí vývary, to je na uvážení každého...
Většinou ale vegetariáni odmítají jakékoliv jateční produkty, takže i želatinu (gumové bonbony, hodně jogurtů) a sýry, kde se použilo živočišné syřidlo..

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 6


Přidat příspěvek